UA-118352680-1

Shop als Soos

Een tamelijk nieuw verschijnsel in de retailsector zijn online shopping clubs. Oorspronkelijk ontstaan als besloten klantenkringen die toegang kregen tot sample sales, ontwikkelen deze clubs zich nu tot gemeenschappen van koopjesbeluste klanten. De volgende fase wordt dat shopper societies zich niet alleen op prijs positioneren. Vraag is: gaan de grote retailers zelf clubs oprichten? 

Eerder gepubliceerd in Etailtrends (2009)

Samples sales zijn al jaren een bekend fenomeen in de retail sector. Een bekend merk wil van zijn overtollige voorraden af en huurt een tijdelijke shop om winkeldochters aan de man te brengen. Kan ook een grote retailer zijn die geen overschotten wil verkopen in reguliere winkels, dus dan wordt een aparte vestiging ingericht voor restantenverkoop. Wie de weg weet in dit wereldje van stocklots kan voor weinig geld veel kopen. Er is onder consumenten dan ook een compleet fluistercircuit waar de laatste koopjes en beste adresjes doorgegeven worden.

Op dat fluister-fenomeen wordt steeds professioneler ingespeeld door whisper marketeers die onder andere besloten web-societies inzetten om hun aanbod interessant te maken voor de consument. Zo is een nieuwe tak van internet-retail ontstaan, de zogenaamde shopping clubs.

Vente Privee

Een goed voorbeeld van zo’n shopping club is het Franse initiatief Vente Privee, dat naar eigen zeggen al een jaar of twintig actief is. Toen bestond het internet nog niet, maar sinds 2001 is deze outlet store online. Vente Privee beweert inmiddels zeven miljoen leden te hebben in Europa, die allemaal per email uitnodigingen ontvangen voor gelegenheids-aanbiedingen die twee tot vier dagen geldig zijn. Vente Privee is behalve in Frankrijk ook actief in Spanje, Italië, Duitsland en Engeland. Dit jaar moet de omzet meer dan 660 miljoen euro worden.

In België is sinds drie jaar een vergelijkbare onderneming actief onder de naam Vente Exclusive. Dit bedrijf is drie jaar geleden in Gent opgericht, en in 2007 ook in Nederland actief geworden als digitale uitverkoopwinkel. Behalve de naam is daar echter niet zoveel exclusiefs aan. Iedereen kan zich aanmelden bij deze besloten verkoopgemeenschap. Dat is wel typerend voor de meeste shopping clubs, dat lidmaatschap relatief gemakkelijk te verkrijgen is. Het besloten karakter dient primair om zoekmachines als Google buiten de deur te houden, zodat afgeprijsde luxe-artikelen niet in de zoekresultaten opduiken.

In Duitsland is onder andere Brands4Friends actief. Deze shoppers society heeft sinds de start twee jaar geleden een slordige anderhalf miljoen leden geworven en zegt nu met tienduizend nieuwe deelnemers per dag te groeien. Brands4Friends maakt van clubshopping een belevenis door zijn klanten te informeren over de aanbiedingen via een apart blog en een webzine waarin de merk-dealtjes speciaal toegelicht worden. Daar lezen liefhebbers bijvoorbeeld over de zonnebrillen van Emporia Armani, de  of de trendy kleding van een paar minder bekende Zweedse merken. Afgelopen najaar kreeg de onderneming de Duitse ‘Oscar voor Postorderbedrijven’ en een financiële injectie van tien miljoen euro extra risicokapitaal.

Investeerders

logoHet succes van de shopping clubs trekt de aandacht van investeerders. Afgelopen jaar zijn in de Verenigde Staten verschillende initiatieven van risicokapitaal voorzien. RueLaLa van Retail Convergence kreeg 25 miljoen dollar bijgeschreven om te investeren in groei.

Interessant is dat RueLaLa een afspinner is van Smart Bargains, de webshop van Loehmann’s discount designer department stores. Deze retailer zag waarschijnlijk dat een pure prijs-propositie te weinig aantrekkingskracht heeft en zit sindsdien op het spoor van de besloten clubs. RueLaLa is in tegenstelling tot de meeste club-sites wel invitation only. De eigen klantenclub van Loehmann’s is inmiddels ook getransformeerd tot een zogenaamde Insider Club. Loehmann experimenteert bovendien met alerts voor mobiele telefoons. Daarmee kan de club shopper gemobiliseerd worden.

Een andere shopping club die onlangs kapitaal heeft aangetrokken is BuyVIP. Deze Duitse onderneming kreeg dit voorjaar vijftien miljoen euro toegestopt van de Britse investeringsmaatschappij Kennet Partners. De investeerders schatten dat het online clubkanaal afgelopen jaar goed was voor één miljard euro omzet en dat het belang van besloten verkoop snel zal groeien, juist omdat het een interessant alternatief is voor de meer exclusieve merken die belang hebben bij exclusieve distributie.

Een impliciete veronderstelling is dat club selling geen pure prijskwestie zal blijven. Ook toegang tot exclusieve deals en de betrokkenheid bij speciale interessegemeenschappen kan immers een drijfveer zijn voor mensen om zich aan te sluiten bij deze societies.

Dat het een spannend fenomeen is, wordt ook door Rupert Murdoch en de mannen van News Corp onderkend.  Murdoch was al eigenaar van MySpace, dus er zit mogelijk synergie in de confrontatie van deze community met club shopping. De Britse tak van News Corp heeft daarom een belang genomen in de Britse vestiging van de oorspronkelijk Franse shopping club BrandAlley. In Engeland is het fenomeen nog relatief nieuw, maar BrandAlley verwacht bij de Britten voet aan de grond te krijgen met hulp van advertenties in de Times en de magazines bij Sunday Times en News of the World – allemaal eigendom van News Corp.

Mode?

Voorspelbaar was dat shop clubbing zich niet tot mode zou beperken. De jonge onderneming One Kings Lane in New York richt zich helemaal op furnishings, op meubels en woningdecoratie. Dat is een behoorlijk recente ontwikkeling, want One Kings Lane is pas enkele maanden actief. Te voorzien is dat er meer online shopping clubs gaan ontstaan in bijvoorbeeld domeinen als consumentenelektronica en auto-accessoires. OTTO experimenteert met de online shopping club Limango, die geheel op jonge families afgestemd is meer dan kleding alleen verkoopt. Misschien leent het fenomeen zich zelfs voor delicatessen, wijn en cadeau-artikelen. Brands4Friends had afgelopen zomer een partij kaviaar in de aanbieding! Wie zou er nu geen lid worden van een Cadeau Club die exclusieve producten in een unieke verpakking verstuurt?

Een andere voorspelling is dat de concurrentie zich niet gaat afspelen in de consumentenmarkt, maar op inkoopniveau. Welke shopper society krijgt de beste deals? Dat zou goed nieuws zijn voor leveranciers. Wat ontstaan is als kanaal voor stocklots en sample sales, kan zich wel eens ontwikkelen tot een veel diverser fenomeen.

Uiteenlopende jonge ondernemingen met vers groeikapitaal dingen nu naar de hand van interessante merken, en ongetwijfeld worden daarbij al scenario’s besproken waarbij de societies niet alleen op prijs concurreren. Dan worden shopping clubs volwassen concurrenten van gevestigde retailers. Maar wie zegt dat die niet zelf hun inkoopkracht kunnen gebruiken voor het topsegment van hun loyale klanten?

<kader>

ShopVIP

Afgelopen najaar werd in het Amstel Hotel de Nederlandse online shopping club ShopVIP gelanceerd. Naar eigen zeggen de eerste Nederlandse shoppergemeenschap, maar dat wordt tegengesproken door medewerkers van Vente-Exclusive. Die hebben twee jaar geleden immers al een voet op de Nederlandse markt gezet. Al was dat misschien niet zo zichtbaar. Maar dat is juist de bedoeling van deze shopping clubs, dat er een element van ontdekking in zit. Een andere partij die in Nederland actief is, is de 42hrsclub. Daar staat een aanbieding maximaal 42 uur online.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.