UA-118352680-1

Gloeimarkt

Een grote gloeilampenfabrikant uit het zuiden des lands heeft jaren geaarzeld over directe verkoop van consumentenelektronica onder eigen naam, maar nu lijkt de armaturentak van de lichtdivisie alsnog naar voren te komen in retail. Philips opent winkels in Engeland en België. Het bedrijf bereidt zich voor op het tijdperk van de Nieuwe Verlichting.

Eerder gepubliceerd in Etailtrends (2013)
Dossier D2C

Afgelopen najaar ging aan een trendy winkelstraat in Notting Hill (Londen) de eerste Philips Light Gallery open, een showroom van Philips lampen en lichttechnologie. Het bedrijf verkoopt daar onder andere zijn nieuwe Nick-Knacks, lampen geïnspireerd op de stijl van Mondriaan. En er is een zone waar zogenaamde Living Colors domineren. Het idee achter de winkel is dat er nieuwe verlichtingstechnologieën op de markt komen die met extra deskundigheid geëtaleerd en gedemonstreerd moeten worden. Dus komt Philips nu zelf naar voren met eigen merkwinkels. Het blijft niet bij een winkel in Londen, want het domein Light Gallery is al online. Daar wordt zelfs een webwinkel aangekondigd.

Volgens het Britse persbericht was deze winkel de eerste van Philips Lighting, maar daar zijn ze het in België niet mee eens. Daar heeft Philips namelijk in 2007 Europa’s grootste producent van armaturen Partners in Lighting overgenomen en samengevoegd met zijn eigen activiteiten in het nieuwe Philips Consumer Luminaires. Met de overname kwam ook een tiental winkels mee, actief onder de formulenaam Massive. Die winkels worden sindsdien één voor één omgebouwd tot Light Gallery. En ook de gelijknamige website is al in gebruik, zowel in België als Nederland.

Van een massieve move in retail is echter geen sprake. Philips heeft zich al een paar keer verslikt in drieste detailhandelsavonturen, dus nu gaat het stapje voor stapje. We hebben het debakel met Superclub meegemaakt, de avonturen met Videoland en wat langer geleden de vage belangen in Modern Electronics, Megapool en It’s, al is dat laatste nooit officieel toegegeven. Er zijn wel overeenkomsten. Philips steunde electrozaken om televisies en wasmachines te verkopen. Philips kocht videozaken om het gebruik van videorecorders te bevorderen. En nu we overschakelen van gloeilampen naar leds, wil Philips waarschijnlijk voorop lopen in de verkoop van armaturen. Alleen hoeft dat niet op grote schaal.

Apple Stores

En dan is er nog Apple. Elk technologiebedrijf kijkt jaloers naar deze fabrikant die complete ecosystemen creëert waarin de verkoop van elegante apparaten de basis vormt van een permanente stroom aan inkomsten uit muziek, beeld en tal van andere digitale diensten. In dat ecosysteem hebben de eigen Apple Stores en hun online equivalent een spilfunctie. Dat zijn de kathedralen waar consument nieuwe introducties kan aanbidden, nieuwe toepassingen kan ontdekken. Philips had hetzelfde kunnen doen toen het nog in de voorhoede van nieuwe geluids- en beeldtechnologie actief was. Maar dat tijdperk is voorbij. Nu is Philips groot in keukenmachines en tandenborstels. Dat zijn geen producten die tot de verbeelding spreken.

Licht is dat wel. Niet die saaie armaturen die we allemaal in huis hebben. Er komt echter een totaal nieuwe generatie lampen aan, zie bijvoorbeeld de Lumiblade Experience van Philips. Een tijdperk van Nieuwe Verlichting breekt aan! Wat de cd was voor muziek en beeld, is de led voor inrichting en decoratie. Philips is wereldmarktleider in licht en wil dat zeker ook zijn als led doorbreekt. Die markt is goed voor 60 miljard euro omzet en een groei van 6% per jaar; armaturen vertegenwoordigen 70% van de verkoop. In de productie van led-luminaries is Philips thans de grootste; nu moet moet de verkooppositie opgebouwd worden. Light Gallery kan daarin mogelijk een spilfunctie spelen. Niet als flagship maar als lichtschip.

Zie ook D2C casebase.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Gloeimarkt » Zakenkrant UA-118352680-1

Gloeimarkt

Een grote gloeilampenfabrikant uit het zuiden des lands heeft jaren geaarzeld over directe verkoop van consumentenelektronica onder eigen naam, maar nu lijkt de armaturentak van de lichtdivisie alsnog naar voren te komen in retail. Philips opent winkels in Engeland en België. Het bedrijf bereidt zich voor op het tijdperk van de Nieuwe Verlichting.

Eerder gepubliceerd in Etailtrends (2013)
Dossier D2C

Afgelopen najaar ging aan een trendy winkelstraat in Notting Hill (Londen) de eerste Philips Light Gallery open, een showroom van Philips lampen en lichttechnologie. Het bedrijf verkoopt daar onder andere zijn nieuwe Nick-Knacks, lampen geïnspireerd op de stijl van Mondriaan. En er is een zone waar zogenaamde Living Colors domineren. Het idee achter de winkel is dat er nieuwe verlichtingstechnologieën op de markt komen die met extra deskundigheid geëtaleerd en gedemonstreerd moeten worden. Dus komt Philips nu zelf naar voren met eigen merkwinkels. Het blijft niet bij een winkel in Londen, want het domein Light Gallery is al online. Daar wordt zelfs een webwinkel aangekondigd.

Volgens het Britse persbericht was deze winkel de eerste van Philips Lighting, maar daar zijn ze het in België niet mee eens. Daar heeft Philips namelijk in 2007 Europa’s grootste producent van armaturen Partners in Lighting overgenomen en samengevoegd met zijn eigen activiteiten in het nieuwe Philips Consumer Luminaires. Met de overname kwam ook een tiental winkels mee, actief onder de formulenaam Massive. Die winkels worden sindsdien één voor één omgebouwd tot Light Gallery. En ook de gelijknamige website is al in gebruik, zowel in België als Nederland.

Van een massieve move in retail is echter geen sprake. Philips heeft zich al een paar keer verslikt in drieste detailhandelsavonturen, dus nu gaat het stapje voor stapje. We hebben het debakel met Superclub meegemaakt, de avonturen met Videoland en wat langer geleden de vage belangen in Modern Electronics, Megapool en It’s, al is dat laatste nooit officieel toegegeven. Er zijn wel overeenkomsten. Philips steunde electrozaken om televisies en wasmachines te verkopen. Philips kocht videozaken om het gebruik van videorecorders te bevorderen. En nu we overschakelen van gloeilampen naar leds, wil Philips waarschijnlijk voorop lopen in de verkoop van armaturen. Alleen hoeft dat niet op grote schaal.

Apple Stores

En dan is er nog Apple. Elk technologiebedrijf kijkt jaloers naar deze fabrikant die complete ecosystemen creëert waarin de verkoop van elegante apparaten de basis vormt van een permanente stroom aan inkomsten uit muziek, beeld en tal van andere digitale diensten. In dat ecosysteem hebben de eigen Apple Stores en hun online equivalent een spilfunctie. Dat zijn de kathedralen waar consument nieuwe introducties kan aanbidden, nieuwe toepassingen kan ontdekken. Philips had hetzelfde kunnen doen toen het nog in de voorhoede van nieuwe geluids- en beeldtechnologie actief was. Maar dat tijdperk is voorbij. Nu is Philips groot in keukenmachines en tandenborstels. Dat zijn geen producten die tot de verbeelding spreken.

Licht is dat wel. Niet die saaie armaturen die we allemaal in huis hebben. Er komt echter een totaal nieuwe generatie lampen aan, zie bijvoorbeeld de Lumiblade Experience van Philips. Een tijdperk van Nieuwe Verlichting breekt aan! Wat de cd was voor muziek en beeld, is de led voor inrichting en decoratie. Philips is wereldmarktleider in licht en wil dat zeker ook zijn als led doorbreekt. Die markt is goed voor 60 miljard euro omzet en een groei van 6% per jaar; armaturen vertegenwoordigen 70% van de verkoop. In de productie van led-luminaries is Philips thans de grootste; nu moet moet de verkooppositie opgebouwd worden. Light Gallery kan daarin mogelijk een spilfunctie spelen. Niet als flagship maar als lichtschip.

Zie ook D2C casebase.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + vier =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.