UA-118352680-1

Falke Fashion (D2C)

De sokkenfabrikant Falke Fashion heeft een eigenzinnig marketingbeleid. Bezoek de website van het merk en je ziet dat de Nederlandse vertaling één-op-één uit het Duits afkomstig is. De filosofie achter het merk: voor alle mensen wereldwijd, die luxe niet overbodig vinden, maar juist ondervonden hebben dat luxe staat voor de vrijheid om zich met het allerbeste te kunnen belonen. Zelfbevrediging als leidraad. Ich verwöhne mich. Mit Strümpfe. 

De Falke Gruppe maakt al sinds 1895 sokken. Begonnen in Schmallenberg (Sauerland) met een kleine breierij groeit de onderneming onder vier generaties Falke uit tot een leidend merk in sokken en herenmode. De activiteiten in damesmode zijn in 1985 gestaakt, maar ladies legwear bleef onderdeel van het aanbod. Falke is lang licentie-producent geweest van luxemerken zoals Armani, Boss, Joop! en Paul Smith. Nu is daar alleen Esprit van over.

Falke produceert zijn sokken zelf, met productiefaciliteiten in Portugal, Servië, Slowakije en Zuid-Afrika. En in Duitsland natuurlijk. De onderneming neemt ook toeleveranciers over, zodat er nu spinnerijen, weverijen en brei-werkplaatsen in het bezit zijn. Daarmee krijgt het bedrijf meer greep op productontwikkeling. Ruim de helft van de productie bij Falke komt uit het thuisland Duitsland.

Sokken-shops

Falke heeft wisselend succes met eigen winkels en franchise-formules. In de jaren zeventig opent de onderneming winkels waar pullovers n coltruien verkocht worden, maar als die mode overwaait verdwijnen ook de winkels uit het straatbeeld. Falke komt later terug met eigen kousen- en pantywinkels, die ook weer vervagen. Dan verschuift de nadruk naar shop-in-shops: sok-displays in warenhuizen die door de leverancier zelf beheerd werden.

In 1992 opent het bedrijf alsnog een eerste flagshipstore in Keulen. In de jaren negentig en daarna wordt het nieuwe netwerk aan eigen winkels gestaag uitgebreid. Er zijn inmiddels een handvol Falke stores in de Benelux en elf shop-in-shops bij onder andere de Bijenkorf. Zulke stores zijn vaak van franchisenemers, zoals ook te zien is op de website Strumpfladen van een enthousiaste franchiser in Hamburg. Ook in Eindhoven had Falke zo’n franchiser, maar die is sinds kort actief onder de naam Vinq.

De flagships hebben een nieuwe impuls gekregen met de opening van superstores in Berlijn en Zürich waar ook exclusieve producten verkocht worden, zoals kousen met Swarovski kristallen. Voor dames met bling-benen. In 2017 opende het merk zijn eerste winkel in Beijing, China.

Een ander kanaal voor de verkoop van kousen en sokken zijn vending machines, maar dat alternatief wordt door Falke niet beproefd. Met e-commerce is Falke wel actief. Sokken laten zich makkelijk verzenden, dus verkoop via eigen webshops en platforms als Zalando, Amazon en Wehkamp is evident. Falke concurreert zo met de detailhandel die ook online verkoopt en webwinkels die hun eigen inkoop doen, maar dat ketenconflict wordt op de koop toegenomen.

Falke Sport

Bovendien expandeert het bedrijf sinds 2005 in sportkleding, met nieuw ontwikkelde materialen. Falke was al sponsor van sporters om zijn bekendheid te vergroten, maar door de uitbreiding in sportkleding kan de onderneming ook materiaal-sponsor worden. Die sportkleding wordt op de markt gebracht als Falke Ergonomic Sport System. Ook voor deze lijn worden aparte verkooppunten opgezet, vaak als shop-in-shop.

Het familiebedrijf publiceert alleen terloops cijfers. De omzet ligt al enkele jaren rond de 225 miljoen euro. Welk aandeel de eigen winkels, franchise-formules, webshops en platforms daarin hebben, is onbekend. Meer openbaarheid is wel te voorzien, want de familie is voorbereid op een beursgang, maar de neven in de bedrijfsleiding hebben vooralsnog geen haast. Misschien hopen ze op een goed overnamebod.

===

Burlington

De historie van het sokkenmerk Burlington begint als een voormalige tapijtfabriek in het Zwarte Woud in de jaren zeventig sokken gaat maken met een klassiek Schots ruitenpatroon: de zogenaamde argyle-style. Deze tapijtfabriek Arlington is dan al onderdeel van de Amerikaanse textielonderneming Burlington, dus dat is de naam die deze sokken krijgen. In de jaren tachtig echter, geven de Amerikanen licenties uit op gebruik van het merk Burlington en moet de Duitse fabriek voortbreien onder de naam Arlington.

In 1990 wordt zowel het dochterbedrijf Arlington gekocht door het textielbedrijf Kunert dat tevens een licentie koopt op het merk Burlington. Kunert verplaatst bovendien alle productie naar Marokko. Dat vindt de International Textile Group (die inmiddels de rechten op het merk Burlington heeft) geen goed idee, dus die reageren positief op een bod van de firma Falke. Kunert is furieus, maar enkele rechtszaken later kraait Falke victorie en gaat Kunert kansloos ten onder. Nu is Burlington een tweede sokkenmerk van Falke – niet te verwarren met de kledingwinkels van Burlington in de Verenigde Staten.

Zie ook D2C Casebase.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

elf + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Falke Fashion (D2C) » Zakenkrant UA-118352680-1

Falke Fashion (D2C)

De sokkenfabrikant Falke Fashion heeft een eigenzinnig marketingbeleid. Bezoek de website van het merk en je ziet dat de Nederlandse vertaling één-op-één uit het Duits afkomstig is. De filosofie achter het merk: voor alle mensen wereldwijd, die luxe niet overbodig vinden, maar juist ondervonden hebben dat luxe staat voor de vrijheid om zich met het allerbeste te kunnen belonen. Zelfbevrediging als leidraad. Ich verwöhne mich. Mit Strümpfe. 

De Falke Gruppe maakt al sinds 1895 sokken. Begonnen in Schmallenberg (Sauerland) met een kleine breierij groeit de onderneming onder vier generaties Falke uit tot een leidend merk in sokken en herenmode. De activiteiten in damesmode zijn in 1985 gestaakt, maar ladies legwear bleef onderdeel van het aanbod. Falke is lang licentie-producent geweest van luxemerken zoals Armani, Boss, Joop! en Paul Smith. Nu is daar alleen Esprit van over.

Falke produceert zijn sokken zelf, met productiefaciliteiten in Portugal, Servië, Slowakije en Zuid-Afrika. En in Duitsland natuurlijk. De onderneming neemt ook toeleveranciers over, zodat er nu spinnerijen, weverijen en brei-werkplaatsen in het bezit zijn. Daarmee krijgt het bedrijf meer greep op productontwikkeling. Ruim de helft van de productie bij Falke komt uit het thuisland Duitsland.

Sokken-shops

Falke heeft wisselend succes met eigen winkels en franchise-formules. In de jaren zeventig opent de onderneming winkels waar pullovers n coltruien verkocht worden, maar als die mode overwaait verdwijnen ook de winkels uit het straatbeeld. Falke komt later terug met eigen kousen- en pantywinkels, die ook weer vervagen. Dan verschuift de nadruk naar shop-in-shops: sok-displays in warenhuizen die door de leverancier zelf beheerd werden.

In 1992 opent het bedrijf alsnog een eerste flagshipstore in Keulen. In de jaren negentig en daarna wordt het nieuwe netwerk aan eigen winkels gestaag uitgebreid. Er zijn inmiddels een handvol Falke stores in de Benelux en elf shop-in-shops bij onder andere de Bijenkorf. Zulke stores zijn vaak van franchisenemers, zoals ook te zien is op de website Strumpfladen van een enthousiaste franchiser in Hamburg. Ook in Eindhoven had Falke zo’n franchiser, maar die is sinds kort actief onder de naam Vinq.

De flagships hebben een nieuwe impuls gekregen met de opening van superstores in Berlijn en Zürich waar ook exclusieve producten verkocht worden, zoals kousen met Swarovski kristallen. Voor dames met bling-benen. In 2017 opende het merk zijn eerste winkel in Beijing, China.

Een ander kanaal voor de verkoop van kousen en sokken zijn vending machines, maar dat alternatief wordt door Falke niet beproefd. Met e-commerce is Falke wel actief. Sokken laten zich makkelijk verzenden, dus verkoop via eigen webshops en platforms als Zalando, Amazon en Wehkamp is evident. Falke concurreert zo met de detailhandel die ook online verkoopt en webwinkels die hun eigen inkoop doen, maar dat ketenconflict wordt op de koop toegenomen.

Falke Sport

Bovendien expandeert het bedrijf sinds 2005 in sportkleding, met nieuw ontwikkelde materialen. Falke was al sponsor van sporters om zijn bekendheid te vergroten, maar door de uitbreiding in sportkleding kan de onderneming ook materiaal-sponsor worden. Die sportkleding wordt op de markt gebracht als Falke Ergonomic Sport System. Ook voor deze lijn worden aparte verkooppunten opgezet, vaak als shop-in-shop.

Het familiebedrijf publiceert alleen terloops cijfers. De omzet ligt al enkele jaren rond de 225 miljoen euro. Welk aandeel de eigen winkels, franchise-formules, webshops en platforms daarin hebben, is onbekend. Meer openbaarheid is wel te voorzien, want de familie is voorbereid op een beursgang, maar de neven in de bedrijfsleiding hebben vooralsnog geen haast. Misschien hopen ze op een goed overnamebod.

===

Burlington

De historie van het sokkenmerk Burlington begint als een voormalige tapijtfabriek in het Zwarte Woud in de jaren zeventig sokken gaat maken met een klassiek Schots ruitenpatroon: de zogenaamde argyle-style. Deze tapijtfabriek Arlington is dan al onderdeel van de Amerikaanse textielonderneming Burlington, dus dat is de naam die deze sokken krijgen. In de jaren tachtig echter, geven de Amerikanen licenties uit op gebruik van het merk Burlington en moet de Duitse fabriek voortbreien onder de naam Arlington.

In 1990 wordt zowel het dochterbedrijf Arlington gekocht door het textielbedrijf Kunert dat tevens een licentie koopt op het merk Burlington. Kunert verplaatst bovendien alle productie naar Marokko. Dat vindt de International Textile Group (die inmiddels de rechten op het merk Burlington heeft) geen goed idee, dus die reageren positief op een bod van de firma Falke. Kunert is furieus, maar enkele rechtszaken later kraait Falke victorie en gaat Kunert kansloos ten onder. Nu is Burlington een tweede sokkenmerk van Falke – niet te verwarren met de kledingwinkels van Burlington in de Verenigde Staten.

Zie ook D2C Casebase.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

elf + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.