UA-118352680-1

Pers-bericht

Voor theatertrucker Mitchke en decorbouwer Douwe uit Voorst is een dagje uit een dagje fruit. Samen beheren zij een mobiele vacuümpers die van verschillende fruit- en groentenvarianten sap of puree kan maken. Als reizende Sappers trekken ze met hun vrachtwagen door het land om lokale gemeenschappen van valappels en worteloverschotten af te helpen. In hun rijdende sapstraat wordt de oogst gewassen, geperst, gepasteuriseerd en in een vijf-liter dozen verpakt. Deze saptaps (bag in a box) zijn ongeopend een jaar of twee houdbaar.

Wie minstens 75 kilo fruit heeft, kan langskomen op een persbijeenkomst in eigen buurt. De sap-opbrengst is ruwweg de helft in liters. Voor drie ton rijdt de vrachtwagen voor je om. En dus zien we de Sappers geboekt bij landgoederen, fruittuinen en lokale boomgaarden. Vooral in het najaar, want dan worden appels en peren massaal geoogst. Is er fruit dat eerder rijpt?

Er zijn verschillende pers-activiteiten in het land. In Oirschot zijn boombezitters uit Het Groene Woud welkom op een speciale Sappersdag. Dat kan ook met medewerking van de Achterhoekse fruitpersers zijn of de sapmobiel van Huiskamp, want er zijn meer sappers op de kust.

Via Huiskamp komen we bij de firma Voran in Oostenrijk, die dit soort machines bouwt. Een andere Oostenrijkse leverancier is Valentin Stossier. In de Verenigde Staten biedt SRAML een alternatief.

Vers perssap is trendy, want in de media wordt geadverteerd voor sappen en siropen van Van de Boom Sapmakers & Co. Veel fruit, minder suiker en meer water. Achter deze campagne gaat Riedel schuil, sinds 2017 weer een zelfstandig bedrijf onder hoede van investeringsmaatschappij Standard Investment.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.