UA-118352680-1

Merkspruitjes?

Wie een nieuwe groente- of fruitsoort op de markt brengt, kan een beroep doen op breeders rights. Maar ook het merkrecht wordt ingezet. Zijn kalettes merkspruitjes?

De werking van het kwekersrecht is te vergelijken met het auteursrecht: een rechthebbende heeft 25 tot 30 jaar profijt van zijn creatie. De nieuwe variant moet wel een onderscheidende rasnaam krijgen, om het verschil met bestaande rassen te verduidelijken.

Aan die voorwaarde voldoen kalettes, een Engelse kruising van spruitjes met kool die zo rond het jaar 2000 geregistreerd is. Toch was kalettes destijds niet de nieuwe rasnaam; dat is kale sprouts. Dat begrip is door zaadveredelaar Tozer Seeds in het kader van het kwekersrecht vastgelegd. Deze koolspruitjes zijn vervolgens in 2010 gelanceerd onder de handelsnaam flower sprouts exclusief bij Marks & Spencers. In de VS is bovendien de handelsnaam lollipop kale gebruikt door een importeur.

Curly kale

In 2014 besluit Tozer echter om zijn koolspruitjes opnieuw te lanceren als kalettes. De nieuwe naam is afgeleid van kale, een Engelse woord voor kool. Boerenkool wordt in de UK verkocht als curly kale. Tozer zocht die associatie met boerenkool bewust, waarschijnlijk omdat kale toentertijd uit de kast kwam als superfood. De naam kalettes is bovendien mooi in het Frans en mogelijk zelfs in het Duits. Sind die Kaletten schon fertig liebling?

Tozer heeft in 2018 een eigen website voor deze merkspruitjes laten opzetten. Het is nu een lifestyle veg met contemporaine toepassingen zoals kalettafetabrood en kalettesmoothies.

Kalettes zijn beschikbaar vanaf november tot april, en Tozer probeert daar wat asperge-energie in te stoppen: ze zijn er weer! Tozer doet zelfs aan prijsbeheersing door een verkoopprijs van £ 1- per verpakking voor te schrijven. Wat retailers massaal negeren.

Bij het proces van nieuwe rasbenaming zijn twee zelfstandige bestuursorganen betrokken: de Raad voor Plantenrassen die het Nederlands Rassenregister beheert en Naktuinbouw dat onderdak biedt aan de Rasraad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Merkspruitjes? » Zakenkrant UA-118352680-1

Merkspruitjes?

Wie een nieuwe groente- of fruitsoort op de markt brengt, kan een beroep doen op breeders rights. Maar ook het merkrecht wordt ingezet. Zijn kalettes merkspruitjes?

De werking van het kwekersrecht is te vergelijken met het auteursrecht: een rechthebbende heeft 25 tot 30 jaar profijt van zijn creatie. De nieuwe variant moet wel een onderscheidende rasnaam krijgen, om het verschil met bestaande rassen te verduidelijken.

Aan die voorwaarde voldoen kalettes, een Engelse kruising van spruitjes met kool die zo rond het jaar 2000 geregistreerd is. Toch was kalettes destijds niet de nieuwe rasnaam; dat is kale sprouts. Dat begrip is door zaadveredelaar Tozer Seeds in het kader van het kwekersrecht vastgelegd. Deze koolspruitjes zijn vervolgens in 2010 gelanceerd onder de handelsnaam flower sprouts exclusief bij Marks & Spencers. In de VS is bovendien de handelsnaam lollipop kale gebruikt door een importeur.

Curly kale

In 2014 besluit Tozer echter om zijn koolspruitjes opnieuw te lanceren als kalettes. De nieuwe naam is afgeleid van kale, een Engelse woord voor kool. Boerenkool wordt in de UK verkocht als curly kale. Tozer zocht die associatie met boerenkool bewust, waarschijnlijk omdat kale toentertijd uit de kast kwam als superfood. De naam kalettes is bovendien mooi in het Frans en mogelijk zelfs in het Duits. Sind die Kaletten schon fertig liebling?

Tozer heeft in 2018 een eigen website voor deze merkspruitjes laten opzetten. Het is nu een lifestyle veg met contemporaine toepassingen zoals kalettafetabrood en kalettesmoothies.

Kalettes zijn beschikbaar vanaf november tot april, en Tozer probeert daar wat asperge-energie in te stoppen: ze zijn er weer! Tozer doet zelfs aan prijsbeheersing door een verkoopprijs van £ 1- per verpakking voor te schrijven. Wat retailers massaal negeren.

Bij het proces van nieuwe rasbenaming zijn twee zelfstandige bestuursorganen betrokken: de Raad voor Plantenrassen die het Nederlands Rassenregister beheert en Naktuinbouw dat onderdak biedt aan de Rasraad.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − elf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.