UA-118292059-1

Cor Noltee

Cor Noltee wordt wel de Dordtse Breitner genoemd, vanwege zijn verwantschap met die schilder in onderwerpenkeuze en stijl. Hij was een bekende figuur in het naoorlogse Dordrecht, ook door zijn gedrag als bohémien.

Cor Noltee wordt in 1903 in Den Haag geboren. Vanaf zijn twaalfde bezoekt hij de Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboorteplaats. De jonge kunstschilder komt al vroeg in contact met meer bekende Haagse schilders zoals Willem de Zwart. Noltee had bewondering voor de Haagse School en impressionisten als George Breitner.

In de Brabantse periode die daarna volgt, schildert hij café-interieurs, markttaferelen en prachtige stillevens. Het werk van Noltee wordt opgemerkt door een plaatselijke kunsthandelaar die hem in contact brengt met de families Philips en Van Abbe uit Eindhoven.

Maashaven Rotterdam

Vanaf 1926 verschuift zijn aandacht naar stadsgezichten. Door zijn fascinatie voor sleperswagens en paarden in de Rotterdamse haven en het feit dat dit onderwerp goed verkoopt blijft hij deze typische stadsgezichten veelvuldig herhalen. Sommigen zijn nu te koop voor enkele tientjes, anderen brengen vele duizenden op op veilingen.

Later wordt zijn kleurgebruik donkerder en de toets meer expressionistisch. In 1937 belandt Noltee in Dordrecht. Hij schildert het oude centrum en de havens. Na de oorlog trekt hij er met zijn familie weer op uit. Zijn onderwerpskeuze en stijl is onveranderd, maar het kleurgebruik is lichter.

Als de gemeente Dordrecht besluit om de oude binnenstad drastisch te verbouwen, krijgt Noltee opdracht om het historische stadsbeeld vast te leggen. In de tijd die volgt probeert hij zich onder invloed van de moderne kunststromingen te vernieuwen. Hij schildert landschappen in expressieve stijl met sterke en krachtige kleuren.

Schilderijen van Cor Noltee zijn onder andere te zien in het Dordrechts Museum.

Cor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor_Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horsesCor Noltee horses

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.