UA-118352680-1

Winterdoek

Een winterlandschap kan indrukwekkend zijn in grauw en grijs. De Vlaamse kunstschilder Piet Mees vulde tientallen, misschien wel honderden doeken met besneeuwde boerderijen in een wit landschap. Alleen aan de horizon glooit rood avondlicht tegen dreigende wolken. Kitsch avant la lettre.

PietMees_winter PietMees_winter PietMees_winter PietMees_winter PietMees_winterPietMees_winter

Typerend zijn bovendien de hooibergen die als besuikerde cupcakes in het landschap staan. En het meanderende beekje dat de hemel weerspiegelt. Het moet een populair thema geweest zijn, want dit tafereel hangt in vele Vlaamse huishoudens.

Zeker ook omdat vrijwel hetzelfde beeld navolging kreeg in het werk van Henri-Jozef Pauwels (1903-1983). In plaats van een gloeiende horizon voegde HJ oplichtende raampjes in de boerderijen toe. Thuis brandt de haard! Piet Mees wordt omschreven als een expressionist, terwijl Pauwels geldt als een impressionist. Maar het resultaat is vergelijkbaar.

Het gevolg van deze winter overload: de waarde van deze prachtige schilderijen is doorgaans beperkt tot minder dan honderd euro. Op een online veiling bracht zo’n winterdoek van Pauwels een slordige 112 euro op. Dat kan echter ook reden zijn om juist te gaan verzamelen!

HenriJozefPauwels_sneeuwHenriJozefPauwels_sneeuwHenriJozefPauwels_sneeuwHenriJozefPauwels_sneeuw

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.