UA-118352680-1

Brug te ver?

Hoe profileer je een ingenieursbureau als inspirerende werkgever? Bij de Antea Group gooien ze er wat vogelpoep tegenaan. Weet je als werknemer meteen dat de directie een aanpakkers-mentaliteit heeft. Niet teveel nadenken, gewoon doen!

Wie bedenkt zo’n commercial? Het is een lang spotje en de productiewaarde is relatief hoog. Er wordt geen toneelstukje gespeeld door onbekende acteurs. Maar in het creatieve proces heeft schijnbaar niemand zijn vinger opgestoken om te vragen: waar slaat dat nou eigenlijk op? Een bruggenbouwer die ’s middags thuis TV zit te kijken terwijl zijn vrouw in de tuin werkt. En verschrikt van zijn stoel opveert als een reiger bijna op zijn geliefde brug poept.

Daar zitten zoveel potentiële misverstanden in. Is die man geblesseerd? Zit hij thuis met een burnout? Waarom doet die vrouw de tuin? Mikt die reiger op die dame? Hele gezinnen zitten nu voor de buis te puzzelen: wat betekent deze eigenaardige reclamefilm?

Understanding Today

Het spotje is vooral werkgeverspromotie. Dat zie je aan de payoff: Antea, thuis van trotse ingenieurs. Dat is een nieuwe slogan, want in andere campagnes gebruikt Antea verschillende slagzinnen. Deze kwamen eerder al voorbij: Ingenieurs en adviseurs met karakter en Understanding today. Improving tomorrow.

Er valt nogal wat te verbeteren. Antea, voortgekomen uit het oude bureau Oranjewoud en inmiddels aan het groeien door overnames wereldwijd, is nog een beetje op zoek naar een communicatief fundament. In de tussentijd maakt het bedrijf gebruik van tijdelijke constructies. Zoals het reigerspotje.

Die commercial dient om in de huidige arbeidsmarkt medioren en senioren te vinden. In de voorgesprekken is waarschijnlijk vastgesteld: onze ingenieurs zijn trots op hun werk. Hoe trots? Zo trots dat ze zelfs vogelpoep verwijderen op de dag dat die brug geopend werd door de Commissaris van de Koning. Antea heeft er de Europese betonprijs mee gewonnen. Nou-nou, oef-oef!

Kapitein Rob

Het mocht ook wat kosten deze reclame-actie, dat is te lezen in het persbericht waarin CEO Rob van Dongen geciteerd wordt. De tv-spot markeert het einde van het duizenddagen-plan. Met dit plan investeerde Antea Group de afgelopen jaren succesvol in zichtbaarheid, klantgerichtheid en innovatie. Het doel van dit plan is om in 2020 het beste ingenieursbureau van Nederland te worden. 

Rob is hoogstpersoonlijk de initiator van dat duizenddagenplan. Die is door zijn ma vast elke dag afgepoetst met een duizendingendoekje. Is zo’n commercial nou ook een monument voor deze captain of industry? Of heeft kapitein Rob een creatieve staf die uit z’n dak mocht gaan vanwege de goede jaarcijfers?

Het is te hopen dat Antea binnenkort een paar nuchtere senior-ingenieurs toevoegt aan het werknemersbestand die de bedrijfstop weer met beide voeten terug op aarde zetten. Medior mag ook.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.