UA-118352680-1

Rampenrestaurant

De Spaanse celebrity chef José Andrés (eigenaar van diverse restaurants in de USA) droomde tien jaar geleden over oplossingen voor het voedingstekort in ontwikkelingslanden. Hij wilde een vliegende gaarkeuken opzetten die maaltijden kon distribueren in arme gebieden ten behoeve van hongerige mensen. De aardbeving in Haïti in 2010 was aanleiding om dat plan uit te voeren, met steun van donateurs en vrijwilligers. Nu voedt World Central Kitchen wereldwijd talloze slachtoffers van natuurrampen.

World Central Kitchen is vaak bij de eerste hulpverleners die in storm- en overstromingsgebieden arriveren. Deze NGO van celebrity chef José Andrés werkt samen met restaurants ter plekke en maakt gebruik van ingevlogen mobiele keukens om zo snel mogelijk maaltijdvoorzieningen op te zetten voor de gedupeerden en hulpverleners. In 2018 waren de keukenbouwers van WCK actief in dertien rampenzones om hulp te bieden. In de speciale paella-pannen van Andrés kunnen 75.000 maaltijden per dag gemaakt worden. Bovendien is WCK betrokken bij de wederopbouw van voedselketens in rampgebieden en de opleiding van koks in probleemlanden.

Food Relief

Binnen vijf weken nadat de Bahama’s getroffen waren door hurikaan Dorian hebben de koks van World Central Kitchen meer dan een miljoen maaltijden verstrekt. Daarbij was ook de inzet van helikopters en amfibievoertuigen noodzakelijk. In Tuijana deelde de vrijwilligers van WCK maaltijden uit aan migranten uit Midden-Amerika die hoopten op een toekomst aan de Verenigde Staten. José Andrés is een uitgesproken tegenstander van het beleid van Trump. Hij heeft zelfs afgezien van een restaurant in één van de Trump Towers toen de president zijn de anti-immigratiebeleid bekend maakte.

Ook bij recente natuurrampen in Indonesië (tsunami), Guatemala (vulkaanuitbarsting), Puerto Rico (hurikaan) en Californië (bosbranden) waren de flying chefs van WCK actief. Incidenteel wordt de mobiele keuken ook ingezet om protesten of stakingen te steunen. Zo deelde Andés en zijn team 100.000 maaltijden uit aan ambtenaren in Washington tijdens de government shutdown.

Ecole des ChefsWCK is inmiddels bovendien betrokken bij projecten met een langere horizon. In Puerto Rico doet de instelling mee aan Plow to Plate waarmee kleine boertjes gesteund worden bij de duurzame productie van groenten en fruit: 55 ondernemingen in totaal. In Sink to Stove projecten wordt les gegeven aan jonge koks om goede hygiëne in acht te nemen. Op de Ecole des Chefs in Port-au-Prince (Haïti) worden nieuwe koks opgeleid. Het resultaat: 40 chefs per jaar, waarvan 100% een stageplaats vind en daarna 60% meteen een werkplek heeft.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.