UA-118352680-1

Amazon.Go

Amazon overweegt om nu ook in Duitsland na de VS en Engeland fysieke winkels te openen. Goed in de peiling houden, want voor je het weet staan er ook in Nederland ineens Amazon.Go kiosken.

Amazon heeft een wat moeizame relatie met Nederland. Elke zoveel jaar is er weer nieuws: Amazon komt er nu echt aan. Maar Nederland is al die tijd een extensie van Duitsland gebleven voor de Amerikaanse webwinkelgigant. Nederlanders hebben een eigen afdeling bij Amazon.de en de distributie wordt verzorgd vanuit Duitse distributiecentra. Bol.com is simpelweg een te grote barriere voor Amazon.

Maar nu er winkels van Amazon.Go zijn aangekondigd in Duitsland (Welt am Sontag) gaan we wellicht alsnog een vestiging zien opduiken in Nederland. In Hoch Kathareine vielleicht? In de VS beschikt Amazon begin 2020 al over achttien Go-stores. Er zouden plannen zijn voor een paar duizend vestigingen binnen enkele jaren. Maar Amazon wil eerst zijn pilot stores op orde hebben. Wat wordt daar verkocht? Het zijn nu vooral convenience stores met een kleine cadeau-afdeling waar overwegend gemaksvoedsel, drank en snacks worden verkocht onder huismerk.

Whole Foods

Amazon is eigenaar van Whole Foods Market, een biologische supermarkt-keten uit Texas met ruim 400 vestigingen in de VS, Canada en de UK. In Engeland en Schotland heeft deze retailer circa zeven winkels, dus de schaalgrootte daar is beperkt. Het format Amazon.Go wordt in Engeland nog niet beproefd.

Amazon.Go bottlesDat roept de vraag op hoe de inkoop voor de Duitse winkels opgezet gaat worden. Eigenlijk is het logisch dat Amazon pilot stores in alle belangrijke Europese markten gaat beginnen, dus naast Duitsland ook Frankrijk en Engeland. Het aanbod zal waarschijnlijk te vergelijken zijn met dat van de convenience stores van Migros en Marks & Spencer. Gemaksvoedsel, drank, snacks en populaire cadeau-artikelen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.