UA-118352680-1

Regel recht

Eén van de stelregels bij creatief werk is: kill your darlings! Word niet verliefd op je vondsten, want een overdaad aan spitsvondigheid werkt averechts. Dat advies lijkt in de wind geslagen bij XXS Amsterdam toen ze een campagne mochten maken voor de rechtsbijstandsdiensten van Brandmeester. Die zit zo vol grapjes dat het potsierlijk wordt. En de boodschap van deze beljuristen niet meer over komt.

BrandmeesterEerste vraag: heette deze onderneming al Brandmeester of is dat ook onderdeel van de nieuwe positionering? Het blijkt een nieuw label te zijn van SRK Rechtsbijstand, sinds afgelopen najaar. Iemand heeft blijkbaar bedacht dat het goed was om de suggestie te wekken van een persoonsnaam, die tegelijkertijd stopping power had.

Brandmeester blijft op zich wel hangen. Maar het is ook een verwarrende naam, zeker voor Google. Dat vergt veel seo-inspanning. De domeinnaam was bovendien al vergeven aan de koffiemannen van Brandmeester’s, dus hebben de juristen er maar BrandMR van gemaakt. Daarom is die regel ooit bedacht. Te veel gedoe! Kill your darlings…

Meneer Bok

En dan zijn we nog niet eens aan de campagne toegekomen. XXS heeft de schlemiel uit de kast getrokken, een beproefd reclamerecept. Ze hebben hem zelfs een naam gegeven: Fred Bok, hoofd inkoop. Dan kan de slapstick beginnen. Meneer Bok steekt zijn vinger op als anderen voordringen of de rekening te hoog is, maar als op kantoor zijn spullen in een doos op de vloer staan raakt hij het spoor bijster. Dat is volgens XXS een teken dat hij ontslagen is en rechtsbijstand behoeft. Omdat het ’te ingewikkeld wordt. Te onzeker.’ Onzeker indeed.

Iemand heeft er nog een woordspeling bij bedacht. Regel recht. Als variant op regelrecht. Woord kunst. Weer een vondst die onderweg verdampt. Over kill!

BrandmeesterTerwijl de boodschap van BrandMR eigenlijk heel simpel is. Geen blanco cheque voor dure advocatuur, maar rechtsbijstand voor vaste tarieven. Dat is ook nieuw. Iedereen kan terecht bij deze beljuristen. Juist ook degene die geen rechtsbijstandsverzekering heeft. Suggestie voor de volgende commercial: geef Fred een slimme dochter. Bella Bok!

BrandMR heeft trouwens wel een herkenbaar eigen stijl in zijn illustraties. Mooi werk, oprecht!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.