UA-118292059-1

Antoon Markus

De kunstschilder Antoon Markus vond het wel prima dat zijn woonhuis in Wolfheze aan een populaire wandelroute lag, want dat stelde hem in staat af-en-toe een kunstwerk aan een voorbijganger te verkopen.

Markus is geboren in Arnhem, in 1870 als oudste zoon van een echtpaar dat het ‘Koffijhuis vanouds de Kastanjeboom’ uitbaat. Vader Antoon Markus sr is zelf een begenadigd tekenaar die in 1876 de kans grijpt om voltijds als leraar aan de slag te gaan aan de lokale HBS. Ook zoonlief heeft talent. Antoon jr wordt toegelaten tot de Rijksacademie in Amsterdam, maar hij maakt de opleiding niet af. Hij verkiest het om als zwervend schilder door het leven te gaan.

Antoon Markus - molenIn 1899 maakt Antoon Markus (biografie) zijn eerste grote wandeltocht, langs de Maas diep België in. Daarna spendeert hij enkele maanden in Engeland, waar hij zelfs even samenwerkt met de Friese kunstschilder Lourens Alma Tadema. Hij studeert tussendoor ook nog in Rotterdam en Den Haag, om zich uiteindelijk toch in Arnhem en omgeving te settelen. Hij woont een tijd in Oosterbeek, in Elden aan de andere zijde van de Rijn en later in Wolfheze.

Vanuit Elden verkoopt Markus nog een tijdje kruikjes kolkwater dat van het Veluwemassief afkomstig is en opborrelt in plassen langs de Rijn. Als een soort wonderdokter.

Oosterbeek en Wolfheze

In 1915 trouwt hij met een kamermeisje dat in Arnhem in een hotel werkt. Het echtpaar vestigt zich aan de Benedendorpseweg in Oosterbeek, op een steenworp vanaf de Rijn, waar ook de schilder Anton Mauve heeft gewoond. Al snel komen er kinderen. Het gezin verhuist in 1924 naar een speciaal gebouwde atelier-woning in Wolfheze. Markus is geen vanzelfsprekende huisvader, dus het huishouden maakt moeilijke jaren door. Dan zijn wat extra inkomsten uit de verkoop van schilderijen aan voorbijgangers welkom.

Markus maakte vooral naam als landschapschilder, een navolger van de School van Barbizon. Kenmerkend zijn zijn hoge luchten, waarin het grijs overheerste. “Markus schildert in blauw- en groen-grijzen, in bruin-grijzen met luchten van parelgrijs en warm-doorschijnend bruin. Daarom wordt hij wel eens ééntonig en somber genoemd,” meent Johan Wesselink. Het grijs en zilver is overigens typerend voor Nederlandse impressionisten.

Uiteindelijk produceerde Markus een slordige vierduizend schilderijen. Het merendeel toont Veluwse en rivier-taferelen. Ze duiken regelmatig op op veilingen en lijken de laatste jaren weer gewild. De grijze taferelen van Markus passen goed in het moderne interieur, al zijn de lijsten soms wat oubollig.

Onlangs kwam een schilderij voorbij op een online veiling dat zou zijn gemaakt in 1922 naar aanleiding van een bezoek aan Limont in België. Volgens mij zie je gewoon de oever van de Rijn bij Arnhem, waar Markus vrijwel zijn hele leven heeft gewoond. Zijn adres staat zelfs op de achterzijde: Jan van Embdenweg 21 in Oosterbeek. Het schilderij vond een nieuwe eigenaar voor 520 euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.