UA-118352680-1

Roller Coasters

In Vlodrop (Limburg) worden theme-rides voor pretparken in de hele wereld gebouwd. Vekoma levert aan Disney, Dollywood en de Efteling, maar ook aan talloze parken in China, Vietnam en Indonesië. Het bedrijf bouwt bovendien virtuele attracties.

In 2018 is Vekoma overgenomen door de Japanse onderneming Sansei Technologies. Vekoma is de voortzetting van Veld Koning Machinefabriek, in 1926 opgezet als constructiebedrijf voor de mijnbouw. De eerste achtbaan werd daar eind jaren zeventig gebouwd, als nieuwe bron van inkomsten na sluiting van de mijnen. Sindsdien heeft Vekoma meer dan zeshonderd theme-rides gebouwd. De laatste jaren vooral ook voor landen in het Verre Oosten.

Sansei Technologies maakt niet alleen amusement rides, maar ook podia voor theaters, custom constructions – onder andere voor sportstadia – en speciale liftinstallaties. De Japanse onderneming nam in 2012 een meerderheidsbelang in het Amerikaanse bedrijf S&S Worldwide.

S&S staat voor Stan & Sandy, een stel dat in de jaren negentig installaties voor bungee jumping bouwde onder de naam S&S Sports. Later schakelde S&S over op air-powered amusement rides. In 2002 huurden Stan en Sandy medewerkers in van Custom Coasters International, een bekende bouwer van houten achtbanen die net failliet was gegaan. In hetzelfde jaar werden activiteiten van Arrow Coasters overgenomen. Zeven jaar later namen de oprichters afscheid van hun bedrijf, om plaats te maken voor venture capital. Die investeerders verkochten de onderneming vervolgens aan Sansei.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.