UA-118292059-1

Lee Miller

Ze maakte naam als fotograaf, Lee Miller. Aanvankelijk als model, muze en artistiek bondgenoot van Man Ray, later als war correspondent bij de geallieerden die Nazi-Duitsland hun wil oplegden. Maar haar levensverhaal is om meer redenen opmerkelijk.

Kijk eens goed naar de data, dan is te zien dat de levensloop van Lee Miller in relatief korte tijd veel wendingen gemaakt heeft. Ze werd moeder op latere leeftijd. Lee was 40 toen haar enige zoon Antony Penrose ter wereld kwam in 1947. Twee jaar later kocht het gezin Farley Farm in East-Sussex waar Miller een relatief teruggetrokken bestaan leidde. Maar ze had in de voorafgaande jaren een turbulent leven geleid. Uitbundig, losbandig, vrijgevochten!

Naaktfoto’s

Lee MillerElisabeth Miller is geboren in 1907 in de stad Poughkeepsie aan de rivier Hudson in de staat New York. Haar vader Theodore Miller was een fanatiek hobby-fotograaf en Lee werd zijn favoriete subject. Er zijn later veel naakfoto’s gevonden, maar er is geen suggestie van misbruik. Lee lijkt ook als tiener op haar gemak en een actieve deelnemer in haar eigen enscenering. Het zijn prachtige foto’s die in de huidige tijdsgeest waarschijnlijk als problematisch gezien zouden worden.

Vogue > Lee MillerOp school was Lee minder meegaand. Ze werd van elke school in haar hometown verwijderd. Op haar 18e vertrekt ze naar Europa om cursussen te volgen bij Ladislas Medguyes, een Hongaarse kunstenaar die als decorbouwer en kostuumontwerper werkte voor theaters in Parijs. Na een jaar keert ze weer terug naar de Verenigde Staten om naar de kunstacademie in New York te gaan. Daar wordt ze ontdekt door uitgever Condé Nast van Vogue die haar aan werk als model helpt. In maart 1927 staat ze op de cover. Een illustratie van Lee wordt gepresenteerd als het beeld van de modern girl.

Parijs

Lee Miller KotexHaar loopbaan als topmodel duurde slechts twee jaar. Toen het Kotex zonder toestemming van Lee een foto gebruikte om maandverband aan te prijzen, staakte ze haar werk als commercieel fotomodel. Ze vloog in 1929 weer naar Parijs waar ze aanbelde bij de surrealist Man Ray om zich als leerling aan te melden. Ray nam geen leerlingen aan, maar voor deze slanke schoonheid maakte hij een uitzondering. In no-time was Lee zijn model, minnares en artistiek bondgenoot. In deze periode leert ze artiesten als Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Jean Cocteau kennen.

In 1932 keert ze weer terug naar New York waar ze haar eigen fotostudio begint. Ze was ook weggevlucht van Parijs omdat haar romance met de schatrijke Egyptische zakenman Aziz Eloui Bey problemen veroorzaakte. Zijn vriendin, het bekende model Nimet, pleegde zelfmoord. En ook Man Ray dreigde daarmee. Miller nam afstand van alle drama in Frankrijk, maar Bey volgde haar naar New York en overtuigde haar om een huwelijk aan te gaan. Wat in 1934 voltrokken werd.

Egypte

Lee MillerOp haar 27e verhuist Lee Miller naar Bey’s villa in Zamalek, een buitenwijk van Caïro op een eiland in de Nijl. Ze wil zich als goede huisvrouw gedragen, maar al snel wordt de drang om te scheppen te sterk. Ze reist naar de woestijn en maakt daar foto’s van landschappen die zelfs decennia later nog bewondering oogsten. Terug in Caïro bezoekt ze bars die alleen voor mannen toegankelijk zijn en heeft ze menig avontuur met bewonderaars.

Bey geeft haar alle ruimte en betaalt zelfs een ticket naar Parijs als daar een gekostumeerd bal is van Lee’s surrealistische kunstvrienden. Daar loopt ze echter Roland Penrose tegen het lijf, een Britse kunstenaar uit een welstandige familie. Lee leeft enkele jaren pendelend tussen Caïro en Parijs, om uiteindelijk in Hampstead bij Londen te belanden, kort voordat de Duitsers Frankrijk binnenvallen.

Hitlers bed

Miller was al in de jaren dertig actief tegen de dreiging van het fascisme, dus het was niet verwonderlijk dat ze zich wilde inzetten als fotograaf voor de geallieerden. Ze werkte samen met de ervaren Time Magazine fotograaf David Scherman, die zelfs kwam inwonen in de villa van Penrose. Miller kon haar werk kwijt bij Vogue, dat eerder haar loopbaan als fotomodel in beweging had gezet.

Aanvankelijk bracht ze de schade in beeld die de Duitser aanrichten tijdens de Blitz, maar later volgde ze de geallieerde troepen naar Normandië. Een aantal reportages van Miller werden wereldberoemd. Zo was ze aanwezig bij de bevrijding van de concentratiekampen Dachau en Buchenwald. Haar foto’s werden vergezeld van een indringend verslag. Ook waren Miller en Scherman van de partij toen München veroverd werd op de nazi’s. De fotografen maakten portretten van elkaar in het zitbad van de führer.

Farley House

Veel negatieven, prints en foto’s werden gevonden op de zolder van Farley House in East-Sussex door haar zoon Antony Penrose. Hij heeft alle werk laten archiveren zodat het nu beschikbaar is voor exposities. Het familiehuis Farley Farm is ingericht als gallery waar ook ruimte is voor de uitgebreide collectie kunst die bijeen gebracht is door Roland Penrose en Lee Miller. Een bezoek aan dit huis is extra interessant, omdat het in de naoorlogse jaren regelmatig onderdak bood aan grote namen uit de wereld van kunst, literatuur en wetenschap.

Picasso > Lee MillerAntony Penrose herinnert zijn moeder als een gedeprimeerde vrouw die veel dronk, maar ze was ook gastvrouw van gezelschappen die zich laafden aan haar kookkunst. Toen ze in overleed in 1977 was ze bezig met een kookboek. Dat boek is later alsnog uitgegeven door haar zoon met als titel Lee Miller: A Life with Food, Friends & Recipes.

Lee Miller wordt ook herinnerd als muze van menig kunstenaar. Picasso heeft haar tenminste zes keer vereeuwigd op zijn doeken.

Picasso > Lee MillerPicasso > Lee MillerPicasso > Lee MillerPicasso > Lee MillerPicasso > Lee Miller

Picasso > Lee Miller

http://art-picasso.com

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

10 − een =

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.