UA-118352680-1

Zuurwerk

natuurazijnIn Heerhugowaard staat de grootste natuurazijnfabriek van Europa. In een hele serie gekoppelde silo’s wordt azijn gemaakt van alcohol, dat op zijn beurt gemaakt is van graan of suikerbiet. Die azijn wordt vervolgens verwaterd tot een zuurgraad die van geval tot geval verschilt. In Scandinavië is 10% tot 12% azijnzuur gemeengoed; in Nederland vinden we 4% tot 6% voldoende.

De Burg Group is een familiebedrijf dat al bestaat sinds 1947, toen Cees Bakker het Alkmaarse bedrijf Groenland kocht. Die firma is destijds omgedoopt tot De Burg. Inmiddels wordt de onderneming gerund door de tweede generatie die de productie gemoderniseerd heeft en overnames niet schuwt, terwijl de derde generatie klaar staat. De totale omzet is meer dan 100 miljoen euro.

schoonmaakazijnBehalve natuurazijn produceert de Burg Group ook siropen en diksappen in Ter Aar en reinigingsmiddelen in Klundert. Het merendeel wordt afgezet onder huismerk van grote retailers, maar de groep heeft zelf ook diverse merken.

Tromp & Rueb

Eén van de merken van de groep is Tromp & Rueb. Dat merk heeft voorgangers die terug te voeren zijn tot een azijn- en mostermakerij die in 1663 in Delfshaven is opgericht. Het merk is sinds 1992 onderdeel van de Burg Groep. Op Foodtube is te zien hoe dit label koken met azijn stimuleert door chefkok Bart aan het werk te zetten.

https://www.youtube.com/watch?v=aaCimzZcKGk&feature=youtu.be

Een Duits merk van Burg is Melita Essig, overgenomen uit de boedel van de familie Weymar in Bad Homburg. In België is Burg actief met het merk L’Etoile, overgenomen in 2007. In Tsjechië bezit Burg het merk Bzenecky Ocet. In Frankrijk is Fuchs overgenomen.

Ranja

De limonadesiroop Ranja is in 1920 voor het eerst op de markt gebracht door de firma C. Polak G. Zn in Groningen. Dat was eigenlijk een likeurproducent, maar voor alcoholvrije drinkers had hij Grenadine gelanceerd, een siroop op basis van granaatappel. Grenadine is bovendien een bekende verzoeter van bier of cider. Als merk is Grenadine echter tamelijk zwak, want dat is in Frankrijk een soortomschrijving van siroop op basis van granaatappels. Ranja is op zijn beurt afgeleid van sinaasappels oftewel naranja.

RanjaNa de oorlog is de productie van Ranja in Groningen hervat door het bedrijf CP, dat ook een bessenvariant (Rojo), citroenvariant (Risso), grapefruitvariant (Grefita) en kersenvariant (Cerisso) lanceerde. Dan volgen overnames door Oranjeboom en later Allied Breweries – dat de naam Oranjeboom vervangt door Skol. Na alle omzwervingen komt het merk in handen van Burg dat de productie van siropen verzorgt onder eigen naam en voor talloze opdrachtgevers.

In 2015 is het merk ondergebracht in een joint-venture met investeringsmaatschappij Nederlands MerkGoed die zich toelegt op re-vitalisering van oude merken. De feitelijke productie blijft gewoon in handen van Burg. Vier jaar later neemt Vrumona een meerderheidsbelang van 51% in Ranja BV. De nieuwe Ranja is een ander product dan oude klanten gewend zijn, want de eisen met betrekking tot siropen zijn behoorlijk veranderd over de jaren. Het nieuwe management legt zich toe op de merkondersteuning en het verwerven van schapruimte bij supermarkten.

Controverse

In 2015 werd het bedrijf beboet door de ACM omdat de azijnbrouwers betrokken bleken bij een kartel. Met collega’s van Kühne in Duitsland waren afspraken gemaakt om de prijs van natuurazijn op niveau te houden. Beide bedrijven leveren azijn aan grootafnemers en winkelketens zoals Aldi, Lidl en AH, dus het was wel begrijpelijk dat ze niet tegen elkaar uitgespeeld wilden worden.

Dat grapje kostte Burg Group echter 1,8 miljoen euro boete. Het kartel is verlinkt door mensen van Kühne, dat zijn boete van 4,7 miljoen niet hoefde te betalen omdat deze firma de inbreuk op de mededingingsregels gemeld heeft bij de ACM.

[nog in bewerking]

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.