UA-118352680-1

Geldmaat

Geldmaat is een initiatief van de banken ING, ABN-AMRO, Rabobank en Geld-Service Nederland (GSN) om het beheer van geldautomaten samen te voegen. De vraag naar contant geld neemt af in Nederland. De beveiliging tegen plofkraken vergt bovendien grote investeringen, dus het is veel slimmer om één netwerk op te zetten in plaats van drie in stand te houden.

GSN is al sinds 2011 een shared service center van de drie banken voor het beheer van de bankbiljettenstroom. Het vervoer en vullen wordt gedaan door gespcialiseerde geldtransporteurs, maar de centrale verwerking vindt plaats bij GSN in Weesp.

Categorie-label

GSN neemt nu ook het beheer van de automaten onder zijn hoede. Geldmaat is de publieke naam en identiteit van deze dienst (ontwikkeld door Globrands en VBAT) met de herkenbare signaalkleur geel en een vriendelijke smiley met beide aa’s als ogen.

De meningen daarover lopen uiteen, maar ik vind het een publieksvriendelijke keuze. Geldmaat is meer een categorie-label dan een brand, net zoals frisdrank dat is. Maar dat is juist prima als een woord snel moet inburgeren. Het bedenken van unieke beschrijvende begrippen is een edele kunst. Het merk en de nieuwe vormgeving zijn in november 2018 gelanceerd. De eerste nieuwe automaat is medio 2019 opengesteld in Soest.

De eerste geldverdeelmachine in 1982 was een initiatief van Rabobank Pey en Maria Hoop in Limburg, op initiatief van de lokale bankdirecteur Ben Bartholomeus. Daar heeft de centrale Rabobank en ook de Nederlandsche Bankiersvereniging zich destijds nog tegen verzet. Bij de oprichting van GSN in 2011 waren er twaalfduizend geldautomaten in Nederland, toen was de daling al ingezet. Nu zijn dat er nog achtduizend.

GeldmaatkioskGeldmaat plaatst ook geldautomaten bij retailers. Een vernieuwing zijn de vrijstaande geldkiosks die geplaatst worden in dorpskernen en bij winkelcentra. Deze eenheden worden gebouwd door de modulaire bouwfirma Jan Snel uit Montfoort, die ervaring heeft met units die hufterproof zijn.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.