UA-118352680-1

Kabelkampioenen

In IT wordt lekker luchtig over clouds gesproken, maar zowel de public cloud als de private cloud bestaat uit datacenters die onderling verbonden zijn met kabels. Er gaan niet zo veel data door de lucht. We weten dat veel datacenters in bezit zijn van IT-bedrijven. Minder bekend is dat ook de belangrijke oceaanverbindingen inmiddels eigendom zijn van Google, Facebook, Amazon en Microsoft.

Toen Henry Ford zijn auto-imperium aan het uitbouwen was, schrok hij er niet voor terug om te investeren in rubber-plantages en mijnen, alleen al om de aanvoer van grondstoffen zeker te stellen. Verticale integratie noemen we dat in de bedrijfskunde. In IT zien we een vergelijkbaar fenomeen, als we kijken naar de datacenters en zelfs kabelvoorzieningen die niet langer voorbehouden zijn aan klassieke telecombedrijven.

Een aanzienlijk deel van de strategische infrastructuur wordt nu gebouwd en beheerd met geld van Google, Facebook, Amazon en Microsoft. Apple ontbreekt in dit rijtje. Uit data verzameld door Broadbandnow over 2018 is af te leiden dat Google voorop loopt in het uitrollen van onderwaterkabels, met een bezit van circa 102.362 kilometer. Daarna komen Facebook (91.859 km), Amazon (30.557 km) en Microsoft (6.605 km).

kabelkampioenen

Reden om te investeren in kabels is de enorme behoefte aan snelle verbindingen tussen datacenters in alle belangrijke regio’s. In plaats van capaciteit te kopen bij de consortia die kabels leggen, doen de grote IT-bedrijven zelf mee. Google, Facebook, Amazon en Microsoft verkopen de ruimte op hun kabels niet, maar gebruiken die om onderling capaciteit te kunnen ruilen.

In juli komt de nieuwe kaart van TeleGeography op de markt, die elk jaar verslag doet van vorderingen op de zeebodem.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.