UA-118352680-1

kerstkonijn

Na Nijntje van Dick Bruna heeft nu ook Flappie van Youp van ’t Hek een internationaal podium gevonden. Singer-songwriter Todd Rundgren heeft de tekst laten vertalen en op 1 december een Amerikaanse versie online gezet. De muziek is vrijwel volledig van de originele versie overgenomen, op basis van het pingelpiano-arrangement van Jan Kokken. De song is ook als plaat te koop, een limited edition op vinyl in stemmige kerstkleuren.

Flappie limited editionRundgren vertelt vanuit Hawaï aan Rolling Stone dat zijn platenmaatschappij suggereerde een kerstlied uit te brengen. De gepassioneerde vegetariër koos voor het lied van Van ’t Hek omdat het verhaal hem aansprak. Hij veranderde ook de naam niet: Flappie. Rundgren is bekend als voorloper in progressive rock en electronic music. Hij maakte bovendien naam als producer van Meat Loaf, Grand Funk Railroad en New York Dolls. Een eigenzinnig muziekmaker die soms andermans songteksten verbeterde en daar geen credits voor wilde.

FlappieGrappig detail is dat Youp aan het Parool en de Volkskrant vertelt dat Todd het verhaal niet goed begrepen heeft, omdat de Amerikaan zou suggereren dat het een Nederlandse traditie is om kinderen een konijn te laten vetmesten dat vervolgens met Kerst de hoofddis vormt. Lees Rolling Stone nog eens rustig na, dan zie je dat Rundgren iets anders zegt: “I found a song that was a hit in Holland (where apparently having a rabbit for Christmas dinner is a fairly commonplace thing) where the kid raises the rabbit until Christmas and then it magically disappears.” Ik heb de tangconstructie versterkt met haakjes, dan is het misverstand duidelijker. Todd’s kennis van het Nederlands is beter dan Youp’s kennis van het Amerikaans.

De traditie is bovendien sterker in Frankrijk en België waar de grote supermarkten (halve) konijnen verkopen met de kop er nog aan. Je zou spontaan vegetariër worden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.