UA-118352680-1

Smartcom Trends 2021

Digitale infrastructuur dempt economische corona-terugval

Met een goed werkende infrastructuur voor ICT kan het effect van de economische terugval door de pandemie gehalveerd worden, stellen economische experts die afgelopen zomer deelnamen aan een roundtable conference van de ITU.

Logitech WebcamVerkoop webcams stijgt met 254%

Logitech meldt een toename in de verkoop van webcams met 258% in 2020. De vraag naar thuiswerk-apparatuur is spectaculair gegroeid sinds er wereldwijd lockdowns zijn aangekondigd, met als gevolg dat de verkoop van toetsenborden en muizen explodeert. Voor 2021 verwacht Logitech een groei tussen de 35% en 40%.

Vierde industriële revolutie in hogere versnelling

De lockdown heeft de investeringen in smart production en supply-chain improvements sterk gestimuleerd. Productiviteitscijfers in de VS over het tweede en derde kwartaal tonen een opvallende stijging, volgens McKinsey. Noord-Amerika en Azië lopen bij deze transitie voor op Europa, waar de overheid bestaande bedrijven (grote werkgevers) beschermt en zo creatieve wederopbouw vertraagt. Europa heeft dankzij haar sterke overheid wel weer een betere infrastructuur dan Azië en Noord-Amerika, en een hogere online participatiegraad bij de bevolking.

Business App Downloads omhoog met 132%

Business Apps Downloads 2020Niet games en entertainment apps werden meer gedownload in 2020, maar vooral business apps en medische hulpprogramma’s. Met name in het de eerste helft van het jaar waren zakelijke gebruikers in Europa massaal actief met het downloaden van online communicaton- en collaboration-tools.

Digitale isolatie neemt snel af

Het aandeel consumenten dat geen gebruik maakt van digitale diensten in Europa daalde van 19% naar 5% in corona-jaar 2020, een afname die drie keer zo groot was als in een normaal jaar, zo stelde McKinsey vast op basis van onderzoek onder meer dan 20.000 mensen. in Duitsland steeg digitale deelname met 28%, in Denemarken nam het slechts 5% toe. Nederland zat met 15% in de middenmoot.

Hallo Thuis

De stichting Philadelphia steunt mensen met een beperking. Een deel woont bij de landelijke instelling, andere mensen verblijven er overdag. Die laatste groep werd zwaar getroffen door de lockdowns, want nu waren ze ineens de vertrouwde regelmaat en kring van lotgenoten kwijt. Philadephia had binnen drie dagen een alternatief in de vorm van het webcast-kanaal Hallo Thuis (met zijn eigen webdomein). Aanvankelijk opgezet met videoproducent Scripta, maar afgelopen najaar in eigen beheer ondergebracht bij Philadelphia. Begin 2021 is het gereduceerd tot een uitzending van twee uur, op alle gewone werkdagen ’s middags van drie tot vijf. On-demand te volgen op Youtube bovendien.

DingTalk

DingTalk, de mobiele werkplek van de Alibaba Group, wordt door meer dan vijf miljoen bedrijven en instellingen gebruikt. Het eerste kwartaal van 2019 telde DingTalk 47 miljoen gebruikers; een jaar later waren dat er 288 miljoen. Een groei van 513%. In India zijn DingTalk en AliExpress sinds november 2020 geblokkeerd, omdat de overheid Chinese dominantie van de app-voorziening wil tegengaan.

Smartronaut of Arogneut?

Van Kooten & De Bie zagen de thuiswerker in 1986 al aan de horizon. De Clichémannetjes waren hun tijd 35 jaar vooruit.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.