UA-118352680-1

Djogo

Djogo is de roepnaam van een literfles Parbo pils uit Paramaribo, gebrouwen bij de Surinaamse Brouwerij. Het bier is soms weer wel en dan weer niet verkrijgbaar in Nederland. Vroeger verscheepte de brouwerij nog bruine flessen, zoals ook gebruikt in Suriname zelf. Parbo exporteert naar omringende landen, maar die exportflesjes zijn groen. Dat deed Heineken vroeger ook zo.

De overeenkomst met Heineken is geen toeval, want de brouwerij in Suriname is in 1954 gebouwd met hulp van Amstel dat later in handen kwam van Heineken. Redelijk uniek is dat er lokale rijst verwerkt wordt in het productieproces. Gerstemout en hop moeten uit Europa gehaald worden.

Parbo Bier werd tussen 1999 en 2012 in Nederland geïmporteerd door de firma Chan’s uit Alphen-ad-Rijn. Zij moesten het bier echter Djogo noemen, omdat de merknaam Parbo al geregistreerd was door de firma Faja Lobi, een importbedrijf uit Arnhem. Deze importeur liet zijn bier brouwen bij Alfa in Limburg. In 2012 werd dat merk alsnog overgedragen aan de Surinaamse brouwerij. Nu zijn er alleen blikken te koop in Nederland, want flessen zijn te duur om verscheept te worden.

Eén van de verkopers is de webshop Amstel Bright. Die doet in naam en kleurgebruik denken aan het Amsterdamse biermerk, maar verwijst eigenlijk naar een bier dat op Curaçao gebrouwen werd, tot in 2006 de brouwerij daar failliet ging. Sindsdien wordt dit bier bij Heineken gemaakt en verscheept naar de Antillen.

Er is nog een Djogo op de markt, maar die wordt incidenteel gemaakt bij brouwerij Kleiberg in de Bijlmer, speciaal voor het festival Kwaku. Deze Kwaku Djogo wordt gebotteld in literflessen, want de traditie vereist dat dit bier gedeeld wordt. Zo gaat dat in Suriname ook. Die wordt geserveerd op ijs in een emmer, met twee gekoelde glazen. Een andere typisch gebruik is de biertaart, die geserveerd wordt met een fles of blikje bovenop.

Brouwerij Suriname brouwt sinds dit jaar ook Heineken, dat als exportproduct een bijdrage levert aan de economie van het land.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.