UA-118352680-1

Speedo

Speedo is mede dankzij diverse celebrities een bekend merk zwemkleding. Het bedrijf heeft zijn roots op Bondi Beach bij Sydney, Australië waar een Alexander MacRay de ingeving kreeg dat zwemkleding weleens een best-seller kon worden. MacRay was een Schot die in 1910 geëmigreerd was en in Sydney een ondergoedfabriek had opgezet. Daar werden eind jaren twintig de eerste zwempakken en -broeken gemaakt. In 1928 kwam de naam Speedo naar boven bij een prijsvraag om snelle badpakken onder de aandacht te brengen.

Bondi BeachHet ikonische strakke zwembroekje is eind jaren vijftig bedacht, toen een fanatieke surfer in dienst van het bedrijf een strakke zwemslip liet maken die zijn bewegingsvrijheid maximaal bevorderde: de brief. De eerste dragers van dit zwembroekje werden in 1961 op Bondi Beach zelfs gearresteerd voor onzedelijk gedrag. Maar de rechter sprak ze vrij. In de jaren zestig was de nieuwe Speedo al snel een hit in Australië en later wereldwijd. In de jaren zeventig start de productie van elastane (nylon) zwemkleding. Later werden langere zwembroeken echter weer populair en zeker in de VS, UK en zelfs Australië verkozen mannen ruimvallende boardshorts omdat ze zich in de klassieke speedo ietwat geneerden.

In de plooi

Spitz in SpeedoInmiddels staat de merknaam Speedo in die landen synoniem voor nerds en Europese mannen op leeftijd. Een Engelsman blijft altijd in de plooi en zal nooit zijn mannelijkheid etaleren. Typisch Victoriaans! Het stuit bij Engelsen op onbegrip dat Franse zwembaden een Speedo (of vergelijkbaar model) verplicht stellen uit hygiëne-overwegingen. Het helpt ook niet dat celebrities zoals de Olympische zwemmer Mark Spitz en later Baywatch-acteur David Hasselhof zich lieten vereeuwigen in hun Speedo, beiden gespierde harige mannen die hun lichaam graag etaleren. In Engeland staan Speedo’s mede daarom bovenaan de top-3 lelijkste kledingstukken.

  1. Speedo
  2. leren broek
  3. Crocs

Speedo doet ondertussen zijn best om het merk opnieuw te laden met afwijkende modellen, zwembrillen en badkleding. Zelfs James Bond werd ingeschakeld om het imago een positieve draai te geven. In Casino Royal zien we Daniel Craig uit de zee rijzen in strak broekje, ook als een eerbetoon aan Ursula Andress die hetzelfde deed in Dr No. Misschien dat de recente humor van Jack Black op social media bijdraagt aan een revival. Het merk omarmt deze spot en verwijst naar de filmpjes.

De fabrikant blijft bovendien fanatiek nieuwe producten ontwikkelen, met name voor sportieve gebruikers. Zo lanceerde het bedrijf rond 2000 de eerste fastskin badpakken die de weerstand van het water verminderen.

Pentland

Het merk is sinds 1991 onderdeel van de Pentland Group van de zakenman Stephen Rubin, gevestigd in Londen. De Pentland Group is ook eigenaar van Berghaus, Kangaroos, Kickers, Lacoste en enkele andere merken. Vorig jaar zijn de Amerikaanse distributie-activiteiten van Speedo overgenomen door de Pentland Group van PVH Corp. Bij Speedo kunnen klanten inmiddels ook direct bestellen.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.