UA-118352680-1

Hoodies, babymode en afstudeerbeertjes

Wat verkopen diverse college stores?

Bij de start van een nieuw schooljaar is Zakenkrant eens gaan turven wat er zoal verkocht wordt door de Nederlandse universiteiten en hogescholen. We kennen allemaal het bekende college sweatshirt van grote Amerikaanse universiteiten, maar bestaat er een equivalent in Nederland? En wat betaalt een student voor zo’n trui?

Werk je bij een college store?
Wil je ervaring delen, updates ontvangen, meedoen aan een benchmark?
Stuur even een mailtje naar [email protected]!

Nederland telt in 2021 ruim 1.320.000 studenten waarvan 327.000 op een universiteit, bijna een half miljoen op een hogeschool en ruim een ander half miljoen in het MBO. Dat aantal is in het hoger onderwijs met 71% toegenomen sinds de eeuwwisseling. Studenten voelen zich verwant aan de faculteit, de instelling als geheel, een gezelligheids- of sportvereniging, een jaargroep. Nederlanders zijn misschien wat minder gevoelig voor de team-spirit die op Amerikaanse instituten bevorderd wordt met sportteams en cheerleaders. Maar er is desondanks een enorme markt voor schoolmerchandise.

De eerste indruk na onze inventarisatie is dat de meeste onderwijsinstellingen weinig aandacht besteden aan hun winkels. Wij snappen ook wel dat onderwijs en onderzoek voorop staan, en dat huisstijl, productontwikkeling en verkoop een bijzaak zijn. Maar bij de meeste universiteiten en hogescholen is de college store en het daar aangeboden assortiment een ietwat liefdeloze bedoening.

Gratis Hoodie

CHE HoodiesDat kan ook anders, zo bewijst bijvoorbeeld de Christelijke Hogeschool Ede, die afgelopen winter een gratis hoodie weggaf aan vierduizend studenten. “Om ze een hart onder de riem te steken,” verduidelijkt Arjan van Vugt, directeur van de zakelijke opleidingen in het begeleidende persbericht. In een periode dat veel studenten thuis moesten werken, wilde de hogeschool toch verbinding bevorderen. Een herkenbare college hoodie geeft blijkbaar een warm gevoel.

Universitair KruidenbitterBij de universiteiten steekt Leiden met kop en schouders boven de rest uit. Daar treffen we naast de standaard producten ook originele aanbiedingen aan. Een heel assortiment Delftsblauwe souvenirs bijvoorbeeld, misschien favoriet bij de verantwoordelijke inkoper. Maar ook relatief veel drank, zoals de kruik Leidsch Universitair Kruidenbitter. Daar kan geen andere onderwijsinstelling aan nippen. Uh… tippen. Bij de Universiteit van Twente valt de Union-shop op, met een uitgebreid assortiment fietsartikelen.

Doppers & Babyrompers

Bij de overige universiteiten varieert het aanbod van minimaal tot redelijk. De klassieke college sweater is geen populair product (de meeste Nederlandse studenten willen schijnbaar niet rondlopen met een schooltrui), maar we zien wel veel hoodies. De modale prijs van een sweater is circa dertig euro en een hoodie kost dan vijf euro extra. Sommige instellingen bevorderen het dragen van een sweater door de prijs te verlagen. Bij de Rotterdam School of Law waren een paar jaar zelfs sweaters beschikbaar voor een tientje.

babyromper Andere producten die we overal aantreffen zijn de drinkflessen van Dopper en babyrompertjes. Blijkbaar is de voortplantingsbereidheid op universiteiten en hogescholen aanzienlijk, en schrikken jonge ouders er niet voor terug om hun nageslacht al jong te indoctrineren. Een ander populair product zijn zogenaamde afstudeerberen. Teddybeertjes die dienen als souvenir voor schoolverlaters.

De Haagse Winkel

Haagse WinkelVoor de meeste hogescholen is college merchandise een relatief onbekend fenomeen. De Haagse Hogeschool is een uitzondering. Die had er in 2012 een speerpunt van gemaakt in zijn marketing- en communicatiebeleid – zo lezen we in het vakblad Promz. Er was in het hoofdgebouw zelfs een heuse Haagse Winkel ingericht, waar speciaal ingekochte promotie-artikelen verkocht worden. Die winkel is echter eind 2017 gesloten. De selectie van merchandise en kostendekkende verkoop viel blijkbaar niet mee.

HvA WibauthuisDe Hogeschool van Amsterdam maakt er een studieproject van door in zijn University Store (in het Wibauthuis) ruimte te bieden aan studenten die producten ontwikkelen en verkopen, maar ook door een collab aan te gaan met een gastdocent die tevens zijn eigen streetwear (zie foto bij koperegel) op de markt brengt: HVAxPatta. Een mooi project om leerlingen vertrouwd te maken met merchandise en marketing. Het leidt wel tot hogere prijzen.

Overzicht: Universiteiten

De Universiteit van Amsterdam heeft een eigen winkel aan Spui 23 – naast het Maagdenhuis – genaamd Spot. De UVA verkoopt kleding, tassen, fietsbellen, waterflessen en een kleine selectie kantoorartikelen. Een deel van het assortiment is ook online te koop. Een hoodie kost € 39,99.

afstudeercapDe Vrije Universiteit verkoopt promotional gifts in de VU Boekhandel bij het hoofdgebouw. Daar vinden we een echte corner cap, beertjes, een bierpul, een badeend en talloze andere artikelen. Een VU-beertje kost € 5,95 en voor de hoodie mag € 34,95 worden betaald.

De Rotterdam School of Management (Erasmus Universiteit) geeft t-shirts weg aan studenten vanwege het 50-jarig bestaan. Naast de gebruikelijke producten zijn er ook koekblikken en miniklompjes aan een sleutelhanger te koop. De afstudeerbeer kost € 8- en de college hoodie is te koop voor € 37,50. De Rotterdam School of Economics heeft een bescheiden aanbod. De Rotterdam School of Law verkocht een paar jaar geleden eigen college sweaters voor een tientje.

De Utrecht University Store verkoop geschenkbundels met een Utrechtse waterfles, entreekaartjes voor de Botanische Tuinen en eigen bloemzaad. De afstudeerbeer kost € 9,95 en nieuwe hoodies zijn voor € 28,50 te koop.

togaDe Universiteit Leiden heeft een University Shop aan de Kaiserstraat 25, met een webshop waar ook behalve de afstudeercap ook een toga met sjerp besteld kan worden. Opvallend is de collectie Delfts Blauwe (made in China) souvenirs. Uniek is de kruik met Leidsch Universitair Kruidenbitter. De capuchon sweater kost € 37,50 en voor een professorbeertje rekenen ze in Leiden € 8,80.

Tilburg University verkoopt merchandise via de eigen drukwerkwinkel STUDIO die qua automatisering gekoppeld is aan Canon. De webshop is alleen toegankelijk voor mensen met een login van de universiteit. Een paar kledingstukken zijn te koop bij Ollie’s, maar een college sweatshirt is daar niet bij.

Lunchbox_RUGDe Rijksuniversiteit Groningen verkoopt artikelen via de zogenaamde I Shop. Daar treffen we ook een bord aan dat als Delfts Blauw verkocht mag worden. Een lunchbox in de vorm van een studieboek. Een college hoodie is voor € 39,95 te koop.

In de winkel van Maastricht University treffen we een beperkt aanbod aan met de standaard Dopper en de bekende babyromper. Ze verkopen ook een luxe geschenkbord in blauw (maar geen Delfts blauw) met een echtheidscertificaat. Een college hoodie kost € 39,95. Er zijn maar liefst twee verschillende afstudeerberen beschikbaar vanaf € 12,95.

De TU Delft heeft een eigen TU Shop maar de webshop is leeg.

Nyenrode heeft een webshop en twee winkeladressen: eentje in Breukelen en eentje in Amsterdam. Een afstudeerbeer kost € 9,95 en een college hoodie is € 39,95, maar die is uitverkocht.

De Universiteit Twente heeft een Unionshop met kleding, een compleet assortiment fietsartikelen, en diverse souvenirs. De college hoodie kost € 29,95 en aan beertjes doen ze niet in Enschedé.

In de Wageningen University Store ook een Dopper en babyromper. De groene college hoodie kost daar € 35- en twee afstudeerberen zijn vanaf € 9,95 verkrijgbaar.

Overzicht: Hogescholen

Bij de Hanzehogeschool Groningen vinden we voor het honderdjarig jubileum van het Instituut voor Sportstudies enkele artikelen, met de opdruk van een wapen. College sweaters waren € 20- maar die zijn uitverkocht.

Bij de Hogeschool Zuyd was het aanbod van college sweaters en t-shirts een kwestie van persoonlijk initiatief, en dat dateert al weer van 2017.

In de webshop van HvA een college sweater voor € 17,92. HvA heeft vorig jaar in een zogenaamde collab met de Amsterdamse streetwear-ontwerper Patta (die er coach is bij de minor ondernemerschap) een hoodie aangeboden voor € 99,95. Dit jaar heeft Patta een aantal producten gemaakt, inclusief een hoodie voor € 69,95, maar dan heb je ook een echte. Alle producten zijn te vinden in de University Store in het Wibauthuis.

De HAS in Venlo had een bijzondere aanbieding in 2019 met HAS hoodies voor € 12,99 via lokale winkels in Venlo en Den Bosch en bij eigen balies.

De Christelijke Hogeschool Ede gaf vorig jaar al zijn studenten een blauwe hoody met het beeldmerk van de school en de naam van hun opleiding: 4000 stuks!

Bij InHolland hebben ze een webshop maar die is gesloten voor bezoekers. Windesheim weet nog niet goed wat ze met de webshop gaan doen. In de HAN webshop vinden we alleen studieproducten. Fontys heeft zijn webshop uitbesteed en er daarna niet meer naar omgekeken. Geen college sweaters. Studenten van Avans konden vorig jaar voor twintig euro wel een hoodie bestellen, maar dat moest via de website van het schoolblad PUNT. Driestar Hogeschool in Gouda verkocht vorig jaar hoodies voor twintig euro via de eigen balies.

Juf mokEen Pabo-student van de Hogeschool Leiden doet goede zaken met Meester-sweatshirts. Zijn webshop Mees&Co kent nu ook een Juf-afdeling. Kijk ook naar de krijtmok!

De particuliere onderwijsinstelling TIO met zes vestigingen in het hele land heeft een frisse webshop met een beperkt aanbod. De TIO-hoodie kost € 29,95

Van Hall Larenstein verkocht afgelopen zomer hoodies bij de afdeling Repro voor € 29,95.

Overzicht: ROC’s

Wat doen de Regionale Opleidingscentra? Dat is het beroepsonderwijs, dus wellicht maken ze daar een lange neus naar Universiteiten en Hogescholen door te laten zien hoe je goed draaiende studentenwinkels op kan zetten.

 

 

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.