UA-118352680-1

Nederland Slagerstaat

Eind 2019 begon de overheid met de campagne Iedereen Doet Wat. Dat was een mooi inhaak-thema, bedacht door KesselsKramer in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Andere partijen konden immers inhaken. Iedereen draagt een steentje bij – Wat doe jij! Nou, vooral lobbyen om niet voorop te hoeven gaan in het verlagen van uitstoot, blijkt uit een evaluatie (pdf) van Wakker Dier.

Op aandringen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is namelijk de belangrijkste aanbeveling uit de campagne geschrapt, zo bleek deze week. De betrokken ambtenaar van EZK vond het aanvankelijk wel een goed idee om op te roepen om twee dagen per week geen vlees te eten. EZK wist bovendien dat veel consumenten minder vlees eten zien als een mogelijkheid om bij te dragen, dat blijkt uit onderzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst RVO. Er stond zelfs een aanvullende campagne Er is meer dan vlees op de agenda.

Noten & Peulvruchten

Maar in maart 2019 maakt EZK een onverwachte wending. De verwijzingen naar vlees moeten plots verwijderd worden. Een half jaar later wordt de campagne gelanceerd met een promovideo waarin geen sprake meer is van vlees. Uit de correspondentie die Lekker Dier boven tafel heeft gehaald, blijkt LNV de grote dwarsligger. Er is ‘een duidelijke woordvoeringslijn’ bij LNZ in deze kwestie. De suggestie om minder vlees te eten is niet toegestaan. Het duurt bijna een jaar voordat in de overheidscampagne genoemd wordt dat één dag per week noten en peulvruchten eten ook een bijdrage levert.

Met een paar dagen vertraging is het nieuws van Lekker Dier inmiddels tot alle media doorgedrongen. Het wordt interessant hoe de discussie zich gaat ontwikkelen. De bühne zal wel boos zijn op op de betrokken ministeries; mogelijk op de ministers die vlees noch vis durven zijn.

De echte vraag zou moeten zijn: waarom stoppen we botsende belangen in één ministerie? Het lijkt wel onderdeel van onze staatsinrichting om de slager zijn eigen vlees te laten keuren. Waarom is klimaat een verantwoordelijkheid van EZ, waarom zijn natuur en voedselkwaliteit een Landbouw-zaak? Dan bouw je het conflict als-het-ware in. Zoals we ook gedaan hebben door toeslagen te laten betalen door ons rijksincassobureau Belastingdienst. Zoals we menig fundamentele vraag over laten aan de branches zelf, in het kader van zelfregulering.

Tijd om te gaan regeren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Nederland Slagerstaat » Zakenkrant UA-118352680-1

Nederland Slagerstaat

Eind 2019 begon de overheid met de campagne Iedereen Doet Wat. Dat was een mooi inhaak-thema, bedacht door KesselsKramer in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Andere partijen konden immers inhaken. Iedereen draagt een steentje bij – Wat doe jij! Nou, vooral lobbyen om niet voorop te hoeven gaan in het verlagen van uitstoot, blijkt uit een evaluatie (pdf) van Wakker Dier.

Op aandringen van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is namelijk de belangrijkste aanbeveling uit de campagne geschrapt, zo bleek deze week. De betrokken ambtenaar van EZK vond het aanvankelijk wel een goed idee om op te roepen om twee dagen per week geen vlees te eten. EZK wist bovendien dat veel consumenten minder vlees eten zien als een mogelijkheid om bij te dragen, dat blijkt uit onderzoek van de Rijksvoorlichtingsdienst RVO. Er stond zelfs een aanvullende campagne Er is meer dan vlees op de agenda.

Noten & Peulvruchten

Maar in maart 2019 maakt EZK een onverwachte wending. De verwijzingen naar vlees moeten plots verwijderd worden. Een half jaar later wordt de campagne gelanceerd met een promovideo waarin geen sprake meer is van vlees. Uit de correspondentie die Lekker Dier boven tafel heeft gehaald, blijkt LNV de grote dwarsligger. Er is ‘een duidelijke woordvoeringslijn’ bij LNZ in deze kwestie. De suggestie om minder vlees te eten is niet toegestaan. Het duurt bijna een jaar voordat in de overheidscampagne genoemd wordt dat één dag per week noten en peulvruchten eten ook een bijdrage levert.

Met een paar dagen vertraging is het nieuws van Lekker Dier inmiddels tot alle media doorgedrongen. Het wordt interessant hoe de discussie zich gaat ontwikkelen. De bühne zal wel boos zijn op op de betrokken ministeries; mogelijk op de ministers die vlees noch vis durven zijn.

De echte vraag zou moeten zijn: waarom stoppen we botsende belangen in één ministerie? Het lijkt wel onderdeel van onze staatsinrichting om de slager zijn eigen vlees te laten keuren. Waarom is klimaat een verantwoordelijkheid van EZ, waarom zijn natuur en voedselkwaliteit een Landbouw-zaak? Dan bouw je het conflict als-het-ware in. Zoals we ook gedaan hebben door toeslagen te laten betalen door ons rijksincassobureau Belastingdienst. Zoals we menig fundamentele vraag over laten aan de branches zelf, in het kader van zelfregulering.

Tijd om te gaan regeren!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.