UA-118352680-1

Nounou

Na drie jaar als fact-checker bij Nu.nl gewerkt te hebben, wordt Shannon Bakker nu onderzoeksjournalist bij dit nieuwskanaal van de Persgroep. Om haar afscheid luister bij te zetten beantwoordde Bakker vandaag lezersvragen over de feitencontrole bij Nu.nl. Mijn vraag werd helaas niet uitgekozen.

Een paar jaar geleden bestond er een topic Nounou op een landelijke ondernemersforum waar deelnemers fouten en slordigheden konden delen die ze aantroffen op de nieuwssite Nu.nl. Elk nieuwskanaal maakt vergissingen, zeker als er een noodzaak is om snel actualiteit door te geven. Maar Nu.nl steekt met kop en schouders boven andere nieuwsmedia uit. Niet alleen door het aantal fouten, maar ook door het soort misverstanden.

Die zijn vaak grappig. Het ontbreekt bij Nu.nl wellicht aan goede eindredactie en een aantal verslaggevers is onervaren of mist simpelweg de benodigde kennis. Een voorbeeld is dit bericht: Een vliegtuig dat maandagavond is vertrokken van Schiphol, is weer teruggekeerd naar die luchthaven. En over een vermeende vliegtuigkaping: Het bleek te gaan om een dronken passagier die de cockpit binnen wilde drinken. Dat laatste kan ook een bewust grapje zijn geweest van een redacteur in nachtdienst.

Miljard of miljoen?

Mijn vraag aan Bakker betrof een nieuwsbericht waarin gemeld werd dat de musical The West Side Story van Ivo van Hove niet terug zou keren op Broadway, na anderhalf jaar van lockdowns. Volgens de dienstdoende redacteur die een bericht uit Variety naar eigen inzicht vertaalde, had deze show in zijn eerste zes vertoningen ruim één miljard dollar opgebracht. Dat getal is niet afkomstig uit het Amerikaanse vakblad, dus dat heeft de redacteur uit andere bron. Het kostte me een minuut of tien om vast te stellen dat de eerste zes voorstellingen $ 1,6 miljoen opbrachten. Een factor duizend minder.

Een advies aan de opvolger van Bakker: loof een kleine beloning uit aan elke lezer die een fout ontdekt op de pagina’s van Nu.nl zelf. Een leuke correctiepen met opdruk bijvoorbeeld.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.