UA-118352680-1

Vaccinatie of immunisatie?

Zelfs de World Health Organization draagt bij aan de spraakverwarring door te stellen dat vaccinatie en immunisatie dezelfde fenomenen zijn. Vaccinatie werkt als volgt: we krijgen een onschadelijke hoeveelheid van een virus toegediend en ons immuunsysteem bouwt een verdedigingsmechanisme op. Gevolg is dat het lichaam bij een volgende infectie voorbereid is en kan voorkomen dat grotere schade aangericht wordt.

Doorgaans geeft een gevaccineerde het virus vervolgens ook niet aan anderen door, en zo ontstaat op den duur groepsimmuniteit oftewel herd immunity. Dat zien we bij pokken en mazelen, dus werd verondersteld dat corona-vaccins hetzelfde effect zouden hebben. Dat blijkt bij de delta-variant echter niet het geval te zijn. Gevaccineerden hebben minder last van de infectie, maar ze kunnen nog steeds besmet raken en het virus doorgeven. Dat fenomeen wordt een doorbraak-infectie genoemd.

Sterker nog: mensen die besmet en hersteld zijn, hebben een beter weerstand tegen het virus dan mensen die gevaccineerd zijn. Die worden niet geteld bij het bepalen van de vaccinatiegraad, maar zouden wel een factor moeten zijn in de immunisatiegraad.

Doorbraak-infecties

Als groepsimmuniteit een mythe is, zoals Sir Andrew Pollard (hoofd van de Oxford Vaccine Group) onlangs verklaarde aan het Britse partlement, is een beroep op solidariteit eigenlijk volksmennerij. Toch blijft de WHO hameren op deze kromme spijker. Two key reasons to get vaccinated are to protect ourselves and to protect those around us. 

Ook het RIVM past zijn kijk op het probleem niet aan. Dat instituut komt begin september met cijfers uit contactonderzoek in juli en dan blijkt dat het vooral jonge ongevaccineerden zijn die andere jonge ongevaccineerden besmetten. De tweede groep slachtoffers bestaat uit oudere ongevaccineerden (ouders, docenten en collega’s) die door jonge ongevaccineerden besmet worden. Het aantal ongevaccineerden die door gevaccineerden besmet wordt, is volgens het RIVM aanzienlijk lager.

Daar hoort wel een kanttekening bij. Deze cijfers reflecteren wat gevonden is in contactonderzoek, maar gevaccineerden die veel minder last hebben van deze infectie zullen minder snel geneigd zijn deel te nemen aan contactonderzoek. Bovendien zit er een systeemfout in het contactonderzoek als een veronderstelling is dat gevaccineerden het virus zelden doorgeven. Dan zien de onderzoekers dit risico immers over het hoofd.

[naschrift]

Onderzoek RIVM

Medio oktober kwam het RIVM met statistieken uit recent contactonderzoek. Daarin is sprake van percentages. Daar heb ik vervolgens een cijfervoorbeeld van gemaakt.

Dit schreef het RIVM: Uit dit onderzoek blijkt dat volledig gevaccineerde mensen die toch positief testen op coronavirus-2, het virus 63% minder vaak overdragen naar ongevaccineerde huisgenoten, dan mensen die ook positief testen, maar niet gevaccineerd zijn. <> Gevaccineerde huisgenoten hebben een lagere kans om besmet te worden. Daarnaast is de overdracht naar gevaccineerde huisgenoten ook nog 40% lager door een gevaccineerd persoon dan door een ongevaccineerd persoon, zo valt in het onderzoek te lezen. Kortom: ook bij de deltavariant helpt vaccinatie aanzienlijk tegen overdracht van het virus. 

Nu in cijfers. Twee personen wonen in een huis met 80 gevaccineerden en 20 ongevaccineerden. Ze hebben allebei corona, maar eentje is wel gevaccineerd en de ander niet. De ongevaccineerde besmet 10 ongevaccineerde huisgenoten. De gevaccineerde besmet slechts 4 ongevaccineerde huisgenoten: 63% minder. De ongevaccineerde besmet ook nog eens 5 gevaccineerde huisgenoten. De gevaccineerde besmet slechts 3 gevaccineerde huisgenoten: 40% minder. Het verschil: 15 besmet door de ongevaccineerde versus 7 door de gevaccineerde. Een verhouding van ongeveer 2 op 1.

Verander de absolute getallen, maar de verhouding blijft grofweg dezelfde; 80:20 geeft de landelijke verhouding weer tussen mensen met en zonder prik.

Hugo de Jonge leest deze cijfers op z’n eigen manier. Volledige vaccinatie beschermt je tegen besmetting en ziekte. En test je alsnog positief? Dan verklein je ook voor ongevaccineerde huisgenoten de kans om besmet te raken. Waar staat in het bericht van RIVM dat volledige vaccinatie beschermt tegen besmetting? Dat is gewoon incorrect. Vaccinatie maakt het verloop van de ziekte doorgaans minder ernstig. Dat is belangrijk genoeg.

Medio November meldt Diederik Gommers dat gevaccineerden inderdaad de belangrijkste besmetters zijn en dat 60% van alle nieuwe besmettingen bij volledige gevaccineerden gebeurt.

Eind november sterven tientallen ouderen in verzorgingstehuizen aan Corona. Deze mensen zijn allemaal gevaccineerd, maar niet immuun.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Vaccinatie of immunisatie? » Zakenkrant UA-118352680-1

Vaccinatie of immunisatie?

Zelfs de World Health Organization draagt bij aan de spraakverwarring door te stellen dat vaccinatie en immunisatie dezelfde fenomenen zijn. Vaccinatie werkt als volgt: we krijgen een onschadelijke hoeveelheid van een virus toegediend en ons immuunsysteem bouwt een verdedigingsmechanisme op. Gevolg is dat het lichaam bij een volgende infectie voorbereid is en kan voorkomen dat grotere schade aangericht wordt.

Doorgaans geeft een gevaccineerde het virus vervolgens ook niet aan anderen door, en zo ontstaat op den duur groepsimmuniteit oftewel herd immunity. Dat zien we bij pokken en mazelen, dus werd verondersteld dat corona-vaccins hetzelfde effect zouden hebben. Dat blijkt bij de delta-variant echter niet het geval te zijn. Gevaccineerden hebben minder last van de infectie, maar ze kunnen nog steeds besmet raken en het virus doorgeven. Dat fenomeen wordt een doorbraak-infectie genoemd.

Sterker nog: mensen die besmet en hersteld zijn, hebben een beter weerstand tegen het virus dan mensen die gevaccineerd zijn. Die worden niet geteld bij het bepalen van de vaccinatiegraad, maar zouden wel een factor moeten zijn in de immunisatiegraad.

Doorbraak-infecties

Als groepsimmuniteit een mythe is, zoals Sir Andrew Pollard (hoofd van de Oxford Vaccine Group) onlangs verklaarde aan het Britse partlement, is een beroep op solidariteit eigenlijk volksmennerij. Toch blijft de WHO hameren op deze kromme spijker. Two key reasons to get vaccinated are to protect ourselves and to protect those around us. 

Ook het RIVM past zijn kijk op het probleem niet aan. Dat instituut komt begin september met cijfers uit contactonderzoek in juli en dan blijkt dat het vooral jonge ongevaccineerden zijn die andere jonge ongevaccineerden besmetten. De tweede groep slachtoffers bestaat uit oudere ongevaccineerden (ouders, docenten en collega’s) die door jonge ongevaccineerden besmet worden. Het aantal ongevaccineerden die door gevaccineerden besmet wordt, is volgens het RIVM aanzienlijk lager.

Daar hoort wel een kanttekening bij. Deze cijfers reflecteren wat gevonden is in contactonderzoek, maar gevaccineerden die veel minder last hebben van deze infectie zullen minder snel geneigd zijn deel te nemen aan contactonderzoek. Bovendien zit er een systeemfout in het contactonderzoek als een veronderstelling is dat gevaccineerden het virus zelden doorgeven. Dan zien de onderzoekers dit risico immers over het hoofd.

[naschrift]

Onderzoek RIVM

Medio oktober kwam het RIVM met statistieken uit recent contactonderzoek. Daarin is sprake van percentages. Daar heb ik vervolgens een cijfervoorbeeld van gemaakt.

Dit schreef het RIVM: Uit dit onderzoek blijkt dat volledig gevaccineerde mensen die toch positief testen op coronavirus-2, het virus 63% minder vaak overdragen naar ongevaccineerde huisgenoten, dan mensen die ook positief testen, maar niet gevaccineerd zijn. <> Gevaccineerde huisgenoten hebben een lagere kans om besmet te worden. Daarnaast is de overdracht naar gevaccineerde huisgenoten ook nog 40% lager door een gevaccineerd persoon dan door een ongevaccineerd persoon, zo valt in het onderzoek te lezen. Kortom: ook bij de deltavariant helpt vaccinatie aanzienlijk tegen overdracht van het virus. 

Nu in cijfers. Twee personen wonen in een huis met 80 gevaccineerden en 20 ongevaccineerden. Ze hebben allebei corona, maar eentje is wel gevaccineerd en de ander niet. De ongevaccineerde besmet 10 ongevaccineerde huisgenoten. De gevaccineerde besmet slechts 4 ongevaccineerde huisgenoten: 63% minder. De ongevaccineerde besmet ook nog eens 5 gevaccineerde huisgenoten. De gevaccineerde besmet slechts 3 gevaccineerde huisgenoten: 40% minder. Het verschil: 15 besmet door de ongevaccineerde versus 7 door de gevaccineerde. Een verhouding van ongeveer 2 op 1.

Verander de absolute getallen, maar de verhouding blijft grofweg dezelfde; 80:20 geeft de landelijke verhouding weer tussen mensen met en zonder prik.

Hugo de Jonge leest deze cijfers op z’n eigen manier. Volledige vaccinatie beschermt je tegen besmetting en ziekte. En test je alsnog positief? Dan verklein je ook voor ongevaccineerde huisgenoten de kans om besmet te raken. Waar staat in het bericht van RIVM dat volledige vaccinatie beschermt tegen besmetting? Dat is gewoon incorrect. Vaccinatie maakt het verloop van de ziekte doorgaans minder ernstig. Dat is belangrijk genoeg.

Medio November meldt Diederik Gommers dat gevaccineerden inderdaad de belangrijkste besmetters zijn en dat 60% van alle nieuwe besmettingen bij volledige gevaccineerden gebeurt.

Eind november sterven tientallen ouderen in verzorgingstehuizen aan Corona. Deze mensen zijn allemaal gevaccineerd, maar niet immuun.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

een × vijf =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.