UA-118352680-1

C’EST MOCRO

Een scholier vertelde me dat hij geen kranten leest, maar het nieuws volgt via C’est Mocro – of eigenlijk Cestmocro aan elkaar geschreven. Datzelfde snapchat– en instagram-kanaal werd onlangs genoemd door S10 als haar belangrijkste nieuwsbron, naast de NOS die het nieuws ook als beeld presenteert.

@noahsarklabel

Wat is jouw vaste nieuwsbron? 👀👇 #ditwashetnieuws #cestmocro #s10 #rap

♬ origineel geluid – Noah’s Ark

 

De redactie verzamelt nieuws uit landelijke media in België en Nederland dat in hapklare brokken als meme gepresenteerd wordt. Het bereik van deze zender is 876K voor @cestmocro, 336K voor @cestmocrotv en 320K via snapchat, optimistisch opgeteld zo’n anderhalf miljoen.

Wie zit daar achter? In 2019 was Yassin van cestmocro (met petje) genomineerd voor een Veed Award als beste instagrammer. Dat zou de Nijmeegse rapper Yassin Lamsallak kunnen zijn, beter bekend als YS (Yassin / YStijd). Dezelfde Yassin Lamsallak heeft een tijdje gewerkt als eindredacteur bij FunX van de NPO, dus hij heeft redactionele ervaring.

Er is echter ook sprake van een Yassine en die zou cestmocro verkocht hebben. De Facebookgroep wordt geleid door mensen die beweren dat ze in Nigeria en Columbië gevestigd zijn, en om de profielfoto van cestmocro te herkennen moet je schijnbaar een OG (original gangster) zijn.

De speurtocht naar de bron levert niet zoveel op, behalve de waarneming dat cestmocro grotendeels op straatkrediet en bluf draait. Beoordeel het platform dan ook maar gewoon op zijn eigen merites. Vroeger of later krijgen ze een flinke auteursrecht-claim aan hun broek, want ze gebruiken foto’s van het ANP en kopiëren hele teksten van andere media. Dat wordt niet gedekt door de persexceptie.

[wordt vervolgd]

Andere media hebben Cestmocro ook ontdekt: NRC, VRT, Radio1.be, Radio 1, NOS, Volkskrant, EenVandaag. Daar zie je ook hoe al die verslaggevers eigenlijk elkaars verhaal overschrijven. Media-consonatie!

Zie ook backup-kanaal CestNostalgie en bro-platform Gaande

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.