UA-118352680-1

Speculoos van Sinterkloos?

Zoals wij Belgenmoppen hebben, maken onze zuiderburen grappen over zuinige Hollanders. Brabanders kiezen voor de best of both worlds en lachen om elke grap. Maar nu las ik iets dat onze wereld op z’n kop zet.

Vanuit België wordt Nederland bestookt met speculoos. Dat blijkt geen grappige Vlaamse taalvariant van onze geliefde lekkernij, maar een wezenlijk ander product. Om te besparen op dure kruiden besloten bakkers in de regio van Verviers begin 20e eeuw koekjes te bakken met een vergelijkbare smaak maar andere ingrediënten, zo gaat het verhaal. Er zit wellicht nog een beetje kaneel in, maar de smaak is grotendeels afkomstig van kandijstroop gemaakt van goedkope bietensuiker. Het zijn specerij-loze koekjes.

Helemaal betrouwbaar is de bron overigens niet, want Verviers ligt in Wallonië. Daar spreekt men Frans. Speculaaskoekjes zijn in Frankrijk biscuits spéculoos. Dus het woord speculoos is wellicht gewoon de Franse vertaling van speculaas. Bovendien kunnen we ook eens kritisch kijken naar de ingrediënten van goedkope Nederlandse speculaasjes. Zitten daar wel alle kruiden in? Doen we later.

Speculoos Cookie ButterCookie Butter Battle

Wat we in ieder geval kunnen vaststellen is dat de Belgen veel ondernemender zijn geweest met hun kruidloze koekjes. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld een smeerbare variant voor op brood, die inmiddels de hele wereld over gaat. Zelfs Trader Joe’s (een Amerikaanse formule van Aldi) heeft speculoospasta oftewel Speculoos Cookie Butter in het assortiment.

Trader Joe’s ontketende een complete veldslag door op basis van de smeerbare speculoos ook beers en bars op de markt te brengen. Daar hebben we de boot met onze speculaas dus gemist. In de Verenigde Staten werd Speculoos Cookie Butter Beer twee jaar geleden warm onthaald.

Maar de echte veldslag had eerder in België plaats gevonden. In het jaar 2007 werd er in het Belgische televisieprogramma De Bedenkers een strijd gestreden door enkele speculoos-pastamakers. Danny en Dirk beweerden al twee jaar ontwikkeling achter de rug te hebben en zelfs over het patent te beschikken; Els had echter de steun van speculoos-fabrikant Lotus. De producent loste het conflict op door het patent van Danny en Dirk over te nemen.

Speculoos van Sinterkloos

Koekjestaart roert zijn staart

Lotus speelde echter dubbel spel. De fabrikant was namelijk gewaarschuwd dat er in Nederland een veel ouder recept bestond van speculaaspasta. Aanvankelijk had Lotus contact gezocht met de vrouw in Dronten die het recept van haar moeder in 2002 op een blog had gezet. Die maakte koekjestaart met een pasta van verkruimelde speculaasjes. Dat recept was al decennia oud.

Toen Lotus het patent eenmaal had gekocht, was het bewijs van prior art niet echt meer gewenst. De fabrikant negeerde de bereidingswijze uit Dronten en begon andere producenten aan te schrijven met de eis om vergelijkbare producten van de markt te halen. Die reageerden op hun beurt met een rechtszaak, waar in 2011 het verhaal van de Nederlandse koekjestaart alsnog als bewijs aangevoerd werd. Eurekulaas!

Zo raakten de valsspelers van Lotus het alleenrecht kwijt en kon speculoospasta aan zijn wereldwijde opmars beginnen.

Bakkersspeculaas

Hoe zat het nou met die Nederlandse speculaas? Die wordt vaak verkocht als bakkersspeculaas. Vaak is zo’n voorvoegsel een veeg teken. Denk aan analoogkaas en banketbakkersspijs. Die spijs wordt gemaakt van witte bonen en niet van amandels. Er zit dus een geurtje van surrogaat aan het voorvoegsel bakker. Ersatz! Analoogkaas is nepkaas die op pizza, en cheeseburger zit.

Bakkersspeculaas lijkt echter gebruikt om een onderscheid te maken met ambachtelijke speculaas. De klassieke speculaaskruiden zitten er doorgaans wel in. Het is dus niet hetzelfde als speculoos. Noem dat maar analoogculaas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /www/wp-includes/functions.php:5279) in /www/wp-content/plugins/wp-fastest-cache/inc/cache.php on line 384 Speculoos van Sinterkloos? » Zakenkrant UA-118352680-1

Speculoos van Sinterkloos?

Zoals wij Belgenmoppen hebben, maken onze zuiderburen grappen over zuinige Hollanders. Brabanders kiezen voor de best of both worlds en lachen om elke grap. Maar nu las ik iets dat onze wereld op z’n kop zet.

Vanuit België wordt Nederland bestookt met speculoos. Dat blijkt geen grappige Vlaamse taalvariant van onze geliefde lekkernij, maar een wezenlijk ander product. Om te besparen op dure kruiden besloten bakkers in de regio van Verviers begin 20e eeuw koekjes te bakken met een vergelijkbare smaak maar andere ingrediënten, zo gaat het verhaal. Er zit wellicht nog een beetje kaneel in, maar de smaak is grotendeels afkomstig van kandijstroop gemaakt van goedkope bietensuiker. Het zijn specerij-loze koekjes.

Helemaal betrouwbaar is de bron overigens niet, want Verviers ligt in Wallonië. Daar spreekt men Frans. Speculaaskoekjes zijn in Frankrijk biscuits spéculoos. Dus het woord speculoos is wellicht gewoon de Franse vertaling van speculaas. Bovendien kunnen we ook eens kritisch kijken naar de ingrediënten van goedkope Nederlandse speculaasjes. Zitten daar wel alle kruiden in? Doen we later.

Speculoos Cookie ButterCookie Butter Battle

Wat we in ieder geval kunnen vaststellen is dat de Belgen veel ondernemender zijn geweest met hun kruidloze koekjes. Ze ontwikkelden bijvoorbeeld een smeerbare variant voor op brood, die inmiddels de hele wereld over gaat. Zelfs Trader Joe’s (een Amerikaanse formule van Aldi) heeft speculoospasta oftewel Speculoos Cookie Butter in het assortiment.

Trader Joe’s ontketende een complete veldslag door op basis van de smeerbare speculoos ook beers en bars op de markt te brengen. Daar hebben we de boot met onze speculaas dus gemist. In de Verenigde Staten werd Speculoos Cookie Butter Beer twee jaar geleden warm onthaald.

Maar de echte veldslag had eerder in België plaats gevonden. In het jaar 2007 werd er in het Belgische televisieprogramma De Bedenkers een strijd gestreden door enkele speculoos-pastamakers. Danny en Dirk beweerden al twee jaar ontwikkeling achter de rug te hebben en zelfs over het patent te beschikken; Els had echter de steun van speculoos-fabrikant Lotus. De producent loste het conflict op door het patent van Danny en Dirk over te nemen.

Speculoos van Sinterkloos

Koekjestaart roert zijn staart

Lotus speelde echter dubbel spel. De fabrikant was namelijk gewaarschuwd dat er in Nederland een veel ouder recept bestond van speculaaspasta. Aanvankelijk had Lotus contact gezocht met de vrouw in Dronten die het recept van haar moeder in 2002 op een blog had gezet. Die maakte koekjestaart met een pasta van verkruimelde speculaasjes. Dat recept was al decennia oud.

Toen Lotus het patent eenmaal had gekocht, was het bewijs van prior art niet echt meer gewenst. De fabrikant negeerde de bereidingswijze uit Dronten en begon andere producenten aan te schrijven met de eis om vergelijkbare producten van de markt te halen. Die reageerden op hun beurt met een rechtszaak, waar in 2011 het verhaal van de Nederlandse koekjestaart alsnog als bewijs aangevoerd werd. Eurekulaas!

Zo raakten de valsspelers van Lotus het alleenrecht kwijt en kon speculoospasta aan zijn wereldwijde opmars beginnen.

Bakkersspeculaas

Hoe zat het nou met die Nederlandse speculaas? Die wordt vaak verkocht als bakkersspeculaas. Vaak is zo’n voorvoegsel een veeg teken. Denk aan analoogkaas en banketbakkersspijs. Die spijs wordt gemaakt van witte bonen en niet van amandels. Er zit dus een geurtje van surrogaat aan het voorvoegsel bakker. Ersatz! Analoogkaas is nepkaas die op pizza, en cheeseburger zit.

Bakkersspeculaas lijkt echter gebruikt om een onderscheid te maken met ambachtelijke speculaas. De klassieke speculaaskruiden zitten er doorgaans wel in. Het is dus niet hetzelfde als speculoos. Noem dat maar analoogculaas.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 6 =

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.