UA-118352680-1

Crypto Castaways

Crypto-handelaar FTX trekt in zijn faillissement onvermijdelijk andere partijen mee. Het Nederlandse platform Bitvavo bezweerde een dag na 11/11 niet geraakt te worden door dit bankroet. Maar een paar weken verder blijkt Bitvavo indirect alsnog meegesleurd te zijn in de financiële draaikolk van FTX. Er is tenminste 280 miljoen euro (tijdelijk) zoek bij het Nederlands bedrijf.

Bitvavo is een beurs die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Hoe kan zo’n bemiddelaar nu voor honderden miljoenen het schip in gaan? Dat lukt alleen als de bemiddelaar ook zelf met tegoeden actief is, precies de reden waarom FTX plotsklaps implodeerde.

Bitvavo biedt staking aan, een dienst waarbij spaarders geld inbrengen dat door Bitvavo vervolgens aan derden ter beschikking gesteld wordt. Die spaarders krijgen rente over hun inbreng. Ironie is dat op deze manier de meest risicomijdende crypto-belegger (die rente wil over zijn tegoed) gekoppeld is aan de meest risicozoekende partijen (die graag rente betalen om andermans tegoed te kunnen gebruiken). Gelukkig stelt Bitvavo dat de bezitter eigenaar blijft van zijn digitale valuta.

Blijkbaar heeft Bitavo zijn stakingfondsen ter waarde van een bedrag tussen de 300 miljoen (eigen zeggen) en 500 miljoen dollar (bronnen van Protos.com) beschikbaar gesteld aan het Britse bedrijf Genesis Trading, onderdeel van de Digital Currency Group (DCG). Dat bedrijf werd twee jaar geleden door de Financial Times nog vergeleken met Goldman Sachs, maar dan in crypto. DCG is ook eigenaar van CoinDesk, een nieuwssite in de cryptosphere. Het Nederlandse FD noemt Genesis Trading een gerenommeerde partij. Alle schuldeisers samen proberen nu zicht te krijgen op de 1,8 miljard dollar aan digitale valuta die uitgeleend zijn.

Dekking?

Wat gebeurt er als het niet lukt om dat geld terug te krijgen? Bitvavo zegt in staat te zijn alle rekeninghouders (alle stakers) zo nodig te kunnen compenseren uit eigen fondsen. Mark Nuvelstijn vertelde deze week aan Quote dat Bitvavo vorig jaar 175 miljoen ‘verdiend’ heeft en ook voorheen goede jaren had.

Die woordkeuze is verontrustend. Wat bedoelt hij met ‘verdiend’? Is dat winst die aan de reserves is toegevoegd? Of was dat de omzet die Bitvavo in 2021 heeft gebruikt om zijn kosten mee te betalen? Is dat geld niet uitgegeven aan sponsoring van de KNVB, voetbal op TV en handtekenrobots? Gevreesd mag worden dat Nuvelstijn verwijst naar de goede verdiensten vorig jaar en niet naar reserves en voorzieningen. Hij verpakt het probleem in een halve waarheid en koopt zo kostbare tijd.

Me dunkt dat Nuvelstijn vooral wil voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Eigenlijk mogen we dat helemaal geen bankrun noemen, want Bitvavo is geen bank en Bitvavo valt ook niet onder het bancair toezicht. Wie zijn spaargeld belegt in bitcoins en andere crypto-currencies heeft geen enkele garantie dat het geld vergoed wordt als de onderneming kopje onder gaat. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor crypto-tegoeden.

Halve waarheden

In de verklaringen van Bitvavo zijn meer halve waarheden te vinden. Zo stelt Bitvavo dat het bedrijf 1,6 miljard aan tegoeden beheert. Daardoor lijkt een eventueel verlies van 280 miljoen wel draagbaar. Maar dat zijn tegoeden van klanten. Het zal toch niet zo zijn dat Bitvavo een verlies op zijn staking-activiteiten afwentelt op andere klanten?

Eerder hebben we al vastgesteld dat het aantal van 1 miljoen klanten die Bitvavo in Nederland beweert te hebben, gebaseerd is op een zwakke definitie van klant. Het bedrijf heeft meer dan 1 miljoen unieke mailregistraties, maar zeker geen miljoen Nederlandse rekeninghouders. Volgens de Reclame Code Commissie is die claim van 1 miljoen daarom misleidende en zelfs oneerlijke reclame.

Voor staking-klanten zal de keuze duidelijk zijn. Zo snel als mogelijk je tegoed verzilveren! Het is best denkbaar dat Bitvavo zijn geld alsnog terug krijgt van DCG, maar als individuele klant wil je niet het kortste strootje trekken. Niet te lang wikken en wegen, is daarom het devies. Word geen crypto castaway!

Overigens biedt zo’n zakkende markt ook kansen, zeker wanneer snel herstel een scenario is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Crypto Castaways » Zakenkrant UA-118352680-1

Crypto Castaways

Crypto-handelaar FTX trekt in zijn faillissement onvermijdelijk andere partijen mee. Het Nederlandse platform Bitvavo bezweerde een dag na 11/11 niet geraakt te worden door dit bankroet. Maar een paar weken verder blijkt Bitvavo indirect alsnog meegesleurd te zijn in de financiële draaikolk van FTX. Er is tenminste 280 miljoen euro (tijdelijk) zoek bij het Nederlands bedrijf.

Bitvavo is een beurs die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Hoe kan zo’n bemiddelaar nu voor honderden miljoenen het schip in gaan? Dat lukt alleen als de bemiddelaar ook zelf met tegoeden actief is, precies de reden waarom FTX plotsklaps implodeerde.

Bitvavo biedt staking aan, een dienst waarbij spaarders geld inbrengen dat door Bitvavo vervolgens aan derden ter beschikking gesteld wordt. Die spaarders krijgen rente over hun inbreng. Ironie is dat op deze manier de meest risicomijdende crypto-belegger (die rente wil over zijn tegoed) gekoppeld is aan de meest risicozoekende partijen (die graag rente betalen om andermans tegoed te kunnen gebruiken). Gelukkig stelt Bitvavo dat de bezitter eigenaar blijft van zijn digitale valuta.

Blijkbaar heeft Bitavo zijn stakingfondsen ter waarde van een bedrag tussen de 300 miljoen (eigen zeggen) en 500 miljoen dollar (bronnen van Protos.com) beschikbaar gesteld aan het Britse bedrijf Genesis Trading, onderdeel van de Digital Currency Group (DCG). Dat bedrijf werd twee jaar geleden door de Financial Times nog vergeleken met Goldman Sachs, maar dan in crypto. DCG is ook eigenaar van CoinDesk, een nieuwssite in de cryptosphere. Het Nederlandse FD noemt Genesis Trading een gerenommeerde partij. Alle schuldeisers samen proberen nu zicht te krijgen op de 1,8 miljard dollar aan digitale valuta die uitgeleend zijn.

Dekking?

Wat gebeurt er als het niet lukt om dat geld terug te krijgen? Bitvavo zegt in staat te zijn alle rekeninghouders (alle stakers) zo nodig te kunnen compenseren uit eigen fondsen. Mark Nuvelstijn vertelde deze week aan Quote dat Bitvavo vorig jaar 175 miljoen ‘verdiend’ heeft en ook voorheen goede jaren had.

Die woordkeuze is verontrustend. Wat bedoelt hij met ‘verdiend’? Is dat winst die aan de reserves is toegevoegd? Of was dat de omzet die Bitvavo in 2021 heeft gebruikt om zijn kosten mee te betalen? Is dat geld niet uitgegeven aan sponsoring van de KNVB, voetbal op TV en handtekenrobots? Gevreesd mag worden dat Nuvelstijn verwijst naar de goede verdiensten vorig jaar en niet naar reserves en voorzieningen. Hij verpakt het probleem in een halve waarheid en koopt zo kostbare tijd.

Me dunkt dat Nuvelstijn vooral wil voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Eigenlijk mogen we dat helemaal geen bankrun noemen, want Bitvavo is geen bank en Bitvavo valt ook niet onder het bancair toezicht. Wie zijn spaargeld belegt in bitcoins en andere crypto-currencies heeft geen enkele garantie dat het geld vergoed wordt als de onderneming kopje onder gaat. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor crypto-tegoeden.

Halve waarheden

In de verklaringen van Bitvavo zijn meer halve waarheden te vinden. Zo stelt Bitvavo dat het bedrijf 1,6 miljard aan tegoeden beheert. Daardoor lijkt een eventueel verlies van 280 miljoen wel draagbaar. Maar dat zijn tegoeden van klanten. Het zal toch niet zo zijn dat Bitvavo een verlies op zijn staking-activiteiten afwentelt op andere klanten?

Eerder hebben we al vastgesteld dat het aantal van 1 miljoen klanten die Bitvavo in Nederland beweert te hebben, gebaseerd is op een zwakke definitie van klant. Het bedrijf heeft meer dan 1 miljoen unieke mailregistraties, maar zeker geen miljoen Nederlandse rekeninghouders. Volgens de Reclame Code Commissie is die claim van 1 miljoen daarom misleidende en zelfs oneerlijke reclame.

Voor staking-klanten zal de keuze duidelijk zijn. Zo snel als mogelijk je tegoed verzilveren! Het is best denkbaar dat Bitvavo zijn geld alsnog terug krijgt van DCG, maar als individuele klant wil je niet het kortste strootje trekken. Niet te lang wikken en wegen, is daarom het devies. Word geen crypto castaway!

Overigens biedt zo’n zakkende markt ook kansen, zeker wanneer snel herstel een scenario is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.