UA-118352680-1

Faites vos Jeux!

Kort na de kerst zag ik dat de lang gevreesde veiling van de werken van Rob Scholte was begonnen. Ik vind het een teken van het einde der tijden. Op het raakvlak van de bureaucratie en rechtspraak zie je jurocratie ontstaan, een eng beest dat zijn tanden zet in redelijkheid en rechtvaardigheid.

Op mijn briefpapier heb ik lang het motto caesar non supra grammaticos afgedrukt, in de veronderstelling dat het betekende: de keizer gaat niet over het woord. Met een mooie redenering en desnoods een lied zet je de strengste bovenmeesters buitenspel. Wie houvast zoekt in regels, verdient geen toegang tot de schoonheid van het leven. Niet alleen de spraakkunst, maar ook de beeldende kunst heeft een goddelijk gelijk.

Of Rob Scholte nou wel of geen recht had op het oude postkantoor in Den Helder om daar een museum voor zichzelf en tijdgenoten te maken, doet er eigenlijk niet toe. Niemand, niemand, niemand mag een collectie zoals Scholte die in de loop der jaren voor eigen risico en rekening heeft opgebouwd te grabbel gooien om de opgeblazen kosten van het gemeentelijk apparaat te vergoeden. Zeker niet als je beseft dat zo’n veiling de reputatie van de kunstenaar en de waarde van zijn werk enorm devalueert. Ik huil mee met Rob, uit woede en verdriet.

Hoogste bieder

Deze dagen gaan meer dan vijfhonderd stukken naar de hoogste bieder. Ik zie tientallen borduurwerken voorbij komen. Scholte gaf al dat handwerk opnieuw waarde en betekenis door ze naast elkaar te hangen. Nu wordt die complete collectie verknipt voor snel gewin. Het heeft ook wel enige ironie. Een rijtje nitwits dat aan de som der delen hoopt te verdienen. Aan de breiwerkjes die zijn verzameld uit ongewilde nalatenschappen van hun eigen achternichten en oudtantes.

De veilingmeesters hangen deze borduursels bovendien consistent verkeerd-om. Rob lacht zich rot, dwars door de tranen heen.

Dat borduurwerk wekt geen heblust op. Maar bij de collages van oude luciferdoosjes loopt het water me in de mond. De veiling toont een stuk of twintig/dertig van dit soort collages. Lucifer in Paradise! Ze zijn decoratief en tegelijk ook heel erg Rob Scholte. Het oog van de meester die schoonheid zag in al deze kleine wondertjes van grafische kunst. Mini-affiches. Maar de startprijs is €400-. Bovendien is een enkele collage een pronkstuk zonder betekenis, terwijl de complete verzameling eigenlijk het echte werk is.

Er wordt echter ook een serie van acht kleinere Lucifers aangeboden, te beginnen bij €25-. Nadeel: het is geen echte collage, maar een digitale print die in 2007 ook te koop was bij Kruidvat. Eigenlijk is het pakpapier op een frame. De veilingmeester verwacht tachtig euro te krijgen, dat is tien euro per stuk. Met certificaat van echtheid! Tja, dat is Rob-humor. Een echte (kleine) collage is te vinden vanaf €80- per stuk.

Gij Zult!

Het belang van de verzameling geldt ook voor de geschilderde sigarettendoosjes in de serie Smoke in Your Eyes. Het is een ode aan Warhol en een knipoog naar de betweters die beslissen over onze gezondheid en ons gedrag. God is dood maar het Gebod leeft nog volop. Je kan zo’n schilderij wel apart aan de muur hangen, maar dan moet je er een verhaal bij vertellen. Het stuk staat niet op zich.

Scholte heeft nogal een hoge productie en veel van zijn series verdienen een eigen plateau om in samenhang beleefd te worden. Zo’n museum in Den Helder was dan ook geen gek idee. Misschien niet voor de eeuwigheid, maar toch tenminste zolang het meer mensen aantrekt dan afschrikt.

Spelkleden

Wat wekt wel de zamelwoede? Tussen alle borduursels kwam ik ineens een paar spelkleden tegen. We kennen allemaal de Mens Erger Je Niet die in Groningen tentoon gelegd is. Daar zouden vijftien exemplaren van gemaakt zijn. Het is wel een voorbeeld van Rob’s vroege werk, pop-art uit de jaren tachtig. Maar ik zie nu ook een schaakbord en twee Halma’s. Gewoven of geweefd bij Equator in New York.

Op de veiling worden drie vliegende vloerkleden aangeboden van drie bij drie meter. Op oude foto’s uit het museum in Den Helder is te zien dat ze op de vloer liggen in een grote zaal. De serie is door Scholte voorzien van de titel Faites vos Jeux! Blijkbaar is hij gaan voortborduren op een oud succes. Dat is conceptueel zwak, maar het origineel is wel een klassieker. Bovendien is de startprijs van €50- een weggever. Kijk, daar zie je een combinatie van een prachtig bezit en een goede investering. Je zou zelfs meer betalen als elke versie in serie gemaakt was, maar volgens mij zijn dit unica.

Ik ben vast niet de enige liefhebber die hier een buitenkans ziet. Dan gaat de waarde oplopen tot enkele duizenden euro’s. Toch publiceer ik deze observatie niet voordat de veiling zijn einde heeft bereikt, of de tapijten serieuze biedingen aantrekken.

NASCHRIFT > Ik heb de hoogste biedingen erbij gezet.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.