UA-118352680-1

LEDKLOK

In een Nederlandse dropshipshop wordt een leuke ledklok aangebonden voor iets minder dan €25-. Geen gekke prijs, maar bij dropship-aanbiedingen weet je dat hetzelfde product meestal goedkoper verkrijgbaar is in China.

En inderdaad: bij de eerste verkoper op AliExpress kost deze lamp €13,13 en een tweede verkoper brengt €9,46 in rekening. Dankzij staatssubsidie is verzending via China Post gratis. Ik vond ook zo’n ledlampje voor €2,87 maar die verkoper wilde €10,39 verzendkosten in rekening brengen.

Zeker zo interessant is waar dezelfde ledlamp in Europa verkocht wordt. Op Amazon tref ik diverse exemplaren aan rond de twintig euro. Relatiegeschenkenhandelaar Staat&Co brengt €4,70 in rekening als ik 250 stuks bestel. IGO Promo vraagt €10,68 per stuk bij een vergelijkbare bestelling.

Opvallend op Amazon is dat diverse verkopers een fancy label hanteren, een fantasiemerk. Ik kom namen tegen als Lunartec, Retoo, Deeyaple (China), Delipop (Pop-Mall China), Masunn, Thumbgeek (Willban China), Fdit en Edup (Wise Tiger Las Vegas). Een enkeling doet net alsof het een trademark is door er een ™ bij te zetten. Daar herken je doorgaans de ongeschoolde dropship-nitwit aan. Die doet maar wat.

DESIGN?

Bij de bonafide verkoper Klokkenexpert wordt een vergelijkbare ledklok aangeboden, maar die is gelabeled door groothandel NeXtime: White&White LED 3018. Bij de wederverkoper staat een bijschrift: niet meer leverbaar. Op de site van NeXtime is de klok onvindbaar, maar er staat nog een filmpje online. Ook al tien jaar.

Deze White&White LED blijkt afkomstig uit de koker van Kibardin Design in Praag. Daar is de ledklok in 2011 bedacht en gemaakt. In 2018 won de studio er zelfs een prijs mee, de A’DESIGN AWARD. Deze ledlamp is daar nog steeds te koop, voor $229-.

De klok is een creatie van oprichter Vadim Kibardin, de Russische ontwerper die eerst een Black&White ledklok had bedacht. Wat vindt Kibardin van het fenomeen dat zijn ontwerp nu voor een paar euro te koop is in China? De ontwerper waarschuwt voor namaak en probeert de nep-lawine uit China in te dammen door verkopers van namaak te dagvaarden. Maar hun overmacht lijkt te groot.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.