UA-118352680-1

De zeggingskracht van Doaa El-Adl

Niet alleen tekst en foto’s zijn vehikels van het vrije woord, ook muziek en illustraties kunnen als wapen ingezet worden tegen onderdrukking en wantoestanden. De documentaire Getekend Verzet over Doaa El-Adl toont de kracht van cartoons. Maar die documentaire laat ook zien welke woede opgeroepen wordt door de ironie van cartoonisten. Extremisten laten niet met zich spotten.

Doaa El-Adl is in Alexandria (Egypte) opgeleid als beeldend kunstenaar en dat is in haar werk te zien. De cartoons zijn vaak ware kunstwerken: intelligent, inclusief en ook technisch zeer expressief. Die zouden als kunst verkocht en verzameld moeten worden.

C’est Drole

Wanneer je als lezer en toeschouwer beseft in welke omstandigheden Al-Adl werkt en tegen welke krachten ze het opneemt, dan ga je haar moed nog meer waarderen. De cartoons worden gepubliceerd in lokale kranten, maar een deel van haar werk zal een internationaal publiek aanspreken. Zeker als het achterliggend verhaal verteld wordt. Misschien iets voor een CestMaroc-cloon: CestCartoon!

Waar is haar werk te vinden voor liefhebbers? Ik vond een boekje bij Amazon, een Duitse bundel van Doaa El-Adl’s cartoons over vrouwen in een mannenwereld. Je zou verwachten dat er ook posters te koop zijn, ansichtkaarten, t-shirts en andere merchandise waarvan de winst ten goede komt aan makers. Haar werk wort wel online aangeboden via Cartoon Movement, €25- voor gebruik in de klas, tijdens een presentatie of in een non-profit publikatie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.