UA-118352680-1

NVIDIA inside

Niet het gegeven dat Nvidia volgens de beurzen medio juni ’s werelds meeste waardevolle onderneming is, maakt dit nieuws opvallend. Maar vooral de spectaculair snelle groei van de aandelenprijs. In een half jaar is de marktkapitalisatie 2,5 keer zo hoog geworden.

Wie is Nvidia? Deze chip-fabrikant zet rekenkracht op silicon, net zoals AMD en Intel. De technologie van Nvidia maakt intensieve rekenprocessen mogelijk, wat gewild is voor kunstmatige intelligentie. Intel maakt vooral central processing units (CPU’s); Nvidia maakt graphic processing units (GPU’s).

De chips van Nvidia zijn te vinden op videokaarten in computers, mobieltjes en game consoles. Maar ook in zelfrijdende auto’s. Sinds 2020 is de omzet van Nvidia verzesvoudigd.

Nvidia is gevestigd in Santa Clara (Californië), maar het gebeurt wel vaker dat technologiebedrijven uit verre landen verhuizen naar de VS. Het bedrijf is echter in 1993 opgericht door Jensen Huang, een ingenieur met een Amerikaans-Taiwanse achtergrond die werkzaam was in Silicon Valley. Hij werkte samen met Curtis Priem en Chris Malachowsky die beiden niet tevreden waren met hun werkzaamheden bij Sun Microsystems. Het drietal deelde een toekomstvisie op het belang van video gaming en de behoefte aan grafische rekenkracht.

De naam van hun onderneming is een samentrekking van NV (next version) en invidia (jaloezie). De driehoek is een terugkerend thema in het bedrijf, want de driehoek is volgens Huang een bouwblok in computer-graphics. De driehoek is ook te zien in de architectuur van het nieuwe hoofdkantoor in Santa Clara.

Cloud Bursting

Begin 2022 nam Nvidia het Amsterdamse bedrijf Bright Computing over, een onderneming die technologie heeft ontwikkeld die intensieve rekenprocessen oftewel high-performance computing verdeelt over diverse servers. Dat kunnen ook servers in externe datacenters zijn, waardoor cloud bursting met behulp van virtuele servers mogelijk wordt.

Het bedrijf is ook een goede klant van ASML, dat de machines levert waarmee Nvidia zijn chips laat maken. ASML neemt op zijn beurt weer technologie van het Amerikaanse bedrijf af.

[kader]

Shield TV Pro

Nvidia maakt soms ook apparatuur, zoals game consoles, tables en media-players. De Nvidia Shield TV Pro geldt als een superieure media player.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.