UA-118352680-1

Ook Gij, Rutten?

Vandaag op Instagram een oproep voor Vena System. De adverteerder gebruikt een beeld van Mark Rutten om de indruk te wekken dat Europese kopstukken in bedrijfsleven en politiek het initiatief steunen waardoor ook gewone mensen met een kleine investering wekelijks vele tienduizenden euro’s kunnen verdienen.

Drie observaties:

  1. Opvallend dat Meta (Facebook) wel algoritmes kan maken waardoor mensen met interesse in dit onderwerp steeds nieuwe reclame voor beleggingsdiensten te zien krijgen, maar niet in staat is šŸ¤„ evidente scams tegen te houden.
  2. Opzienbarend dat er nog steeds genoeg idioten šŸ¤• zijn om dit businessmodel winstgevend te maken.
  3. En ten slotte: opmerkelijk dat onze rechtspraak moeite heeft om Meta, Google, X en Microsoft verantwoordelijk te houden voor de criminele rotzooi šŸ™„ die ze verspreiden.

Een paar weken geleden kwam het hof in hoger beroep al tot oordeel dat Google wel degelijk in staat geacht moet worden iets te ondernemen tegen adverteerders die het beeld van celebrities (bekende Nederlanders) gebruiken om klanten te werven voor dubieuze beleggingsdiensten. Deze zaak was aangespannen door Jort Kelder die eerder al met zijn Stichting Vladimir procedeerde tegen Google. Vladimir werd gesteund door meer bekende Nederlanders.

Vena System was ook in 2017 actief, maar dat schijnt een ander platform geweest te zijn. Het huidige bedrijf noemt geen inschrijving bij enig handelsregister, maar verklaart wel de Franse wet van toepassing. Advertenties met nep-aanbevelingen worden doorgaan door affiliates ofewel online wederverkopers gemaakt. Dit is de landingspagina met nepnieuws (screenshot als pdf beschikbaar).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.