UA-118352680-1

Erfgoed

Romney Renaissance

In Nederland noemen we deze bouwwerken een romney-loods. Romney was geen Amerikaanse senator die een hulpprogramma had bedacht, maar een Britse producent van boogschuren. Ook wel nissenhut genoemd, uitgevonden door Peter Norman Nissen, een Canadese ingenieur in dienst van het Britse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. In de VS wordt een verbeterde versie als quonset hut verkocht. Deze golfplaten loodsen werden door de marine gebruikt, omdat ze makkelijk te verschepen zijn en door een ploeg van tien man in een dag opgebouwd worden, met niet meer dan standaard handgereedschap.

De originele maat van deze golfplaten schuur is 11 meter breed en bijna 5 meter hoog. Ze staan doorgaans op oude industrieterreinen en bij verwaarloosde boerderijen. Als buur zie je ze liever vergaan dan komen. Toch komen er nog steeds romneyloodsen bij, maar dan in een moderne uitvoering. Ook zijn er liefhebbers die deze vorm gebruiken voor een kantoor of woning. Er zijn zelfs mensen die een oude romney-loods omtoveren tot een eigentijds gebouw.

Rat Hut

Bij auto’s gebeurt dat ook. Een oude auto die omgebouwd wordt maar wel de roestige look behoudt, wordt wel rat rod genoemd. In Londen en omgeving is een hele club die oude volkswagenbusjes voorziet van een porsche-moter. Als zo eentje voorbij komt op de snelweg, weet je niet wat je ziet.

Zou de plaatselijke schoonheidscommissie te verleiden zijn om een roestige romney-loods gecombineerd met hout, glas of andere moderne materialen toe te staan? Bestaan er kromme zonnepanelen? Zou je in zo’n rat hut willen wonen of werken? Is een gemeente bereid om een stel van die industriële monumenten op een voormalig industrieterrein toe te laten? Het is wel een manier om oude industrieterreinen een nieuwe bestemming te geven.

Even op de zoekmachine en je vindt talloze voorbeelden. Amsterdammers kennen het Noorderlicht Café, een roemruchte hangplek op de oude NDSM-werf in Noord. Deze transparante romney-loods is inmiddels een stadsikoon.

Wie een tweedehands romneyloods wil aanschaffen, kan eens bij Troostwijk neuzen. Daar wordt nu (september 2024) een stel loodsen geveild voor een paar honderd euro. krijg je er een klinkervloer van meer dan 220 vierkante meter bij. Wel tien man meenemen om dat ding af te breken.

Onzichtbare Nazaten

Op de vraag wie de 200 miljoen euro voor de georganiseerde nagedachtenis van het slavernijverleden mag verdelen, reageerde Janice Deul meteen met de stelling: “Dat moet gedaan worden door de nazaten!” Deul is fashion-writer, lifestyle journalist en cultuur-activist. Ze schreef een gids over Ketikoti. Deul is een boegbeeld voor diversiteit. Helemaal prima.

Toch een kanttekening. Mijn kinderen zijn ook nazaten. Ik deel het ouderschap met een vrouw die zichzelf als island girl omschrijft. Een Bajan Beauty net als Rihanna. Ze is gekleurd, maar nou ook weer niet door-en-door. Haar moeder was namelijk een witte Britse boerendochter die een zwak had voor exotische mannen. Het eerste kind werd verwekt door een bokser uit Ghana. De daaropvolgende busconducteur uit Barbados was goed voor de vijf kroeskopjes. Mijn vrouw was de tweede in die rij.

Boerendochter is eigenlijk geen goede typering. Ze was weliswaar geboren in een dorp, maar haar moeder werkte als keukenhulp bij de marine, The Royal Navy. Haar vader was waarschijnlijk een Canadees die na de oorlog terug naar Noord-Amerika vertrok. Niemand wist hoe het werkelijk in elkaar stak, want oma nam het geheim mee in haar graf. Deze single mum stamde op haar beurt schijnbaar af van Irish travellers, weer een heel andere categorie nazaten.

Ierse dwangarbeiders

Terug naar de gekleurde busconducteur uit Barbados. Zijn vader was weliswaar zwart, maar ook zijn moeder was wit. Dat noemen ze op Barbados clear. Vader en moeder waren aan de noord-oost zijde van het eiland geboren, vlak bij het strand Cattlewash. Het was een district waar vanwege de Atlantische winden veel Ierse dwangarbeiders aan het werk gezet werden. Geen slaven, wel in gedwongen dienstverband. Naar dit hoofdstuk in de koloniale geschiedenis is in de UK uitgebreid onderzoek gedaan. Een deel van deze dwangarbeiders keerde terug naar Europa, een ander deel reisde door naar Noord-Amerika en een derde deel bleef achter op Barbados. Allemaal nazaten met een eigen verhaal.

De donkere grootvader had zeker Afrikaanse voorouders. Die waren doorgaans ingescheept in Biafra, Bening of Ghana’s Gold Coast. Ook niet vrijwillig; allemaal slaafgemaakt. Maar hij noemde zelf ook Cariben, de oorspronkelijke bewoners van deze eilanden. De Caraïben danken hun naam aan deze stammen. Ze hadden de reputatie kannibaal te zijn. Columbus beweerde zelfs dat het woord kannibaal afgeleid was uit de Caribische taal. Maar de Spanjaarden hadden permissie om menseneters tot slaaf te maken, dus het kan zijn dat de oorspronkelijke bewoners geframed zijn.

Brandmerken

Mijn wonderschone gekleurde vrouw had lidtekens op haar lichaam. Brandmerken van de sigaretten van haar moeder; de afdruk van haar vader’s leren riem. Ma vond dat wilde kroeshaar maar niks; niet te kammen! Het geweld werd van generatie tot generatie doorgegeven, nog steeds gangbaar op de eilanden. We hebben uiteraard geprobeerd de cirkel te doorbreken. Onze kinderen ruimdenkend en menslievend opgevoed.

We bezochten ook het vaderland. Voor ons kroost een bijzondere belevenis. We hebben de plantages gezien. Aanschouwd hoe suikerriet geoogst werd met vlijmscherpe kapmessen. De rum geproefd: Cockspur, Mount Gay en zelfs het exclusieve distillaat van St Nicholas Abbey. Het ene kind was een blonde engeltje met groene ogen; het andere kind had een meer latijns voorkomen. Een Italiaantje (Columbus was ook Italiaans) met een wonderbaarlijke DNA-cocktail. Als nazaat zijn ze onherkenbaar.

Mijn kinderen hebben kleurrijke voorouders. Ze kennen hoofdstukjes uit hun voorgeschiedenis. Maar niet elk spoor is bekend. Misschien zit er wel een slavenmaker of een slavendrijver tussen de voorouders. Ben je dan ook een nazaat? Mag je dan meeverdelen? Ik hoop dat ze in ieder geval mee mogen praten. Alleen al om hun eigen geschiedenis beter te leren kennen. En om de ontketening samen te kunnen te vieren. Kleur of geen kleur.

We have to get this story right,
it’s not a struggle between black and white

Lees ook het essay van Nnenna Belia in VN.

Erfgoed

Deelerwoud
Kasteel Amstenrade
Kasteel Elderschans
Kasteel Keppel
Kasteel Nederhorst
Kasteel Nijenhuis
Kasteel Twickel
Kasteel Vosbergen
Zionsburg
Huis Almelo (Van Rechteren)
Huis Bingerden
Huis Kernhem
Huis te Maarn
Huis Sevenaer
Huis Ten Donck
Landgoed Keppel De Reuze
Landgoed Anderstein
Landgoed Beekzicht
Landgoed De Horsten
Landgoed Pijnenburg
Landgoed Mariënwaerdt
Landgoed Velders
Landgoed Vilsteren
Landgoed Oostereng
Landgoed Zwaluwenberg
Landgoed Noorderheide
Landgoed Eykenstein
Landgoed Roverestein
Landgoed Ockenburg
Landgoed Halse Barrier
Landgoed Oranjestein
Landgoed Herinckhave
Landgoed Sandwijck
Landgoed Lankheet
Landgoed Monnikenberg
Landgoed Singraven
Landgoed Het Overvelde
Landgoed Nijenhuis & Westerflier
Landgoed Zonnebeek
Landgoed Clootwijck
Landgoed De Hoevens
Landgoed Wellenstein
Landgoed Gorp & Roovert
Landgoed Schovenhorst
IJsselvliet
Landgoed Boxbergen
IJssellandschap
Abdij Sion
Klooster Mariëndaal
Jachthuis Schijf
Middachten
Doornburgh
Laag Wolfheze
Suideras
Caetshage
Heerlijkheid Leur
Lindenhoff
Den Eng
Op Hodenpijl
De Paltz
Slot Zuylen
Ridderhofstad Gunterstein
Van Nispen
Michiel de Ruyter
Lips
Neyenburgh (Sillevoldt = Silvo)
Van Leer
Legaat van Cooth
Maatschappij van Weldadigheid
Kampina (Van Tienhoven)
Kröller-Müller
Hannema
Boymans – Van Beuningen
Elswout (Borski erfgoed)
De Duinen
Duin & Kruidberg
Hoenderdaell
Roggebotstaete
Bonte Belevenis

Federatie Particulier Grondbezit
Vereniging van Fondsen in Nederland
Gastvrije Landgoederen
Gelders Arcadië
Vereniging Nederlandse Landgoederen
Vrienden van Particuliere Historische Buitenplaatsen
Stichtig Buitenplaatsen, Kastelen en Landgoederen
Buitenplaatsen in Nederland
Het Landgoedbedrijf
Nieuwe Landgoederen
Vlassak-Verhulst
Patriciaat
Adel & Patriciaat
Statussymbolen
Heerlijke Rechten
Jachtrecht, visrecht, pachtrecht, tolrecht…
Boodschappenbossen
Natuurboeren
Stadsakkers
Streekboeren
Van akker naar bos