UA-118352680-1

Fund Chasers

Adopteer een Beer?

Beren die boffen maar! Alleen al in Nederland zamelen tenminste drie liefdadigheidsorganisaties geld in om deze viervoeters bij te staan in moeilijke omstandigheden. Nou zijn geketende en gekooide beren ook ware hartenbrekers. Voor hun vrijheid wil je als dierenminnaar graag betalen. Free Teddy! Maar hoeveel dubbeltjes van elke gedoneerde euro worden nu werkelijk aan het dierenlot besteed?

Een goed advies aan gulle schenkers is: Geef Gerust, Geef Bewust! Kijk kritisch naar de jaarverslagen, bestudeer de cijfers van het CBF en besef dat al die TV-reclame, telemarketing en straatwerving vaak meebetaald worden uit de voorlichtingsbudgetten van verantwoordelijke inzamelinstellingen. Dat is geboekt als doelbesteding, met medeweten van CBF en Goede Doelen Nederland. Gevolg is dat er van elke particulier gedoneerde euro slechts enkele dubbeltjes overblijven voor echte berenhulp.

We rekenden de donatie-efficiency cijfers uit op basis van de jaarverslagen uit 2022. Dan kijken we dus enkel naar particuliere donaties en brengen daar kosten voor werving, voorlichting en toegerekend beheer op in mindering. Genoemde percentages zijn de centen die overblijven voor het doel, na aftrek van alle kosten voor inzameling en voorlichting. Opgepast: meer recente cijfers kunnen afwijken, maar die zijn nog niet openbaar.

World Animal Protection

De campagne die sinds begin 2024 op televisie te zien is, betreft het adoptieprogramma van World Animal Protection. We horen de stem van Loretta Schrijver, die zich ook geheel onbezoldigd inzet voor zusterorganisatie Dierenlot.

In 2022 had World Animal Protection bijna 5,4 miljoen euro (5,4M in 2021) aan inkomsten, waarvan 5,2 miljoen (5,2M) uit donaties van overwegend particulieren. In 2022 is circa 5,8 miljoen euro uitgegeven (5,4M in 2021) waarvan 4,2 miljoen (3,8M) als doelbesteding geboekt is. Aan organisatiekosten gaf World Animal Protection 2,3 ton (2,3 ton) uit, aan fondsenwerving 1,4 miljoen (1,4 miljoen) en aan voorlichting 1,8 miljoen (1,6 miljoen).

Als we de kosten toerekenen, is van elke particulier gedoneerde euro is in 2022 dus 66 cent besteed aan werving, voorlichting en overhead. Voor beren en andere dierendoelen bleef 34 cent over.

Vier Voeters Nederland

Vier Pfoten (Four Paws) is in 1988 opgericht in Wenen. In Nederland is deze organisatie actief onder de naam Vier Voeters, al wordt nu overwogen om met de Engelse naam verder te gaan – zo komen ze ook van die lelijke spatie af.

beer in berenreservaat PrishtinaIn 2022 had Vier Voeters in Nederland bijna 4,2 miljoen euro (3,6M in 2021) aan inkomsten, waarvan ruim 4 miljoen (3,5M) uit particuliere donaties. In 2022 is circa 3,5 miljoen euro uitgegeven (3,1M in 2021) waarvan 2,3 miljoen (2,1M) als doelbesteding geboekt is. Aan organisatiekosten gaf Vier Voeters 2,2 ton (2,3 ton) uit, aan fondsenwerving 9,8 ton (7 ton) en aan voorlichting 9,1 ton (9,8 ton). Ruim een half miljoen werd aan de reserves toegevoegd. Van elke particulier gedoneerde euro zijn zo bijna twee kwartjes besteed aan huidige (en toekomstige) dierenactiviteiten. Zonder spaarpot is dat circa 36 cent.

Bears in Mind

De stichting Bears in Mind – gevestigd bij het Ouwehands Dierenpark in Rhenen – had in 2022 een slordige 1,3 miljoen euro aan inkomsten (4 ton in 2021) waarvan 1,1 miljoen (3 ton) afkomstig van huishoudens en bedrijven. Opvallend is dat de donaties ruim drie keer zo hoog waren. Dat kwam door een eenmalige erfenis en een extra gift van het dierenpark om meer aan ‘voorlichting’ te doen via TV-reclame.

Van al die inkomsten werd 6 ton (4 ton) uitgegeven, met 5 ton (3 ton) geboekt als doelbesteding. Er is bovendien zeven ton opgepot voor een nieuw reservaat in Bosnië. Aan werving en beheer is 1,25 ton (1,16 ton) besteed, terwijl voorlichting goed was voor 3,2 ton (1,1 ton). Van elke particulier gedoneerde euro bleef in 2022 dus nog geen 15 cent over voor concrete berenbijstand. Maar als we het spaargeld voor een nieuw berenbos meetellen is dat 67 cent.

Wereld Natuur Fonds (WWF)

De Belgische afdeling van het Wereld Natuur Fonds bood begin vorig jaar ook de mogelijkheid een beer te adopteren. Het betreft dan steun aan het berenweeshuis in Roemenië. De Nederlandse afdeling van het WWF had in 2022 een slordige 69 miljoen euro aan inkomsten, waarvan de helft afkomstig was van particuliere donateurs. Er werd dat jaar 66 miljoen euro uitgegeven, waarvan bijna 51 miljoen als doelbesteding is geboekt. Als we de uitgaven aan werving, voorlichting en toegerekende beheerskosten afzetten tegen de particuliere donaties, bleef er van elke euro circa zestig cent over voor beren en andere dieren.

Wanderbeer

Beren komen in Nederland niet voor, maar in Beieren is vorig jaar een bruine beer gesignaleerd, die waarschijnlijk vanuit Italië, Slovenië of Oostenrijk afkomstig is. Een typische Wanderbeer, kuierend door Europa. Als iemand komende zomer een grote kuil in het Noordzee-strand aantreft, kon dat weleens een berenkuil zijn.

 

Rampenrestaurant

De Spaanse celebrity chef José Andrés (eigenaar van diverse restaurants in de USA) droomde tien jaar geleden over oplossingen voor het voedingstekort in ontwikkelingslanden. Hij wilde een vliegende gaarkeuken opzetten die maaltijden kon distribueren in arme gebieden ten behoeve van hongerige mensen. De aardbeving in Haïti in 2010 was aanleiding om dat plan uit te voeren, met steun van donateurs en vrijwilligers. Nu voedt World Central Kitchen wereldwijd talloze slachtoffers van natuurrampen.

World Central Kitchen is vaak bij de eerste hulpverleners die in storm- en overstromingsgebieden arriveren. Deze NGO van celebrity chef José Andrés werkt samen met restaurants ter plekke en maakt gebruik van ingevlogen mobiele keukens om zo snel mogelijk maaltijdvoorzieningen op te zetten voor de gedupeerden en hulpverleners. In 2018 waren de keukenbouwers van WCK actief in dertien rampenzones om hulp te bieden. In de speciale paella-pannen van Andrés kunnen 75.000 maaltijden per dag gemaakt worden. Bovendien is WCK betrokken bij de wederopbouw van voedselketens in rampgebieden en de opleiding van koks in probleemlanden.

Food Relief

Binnen vijf weken nadat de Bahama’s getroffen waren door hurikaan Dorian hebben de koks van World Central Kitchen meer dan een miljoen maaltijden verstrekt. Daarbij was ook de inzet van helikopters en amfibievoertuigen noodzakelijk. In Tuijana deelde de vrijwilligers van WCK maaltijden uit aan migranten uit Midden-Amerika die hoopten op een toekomst aan de Verenigde Staten. José Andrés is een uitgesproken tegenstander van het beleid van Trump. Hij heeft zelfs afgezien van een restaurant in één van de Trump Towers toen de president zijn de anti-immigratiebeleid bekend maakte.

Ook bij recente natuurrampen in Indonesië (tsunami), Guatemala (vulkaanuitbarsting), Puerto Rico (hurikaan) en Californië (bosbranden) waren de flying chefs van WCK actief. Incidenteel wordt de mobiele keuken ook ingezet om protesten of stakingen te steunen. Zo deelde Andés en zijn team 100.000 maaltijden uit aan ambtenaren in Washington tijdens de government shutdown.

Ecole des ChefsWCK is inmiddels bovendien betrokken bij projecten met een langere horizon. In Puerto Rico doet de instelling mee aan Plow to Plate waarmee kleine boertjes gesteund worden bij de duurzame productie van groenten en fruit: 55 ondernemingen in totaal. In Sink to Stove projecten wordt les gegeven aan jonge koks om goede hygiëne in acht te nemen. Op de Ecole des Chefs in Port-au-Prince (Haïti) worden nieuwe koks opgeleid. Het resultaat: 40 chefs per jaar, waarvan 100% een stageplaats vind en daarna 60% meteen een werkplek heeft.