UA-118352680-1

Lokboek

Geen gezeik, iedereen rijk!

Op Instagram – net als Facebook een kanaal van het bedrijf Meta – circuleert nu al enkele dagen een commercial waarin de indruk wordt gewekt dat een Britse Newsdesk (Sky of BBC) verslag doet van een presentatie van Elon Musk die een investeringsdienst (app) lanceert waarmee iedereen een slordige 5.500 euro per dag kan verdienen.

Pas op: het is een deep-fake!

Dit is een evidente scam. De hele presentatie is nep. Wel knap gemaakt trouwens. Het beeld van Elon Musk is gekopieerd van de Viva Technology 2023 Conference (georganiseerd door Publicis Europe en voorgezeten door Maurice Levy) die Musk het platform biedt om te praten over zijn ondernemingen en ideeën.

Eind augustus zien we een nieuwe deepfake van Elon Musk op Instagram.

Deze deep-fake nieuwsprogramma’s zijn een vervolg op de nepnieuws-advertenties die we de afgelopen jaren zagen opduiken in Google Ads en op Facebook, de zogenaamde BN-scams. De Fraudehelpdesk waarschuwde al voor deze scams waarbij vaak gebruikt werd van celebrities. De AFM maakt zelfs een waarschuwingsfilmpje.

Google & Facebook

Google erkende vorig jaar in een rechtszaak die was aangespannen door Jort Kelder en andere belanghebbenden dat er een slordige 11.000 advertenties waren aangeboden in dit verband, waarvan zo’n 77% gestopt kon worden voordat ze gepubliceerd werden. Veel uitgevers hebben een deal met Google waardoor banners uit dat netwerk ook bij bekende Nederlandse media terecht komen. Wie is dan aansprakelijk voor het vertonen van deze misleidende reclame? Best een juridische puzzel.

Facebook betaalde John de Mol eind 2020 een schadevergoeding voor een vergelijkbaar euvel. Daarmee erkende het bedrijf een zekere verantwoordelijkheid. De Australische mededingingsautoriteit ACCC heeft Facebook vorig jaar voor de rechter gedaagd om in een bodemprocedure een uitspraak te krijgen ver Meta’s aansprakelijkheid. In een vergelijkbare zaak tegen Google oordeelde de Hoge Raad van dat land in 2013 dat het platform niet verantwoordelijk was voor de inhoud van de reclame. De ACCC hoopt dat er in 2023 nieuwe inzichten zijn.

Dat kan nieuwe slachtoffers van dit soort scams een aanknopingspunt bieden. Instagram is immers van dezelfde eigenaar. Leg een claim bij Meta neer!

In juni zijn er ook advertenties op Instagram geplaatst waarin de indruk werd gewekt dat Elon Musk een nieuwe app EDEX 360 aanprees. Ook hier wordt de indruk gewekt dat de overheid dit initiatief steunt.

Het is zo evident fake dat je wel enorm naïef moet zijn om zulke beweringen te geloven. Maar er zijn toch ook mensen die menen dat ze hun nationaliteit bij de koning kunnen inleveren en dan de rest van hun leven geen belasting of huur meer hoeven te betalen.

Nederlandse affiliates Binance ook illegaal?

Cryptobeurs Binance trekt zich terug uit de Nederlandse markt, omdat het bedrijf er niet in slaagt te voldoen aan de eisen die De Nederlandsche Bank stelt in het kader van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financieren van Terrorisme (Wwft).

DNB waarschuwde Binance reeds in 2021 dat het bedrijf illegaal actief was in Nederland. Een jaar later werd een boete van opgelegd van 3,3 miljoen euro omdat de cryptobeurs nog steeds niet aan de eisen voldeed.

Ook in de Verenigde Staten ligt Binance onder vuur. De Security & Exchange Commission (SEC) stelde recent dat het bedrijf de regels negeert die dienen om beleggers in de Verenigde Staten te beschermen tegen valse handelspraktijken. De onderneming en zijn oprichter Changpeng Zhao zijn volgens SEC-voorzitter Gary Gensler betrokken in een “uitgebreid web van bedrog, belangenconflicten, gebrek aan transparantie en gecalculeerde wetsontduiking”. Een wereld van halve waarheden, we signaleren dat al langer.

De SEC zou graag alle Amerikaanse tegoeden van de cryptobeurs bevriezen, want de afgelopen jaren zijn bedragen van honderden miljoenen en soms zelfs meer dan een miljard dollar afgeboekt van rekeningen bij Amerikaanse banken naar bankrekeningen in Kazachstan, Litouwen en de Seychellen. Het bedrijf heeft daarop de handel vanaf dollar-accounts stopgezet en vijftig werknemers van zijn Amerikaanse vestiging Binance.US op straat gezet.

In Frankrijk is de JIRS in Parijs een onderzoek gestart naar Binance vanwege witwassen. De Franse autoriteit stelde vast dat Binance verzuimd heeft zich op correcte manier te laten registreren, niet voldeed aan lokale know-your-customer regels en daardoor illegaal actief was, onder andere door voor zijn diensten te adverteren.

Nederlandse affiliates van Binance

Hoewel Binance in Nederland op een vergelijkbare manier illegaal actief was, bleven talloze Nederlandstalige crypto-bloggers en nieuwssites deze beurs de afgelopen jaren actief aanbevelen. Vaak met affiliatelinks en zonder duidelijke vermelding dat er sprake was van een voordeel bij deze aanbeveling. Dat is volgens BEUC (Europees platform van consumentenorganisaties) een oneerlijke handelspraktijk.

Deze bloggers en de eigenaars van crypto-promotende nieuwssites kunnen volgens BEUC aangesproken worden als handelaar en dus ook aansprakelijk gesteld worden door klanten die menen dat ze gedupeerd zijn – zie artikel op Zakenkrant. Net als de Nederlandse affiliates van FTX die we eerder genoemd hebben. De volgende nieuwssites en cryptoblogs zijn Nederlandse affiliates van Binance.

Opmerkelijk: bij Crypto-Insiders vertellen ze dat Binance sinds november 2021 voldoet aan de Nederlandse regels omdat er een ID gevraagd wordt.

Nederlandse affiliates van FTX

 • Beste Bank (Liberbits Media – Malta)
 • Bitcoin Exchange Nederland (Tim van het Veld & Herbert de Weerd)
 • Coinmarketcap.nl (Moi Online > Utrecht)
 • Crypto-Insiders (Crypto-Insiders > Amsterdam)
 • Cryptoplatforms ()
 • Cryptotips (Zijlstra Media – Amsterdam)
 • Cryptowallet ()
 • Invezz ()
 • NFT.nl ()
 • Succes voor het Oprapen ()
 • Your Crypto Library ()
[NASCHRIFT]

Lynchmob

Boze beleggers hebben in Canada het recht in eigen hand genomen door de zelfbenoemde crypto-king Aiden Pleterski op te sporen, ontvoeren en een verklaring te laten afleggen op video. In Toronto zijn vier mannen opgepakt voor deze ontvoering. Eén van deze mannen was overgevlogen vanuit Londen.

[nog in bewerking]

Wonderwifi van Finebay

De naam lijkt een letterspel met eBay. Finebay.nl. Het is een webwarenhuis met kleding, sieraden, gadgets, elektronica. Allemaal dropshipperij. Pas op: bij AliExpress betaal je veel minder!

Het was de draagbare wifi-pod van €39,99 die mijn aandacht trok. Finebay adverteert ermee op Instagram – het zusje van Facebook. Volgens de verkoper zijn snelheden tot 150 mbps mogelijk en vergt de wifi-verbinding geen aparte aansluiting, geen simkaart of abonnement. Dat is onmogelijk, tenzij er een chip in zit die uit zichzelf gratis verbinding legt met een 4G/5G netwerk zoals op het apparaat gesuggereerd wordt.

Stek in and speel, lezen we in de webshop. Dat lijkt een griezelig slechte vertaling van plug & play. De verkoper heeft geen idee waar hij het over heeft. Mijn indruk is dat het een wifi-hub betreft, die door middel van een draadverbinding met bijvoorbeeld een laptop of een smartphone een reeds bestaande verbinding toegankelijk maakt met een wifi-signaal dat door andere apparaten opgepikt kan worden. Kopers kunnen er dus niet mee op pad en overal verbinding vinden, dat zou wonderwifi zijn.

Op AliExpress kost exact hetzelfde apparaat €10,89 en dan is de verzending nog eens gratis. Daar wordt het aangeprezen als signaalversterker. Het kan een autonome wifi-zender worden, maar dan dient er wel een 4G-simkaart ingestopt te worden. En is een abonnement (of pay-as-you-go) vereist. Het aanbod van Finebay is dus bedrog. Meta (Facebook/Instagram) zou deze adverteerder direct van zijn platform moeten verbannen.

Aimark London

Finebay is een activiteit van Aimark Ltd in Londen, inschrijfnummer 10853964. Het adres staat als afbeelding op de site, zodat de zoekbots het niet registreren. Aimark London is een dropshipper die onder wisselende namen steeds nieuwe ramsh uit het Verre Oosten aanbiedt. Onder het label Firststreethat hebben ze bijvoorbeeld hoeden verkocht, aanleiding voor negen klachten op Trustpilot.

Aimark Ltd (10853964)
Chase Business Centre
39-41 Chase Side
London (UK) N14 5BP

 

Crypto, Influencers en Social Media zijn ‘dodelijke cocktail’

De Europese koepel van landelijke consumentenorganisaties BEUC maakt bezwaar tegen de ongefilterde promotie van crypto-assets op social media zoals Instagram, Youtube, Tiktok en Twitter. BEUC heeft een rapport uitgebracht: Hype or Harm, the Great Social Media Crypto Con – zie persbericht – waarin gewaarschuwd wordt voor de lawine aan misleidende advertenties die gericht is op consumenten in alle landen van Europa.

BEUC vraagt de nationale toezichthouders (in Nederland de ACM en AFM) op te treden tegen misleidende reclame en doet een beroep op de verantwoordelijke ondernemingen achter deze social media-platforms om reclame voor crypto te verbieden. De combinatie van de speculatieve crypto-spaaraanbiedingen, ongecontroleerde influencers en social media wordt door de verenigde consumentenorganisaties gezien als een giftige cocktail.

Oneerlijke Handelspraktijk

Wachten op nieuwe wetgeving hoeft niet, zo stelt de BEUC, want de ACM kan nu al op basis van de Unfair Commercial Practices Directive (UCPD) oftewel de Wet op Oneerlijke Handelspraktijken maatregelen nemen tegen misleidende praktijken van finfluencers. Die treden namelijk zelf op als handelaars wanneer ze regelmatig producten en diensten aanbevelen, zeker wanneer ze affiliate-links gebruiken en verzuimen om duidelijk aan te geven dat ze verdienen aan hun aanbevelingen. De ACM waarschuwt influencers daar zelfs expliciet voor.

Deze oproep van de Europese koepelorganisatie wordt gesteund door landelijke consumentenorganisaties in Denemarken, Frankrijk, Griekenland, Italië, Litouwen, Portugal, Slovakije en Spanje. De Nederlandse consumentenbond heeft zich bij deze bezwaarmakers niet aangesloten. Die laat relativerende artikelen schrijven.

[shotglazen te koop bij Bol.com]

Neliva Amsterdam

Neliva is volgens Webshopchecker onbetrouwbaar. Het zijn dropshippers die spullen uit China laten komen en als klant kun je nergens aankloppen wanneer de dienstverlening tegenvalt. Aankloppen kan echter wel, maar dan moeten teleurgestelde klanten naar Meijel.

De webshop is grotendeels gevuld met dameskleding, elk stuk voorzien van een naam met een nep TM-symbool. Soms komt er wat elektronica voorbij, zoals zogenaamde SecureCam wifi-camera’s a €39,95. Bij Bol.com is dezelfde camera te koop voor €17,50 en bij AliExpress kost deze camera circa vijf euro.

Het welkomstwoord op de site van Neliva is ondertekend door een Joveshy. Er blijkt sinds eind 2020 een eenmanszaak Joveshy (KvK 80430570) te bestaan in Meijel – gemeente Peel en Maas. Deze eenmanszaak is opgezet door de destijds 16-jarige Quincy Ehiozelle Jones en wordt gerund samen met de 58-jarige Jo Vissers. Eerder gebruikte handelsnamen van de onderneming zijn Etmaan, Bardellis en Otmaan, ook actief in dropshipping. De handelsnaam Neliva is niet geregistreerd.

Ziggo Zakelijk

Ook gebeld door iemand die de voordelen van Ziggo Zakelijk wilde uitleggen? Dan is de kans groot dat het een telemarketingbedrijf was dat hoopt een flinke commissie op te strijken. Want Ziggo betaalt prima voor elke nieuwe ondernemer die aangesloten wordt.

Het is een terugkerend thema in Zakenkrant, call-centers die abonnementen verkopen voor energie- en telecomdiensten. Noem het maar abonnee-handel. Die is ontstaan doordat de aanbieders (de grote energie- en telecomverkopers) een premie betalen aan third party intermediaries (TPI’s) die nieuwe klanten binnenbrengen. Dat zijn onder andere de bekende vergelijkingssites, maar ook de Consumentenbond die de dienstverleners naast elkaar zet.

Vanuit deze vergelijkingssites zijn zakelijke marktplaatsen opgezet waar iedere kleine zelfstandige geld kan verdienen door abonneewerving mee te nemen in zijn bedrijfsopzet voor een callcenter. De ene nieuwe abonneewerver houdt zich netjes aan de spelregels, de andere heeft lak aan wet- en regelgeving. Er zitten dus oplichters tussen die de branche een slechte naam geven.

Quick Net Solutions (QNS)

Een nieuwkomer in deze handel is Quick Net Solutions, een telemarketingbedrijf (KvK 83536361) in Amsterdam. Over deze handelaar in aansluitingen wordt gemopperd op fora en reviewsites, waar het bedrijf een agressieve verkoper van zakelijke Ziggo-aansluitingen wordt genoemd. Kijk zelf op Wie Heeft Gebeld, Telefoonboek, Klachtenkompas, TrustPilot (62% negatief) et cetera.

QNS doet sinds het najaar van 2021 aan cold calling, hoewel het er ook op lijkt dat Ziggo data doorgeeft van mensen die zich op de website oriënteren op zakelijke diensten. Ziggo zou daarmee een inbreuk maken op de AVG, terwijl QNS zelf in strijd handelt met de Telecommunicatewet door zonder toestemming zelfstandigen te bellen. Een andere handelsnaam van QNS is The Sales Academy met een hoofdvestiging in Hoorn.

Beide partijen voeren een keurmerk als Officieel Partner van Ziggo. Op het ondernemersforum Higherlevel wordt kleine zelfstandigen die zich bekocht voelen door deze verkopers aangeraden een klacht in te dienen bij de ACM en wellicht ook de verantwoordelijke topbaas bij Ziggo te wijzen op deze dubieuze dienstverlening.

Confident Sales & Marketing (CSM)

QNS en The Sales Academy komen uit dezelfde stal als Confident Sales & Marketing (KvK 74899198) dat enkele jaren geleden in Purmerend gevestigd was. Dit bedrijf is eind 2022 failliet gegaan, met een flinke belastingschuld, een onbetaalde rekening van de zakelijke financier Bridgefund en waarschijnlijk ook enkele boze (zelfstandige) werknemers als crediteuren. Hoewel de curator nog volop bezig is, blijven de betrokken ondernemers gewoon onder dezelfde naam actief.

In al die bedrijven zien we Yasin Tipiler (YT Beheer < KvK 83185054) en Soufian Douiri (SD Beheer < KvK 72023252). Beide partijen zijn ook betrokken bij The Love Co, later FreezCap genaamd, samen met Zakaria Douiri (Douiri Beheer < KvK 84309776).

De voorganger van de verschillende callcenters waar ze nu nu betrokken zijn, was Team Simpel in Hoorn. Opgezet in 2017 om energiecontracten te verkopen. Dit telemarketingbedrijf had ook callcenters in Zaandam en Den Haag. Of plaatste mensen door, want dit soort callcenters zijn nauw verweven.

Quality Sales Solutions (QSS)

Soufian Douiri (SD Beheer) komen we vervolgens ook nog eens tegen bij het callcenter Quality Sale Solutions (KvK 71363033) dat vermeldingen verkoopt in diverse stadsgidsen. QSS was tot enkele jaren geleden ook actief in de verkoop van energiediensten onder fantasienamen zoals Energie voor Ondernemers, Regionale Energiebeheer Nederland, Samenwerkingsverband voor Consumenten en Collectief voor Nederlandse Ondernemers – zie de reacties van verontruste consumenten op Tros RadarKlachtenkompasWieHeeftGebeld en Nationale Telefoongids.

Andere aandeelhouders in QSS naast SD Beheer zijn (MJ Company Holding < KvK 71362118) in Almere en Adjmal Ibrahimi (Adje’s Beheer < KvK 72023015) in Hoorn. MJ was ook betrokken bij Excellence Contact Centers (KvK 74448609) in Almere. Dat bedrijf is later voortgezet als Excellent Partners (KvK 75594153) met Hoorn als thuisbasis.

Online Platform Services (OPS)

Ibrahimi op zijn beurt is tevens actief met Online Platform Services (KvK 78346630) dat zowel als groothandel in abonneediensten actief is, maar ook zelf callcenters aanstuurt. Daar zien we kenmerkende piramide-structuur terug die in telemarketing vaker voorkomt. OPS verkoopt energiediensten en is actief voor Ziggo Zakelijk. De onderneming is in 2020 opgericht en was enkele jaren werkzaam onder de naam Gamechangers. Ibrahimi stond samen met Daniel Gras van Gras Sales aan de basis van OPS en Financial Advising Services (FAS < KvK 77394976) en later kwam ook Koen de Graaf er bij.

OPS doet bovendien voor de Vriendenloterij aan straatverkoop en beweert daar al twintig jaar ervaring mee te hebben. Maar dat is waarschijnlijk de opgetelde ervaring van de oprichters, want die zijn tamelijk jong. OPS en FAS zijn onlangs genomineerd als VodafoneZiggo Volume Seller of the Year en dus mag Ibrahimi met de leiding van Ziggo mee naar een businessbox om Ajax te zien spelen.

Tussen alle kennissen en zakenvrienden die op Linkedin hun instemming betuigen, treffen we Osman Orbay aan. Hij is directeur van de callcenters CallSure en CallTeam die vanuit Turkije energiecontracten verkopen onder namen als Bespaarteam, Tariefadvies en Ecovergelijker, en (zoals eerder beschreven) was baas van de Orbay Groep in Arnhem die in 2016 door de KvK ontbonden is.

ACM

Het verdienmodel van callcenters die energiecontracten aan zelfstandigen verkochten, werd begin 2019 gedwarsboomd toen de Autoriteit Consument & Markt stelde dat ZZPers die thuis werken dezelfde rechten hebben als consumenten. Het aantal klachten daalde van driehonderd per maand naar vijftig. Dezelfde ACM mag nu duidelijk maken dat voor telecomdiensten een vergelijkbare redenering opgaat.

Halverwege mei 2023 waarschuwde de ACM opnieuw voor callcenters die energiecontracten verkopen. Dat gebeurt vaak op agressieve en misleidende manier.

[wordt nog aangevuld]

Bidcoin: ons lieve spaartegoed dat nu in de hemelen zijt

Bitvavo heeft begin februari met de Digital Currency Group (DCG) afgesproken dat de vordering van 280 miljoen euro die de Nederlandse crypto-exchange heeft op DCG-dochteronderneming Genesis Global Trading wordt afgelost. Bitvavo rekent op een recovery rate van tenminste 80%, maar de onderhandelingen over de praktische uitvoering verlopen moeizaam. Het geld is oorspronkelijk ingelegd door klanten van Bitvavo die een vergoeding krijgen voor hun spaartegoeden, zogenaamde stake-houders. Hoe zeker is dat zij echt geld terug krijgen?

De overeenkomst die de Digital Currency Group heeft bereikt met zijn schuldeisers, leidt er niet toe dat alle vorderingen meteen afbetaald worden. Bitvavo en andere crediteuren worden onderdeel geworden van een constructie die door DCG is bedacht om te voorkomen dat het hele concern ten onder gaat. De schuldenaar wil aan ‘equitization’ doen door de schuldeisers onder andere aandelen in BCG aan te bieden. Op papier is dan een groot deel van 280 miljoen euro afbetaald, maar in praktijk moet Bitvavo maar bidden dat deze aandelen op den duur werkelijk zoveel waard blijken te zijn.

Over deze aflossing onderhandelt DCG nu op last van de rechter met de curator van Genesis en schuldeisers verenigd in een Unsecured Creditors Committee. Begin mei moest een lening van $ 630 miljoen worden afgelost aan Genesis door DCG. Die aflossing staat blijkbaar ter discussie, want een paar schuldeisers zijn weggelopen van de onderhandelingstafel. Daarom heeft Gemini eind april om een aparte mediator gevraagd. Die heeft nu een maand de tijd om de zaak te lijmen.

Onzekere zekerheden

Kijk nog eens goed naar de naam van de samenwerkende schuldeisers: ze onderhandelen over onzekerheden. Het is een oplossing die we in de wereld van crypto vaker zien. Wanneer er een probleem ontstaat, verzinnen de betrokken partijen een constructie waardoor ze tijd winnen. Er wordt zelden echt afgerekend. Het ene verhaal maakt plaats voor een volgend verhaal. Crypto-marketing is vooral story-telling. Preken voor de eigen parochie.

Welk verhalen heeft Bitvavo de afgelopen maanden verteld? Eerst zou het bedrijf geen last ondervinden van het bankroet van het handelsplatform FTX. Vervolgens werd Bitvavo toch getroffen, omdat er een slordige 300 miljoen dollar was ondergebracht bij Genesis Global Trading dat wel in problemen was gekomen. Dat was echter geen punt, want Bitvavo had genoeg geld ‘op de plank liggen’ om een eventueel tekort te dekken.

Navraag van FD leerde echter dat ook deze verklaring een halve waarheid was, want het bedrijf moest uit alle hoeken en gaten geld halen om een dreigende tekort te kunnen dekken.

 • 65 miljoen > winst over 2022
 • 100 miljoen > terugstorting deel uitgekeerde winst over 2021
 • 34 miljoen > winstbelasting over 2021
 • 25 miljoen > extra storting aandeelhouders (volgens FD)
 • 70 miljoen > bankkredieten Bitvavo
 • 34 miljoen > eigen vermogen Bitvavo

Om de vele duizenden stake-houders bij Bitvavo – samen goed voor zo’n 17% van de totale inleg – toch zekerheid te bieden, maakte het bedrijf een optelsom van de verwachte winst over 2022, het aan de oprichters uitgekeerde dividend over 2021, toegezegde kredieten en eventueel terug te vorderen winstbelasting over 2021. Dat moet samen met het eigen vermogen van het bedrijf zelf ruim voldoende zijn om als tegenwicht te dienen voor de bedreigde 280 miljoen euro.

Argusogen

De accountant, kredietverleners en klanten van Bitvavo volgen de ontwikkeling vast met argusogen. Die rekenen er waarschijnlijk op dat Bitvavo extra zekerheid biedt door een voorziening in te boeken, een reserve voor het geval dat de recovery bij Genesis teleur stelt. Nu blijft het bij een belofte voor de buhne. Of er daadwerkelijk een voorziening is getroffen, zal pas in het jaarverslag van 2023 zichtbaar worden.

Die jaarverslagen zijn een issue bij Bitvavo. Het jaarverslag van 2021 was pas in december 2022 goedgekeurd door de accountants van Grant Thornton. De oprichters hadden hun winstuitkering van 110 miljoen euro toen al ontvangen. Maar Bitvavo heeft pas halverwege mei 2023 de cijfers over dat jaar gedeponeerd bij de KvK. Met deze snelheid krijgen we de cijfers over 2023 pas in 2025 zien. Hoe lang kun je als bedrijf openbaring uitstellen voordat de AFM en ACM duidelijkheid vragen in het belang van vele duizenden particuliere beleggers?

Eigenlijk zou Bitvavo onder de huidige omstandigheden beter kwartaalberichten kunnen publiceren. Want de balansontwikkeling baart zorgen als het bedrijf zo met zekerheden moet schuiven.

Achttien keer meer winst

De onlangs gepubliceerde cijfers zijn boeiend. Bitvavo beheert naar eigen zeggen circa 1,6 miljard euro. In de media is al enkele keren verteld dat Bitvavo in het topjaar 2021 een handelsvolume realiseerde van meer dan 100 miljard euro, bijna 10 miljard per maand. Dat is alleen mogelijk wanneer elke klant van Bitvavo tenminste elke week al zijn ingelegde geld verhandelt. Dat gebeurt uiteraard niet, want voor veel particuliere klanten is het een spaartegoed, geen handelsbudget.

Conclusie is dat Bitvavo hoogstwaarschijnlijk een aantal high frequency traders heeft die waarschijnlijk enorme bedragen verhandelen, al dan niet met behulp van trading bots. Mark Nuvelstijn (CEO van Bitvavo) heeft toegezegd om dat handelsvolume toe te lichten, maar die verklaring laat op zich wachten. De Bitvavo-topbaas beweert zich sterk te maken voor eerlijke marketing en transparantie, maar in praktijk valt dat toch tegen. De bedoelingen zijn goed, maar Bitvavo is een maatje te groot geworden voor mooie intenties en fraaie beloften.

Door al dat gehandel verdient Bitvavo namelijk enorm veel geld aan commissies (fees). Een deel daarvan zijn kosten voor het bedrijf, een deel gaat naar affiliate & referral marketing (interessant om dat ook eens in de jaarcijfers terug te zien) en wat overblijft wordt opgepot of uitgekeerd aan de aandeelhouders.

Vergelijken we de cijfers over 2021 met die van 2020 dan is het balanstotaal gegroeid van € 163M naar € 422M (ongeveer een kwart van alle tegoeden die Bitvavo beweert te beheren). Het bruto resultaat – oftewel de inkomsten uit fees – groeide in dat jaar van € 11,8M naar € 200,9M. De operationele kosten namen toe van € 1,7M naar € 11,4M: circa € 3,4M naar IT, € 2,4M naar marketing en € 2,1M naar legal. Het aantal personeelsleden groeide van 23 naar 49, maar de personeelsuitgaven namen toe van van zeven ton naar ruim dertien miljoen. De winst voor belasting steeg van € 9,2M naar € 173,2M, een verachttienvoudiging. Lucratieve handel die crypto’s!

De oprichters van Bitvavo gaven zichzelf een genereuze winstuitkering over 2021 van 110 miljoen euro, vergelijkbaar met bijna 7% van alle beheerde spaartegoeden en meer dan een kwart van het balanstotaal. Het jaar daarvoor was het dividend 4,7 miljoen euro. Gevolg is wel dat de klanten van Bitvavo een boterzacht tegoed op papier hebben, terwijl aandeelhouders en affiliates uitbetaald worden in harde euro’s.

Risicomijdende renteniers

De vordering van 280 miljoen euro bestaat uit zogenaamde staking-tegoeden, afgeleid van het begrip stake of belang. Particuliere klanten van Bitvavo leggen geld in op staking-diensten en krijgen in ruil daarvoor een vergoeding oplopend tot een procent of acht, maandelijks toegevoegd aan het tegoed. Winst op papier!

Deze klanten zijn overwegend risicomijdende spaarders en beleggers die een deel van hun banktegoed hebben overgeboekt naar Bitvavo, in de hoop om iets te verdienen aan crypto. Je zou het rente kunnen noemen, maar Bitvavo is geen echte bank en mag dus geen echte banktermen gebruiken. Dat is zo afgesproken met DNB. Deze spaartegoeden vallen ook niet onder het depositogarantiestelsel van DNB.

Bitvavo heeft de stakingtegoeden van deze renteniers niet zelf belegd, maar had dat uitbesteed aan ondermeer Coinbase Institutional en Genesis Global Trading. Toen de laatste eind 2022 in problemen kwam door het omvallen van FTX, bleek dat Bitvavo er een slordige 300 miljoen dollar had uitstaan. De grote Gemini Exchange van de Amerikaanse Winklevoss tweeling had zelfs een vordering van 800 miljoen dollar op Genesis Global Trading.

Die twee Winklevossen klopten met veel kabaal aan bij de moedermaatschappij van Genesis Global Trading. Bitvavo sloot zich echter aan bij een consortium van schuldeisers dat gezamenlijk onderhandelt met DCG over een oplossing. Het resultaat was een voorlopige doorstart van Genesis, nu met alle schuldeisers (de eerdergenoemde Unsecured Creditors) als mede-aandeelhouders. De Winklevossen kochten zich zelfs voor 100 miljoen dollar extra in, om er enigszins zeker van te zijn dat er voldoende liquiditeit was om hun Gemini Earn-klanten tevreden te stellen.

WTF WFT!

Snappen de particuliere klanten van Bitvavo eigenlijk wel wat er met hun spaartegoed gebeurt? Een deel bestaat uit optimisten en opportunisten die hopen met day-trading snel rijker te worden, maar een aanzienlijke groep zijn alledaagse spaarders die teleurgesteld zijn in de lage rente die ze bij gereguleerde banken krijgen. Ze worden gelokt met mooie groeicijfers uit het verleden, reclamecampagnes waarin de indruk gewekt wordt dat iedereen inmiddels crypto spaart en een ‘keurmerk’ van De Nederlandsche Bank op de homepage van de website.

Dat keurmerk is een halve waarheid, want er is geen toezicht in het kader van de Wet op het Financieel Toezicht (Wft). De crypto-traders moeten zich laten registreren bij DNB in het kader van de Wet ter voorkoming van Witwassen en Financiering Terrorisme (Wwft). Een heel ander soort toezicht, maar DNB draagt zo zelf bij aan spraakverwarring.

Bitvavo heeft begin februari 2023 uitgelegd in een DCG Update Statement wat er met de vordering aan de hand is. De leiding van bedrijf beweert bovendien garant te staan voor de tegoeden van zijn klanten. De Volkskrant heeft destijds zijn lezers uitgelegd wat er met een recovery-rate van tenminste 80% bedoeld werd en wat de risico’s zijn. Maar wat lezen we in de gespecialiseerde crypto-pers?

Finfluencers tegen FUD

Voor een goed begrip van de handel in crypto-currencies is het van belang te weten dat grote handelaars en platforms zoals FTX (dat failliet is gegaan) en Binance, maar ook Coinmerce, Finst en Bitvavo in Nederland omringd worden door een gordel van influencers. Dat zijn vloggers, bloggers en andere kleine zelfstandigen die nieuws verspreiden over betaal-, spaar- en beleggingsalternatieven in de cryptosfeer.

Eind 2021 heeft de AFM een honderdvijftigtal van deze finfluencers onder de loupe genomen – vooruitlopend op Europese regulering van deze handel – om tot de conclusie te komen dat een groot deel geen relevante opleiding of werkervaring heeft in de financiële sector. Het merendeel heeft bovendien bijkomende belangen, zoals bijverdiensten uit de verkoop van cursussen, coaching en nieuwsbrieven, of omdat ze geld verdienen aan doorverwijzingen. Dat laatste is in strijd met het provisieverbod, maar de AFM heeft tot op heden nog niet ingegrepen.

Kijken we nou naar de berichtgeving in de Nederlandse crypto-pers dan valt op dat een groot aantal influencers amper uitlegt hoe de vordering van Bitvavo op Genesis en DCG afgewikkeld wordt, terwijl ze wel het commentaar van Bitvavo op kritische berichten in onder andere het FD en de Volkskrant overnemen. De reguliere pers zou FUD bevorderen: fear, uncertainty & doubt. Deze houding duidt op een crypto-bubbel waar betrokken bedrijven en hun eko-systeem van betaalde influencers in beland zijn.

Cryptofilliates

Probleem is: de argeloze klant die informatie zoekt op Google over Bitvavo en ‘staking’ of ‘recovery rate’ treft vooral nieuws van finfluencers aan. De zoekmachine verwijst amper door naar mainstream media die kanttekeningen plaatsen bij de risico’s van genoemde recovery rate.

 • Bitcoinmagazine: schrijft het persbericht over in een serie van updates. De laatste update is op 8 februari geplaatst, sindsdien heeft de redactie niets meer toegevoegd. De lezer krijgt bovendien een oproep te zien om in bitcoins te gaan handelen door een rekening te openen bij Bitvavo, via een affiliatelink (a=6881D85CA5) waardoor Bitcoinmagazine verdient aan elke transactie van de nieuw aangebrachte klant.
 • Beste Bank heeft in maart 2023 een beschouwing gepubliceerd over de betrouwbaarheid van Bitvavo vol superlatieven en de gebruikelijke affiliatelinks (a=bestebank_bitvavoreview) naar Bitvavo. Deze recensent verwijst naar jaarrekeningen van Grant Thorton en de cumulatieve winst van 250 miljoen euro in de jaren tot 2023. Beste Bank sust: “Gelukkig heeft deze situatie bij DCG geen invloed op de werkzaamheden.” Maar ruikt toch nattigheid en raadt staking bij Bitvavo voorlopig af.
 • Your Crypto Library heeft het over het einde van een intensieve onderhandelingsperiode. De conclusie lijkt overgeschreven uit de begeleidende mail: “Bitvavo staat garant voor het openstaand bedrag, heeft de financiële middelen om dit te doen en beheerst daarmee het risico van haar klanten.” Onder her bericht een verwijzing naar de eigen info-pagina van Bitvavo en daarop een affiliatelink (a=C89EE0E2CE) waardoor dit blog geld verdient aan lezers die een rekening openen.
 • Newsbit stelt optimistisch dat Bitvavo 80-100% van de uitstaande vordering terug krijgt. Dit nieuwskanaal merkt wel op dat uitbetaling in aandelen DCG tot nieuwe tegenvallers kan leiden. Boven het bericht een strook met tekst met affiliatelink (a=9281635C4B_incentive) waarin de lezer een beloning beloofd wordt voor het openen van een rekening bij Bitvavo.
 • René Today legt uit hoe staking bij Bitvavo werkt, maar verzuimt om iets te noemen over de perikelen met BCG. In zijn uitleg een prominente oproep met affiliatelink (a=627A7A7EE6_staking) om een rekening bij Bitvavo te openen.
 • Coincompare ziet ook geen probleem en verwijst belangstellenden in staking via de bekende affiliatelink (a=6CCDA10860) door naar Bitvavo. Het risico is volgens Coincompare beperkt omdat een eventuele koersdaling pas effectief wordt als de spaarder zijn tegoed verzilvert.
 • Bitcoin Start ziet ook geen enkel risico. De uitleg staat vol buttons met een affiliatelink (a=BB7125_BRNL) zonder enige toelichting.
 • Youngtrader ziet wel een nadeel en waarschuwt lezers dat Bitvavo geen bank is en dat het depositogaraniestelsel dus niet van toepassing is. In de tekst een affiliatelink (a=D949B18357) naar Bitvavo.
 • Crypto-Insiders volgt de actuele ontwikkelingen wel: “Schuldeisers verwerpen herstructureringsplan.” In het artikel een affiliatelink voor Finst (a=125264) en aan het einde de affiliatelink (a=276DBE6894_INART4) voor Bitvavo.

Opvallend: ook DFT laat zich meeslepen door deze fanboys en stelt in een grote Telegraaf-dropletters zonder enig voorbehoud dat 80 tot 100 procent van de verschuldigde tegoeden terug komt.

 

 

 

LEDKLOK

In een Nederlandse dropshipshop wordt een leuke ledklok aangebonden voor iets minder dan €25-. Geen gekke prijs, maar bij dropship-aanbiedingen weet je dat hetzelfde product meestal goedkoper verkrijgbaar is in China.

En inderdaad: bij de eerste verkoper op AliExpress kost deze lamp €13,13 en een tweede verkoper brengt €9,46 in rekening. Dankzij staatssubsidie is verzending via China Post gratis. Ik vond ook zo’n ledlampje voor €2,87 maar die verkoper wilde €10,39 verzendkosten in rekening brengen.

Zeker zo interessant is waar dezelfde ledlamp in Europa verkocht wordt. Op Amazon tref ik diverse exemplaren aan rond de twintig euro. Relatiegeschenkenhandelaar Staat&Co brengt €4,70 in rekening als ik 250 stuks bestel. IGO Promo vraagt €10,68 per stuk bij een vergelijkbare bestelling.

Opvallend op Amazon is dat diverse verkopers een fancy label hanteren, een fantasiemerk. Ik kom namen tegen als Lunartec, Retoo, Deeyaple (China), Delipop (Pop-Mall China), Masunn, Thumbgeek (Willban China), Fdit en Edup (Wise Tiger Las Vegas). Een enkeling doet net alsof het een trademark is door er een ™ bij te zetten. Daar herken je doorgaans de ongeschoolde dropship-nitwit aan. Die doet maar wat.

DESIGN?

Bij de bonafide verkoper Klokkenexpert wordt een vergelijkbare ledklok aangeboden, maar die is gelabeled door groothandel NeXtime: White&White LED 3018. Bij de wederverkoper staat een bijschrift: niet meer leverbaar. Op de site van NeXtime is de klok onvindbaar, maar er staat nog een filmpje online. Ook al tien jaar.

Deze White&White LED blijkt afkomstig uit de koker van Kibardin Design in Praag. Daar is de ledklok in 2011 bedacht en gemaakt. In 2018 won de studio er zelfs een prijs mee, de A’DESIGN AWARD. Deze ledlamp is daar nog steeds te koop, voor $229-.

De klok is een creatie van oprichter Vadim Kibardin, de Russische ontwerper die eerst een Black&White ledklok had bedacht. Wat vindt Kibardin van het fenomeen dat zijn ontwerp nu voor een paar euro te koop is in China? De ontwerper waarschuwt voor namaak en probeert de nep-lawine uit China in te dammen door verkopers van namaak te dagvaarden. Maar hun overmacht lijkt te groot.

 

Blotevoetenschoenen

Op Instagram komt een promotiefilmpje voorbij over winterblotevoetenschoenen. Mooi scrabblewoord, maar een eigenaardige oplossing voor een onbestaande probleem. Er is immers al een product dat hetzelfde doet. Schoenen!

Blotevoetenschoenen zijn een aanbod van de webshop Outdoorheld. We herkennen meteen het handschrift van de dropshipper. Ga naar de website en je ziet als eerste het volstrekt onnodig gebruik van ™-trademarktekens. Er is helemaal geen sprake van enig geregistreerd trademark. Je kan het woord OUTDOOR niet registreren, dat is van iedereen. Recensies van klanten zijn niet mals. Van webshopchecker krijgt deze aanbieder een 1 op een schaal van 100. Kijken we naar reviews op Trustpilot dan zien we dat alle negatieve recensies door het bedrijf geblokkeerd zijn.

De aanbieding op Instagram betreft zogenaamde barefoot boots van fabrikant Agsan, uiteraard te koop op AliExpress voor een lagere prijs. Outdoorheld is een handelsnaam van MNM Marketing OG in Troifaiach (Steiermark – Oostenrijk), de firma van Marko Kaufmann, Nina Kaufmann en Markus Drobnitsch – voor de fans: iMarkus.

Het bedrijf verkoopt ook een zadel onder het label CloudComfort™ van €79,35 voor €39,95. Via Bol.com is hetzelfde zadel te koop voor €21,95 bij Zaratelecom, een dropshipper die met minder marge genoegen neemt. MNM Marketing is in Nederland (zo te zien niet in Oostenrijk en Duitsland, wellicht vanwege aangescherpte regulering) actief met de volgende webshops:

Op Bol.com worden dezelfde schoenen door andere resellers verkocht als klimschoenen. Noeall-Amsterdam (het dropshipwarenhuis van van Bart Schreuder uit Den Bosch) en Lily Comfy (YourHomeProducts VOF in Amsterdam, ook actief op Bol.com) bieden ze aan van €120- voor €59,95. Je vraagt je af wie anno 2023 nog spullen bestelt bij deze shops.

Parodie-schoenontwerper Imran Potato reageerde op de vraag naar barefoot boots met zijn caveman slippers in de vorm van een blote voet. Gewoon te koop op eBay!

Bitvavo: gat gedekt of niet?

Bitvavo stoort zich aan berichtgeving waarin wordt getwijfeld aan de solvabiliteit van het bedrijf. Nadat bleek dat er een gat van 280 miljoen euro in de dekking van uitstaande gelden was gevallen, heeft Bitvavo diverse potjes en laatjes geopend om de balans weer te herstellen. Dat verhaal wordt nu door de populaire crypto-columnist Madelon Vos de wereld in gestuurd. Zal het verontruste klanten kalmeren of is een bankrun niet te stoppen?

Wat vooraf ging. De op één na grootste cryptobeurs ter wereld (FTX) implodeerde onlangs toen bleek dat er miljarden dollars tekort kwamen om lopende verplichtingen te dekken. In zijn val sleurde FTX vervolgens andere bedrijven mee, waaronder Genesis Trading in Engeland dat plots 1,6 miljard dollar mist. Eén van de geldschieters van Genesis bleek het Nederlandse Bitvavo te zijn, dat 280 miljoen euro van zijn rekeninghouders heeft ondergebracht bij dit bedrijf. In Quote bevestigde Bitvavo-CEO Mark Nuvelstijn dat het gat gedekt is met gelden die ‘op de plank‘ liggen, maar uit kritische vragen van FD nadien bleek dat Bitvavo reeds uitgekeerde dividenden moet terughalen om alsnog tegenwicht op de balans te creëren.

Bedrijf als onderpand

Hoe werkt dat? Wie een lening aangaat, krijgt soms de vraag: heeft u een onderpand? Bitvavo wordt eind 2022 geconfronteerd met een dreigend gat van 280 miljoen euro, omdat niet duidelijk is of het aan Genesis Trading (een activiteit van de Digital Currency Group) uitgeleende geld ooit terug komt. Dat geld van spaarders ligt niet echt bij Bitvavo ‘op de plank’ want winsten uit voorgaande jaren zijn al grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders (oprichters De Boer, Baardse en Nuvelstijn). Die zouden daarom toegezegd hebben 100 miljoen en nog eens 25 miljoen euro terug te storten om het gat te dekken, mocht het geld van Genesis niet terug komen.

Daarnaast stopt Bitvavo alle winst van 2022 in de noodvoorziening: geschat op 65 miljoen euro. Tel daarbij het bestaande Eigen Vermogen van 33 miljoen en toegezegde kredietfaciliteiten van 70 miljoen, en het bedrijf bereikt op het nippertje de overkant van de sloot. Wat is dan het onderpand? Het hele lopende bedrijf en alle winsten uit twee opeenvolgende jaren.

Toch rammelt ook dit verhaal. De balans is weliswaar hersteld, maar als het volledige bedrag moet worden terugbetaald, betekent dat waarschijnlijk het einde van het bedrijf. Eigen Vermogen is immers geen reservepotje. Kredietfaciliteiten zijn bovendien niet onvoorwaardelijk ter beschikking gesteld. Wat doen die kredietverleners als alle reserves aangesproken worden om spaartegoeden te vergoeden?

Zelfs de toezegging van aandeelhouders om uitgekeerde dividenden terug te storten, hangt van pleisters aan elkaar. Al geeft het wel een blik achter de schermen: 165 miljoen winst in 2021 waarvan 110 miljoen is uitgekeerd aan de drie oprichters. En een accountant die eind 2022 nog bezig is om de boeken over 2021 af te sluiten. Geen vertrouwenwekkende informatie.

Bitvavo bang voor een bankrun

Bitvavo was niet blij met het verhaal in het FD. Bovendien vindt Bitvavo dat er eigenlijk geen sprake meer is van een gat, nu er links en rechts fondsen zijn gevonden om de inleg van crypto-spaarders (stakers) desgewenst allemaal terug te betalen. De bedrijfsleiding vertrouwt er op dat de gelden van Genesis alsnog voor de dag komen. Een herstelplan wordt over een week verwacht, meldde CoinDesk (een nieuwskanaal dat eigendom is van de Digital Currency Group) op 21 december. De toegezegde update bleef echter uit.

De cryptobeurs maakt daarom gebruik van zijn eigen eco-systeem aan influencers om de klantenkring gerust te stellen en te voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Dat is immers het echte risico. Wanneer crypto-spaarders massaal hun inleg terug eisen, moet Bitvavo zijn reserves daadwerkelijk aanspreken. Dan wordt de eerder beschreven dekking echt van belang. Bitvavo probeert die dreigende onrust te sussen. De cryptobeurs koopt tijd, in de hoop dat het probleem vanzelf verdampt.

Suskanalen

Voorop bij de sus-troepen lopen Madelon Vos en Vilijam Georgiev van Fintastic Media Group. Vos heeft naam gemaakt als crypto-columnist bij IEX.nl, Business Insider en Cryptocast van BNR Nieuwsradio. Nu verspreidt ze videocontent via haar eigen kanalen  op Youtube (100.000+) en de MoneyTalks community met een paar duizend deelnemers.  Ze heeft ook een NRTO-keurmerk, een stempel dat je mag tonen als deskundig en transparant trainer. Zo transparant is Vos niet, want betalende leden van MoneyTalks moeten tekenen voor geheimhouding en een boete betalen als ze toch kletsen.

In haar recente podcast (25 december) over Bitvavo erkent Vos dat ze gesponsord wordt door Bitvavo en dat ze als affiliate (a=8B67093F94) verdient aan transacties die worden uitgevoerd door nieuwe klanten die ze vanuit haar kanalen en communities aanbrengt. Die eerlijkheid is wel nodig, want ze spreekt zich uit tegen journalisten die kritisch schrijven over Bitvavo. “Er zijn ook mensen die zich onafhankelijk journalist noemen, die hier een totaal verkeerd beeld van schetsen. Die hebben de onderliggende documentatie niet gezien.”

FD Unfair?

Het artikel in Financieel Dagblad noemt ze unfair.

Vos heeft van de directie van Bitvavo wat lijstjes gekregen en meent daarom dat ze de onderliggende documentatie kent. Ze bezweert dat ze open en eerlijk haar mening geeft over Bitvavo. Vos beweert bovendien dat Bitvavo al aanbiedingen heeft gekregen van partijen die in ruil voor financiële steun een belang willen nemen. Daar twijfel ik allemaal geen moment aan, maar ik vraag me wel af of Vos de informatie die ze krijgt van Bitvavo op waarde weet te schatten. Ze lijkt vooral na te praten wat haar voorgeschoteld wordt.

Terugkijkend geldt dat ook voor haar eerdere analyse (18 december) van het probleem dat Bitvavo kreeg door het tekort bij the Digital Currency Group. Geen eigen inzichten. Vos leest voor wat er elders in de media geschreven is. Ze roept scoop, leuk om een keertje zelf te zeggen en laat dan zien dat het nieuws van Protos afkomstig is. Ze signaleert ook niet dat de daarop volgende geruststelling van Mark Nuvelstijn tekort schiet.

Vos noemt verder niet dat Bitvavo pas informatie verstrekt als de media vaststellen dat eerdere verklaringen niet kloppen. Ze beweert wel dat van twee miljoen mensen in Nederland die in crypto beleggen er één miljoen een rekening hebben bij Bitvavo, terwijl de Reclame Code Commissie dat reeds als een onwaarheid heeft bestempeld. En in die vlog van 18 december verzuimt Vos te melden dat ze als affiliate door Bitvavo betaald wordt. Een fabeltjes-affiliate.

Vos-verwarring

Wat klopt er allemaal nog meer niet aan het verhaal van Vos? Om te beginnen haalt ze de jaren door elkaar. De jaarcijfers over 2021 dienen begin 2022 vastgelegd te worden, en nu is het bedrijf dus bezig om de boeken over 2022 af te sluiten. Het zogenaamde Going Concern betreft dus 2022 en niet een eerder jaar. Vos vertelt dat de jaarrekening van Bitvavo voor iedereen opvraagbaar is bij de KvK. Maar de cijfers van 2021 zijn daar nog niet beschikbaar. Het laatste geregistreerde jaarverslag is van 2020. Slordig.

Eigenaardig is bovendien dat Vos de rente die spaarders krijgen van hun bank een risicopremie noemt. Dat is het zeker niet. Het is een vergoeding voor het ter beschikking stellen van spaargeld. Niet de klant maar de bank neemt het risico.

Nog een opvallende opmerking. Vos stelt dat Bitvavo zijn eigen vermogen in kas heeft. Dat is echt basiskennis boekhouden: liquide middelen zijn onderdeel van het eigen vermogen, maar dat geldt ook voor de meubels en kunst die ooit ingekocht zijn. In geval van het worst case scenario moet Bitvavo dus bezittingen gaan veilen om zijn spaarders terug te betalen.

Ook bij de genoemde kredietfaciliteiten zijn vraagtekens te plaatsen. Zijn de kredietverleners ermee accoord dat die voor dit doel gebruikt worden? Gelden die toezeggingen uit 2021 nog als de reserves verdwijnen omdat spaarders uitbetaald willen worden? Als Bitvavo zijn creditcards moet aanspreken is het snel einde oefening.

Fabeltjesstroom

Of Vos zelf niet in staat is de voorgeschotelde informatie goed te duiden of dat ze zich laat meeslepen door de storytellers van Bitvavo is niet duidelijk. Feit is dat de fabeltjesstroom via finfluencers gewoon doorgaat. Halve waarheden verpakt in een mooi verhaal voor de bühne. Veel klanten hebben het idee dat de registratie van Bitvavo bij DNB betekent dat er toezicht is, een halve waarheid die door finfluencers zelden of nooit gecorrigeerd wordt.

Wat Vos niet schijnt te beseffen is dat de documenten waar ze inzage in kreeg een doemscenario schetsen. Het horrorverhaal van een beurs die zijn allerlaatste middelen moet inzetten om alle spaarders hun geld terug te geven. Als Bitvavo zijn klanten moet terugbetalen, staat de onderneming op straat en hebben de oprichters alle winsten van voorgaande jaren verloren.

Gemini EarnHet kan nog met een sisser aflopen, als de Digital Currency Group gewoon de geleende tegoeden netjes terug betaalt aan Bitvavo. Of een onderpand geeft dat werkelijk waardevast is. Nieuws daarover is te volgen op de website van Gemini van de gebroeders Winklevoss, die spaarders een rente oplopend tot 8% biedt op stake-tegoeden die bij Gemini Earn zijn ondergebracht. Gemini heeft die tegoeden (net als Bitvavo) ondergebracht bij Genesis Trading in de UK. Gemini komt daardoor nu 900 miljoen dollar tekort. De tegoeden zijn bevrozen; rekeninghouders kunnen niet meer bij hun geld. De eerste rechtszaak is al aangekondigd.

GRAPPIG (PIJNLIJK) Dit lijstje van betaalde aanbevelingen:

 • Forbes Advisor > Gemini is a beginner-friendly crypto exchange that’s well regarded for security, as it’s never been hacked. 
 • Motley Fool (The Ascent) > Gemini sets a high standard for security, making it a safe place to trade and store cryptocurrency.
 • Business Insider (Personal Finance) > Founded in 2014 by Cameron and Tyler Winklevoss, Gemini says it abides by a “security-first” mentality and belief system of asking for permission, not forgiveness. (affiliatelink)
 • Financer.com (Cyprus) > In de cryptowereld staat Gemini crypto bekend om de veiligheid die het platform biedt, een frequente omissie van cryptobeurzen en een beginnersvriendelijk platform dat het gemakkelijk maakt om te beginnen met cryptohandel. (affiliatelink)

NASCHRIFT: De Autoriteit Financiële Markten heeft in 2021 onderzoek (pdf) gedaan naar financiële influencers en hun activiteiten. Van de honderdvijftig vergeleken finfluencers zijn er slechts twee die objectieve en algemene informatie verstrekken, zonder bijkomende belangen. Die hebben geen financiële banden met de bedrijven waar ze over schrijven. Voor influencers die financiële ondernemingen aanbevelen, geldt een provisieverbod. Het is niet duidelijk of dat ook voor crypto geldt, maar de AFM grijpt niet in.