UA-118352680-1

Lokboek

Blotevoetenschoenen

Op Instagram komt een promotiefilmpje voorbij over winterblotevoetenschoenen. Mooi scrabblewoord, maar een eigenaardige oplossing voor een onbestaande probleem. Er is immers al een product dat hetzelfde doet. Schoenen!

Blotevoetenschoenen zijn een aanbod van de webshop Outdoorheld. We herkennen meteen het handschrift van de dropshipper. Ga naar de website en je ziet als eerste het volstrekt onnodig gebruik van ™-trademarktekens. Er is helemaal geen sprake van enig geregistreerd trademark. Je kan het woord OUTDOOR niet registreren, dat is van iedereen. Recensies van klanten zijn niet mals. Van webshopchecker krijgt deze aanbieder een 1 op een schaal van 100. Kijken we naar reviews op Trustpilot dan zien we dat alle negatieve recensies door het bedrijf geblokkeerd zijn.

De aanbieding op Instagram betreft zogenaamde barefoot boots van fabrikant Agsan, uiteraard te koop op AliExpress voor een lagere prijs. Outdoorheld is een handelsnaam van MNM Marketing OG in Troifaiach (Steiermark – Oostenrijk), de firma van Marko Kaufmann, Nina Kaufmann en Markus Drobnitsch – voor de fans: iMarkus.

Het bedrijf verkoopt ook een zadel onder het label CloudComfort™ van €79,35 voor €39,95. Via Bol.com is hetzelfde zadel te koop voor €21,95 bij Zaratelecom, een dropshipper die met minder marge genoegen neemt. MNM Marketing is in Nederland (zo te zien niet in Oostenrijk en Duitsland, wellicht vanwege aangescherpte regulering) actief met de volgende webshops:

Op Bol.com worden dezelfde schoenen door andere resellers verkocht als klimschoenen. Noeall-Amsterdam (het dropshipwarenhuis van van Bart Schreuder uit Den Bosch) en Lily Comfy (YourHomeProducts VOF in Amsterdam, ook actief op Bol.com) bieden ze aan van €120- voor €59,95. Je vraagt je af wie anno 2023 nog spullen bestelt bij deze shops.

Parodie-schoenontwerper Imran Potato reageerde op de vraag naar barefoot boots met zijn caveman slippers in de vorm van een blote voet. Gewoon te koop op eBay!

LEDKLOK

In een Nederlandse dropshipshop wordt een leuke ledklok aangebonden voor iets minder dan €25-. Geen gekke prijs, maar bij dropship-aanbiedingen weet je dat hetzelfde product meestal goedkoper verkrijgbaar is in China.

En inderdaad: bij de eerste verkoper op AliExpress kost deze lamp €13,13 en een tweede verkoper brengt €9,46 in rekening. Dankzij staatssubsidie is verzending via China Post gratis. Ik vond ook zo’n ledlampje voor €2,87 maar die verkoper wilde €10,39 verzendkosten in rekening brengen.

Zeker zo interessant is waar dezelfde ledlamp in Europa verkocht wordt. Op Amazon tref ik diverse exemplaren aan rond de twintig euro. Relatiegeschenkenhandelaar Staat&Co brengt €4,70 in rekening als ik 250 stuks bestel. IGO Promo vraagt €10,68 per stuk bij een vergelijkbare bestelling.

Opvallend op Amazon is dat diverse verkopers een fancy label hanteren, een fantasiemerk. Ik kom namen tegen als Lunartec, Retoo, Deeyaple (China), Delipop (Pop-Mall China), Masunn, Thumbgeek (Willban China), Fdit en Edup (Wise Tiger Las Vegas). Een enkeling doet net alsof het een trademark is door er een ™ bij te zetten. Daar herken je doorgaans de ongeschoolde dropship-nitwit aan. Die doet maar wat.

DESIGN?

Bij de bonafide verkoper Klokkenexpert wordt een vergelijkbare ledklok aangeboden, maar die is gelabeled door groothandel NeXtime: White&White LED 3018. Bij de wederverkoper staat een bijschrift: niet meer leverbaar. Op de site van NeXtime is de klok onvindbaar, maar er staat nog een filmpje online. Ook al tien jaar.

Deze White&White LED blijkt afkomstig uit de koker van Kibardin Design in Praag. Daar is de ledklok in 2011 bedacht en gemaakt. In 2018 won de studio er zelfs een prijs mee, de A’DESIGN AWARD. Deze ledlamp is daar nog steeds te koop, voor $229-.

De klok is een creatie van oprichter Vadim Kibardin, de Russische ontwerper die eerst een Black&White ledklok had bedacht. Wat vindt Kibardin van het fenomeen dat zijn ontwerp nu voor een paar euro te koop is in China? De ontwerper waarschuwt voor namaak en probeert de nep-lawine uit China in te dammen door verkopers van namaak te dagvaarden. Maar hun overmacht lijkt te groot.

 

Bitvavo: gat gedekt of niet?

Bitvavo stoort zich aan berichtgeving waarin wordt getwijfeld aan de solvabiliteit van het bedrijf. Nadat bleek dat er een gat van 280 miljoen euro in de dekking van uitstaande gelden was gevallen, heeft Bitvavo diverse potjes en laatjes geopend om de balans weer te herstellen. Dat verhaal wordt nu door de populaire crypto-columnist Madelon Vos de wereld in gestuurd. Zal het verontruste klanten kalmeren of is een bankrun niet te stoppen?

Wat vooraf ging. De op één na grootste cryptobeurs ter wereld (FTX) implodeerde onlangs toen bleek dat er miljarden dollars tekort kwamen om lopende verplichtingen te dekken. In zijn val sleurt FTX vervolgens andere bedrijven mee, waaronder Genesis Trading in Engeland dat plots 1,6 miljard dollar mist. Een van de geldschieters van Genesis blijkt het Nederlandse Bitvavo te zijn, dat 280 miljoen euro van zijn rekeninghouders ondergebracht heeft bij dit bedrijf. In Quote bevestigde Bitvavo-CEO Mark Nuvelstijn dat het gat gedekt is met gelden die ‘op de plank‘ liggen, maar uit kritische vragen van FD nadien blijkt dat Bitvavo uitgekeerde dividenden moet terughalen om alsnog evenwicht op de balans te creëren.

Bedrijf als onderpand

Hoe werkt dat? Wie een lening aangaat, krijgt soms de vraag: heeft u een onderpand? Bitvavo wordt eind 2022 geconfronteerd met een dreigend gat van 280 miljoen euro, omdat niet duidelijk is of het aan Genesis Trading (een activiteit van de Digital Currency Group) uitgeleende geld ooit terug komt. Dat geld van spaarders ligt niet echt bij Bitvavo ‘op de plank’ want winsten uit voorgaande jaren zijn al grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders (oprichters De Boer, Baardse en Nuvelstijn). Die zouden daarom toegezegd hebben 100 miljoen en nog eens 25 miljoen euro terug te storten om het gat te dekken, mocht het geld van Genesis niet terug komen.

Daarnaast stopt Bitvavo alle winst van dit jaar in de noodvoorziening: geschat op 65 miljoen euro. Tel daarbij het bestaande Eigen Vermogen van 33 miljoen en toegezegde kredietfaciliteiten van 70 miljoen, en het bedrijf bereikt op het nippertje de overkant van de sloot. Wat is dan het onderpand? Het hele lopende bedrijf en de winsten uit vorige jaren.

Toch rammelt ook dit verhaal. De balans is weliswaar hersteld, maar als het volledige bedrag moet worden terugbetaald betekent dat waarschijnlijk het einde van het bedrijf. Eigen Vermogen is immers geen reservepotje. Kredietfaciliteiten zijn bovendien niet onvoorwaardelijk ter beschikking gesteld. Wat doen die kredietverleners als alle reserves aangesproken worden om spaartegoeden te vergoeden?

Zelfs de toezegging van aandeelhouders om uitgekeerde dividenden terug te storten, hangt van pleisters aan elkaar. Al geeft het wel een blik achter de schermen: 165 miljoen winst in 2021 waarvan 110 miljoen is uitgekeerd aan de drie oprichters. En een accountant die eind 2022 nog bezig is om de boeken over 2021 af te sluiten. Geen vertrouwenwekkende informatie.

Bitvavo verbolgen

Bitvavo is niet blij met het verhaal in het FD. De bedrijfsleiding vertrouwt er op dat de gelden van Genesis alsnog voor de dag komen. Een herstelplan wordt over een week verwacht, meldde CoinDesk (een nieuwskanaal dat eigendom is van de Digital Currency Group) op 21 december. De toegezegde update bleef echter uit. Bovendien vindt Bitvavo dat er eigenlijk geen sprake meer is van een gat, nu er links en rechts fondsen zijn gevonden om de inleg van crypto-spaarders (stakers) desgewenst allemaal terug te betalen.

De cryptobeurs maakt daarom gebruik van zijn eco-systeem aan influencers om de eigen klantenkring gerust te stellen en te voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Dat is immers het echte risico. Wanneer crypto-spaarders massaal hun inleg terug eisen, moet Bitvavo zijn reserves daadwerkelijk aanspreken. Dan wordt de eerder beschreven dekking echt van belang. Bitvavo probeert die dreigende onrust te sussen. De cryptobeurs koopt tijd, in de hoop dat het probleem vanzelf verdampt.

Suskanalen

Voorop bij de sus-troepen lopen Madelon Vos en Vilijam Georgiev van Fintastic Media Group. Vos heeft naam gemaakt als crypto-columnist bij IEX.nl, Business Insider en Cryptocast van BNR Nieuwsradio. Nu verspreidt ze videocontent via haar eigen kanalen met vele volgers (Youtube 100.000+) en de MoneyTalks community met een paar duizend deelnemers. Die betalende leden moeten tekenen voor geheimhouding en een boete betalen aan Fintastic als ze toch kletsen. Ze heeft ook een NRTO-keurmerk, een stempel dat je mag tonen als deskundig en transparant trainer.

In haar recente podcast (25 december) over Bitvavo erkent Vos dat ze gesponsord wordt door Bitvavo en dat ze als affiliate (a=8B67093F94) verdient aan transacties die worden uitgevoerd door nieuwe klanten die ze vanuit haar kanalen en communities aanbrengt. Die eerlijkheid is wel nodig, want ze spreekt zich uit tegen journalisten die kritisch schrijven over Bitvavo. “Er zijn ook mensen die zich onafhankelijk journalist noemen, die hier een totaal verkeerd beeld van schetsen. Die hebben de onderliggende documentatie niet gezien.”

FD Unfair

Het artikel in Financieel Dagblad noemt ze unfair.

Vos heeft van de directie van Bitvavo wat lijstjes gekregen en meent nu dat ze de onderliggende documentatie kent. Ze bezweert dat ze open en eerlijk haar mening geeft over Bitvavo. Vos beweert dat Bitvavo al aanbiedingen heeft gekregen van partijen die in ruil voor financiële steun een belang willen nemen. Daar twijfel ik allemaal geen moment aan, maar ik vraag me wel af of Vos de informatie die ze krijgt van Bitvavo op waarde weet te schatten. Ze lijkt vooral na te praten wat haar voorgeschoteld wordt.

Terugkijkend geldt dat ook voor haar eerdere analyse (18 december) van het probleem dat Bitvavo kreeg door het tekort bij the Digital Currency Group. Geen eigen inzichten. Vos leest voor wat er elders in de media geschreven is. Ze roept scoop, leuk om een keertje zelf te zeggen en laat dan zien dat het nieuws van Protos afkomstig is. Ze signaleert niet dat de daarop volgende geruststelling van Mark Nuvelstijn tekort schiet.

Vos noemt ook niet dat Bitvavo pas informatie verstrekt als de media vaststellen dat eerdere verklaringen niet kloppen. Ze beweert wel dat van twee miljoen mensen in Nederland die in crypto beleggen er één miljoen een rekening hebben bij Bitvavo, terwijl de Reclame Code Commissie dat reeds als een onwaarheid heeft bestempeld. En in de vlog van 18 december verzuimt Vos te melden dat ze als affiliate door Bitvavo betaald wordt. Een fabeltjes-affiliate.

Vos-verwarring

Wat klopt er allemaal nog meer niet aan het verhaal van Vos? Om te beginnen haalt ze de jaren door elkaar. De jaarcijfers over 2021 dienen begin 2022 vastgelegd te worden, en nu is het bedrijf bezig om de boeken over 2022 af te sluiten. Het zogenaamde Going Concern betreft dus 2022 en niet een eerder jaar. Vos vertelt dat de jaarrekening van Bitvavo voor iedereen opvraagbaar is bij de KvK. Maar de cijfers van 2021 zijn daar nog niet beschikbaar. Het laatste geregistreerde jaarverslag is van 2020. Slordig.

Eigenaardig is bovendien dat Vos de rente die spaarders krijgen van hun bank een risicopremie noemt. Dat is het zeker niet. Het is een vergoeding voor het ter beschikking stellen van spaargeld. Niet de klant maar de bank neemt het risico.

Nog een opvallende opmerking. Vos stelt dat Bitvavo zijn eigen vermogen in kas heeft. Dat is echt basiskennis boekhouden: liquide middelen zijn onderdeel van het eigen vermogen, maar dat geldt ook voor de meubels en kunst die ooit ingekocht zijn. In geval van het worst case scenario moet Bitvavo dus bezittingen gaan veilen om zijn spaarders terug te betalen.

Ook bij de genoemde kredietfaciliteiten zijn vraagtekens te plaatsen. Zijn de kredietverleners ermee accoord dat die voor dit doel gebruikt worden? Gelden die toezeggingen uit 2021 nog als de reserves verdwijnen omdat spaarders uitbetaald willen worden? Als Bitvavo zijn creditcards moet aanspreken is het snel einde oefening.

Fabeltjesstroom

Of Vos zelf niet in staat is de voorgeschotelde informatie goed te duiden of dat ze zich laat meeslepen door de storytellers van Bitvavo is niet duidelijk. Feit is dat de fabeltjesstroom via finfluencers gewoon doorgaat. Halve waarheden verpakt in een mooi verhaal voor de bühne. Veel klanten hebben het idee dat de registratie van Bitvavo bij DNB betekent dat er toezicht is, een halve waarheid die door finfluencers zelden of nooit gecorrigeerd wordt.

Wat Vos niet schijnt te beseffen is dat de documenten waar ze inzage in kreeg een doemscenario schetsen. Het horrorverhaal van een beurs die zijn allerlaatste middelen moet inzetten om alle spaarders hun geld terug te geven. Als Bitvavo zijn klanten moet terugbetalen, staat de onderneming op straat en hebben de oprichters alle winsten weer verloren.

Gemini EarnHet kan nog met een sisser aflopen, als de Digital Currency Group gewoon de geleende tegoeden netjes terug betaalt aan Bitvavo. Of een onderpand geeft dat waardevast is. Nieuws daarover is te volgen op de website van Gemini van de gebroeders Winklevoss, die spaarders een rente oplopend tot 8% biedt op stake-tegoeden die bij Gemini Earn zijn ondergebracht. Gemini heeft die tegoeden (net als Bitvavo) ondergebracht bij Genesis Trading in de UK. Gemini komt daardoor nu 900 miljoen dollar tekort. De tegoeden zijn bevrozen; rekeninghouders kunnen niet meer bij hun geld. De eerste rechtszaak is al aangekondigd.

GRAPPIG (PIJNLIJK) Dit lijstje van betaalde aanbevelingen:

  • Forbes Advisor > Gemini is a beginner-friendly crypto exchange that’s well regarded for security, as it’s never been hacked. 
  • Motley Fool (The Ascent) > Gemini sets a high standard for security, making it a safe place to trade and store cryptocurrency.
  • Business Insider (Personal Finance) > Founded in 2014 by Cameron and Tyler Winklevoss, Gemini says it abides by a “security-first” mentality and belief system of asking for permission, not forgiveness. (affiliatelink)
  • Financer.com (Cyprus) > In de cryptowereld staat Gemini crypto bekend om de veiligheid die het platform biedt, een frequente omissie van cryptobeurzen en een beginnersvriendelijk platform dat het gemakkelijk maakt om te beginnen met cryptohandel. (affiliatelink)

NASCHRIFT: De Autoriteit Financiële Markten heeft onderzoek (pdf) gedaan naar financiële influencers en hun activiteiten. Van de honderdvijftig vergeleken finfluencers zijn er slechts twee die objectieve en algemene informatie verstrekken, zonder bijkomende belangen. Die hebben geen financiële banden met de bedrijven waar ze over schrijven. Voor influencers die financiële ondernemingen aanbevelen, geldt een provisieverbod. Het is niet duidelijk of dat ook voor crypto geldt, maar de AFM grijpt niet in.

Crypto Castaways

Crypto-handelaar FTX trekt in zijn faillissement onvermijdelijk andere partijen mee. Het Nederlandse platform Bitvavo bezweerde een dag na 11/11 niet geraakt te worden door dit bankroet. Maar een paar weken verder blijkt Bitvavo indirect alsnog meegesleurd te zijn in de financiële draaikolk van FTX. Er is tenminste 280 miljoen euro (tijdelijk) zoek bij het Nederlands bedrijf.

Bitvavo is een beurs die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Hoe kan zo’n bemiddelaar nu voor honderden miljoenen het schip in gaan? Dat lukt alleen als de bemiddelaar ook zelf met tegoeden actief is, precies de reden waarom FTX plotsklaps implodeerde.

Bitvavo biedt staking aan, een dienst waarbij spaarders geld inbrengen dat door Bitvavo vervolgens aan derden ter beschikking gesteld wordt. Die spaarders krijgen rente over hun inbreng. Ironie is dat op deze manier de meest risicomijdende crypto-belegger (die rente wil over zijn tegoed) gekoppeld is aan de meest risicozoekende partijen (die graag rente betalen om andermans tegoed te kunnen gebruiken). Gelukkig stelt Bitvavo dat de bezitter eigenaar blijft van zijn digitale valuta.

Blijkbaar heeft Bitavo zijn stakingfondsen ter waarde van een bedrag tussen de 300 miljoen (eigen zeggen) en 500 miljoen dollar (bronnen van Protos.com) beschikbaar gesteld aan het Britse bedrijf Genesis Trading, onderdeel van de Digital Currency Group (DCG). Dat bedrijf werd twee jaar geleden door de Financial Times nog vergeleken met Goldman Sachs, maar dan in crypto. DCG is ook eigenaar van CoinDesk, een nieuwssite in de cryptosphere. Het Nederlandse FD noemt Genesis Trading een gerenommeerde partij. Alle schuldeisers samen proberen nu zicht te krijgen op de 1,8 miljard dollar aan digitale valuta die uitgeleend zijn.

Dekking?

Wat gebeurt er als het niet lukt om dat geld terug te krijgen? Bitvavo zegt in staat te zijn alle rekeninghouders (alle stakers) zo nodig te kunnen compenseren uit eigen fondsen. Mark Nuvelstijn vertelde deze week aan Quote dat Bitvavo vorig jaar 175 miljoen ‘verdiend’ heeft en ook voorheen goede jaren had.

Die woordkeuze is verontrustend. Wat bedoelt hij met ‘verdiend’? Is dat winst die aan de reserves is toegevoegd? Of was dat de omzet die Bitvavo in 2021 heeft gebruikt om zijn kosten mee te betalen? Is dat geld niet uitgegeven aan sponsoring van de KNVB, voetbal op TV en handtekenrobots? Gevreesd mag worden dat Nuvelstijn verwijst naar de goede verdiensten vorig jaar en niet naar reserves en voorzieningen. Hij verpakt het probleem in een halve waarheid en koopt zo kostbare tijd.

Me dunkt dat Nuvelstijn vooral wil voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Eigenlijk mogen we dat helemaal geen bankrun noemen, want Bitvavo is geen bank en Bitvavo valt ook niet onder het bancair toezicht. Wie zijn spaargeld belegt in bitcoins en andere crypto-currencies heeft geen enkele garantie dat het geld vergoed wordt als de onderneming kopje onder gaat. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor crypto-tegoeden.

Halve waarheden

In de verklaringen van Bitvavo zijn meer halve waarheden te vinden. Zo stelt Bitvavo dat het bedrijf 1,6 miljard aan tegoeden beheert. Daardoor lijkt een eventueel verlies van 280 miljoen wel draagbaar. Maar dat zijn tegoeden van klanten. Het zal toch niet zo zijn dat Bitvavo een verlies op zijn staking-activiteiten afwentelt op andere klanten?

Eerder hebben we al vastgesteld dat het aantal van 1 miljoen klanten die Bitvavo in Nederland beweert te hebben, gebaseerd is op een zwakke definitie van klant. Het bedrijf heeft meer dan 1 miljoen unieke mailregistraties, maar zeker geen miljoen Nederlandse rekeninghouders. Volgens de Reclame Code Commissie is die claim van 1 miljoen daarom misleidende en zelfs oneerlijke reclame.

Voor staking-klanten zal de keuze duidelijk zijn. Zo snel als mogelijk je tegoed verzilveren! Het is best denkbaar dat Bitvavo zijn geld alsnog terug krijgt van DCG, maar als individuele klant wil je niet het kortste strootje trekken. Niet te lang wikken en wegen, is daarom het devies. Word geen crypto castaway!

Overigens biedt zo’n zakkende markt ook kansen, zeker wanneer snel herstel een scenario is.

Fabeltjesbeurs FTX failliet

Vrijdag 11/11 heeft bitcoinbeurs FTX zichzelf bankroet verklaard. Een week geleden registreerde het bedrijf nog een dagelijks handelsvolume ter waarde van een slordige drie miljard dollar. Dat is elke dag 3.000.000.000 dollars. Op de balans zou volgens NYT een bedrag tussen de tien en vijftig miljard dollar staan. Vraag is of daar nog iets van over is gebleven voor de schuldeisers.

Drie miljard dollar aan dagelijkse transacties is veel. Ter vergelijking: Coinbase heeft een dagvolume van circa 3,5 miljard en Binance doet dagelijks zo’n 23,5 miljard dollar – afhankelijk van de dag. En dat terwijl deze periode als bear market gezien wordt. De waarde neemt af en de volumes krimpen.

De in Nederland gevestigde bitcoinbeurs Bitvavo heeft een week nodig om een handelsvolume van 2 miljard euro te registreren. Dat is een flinke maat kleiner dan de grote crypto-multinationals, maar nog steeds een indrukwekkende som wanneer we beseffen dat Ahold-Delhaize elke week wereldwijd een vergelijkbaar bedrag aan levensmiddelen verkoopt.

Halve Waarheden

Dat soort getallen verdienen aandacht, omdat de verkoop van bitcoins en andere crypto-currencies grotendeels gebaseerd is op een aanhoudende stroom aan fabeltjesnieuws. Halve waarheden zijn in de crypto-handel helaas gemeengoed. Tot vrijdag 11/11 werd FTX door veel Nederlandse reviewers bijvoorbeeld als ‘betrouwbaar’ aangemerkt op basis van volstrekt willekeurige gronden.

Deze reviewers verzuimen bovendien te melden dat ze geld verdienen met reviews, omdat ze met hun aanbevelingen nieuwe klanten werven en commissie ontvangen over de transacties van deze beleggers. Op de volgende websites trof ik verholen affiliatelinks naar FTX aan: Beste Bank, Bitcoin Exchange Nederland, Coinmarketcap, Crypto-Insiders, Cryptoplatforms, Cryptotips, Cryptowallet, Invezz, NFT.nl, Succes voor het Oprapen, Your Crypto Library et cetera. Het is een web van verwarring en misleiding. De vloggers hebben hun positieve reviews inmiddels verwijderd – vandaar die zwarte vensters.

Reden om zulke lijstjes te maken, is dat al deze publishers in strijd met de wet en de reclamecode handelen. Reclame dient als zodanig herkenbaar te zijn > zie ook Influencerregels van de DDMA. Wanneer een ‘verspreider’ beloond wordt voor het aanbrengen van nieuwe klanten (door middel van affiliate oftewel referral links) en er sprake is van een ‘relevante relatie’ oftewel een afspraak tot beloning, dan dient de publisher dat duidelijk te melden. Dat doen ze geen van allen, een enkele uitzondering daargelaten. Zo zijn de verspreiders mede verantwoordelijk voor de verliezen die nu geleden worden door mensen die op deze links geklikt hebben.

Klacht tegen Sluikreclame

Op dit moment heeft de Reclame Code Commissie een klacht in behandeling tegen Coinmerce, een Nederlands handelsplatform in crypto-currencies. Coinmerce (affiliatelink) wordt aangesproken op zijn affiliate en referral marketing, op de sluikreclame die uiteenlopende publishers voor het platform maken. De klacht had zich ook tegen Bitvavo (affiliatelink), Bitcoinmeester of BTC Direct kunnen richten, want alle Nederlandse en internationale handelsplatforms maken dezelfde fout. Ze bevorderen met een heel ecosysteem van reviewers die aan sluikreclame doen de verkoop van bitcoins en andere crypto-currencies.

DNB RegistratiesHet is nog een graadje erger wanneer we beseffen dat Bitvavo, Coinmerce en andere de markt bedoeld of onbedoeld misleiden door te beweren dat hun diensten gereguleerd zijn. Coinmerce heeft op de voorpagina staan Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (als je daarop klikt krijg je een nadere toelichting) en ook Bitvavo gebruikt deze omschrijving als aanbeveling. Door affiliates wordt deze zinsnede vervolgens op diverse manieren vertaald, niet zelden als ’toezicht’ zoals alle financiële instellingen die kennen.

Dat is wederom een halve waarheid die via verspreiders uitgroeit tot een misleidende omissie. Andere financiële instellingen vallen namelijk onder de Wet Financieel Toezicht (Wft) terwijl op deze crypto-traders alleen de Wet tegen Witwassen en Financiering Terrorisme vallen (Wwft) van toepassing is. De registratie bij DNB betreft niet meer dan preventie van verdachte geldstromen. Van serieus financieel toezicht is geen sprake. Voor DNB zijn cryptocoins te vergelijken met sigarenbandjes en suikerzakjes. Verzamelgoed voor liefhebbers. Maar er gaan wel miljarden om in die markt en daar willen veel mensen van meesnoepen. Dus doen veel affiliates aan misleiding, zonder dat iemand ze terug fluit.

Meer dan 1 miljoen klanten?

Die fabeltjescultuur ontstaat doordat de verkoopdrift overheerst. Er is competitie onderling en iedereen wil koning van een berg zijn. Bij Bitvavo groeide het aantal nieuwe aanmeldingen zo snel dat iemand begin 2022 riep: we zijn het miljoen voorbij. Dat werd zelfs het onderwerp in een spotje op TV. Bitvavo is je rots in de branding van bitcoins, met nu al meer dan een miljoen klanten in Nederland. Dat bleek bij serieuze beschouwing niet vol te houden. Bitvavo heeft 1 miljoen unieke mailadressen in zijn bestand, niet 1 miljoen klanten die cryptocoins kopen en verkopen.

De Reclame Code Commissie kwam tot het volgende oordeel: Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is sprake van misleidende reclame en daardoor van oneerlijke reclame in de zin van artikel 7 NRC.

Commerciële Backlinks

Klik op deze link, open een account bij Bitvavo en ik krijg 15% commissie op alle handelskosten die jij betaalt. Mag ook deze link zijn die je naar Coinmerce leidt.

NASCHRIFT > Affiliates van FTX verwijderen nu snel hun aanbevelingen uit blogs en vlogs.

 

Bijtborstel?

Op Youtube komt een filmpje voorbij waarin reclame wordt gemaakt voor een futuristische tandenborstel. De SensePro, noem het een bite brush oftewel een bijtborstel. De commentaarstem vertelt dat dit een revolutionaire nieuwe methode voor mond-hygiëne is, een uitvinding van de Nederlandse tandarts Heerema. De derde generatie inmiddels. Allemaal klinkklare onzin, nonsens die we wel vaker horen bij dropship-producten. Plat bedrog!

SensePro maakt claims als: And the best part is that using the SensePro is like receiving a full cleaning from your dentist but in only just 30 seconds! Een tandheelkundige in Groningen onderzocht de poetskwaliteit en was niet onder de indruk. Allemaal nep. De video op de website van SensePro is een Youtube-video over de bijtborstels van SonicBrush, geleend van van Media Inc uit Portugal.

Op de bestelpagina’s is geen afzender te zien. Geen naam (hoewel de Algemene Voorwaarden als afzender EKOMM Society Ltd noemt, een bedrijf in Hongkong), geen KVK-nummer, geen adres. Wel een prijs. De aanbieder brengt € 79- in rekening voor één exemplaar. Dat is duur. Bij Alibaba betaal je een slordige 15 dollar voor dezelfde bijtborstel. Want al die u-vormige apparaten worden gemaakt door een bedrijf dat tandenblekers verkocht.

Made in China

Op Bol.com zijn vergelijkbare bijtborstels te koop voor prijzen vanaf € 34,95 bij leveranciers uit Purmerend, Oostzaan en Zwolle. Bij Amazon treffen we Chinese verkopers aan.

Arveso in Zwolle is een naam van Handelsonderneming J van Hoorn, ook actief met robotstofzuigers onder de naam Home Assist. De Lifestyle Store wordt gerund door Mike Cramer uit Oostzaan, een bodybuilder en personal coach die helemaal voor healthy choices is. Droomlach is een naam van Ecom Profits uit Purmerend. Ecom heeft ook een site over FutureBrush gemaakt, vol onwaarheden. Het bedrijf zou zelfs in Canada gevestigd zijn. Op Facebook meldt zich één klant die betaald heeft maar niets ontving: “Possible scam site!”

Deze firma heeft vele (voormalige) handelsnamen: Sieraadmaat, Improvement Media, QP Commerce en Road 2 Freedom van een Quinten Poon die zogenaamde trainings programs aanbiedt voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden door online handel. Klinkt meer als twaalf ambachten, dertien ongelukken.

Droom gerust door QP!

NASCHRIFT: Het is wel kenmerkend voor deze generatie dropshippers. Veel schone schijn en klatergoud, maar eigenlijk vooral een puberale jacht op snel geld en roem in de peer group. Onderweg maken ze slachtoffers in de vorm van klanten die hun Chinese ramsh nooit ontvangen en sukkels die online trainingen kopen. Dik kans dat ze nu druk bezig zijn met bitcoins en non-fungibles.

 

 

Bellen is goedkoop, data zijn duur…

Voor mensen die meerdere telefoons gebruiken of een goedkoop alternatief zoeken voor schoolgaande kids of gepensioneerde ouders zijn sim-only abonnementen een betaalbare optie. Bij Simpel zijn sim-only abonnementen al beschikbaar vanaf een paar euro per maand. Zo is er een basisabonnement te vinden van €3,50 met een €1,50 eindeloos gratis bellen extensie, opgeteld goed voor vijf euro per maand. Een prima optie wanneer je vooral via wifi thuis, op school of kantoor het internet opzoekt, niet via het telefoonnet.

Bestel via deze link en krijg €10- korting!

Koopje.com

Op Youtube komt een advertentie voorbij voor de luchtpomp EVO PRO X. Oplaadbaar via USB, niet onhandig voor fietsers en voetballers. Tijdelijk te koop met 50% korting voor € 59,97 bij Koopje.com.

Wie is Koopje.com? Bij de algemene voorwaarden een lang verhaal met uiteindelijk een adres op het E-Commercepark C-12 in Willemstad, Curacao. Er staat een KvK-nummer bij (135406) maar Nederlandse nummers hebben acht getallen. Het telefoonnummer 05574100000 zou naar Apeldoorn kunnen verwijzen. De landscode van Curacao is namelijk +5999. De gebruiker van dat nummer in Apeldoorn weet echter van niets.

Uit de toelichting op het verzend- en retourbeleid is af te leiden dat het om een dropshipscam gaat: U bent verantwoordelijk voor het betalen van uw eigen verzendkosten voor het retourneren van uw artikel. Verzendkosten worden niet gerestitueerd. Als u uw geld terugkrijgt, wordt er €10 aan herbevoorrading kosten ingehouden voor het verwerken en inspecteren van de artikelen die je naar ons hebt teruggestuurd. Dat rijmt niet met de beloofde 100% tevredenheidsgarantie, want dat betekent: niet goed, geld terug. Kijk vooral ook op Trustpilot waar deze verkoper 40% zeer negatieve reacties scoort, terwijl de positieve reacties een geur van nep verspreiden. Bij Ervaringen zit Koopje.com op 98% negatieve reacties.

Even zoeken op Alibaba levert de Xiaomi Mijia inflator op, exact dezelfde pomp voor € 25,63. Maar dan moet-ie helemaal uit China komen. Je kan deze pomp ook in Nederland bestellen bij Amazon en dan kost-ie € 45-. Krijg je er een heel nette Nederlandse garantie bij! Misschien heb je wel een verloopnippel nodig, want de aansluiting is afgestemd op Franse ventielen. Met de pomp zelf is niks mis, met Koopje.com wel. Want die plakken er ook nog eens een nep-trademark aan vast.

Grossier voor callcenter-cowboys

Het consumentenprogramma Radar van AvroTros heeft aan een panel van circa 14.000 consumenten gevraagd of ze nog steeds gebeld worden met energie-aanbiedingen, en dan blijkt dat 61% inderdaad last heeft van ongevraagde aanbiedingen. De bellende bedrijven beroepen zich op de uitzonderingen in de nieuwe BelMeNietWet: een reeds bestaande relatie of de consument die akkoord gaat met benadering. Dat laatste wordt ruim opgevat, want er bestaan talloze loksites waar de consument permissie geeft om geïnformeerd te worden zonder dat duidelijk is dat het een generaal pardon voor energieverkopers betreft.

Wat Radar elke keer over het hoofd ziet, is dat er grote bemiddelaars zijn die een draaideur naar de energieleveranciers bieden. Dat zijn eigenlijk affiliateplatforms die telemarketingbureaus honderden euro’s betalen voor nieuwe klanten. Er bellen dus diverse callcenter-cowboys die stuk voor stuk verkopen voor deze platforms. Vorige keer was het Global Marketing Bridge die deze rol speelde, nu zou dat Ventas Energie van Jack Tromp en Lars van den Akker kunnen zijn, een platform waar tenminste twintig energieleveranciers gebruik van maken om hun diensten te verkopen aan callcenter-cowboys.

Vorige keer meende Radar dat rapper Boef betrokken was bij GMB, maar die was slechts ambassadeur voor het bedrijf van Ouail Naamar met wie hij samen het call-center United Sales Force opgezet had. De laatste zou dan weer als verkoopfront voor GMB gaan dienen, waarschijnlijk. Boef werd in deze zaak vertegenwoordigd door de advocaten Khalid Kasem en Royce de Vries van De Vries & Kasem.

Andere draaideuren zijn Contractportaal van de Isatis Group in Nijmegen met vergelijkingssite Minder.nl en NutSelect, onderdeel van Connecthing in Breda. Connecthing levert ook het verkoop-dashboard, SalesView Pro.

Bespaarteam?

Bijna vijfhonderd meldingen bij WieHeeftGebeld: niet bepaald iets om trots op te zijn. Vrijwel alle klagers zijn verontwaardigd over een telefoontje dat ze krijgen van het telemarketingbedrijf Orsiad uit Doetinchem. Dat betreft overwegend ongevraagde telefoontjes, in strijd met de nieuwe Telecommunicatiewet. De ACM houdt toezicht en de consument kan klagen bij Consuwijzer. Maar Orsiad belt koud door.

Orsiad gebruikt verschillende namen en websites:

Het bedrijf is geregistreerd in Arnhem met Sibel Gök als bestuurder. Mevrouw Gök zien we ook terug bij Siador, een Arnhems reclamebureau dat eind 2018 is opgericht door een Adem Orbay. Het tweetal kende elkaar al van Baroeth Multidiensten, een uitzendbureau dat zijn wortels in Maassluis heeft. Baroeth ging in 2017 failliet. Adem Orbay is een Arnhems ondernemer die op het forum van Tros Opgelicht geassocieerd wordt met talloze dubieuze zaken zoals het verzenden van spookfacturen voor MKB Registratie Services namens een Gids voor het MKB.

CallTeam & CallSure

CallSure billboardOrsiad bevat dezelfde lettergrepen als Siador. Sibel + Adam Orbay. Of het bureau zelf belt naar Nederlandse huishoudens, valt te betwijfelen. Orsiad vertegenwoordigt in Nederland namelijk het Turkse bedrijf CallTeam Cagri Merkezi uit Kayseri met vijftien vestigingen en 150 medewerkers.

CallTeam noemt zichzelf ook CallSure, de grootste en vertrouwlijkste callcenter in Turkije. Het bedrijf beweert dat een miljoen huishoudens toestemming hebben gegeven (opt-in) om gebeld te worden, vandaar dat menig telefoongesprek begint met de suggestie dat er al eerder contact is geweest.

Het bedrijf presenteert zichzelf als familiebedrijf, geleid door Osman Hakki Orbay met hulp van Mecit Orbay en Yigit Orbay. Dezelfde Osman Orbay stond eerder aan het hoofd van de Orbay Groep in Arnhem, die in 2016 door de KvK ontbonden is. Osman Orbay was bovendien samen met Halil Ibrahim Orbay betrokken bij het Nederlandse Bedrijven Data Register in Arnhem, een andere afzender van spookfacturen. Ook deze NBDR is door de KvK ontbonden. Zowel Osman als Halil en Adem Orbay waren bestuurder bij de eerder genoemde Gids voor het MKB BV, ook door de KvK opgeheven.

Het lijkt erop dat de Orbay’s hun kwalijke praktijken nu vanuit Turkije richten op de Nederlandse markt, waar de vergoedingen van de energiebedrijven voor het aanbrengen van een nieuwe klant zo hoog zijn, dat enige misleiding onweerstaanbaar is.

 

Lokboek Archieven » Zakenkrant UA-118352680-1

Lokboek

Blotevoetenschoenen

Op Instagram komt een promotiefilmpje voorbij over winterblotevoetenschoenen. Mooi scrabblewoord, maar een eigenaardige oplossing voor een onbestaande probleem. Er is immers al een product dat hetzelfde doet. Schoenen!

Blotevoetenschoenen zijn een aanbod van de webshop Outdoorheld. We herkennen meteen het handschrift van de dropshipper. Ga naar de website en je ziet als eerste het volstrekt onnodig gebruik van ™-trademarktekens. Er is helemaal geen sprake van enig geregistreerd trademark. Je kan het woord OUTDOOR niet registreren, dat is van iedereen. Recensies van klanten zijn niet mals. Van webshopchecker krijgt deze aanbieder een 1 op een schaal van 100. Kijken we naar reviews op Trustpilot dan zien we dat alle negatieve recensies door het bedrijf geblokkeerd zijn.

De aanbieding op Instagram betreft zogenaamde barefoot boots van fabrikant Agsan, uiteraard te koop op AliExpress voor een lagere prijs. Outdoorheld is een handelsnaam van MNM Marketing OG in Troifaiach (Steiermark – Oostenrijk), de firma van Marko Kaufmann, Nina Kaufmann en Markus Drobnitsch – voor de fans: iMarkus.

Het bedrijf verkoopt ook een zadel onder het label CloudComfort™ van €79,35 voor €39,95. Via Bol.com is hetzelfde zadel te koop voor €21,95 bij Zaratelecom, een dropshipper die met minder marge genoegen neemt. MNM Marketing is in Nederland (zo te zien niet in Oostenrijk en Duitsland, wellicht vanwege aangescherpte regulering) actief met de volgende webshops:

Op Bol.com worden dezelfde schoenen door andere resellers verkocht als klimschoenen. Noeall-Amsterdam (het dropshipwarenhuis van van Bart Schreuder uit Den Bosch) en Lily Comfy (YourHomeProducts VOF in Amsterdam, ook actief op Bol.com) bieden ze aan van €120- voor €59,95. Je vraagt je af wie anno 2023 nog spullen bestelt bij deze shops.

Parodie-schoenontwerper Imran Potato reageerde op de vraag naar barefoot boots met zijn caveman slippers in de vorm van een blote voet. Gewoon te koop op eBay!

LEDKLOK

In een Nederlandse dropshipshop wordt een leuke ledklok aangebonden voor iets minder dan €25-. Geen gekke prijs, maar bij dropship-aanbiedingen weet je dat hetzelfde product meestal goedkoper verkrijgbaar is in China.

En inderdaad: bij de eerste verkoper op AliExpress kost deze lamp €13,13 en een tweede verkoper brengt €9,46 in rekening. Dankzij staatssubsidie is verzending via China Post gratis. Ik vond ook zo’n ledlampje voor €2,87 maar die verkoper wilde €10,39 verzendkosten in rekening brengen.

Zeker zo interessant is waar dezelfde ledlamp in Europa verkocht wordt. Op Amazon tref ik diverse exemplaren aan rond de twintig euro. Relatiegeschenkenhandelaar Staat&Co brengt €4,70 in rekening als ik 250 stuks bestel. IGO Promo vraagt €10,68 per stuk bij een vergelijkbare bestelling.

Opvallend op Amazon is dat diverse verkopers een fancy label hanteren, een fantasiemerk. Ik kom namen tegen als Lunartec, Retoo, Deeyaple (China), Delipop (Pop-Mall China), Masunn, Thumbgeek (Willban China), Fdit en Edup (Wise Tiger Las Vegas). Een enkeling doet net alsof het een trademark is door er een ™ bij te zetten. Daar herken je doorgaans de ongeschoolde dropship-nitwit aan. Die doet maar wat.

DESIGN?

Bij de bonafide verkoper Klokkenexpert wordt een vergelijkbare ledklok aangeboden, maar die is gelabeled door groothandel NeXtime: White&White LED 3018. Bij de wederverkoper staat een bijschrift: niet meer leverbaar. Op de site van NeXtime is de klok onvindbaar, maar er staat nog een filmpje online. Ook al tien jaar.

Deze White&White LED blijkt afkomstig uit de koker van Kibardin Design in Praag. Daar is de ledklok in 2011 bedacht en gemaakt. In 2018 won de studio er zelfs een prijs mee, de A’DESIGN AWARD. Deze ledlamp is daar nog steeds te koop, voor $229-.

De klok is een creatie van oprichter Vadim Kibardin, de Russische ontwerper die eerst een Black&White ledklok had bedacht. Wat vindt Kibardin van het fenomeen dat zijn ontwerp nu voor een paar euro te koop is in China? De ontwerper waarschuwt voor namaak en probeert de nep-lawine uit China in te dammen door verkopers van namaak te dagvaarden. Maar hun overmacht lijkt te groot.

 

Bitvavo: gat gedekt of niet?

Bitvavo stoort zich aan berichtgeving waarin wordt getwijfeld aan de solvabiliteit van het bedrijf. Nadat bleek dat er een gat van 280 miljoen euro in de dekking van uitstaande gelden was gevallen, heeft Bitvavo diverse potjes en laatjes geopend om de balans weer te herstellen. Dat verhaal wordt nu door de populaire crypto-columnist Madelon Vos de wereld in gestuurd. Zal het verontruste klanten kalmeren of is een bankrun niet te stoppen?

Wat vooraf ging. De op één na grootste cryptobeurs ter wereld (FTX) implodeerde onlangs toen bleek dat er miljarden dollars tekort kwamen om lopende verplichtingen te dekken. In zijn val sleurt FTX vervolgens andere bedrijven mee, waaronder Genesis Trading in Engeland dat plots 1,6 miljard dollar mist. Een van de geldschieters van Genesis blijkt het Nederlandse Bitvavo te zijn, dat 280 miljoen euro van zijn rekeninghouders ondergebracht heeft bij dit bedrijf. In Quote bevestigde Bitvavo-CEO Mark Nuvelstijn dat het gat gedekt is met gelden die ‘op de plank‘ liggen, maar uit kritische vragen van FD nadien blijkt dat Bitvavo uitgekeerde dividenden moet terughalen om alsnog evenwicht op de balans te creëren.

Bedrijf als onderpand

Hoe werkt dat? Wie een lening aangaat, krijgt soms de vraag: heeft u een onderpand? Bitvavo wordt eind 2022 geconfronteerd met een dreigend gat van 280 miljoen euro, omdat niet duidelijk is of het aan Genesis Trading (een activiteit van de Digital Currency Group) uitgeleende geld ooit terug komt. Dat geld van spaarders ligt niet echt bij Bitvavo ‘op de plank’ want winsten uit voorgaande jaren zijn al grotendeels uitgekeerd aan de aandeelhouders (oprichters De Boer, Baardse en Nuvelstijn). Die zouden daarom toegezegd hebben 100 miljoen en nog eens 25 miljoen euro terug te storten om het gat te dekken, mocht het geld van Genesis niet terug komen.

Daarnaast stopt Bitvavo alle winst van dit jaar in de noodvoorziening: geschat op 65 miljoen euro. Tel daarbij het bestaande Eigen Vermogen van 33 miljoen en toegezegde kredietfaciliteiten van 70 miljoen, en het bedrijf bereikt op het nippertje de overkant van de sloot. Wat is dan het onderpand? Het hele lopende bedrijf en de winsten uit vorige jaren.

Toch rammelt ook dit verhaal. De balans is weliswaar hersteld, maar als het volledige bedrag moet worden terugbetaald betekent dat waarschijnlijk het einde van het bedrijf. Eigen Vermogen is immers geen reservepotje. Kredietfaciliteiten zijn bovendien niet onvoorwaardelijk ter beschikking gesteld. Wat doen die kredietverleners als alle reserves aangesproken worden om spaartegoeden te vergoeden?

Zelfs de toezegging van aandeelhouders om uitgekeerde dividenden terug te storten, hangt van pleisters aan elkaar. Al geeft het wel een blik achter de schermen: 165 miljoen winst in 2021 waarvan 110 miljoen is uitgekeerd aan de drie oprichters. En een accountant die eind 2022 nog bezig is om de boeken over 2021 af te sluiten. Geen vertrouwenwekkende informatie.

Bitvavo verbolgen

Bitvavo is niet blij met het verhaal in het FD. De bedrijfsleiding vertrouwt er op dat de gelden van Genesis alsnog voor de dag komen. Een herstelplan wordt over een week verwacht, meldde CoinDesk (een nieuwskanaal dat eigendom is van de Digital Currency Group) op 21 december. De toegezegde update bleef echter uit. Bovendien vindt Bitvavo dat er eigenlijk geen sprake meer is van een gat, nu er links en rechts fondsen zijn gevonden om de inleg van crypto-spaarders (stakers) desgewenst allemaal terug te betalen.

De cryptobeurs maakt daarom gebruik van zijn eco-systeem aan influencers om de eigen klantenkring gerust te stellen en te voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Dat is immers het echte risico. Wanneer crypto-spaarders massaal hun inleg terug eisen, moet Bitvavo zijn reserves daadwerkelijk aanspreken. Dan wordt de eerder beschreven dekking echt van belang. Bitvavo probeert die dreigende onrust te sussen. De cryptobeurs koopt tijd, in de hoop dat het probleem vanzelf verdampt.

Suskanalen

Voorop bij de sus-troepen lopen Madelon Vos en Vilijam Georgiev van Fintastic Media Group. Vos heeft naam gemaakt als crypto-columnist bij IEX.nl, Business Insider en Cryptocast van BNR Nieuwsradio. Nu verspreidt ze videocontent via haar eigen kanalen met vele volgers (Youtube 100.000+) en de MoneyTalks community met een paar duizend deelnemers. Die betalende leden moeten tekenen voor geheimhouding en een boete betalen aan Fintastic als ze toch kletsen. Ze heeft ook een NRTO-keurmerk, een stempel dat je mag tonen als deskundig en transparant trainer.

In haar recente podcast (25 december) over Bitvavo erkent Vos dat ze gesponsord wordt door Bitvavo en dat ze als affiliate (a=8B67093F94) verdient aan transacties die worden uitgevoerd door nieuwe klanten die ze vanuit haar kanalen en communities aanbrengt. Die eerlijkheid is wel nodig, want ze spreekt zich uit tegen journalisten die kritisch schrijven over Bitvavo. “Er zijn ook mensen die zich onafhankelijk journalist noemen, die hier een totaal verkeerd beeld van schetsen. Die hebben de onderliggende documentatie niet gezien.”

FD Unfair

Het artikel in Financieel Dagblad noemt ze unfair.

Vos heeft van de directie van Bitvavo wat lijstjes gekregen en meent nu dat ze de onderliggende documentatie kent. Ze bezweert dat ze open en eerlijk haar mening geeft over Bitvavo. Vos beweert dat Bitvavo al aanbiedingen heeft gekregen van partijen die in ruil voor financiële steun een belang willen nemen. Daar twijfel ik allemaal geen moment aan, maar ik vraag me wel af of Vos de informatie die ze krijgt van Bitvavo op waarde weet te schatten. Ze lijkt vooral na te praten wat haar voorgeschoteld wordt.

Terugkijkend geldt dat ook voor haar eerdere analyse (18 december) van het probleem dat Bitvavo kreeg door het tekort bij the Digital Currency Group. Geen eigen inzichten. Vos leest voor wat er elders in de media geschreven is. Ze roept scoop, leuk om een keertje zelf te zeggen en laat dan zien dat het nieuws van Protos afkomstig is. Ze signaleert niet dat de daarop volgende geruststelling van Mark Nuvelstijn tekort schiet.

Vos noemt ook niet dat Bitvavo pas informatie verstrekt als de media vaststellen dat eerdere verklaringen niet kloppen. Ze beweert wel dat van twee miljoen mensen in Nederland die in crypto beleggen er één miljoen een rekening hebben bij Bitvavo, terwijl de Reclame Code Commissie dat reeds als een onwaarheid heeft bestempeld. En in de vlog van 18 december verzuimt Vos te melden dat ze als affiliate door Bitvavo betaald wordt. Een fabeltjes-affiliate.

Vos-verwarring

Wat klopt er allemaal nog meer niet aan het verhaal van Vos? Om te beginnen haalt ze de jaren door elkaar. De jaarcijfers over 2021 dienen begin 2022 vastgelegd te worden, en nu is het bedrijf bezig om de boeken over 2022 af te sluiten. Het zogenaamde Going Concern betreft dus 2022 en niet een eerder jaar. Vos vertelt dat de jaarrekening van Bitvavo voor iedereen opvraagbaar is bij de KvK. Maar de cijfers van 2021 zijn daar nog niet beschikbaar. Het laatste geregistreerde jaarverslag is van 2020. Slordig.

Eigenaardig is bovendien dat Vos de rente die spaarders krijgen van hun bank een risicopremie noemt. Dat is het zeker niet. Het is een vergoeding voor het ter beschikking stellen van spaargeld. Niet de klant maar de bank neemt het risico.

Nog een opvallende opmerking. Vos stelt dat Bitvavo zijn eigen vermogen in kas heeft. Dat is echt basiskennis boekhouden: liquide middelen zijn onderdeel van het eigen vermogen, maar dat geldt ook voor de meubels en kunst die ooit ingekocht zijn. In geval van het worst case scenario moet Bitvavo dus bezittingen gaan veilen om zijn spaarders terug te betalen.

Ook bij de genoemde kredietfaciliteiten zijn vraagtekens te plaatsen. Zijn de kredietverleners ermee accoord dat die voor dit doel gebruikt worden? Gelden die toezeggingen uit 2021 nog als de reserves verdwijnen omdat spaarders uitbetaald willen worden? Als Bitvavo zijn creditcards moet aanspreken is het snel einde oefening.

Fabeltjesstroom

Of Vos zelf niet in staat is de voorgeschotelde informatie goed te duiden of dat ze zich laat meeslepen door de storytellers van Bitvavo is niet duidelijk. Feit is dat de fabeltjesstroom via finfluencers gewoon doorgaat. Halve waarheden verpakt in een mooi verhaal voor de bühne. Veel klanten hebben het idee dat de registratie van Bitvavo bij DNB betekent dat er toezicht is, een halve waarheid die door finfluencers zelden of nooit gecorrigeerd wordt.

Wat Vos niet schijnt te beseffen is dat de documenten waar ze inzage in kreeg een doemscenario schetsen. Het horrorverhaal van een beurs die zijn allerlaatste middelen moet inzetten om alle spaarders hun geld terug te geven. Als Bitvavo zijn klanten moet terugbetalen, staat de onderneming op straat en hebben de oprichters alle winsten weer verloren.

Gemini EarnHet kan nog met een sisser aflopen, als de Digital Currency Group gewoon de geleende tegoeden netjes terug betaalt aan Bitvavo. Of een onderpand geeft dat waardevast is. Nieuws daarover is te volgen op de website van Gemini van de gebroeders Winklevoss, die spaarders een rente oplopend tot 8% biedt op stake-tegoeden die bij Gemini Earn zijn ondergebracht. Gemini heeft die tegoeden (net als Bitvavo) ondergebracht bij Genesis Trading in de UK. Gemini komt daardoor nu 900 miljoen dollar tekort. De tegoeden zijn bevrozen; rekeninghouders kunnen niet meer bij hun geld. De eerste rechtszaak is al aangekondigd.

GRAPPIG (PIJNLIJK) Dit lijstje van betaalde aanbevelingen:

  • Forbes Advisor > Gemini is a beginner-friendly crypto exchange that’s well regarded for security, as it’s never been hacked. 
  • Motley Fool (The Ascent) > Gemini sets a high standard for security, making it a safe place to trade and store cryptocurrency.
  • Business Insider (Personal Finance) > Founded in 2014 by Cameron and Tyler Winklevoss, Gemini says it abides by a “security-first” mentality and belief system of asking for permission, not forgiveness. (affiliatelink)
  • Financer.com (Cyprus) > In de cryptowereld staat Gemini crypto bekend om de veiligheid die het platform biedt, een frequente omissie van cryptobeurzen en een beginnersvriendelijk platform dat het gemakkelijk maakt om te beginnen met cryptohandel. (affiliatelink)

NASCHRIFT: De Autoriteit Financiële Markten heeft onderzoek (pdf) gedaan naar financiële influencers en hun activiteiten. Van de honderdvijftig vergeleken finfluencers zijn er slechts twee die objectieve en algemene informatie verstrekken, zonder bijkomende belangen. Die hebben geen financiële banden met de bedrijven waar ze over schrijven. Voor influencers die financiële ondernemingen aanbevelen, geldt een provisieverbod. Het is niet duidelijk of dat ook voor crypto geldt, maar de AFM grijpt niet in.

Crypto Castaways

Crypto-handelaar FTX trekt in zijn faillissement onvermijdelijk andere partijen mee. Het Nederlandse platform Bitvavo bezweerde een dag na 11/11 niet geraakt te worden door dit bankroet. Maar een paar weken verder blijkt Bitvavo indirect alsnog meegesleurd te zijn in de financiële draaikolk van FTX. Er is tenminste 280 miljoen euro (tijdelijk) zoek bij het Nederlands bedrijf.

Bitvavo is een beurs die vraag en aanbod bij elkaar brengt. Hoe kan zo’n bemiddelaar nu voor honderden miljoenen het schip in gaan? Dat lukt alleen als de bemiddelaar ook zelf met tegoeden actief is, precies de reden waarom FTX plotsklaps implodeerde.

Bitvavo biedt staking aan, een dienst waarbij spaarders geld inbrengen dat door Bitvavo vervolgens aan derden ter beschikking gesteld wordt. Die spaarders krijgen rente over hun inbreng. Ironie is dat op deze manier de meest risicomijdende crypto-belegger (die rente wil over zijn tegoed) gekoppeld is aan de meest risicozoekende partijen (die graag rente betalen om andermans tegoed te kunnen gebruiken). Gelukkig stelt Bitvavo dat de bezitter eigenaar blijft van zijn digitale valuta.

Blijkbaar heeft Bitavo zijn stakingfondsen ter waarde van een bedrag tussen de 300 miljoen (eigen zeggen) en 500 miljoen dollar (bronnen van Protos.com) beschikbaar gesteld aan het Britse bedrijf Genesis Trading, onderdeel van de Digital Currency Group (DCG). Dat bedrijf werd twee jaar geleden door de Financial Times nog vergeleken met Goldman Sachs, maar dan in crypto. DCG is ook eigenaar van CoinDesk, een nieuwssite in de cryptosphere. Het Nederlandse FD noemt Genesis Trading een gerenommeerde partij. Alle schuldeisers samen proberen nu zicht te krijgen op de 1,8 miljard dollar aan digitale valuta die uitgeleend zijn.

Dekking?

Wat gebeurt er als het niet lukt om dat geld terug te krijgen? Bitvavo zegt in staat te zijn alle rekeninghouders (alle stakers) zo nodig te kunnen compenseren uit eigen fondsen. Mark Nuvelstijn vertelde deze week aan Quote dat Bitvavo vorig jaar 175 miljoen ‘verdiend’ heeft en ook voorheen goede jaren had.

Die woordkeuze is verontrustend. Wat bedoelt hij met ‘verdiend’? Is dat winst die aan de reserves is toegevoegd? Of was dat de omzet die Bitvavo in 2021 heeft gebruikt om zijn kosten mee te betalen? Is dat geld niet uitgegeven aan sponsoring van de KNVB, voetbal op TV en handtekenrobots? Gevreesd mag worden dat Nuvelstijn verwijst naar de goede verdiensten vorig jaar en niet naar reserves en voorzieningen. Hij verpakt het probleem in een halve waarheid en koopt zo kostbare tijd.

Me dunkt dat Nuvelstijn vooral wil voorkomen dat er een bankrun ontstaat. Eigenlijk mogen we dat helemaal geen bankrun noemen, want Bitvavo is geen bank en Bitvavo valt ook niet onder het bancair toezicht. Wie zijn spaargeld belegt in bitcoins en andere crypto-currencies heeft geen enkele garantie dat het geld vergoed wordt als de onderneming kopje onder gaat. Het depositogarantiestelsel geldt niet voor crypto-tegoeden.

Halve waarheden

In de verklaringen van Bitvavo zijn meer halve waarheden te vinden. Zo stelt Bitvavo dat het bedrijf 1,6 miljard aan tegoeden beheert. Daardoor lijkt een eventueel verlies van 280 miljoen wel draagbaar. Maar dat zijn tegoeden van klanten. Het zal toch niet zo zijn dat Bitvavo een verlies op zijn staking-activiteiten afwentelt op andere klanten?

Eerder hebben we al vastgesteld dat het aantal van 1 miljoen klanten die Bitvavo in Nederland beweert te hebben, gebaseerd is op een zwakke definitie van klant. Het bedrijf heeft meer dan 1 miljoen unieke mailregistraties, maar zeker geen miljoen Nederlandse rekeninghouders. Volgens de Reclame Code Commissie is die claim van 1 miljoen daarom misleidende en zelfs oneerlijke reclame.

Voor staking-klanten zal de keuze duidelijk zijn. Zo snel als mogelijk je tegoed verzilveren! Het is best denkbaar dat Bitvavo zijn geld alsnog terug krijgt van DCG, maar als individuele klant wil je niet het kortste strootje trekken. Niet te lang wikken en wegen, is daarom het devies. Word geen crypto castaway!

Overigens biedt zo’n zakkende markt ook kansen, zeker wanneer snel herstel een scenario is.

Fabeltjesbeurs FTX failliet

Vrijdag 11/11 heeft bitcoinbeurs FTX zichzelf bankroet verklaard. Een week geleden registreerde het bedrijf nog een dagelijks handelsvolume ter waarde van een slordige drie miljard dollar. Dat is elke dag 3.000.000.000 dollars. Op de balans zou volgens NYT een bedrag tussen de tien en vijftig miljard dollar staan. Vraag is of daar nog iets van over is gebleven voor de schuldeisers.

Drie miljard dollar aan dagelijkse transacties is veel. Ter vergelijking: Coinbase heeft een dagvolume van circa 3,5 miljard en Binance doet dagelijks zo’n 23,5 miljard dollar – afhankelijk van de dag. En dat terwijl deze periode als bear market gezien wordt. De waarde neemt af en de volumes krimpen.

De in Nederland gevestigde bitcoinbeurs Bitvavo heeft een week nodig om een handelsvolume van 2 miljard euro te registreren. Dat is een flinke maat kleiner dan de grote crypto-multinationals, maar nog steeds een indrukwekkende som wanneer we beseffen dat Ahold-Delhaize elke week wereldwijd een vergelijkbaar bedrag aan levensmiddelen verkoopt.

Halve Waarheden

Dat soort getallen verdienen aandacht, omdat de verkoop van bitcoins en andere crypto-currencies grotendeels gebaseerd is op een aanhoudende stroom aan fabeltjesnieuws. Halve waarheden zijn in de crypto-handel helaas gemeengoed. Tot vrijdag 11/11 werd FTX door veel Nederlandse reviewers bijvoorbeeld als ‘betrouwbaar’ aangemerkt op basis van volstrekt willekeurige gronden.

Deze reviewers verzuimen bovendien te melden dat ze geld verdienen met reviews, omdat ze met hun aanbevelingen nieuwe klanten werven en commissie ontvangen over de transacties van deze beleggers. Op de volgende websites trof ik verholen affiliatelinks naar FTX aan: Beste Bank, Bitcoin Exchange Nederland, Coinmarketcap, Crypto-Insiders, Cryptoplatforms, Cryptotips, Cryptowallet, Invezz, NFT.nl, Succes voor het Oprapen, Your Crypto Library et cetera. Het is een web van verwarring en misleiding. De vloggers hebben hun positieve reviews inmiddels verwijderd – vandaar die zwarte vensters.

Reden om zulke lijstjes te maken, is dat al deze publishers in strijd met de wet en de reclamecode handelen. Reclame dient als zodanig herkenbaar te zijn > zie ook Influencerregels van de DDMA. Wanneer een ‘verspreider’ beloond wordt voor het aanbrengen van nieuwe klanten (door middel van affiliate oftewel referral links) en er sprake is van een ‘relevante relatie’ oftewel een afspraak tot beloning, dan dient de publisher dat duidelijk te melden. Dat doen ze geen van allen, een enkele uitzondering daargelaten. Zo zijn de verspreiders mede verantwoordelijk voor de verliezen die nu geleden worden door mensen die op deze links geklikt hebben.

Klacht tegen Sluikreclame

Op dit moment heeft de Reclame Code Commissie een klacht in behandeling tegen Coinmerce, een Nederlands handelsplatform in crypto-currencies. Coinmerce (affiliatelink) wordt aangesproken op zijn affiliate en referral marketing, op de sluikreclame die uiteenlopende publishers voor het platform maken. De klacht had zich ook tegen Bitvavo (affiliatelink), Bitcoinmeester of BTC Direct kunnen richten, want alle Nederlandse en internationale handelsplatforms maken dezelfde fout. Ze bevorderen met een heel ecosysteem van reviewers die aan sluikreclame doen de verkoop van bitcoins en andere crypto-currencies.

DNB RegistratiesHet is nog een graadje erger wanneer we beseffen dat Bitvavo, Coinmerce en andere de markt bedoeld of onbedoeld misleiden door te beweren dat hun diensten gereguleerd zijn. Coinmerce heeft op de voorpagina staan Geregistreerd bij De Nederlandsche Bank (als je daarop klikt krijg je een nadere toelichting) en ook Bitvavo gebruikt deze omschrijving als aanbeveling. Door affiliates wordt deze zinsnede vervolgens op diverse manieren vertaald, niet zelden als ’toezicht’ zoals alle financiële instellingen die kennen.

Dat is wederom een halve waarheid die via verspreiders uitgroeit tot een misleidende omissie. Andere financiële instellingen vallen namelijk onder de Wet Financieel Toezicht (Wft) terwijl op deze crypto-traders alleen de Wet tegen Witwassen en Financiering Terrorisme vallen (Wwft) van toepassing is. De registratie bij DNB betreft niet meer dan preventie van verdachte geldstromen. Van serieus financieel toezicht is geen sprake. Voor DNB zijn cryptocoins te vergelijken met sigarenbandjes en suikerzakjes. Verzamelgoed voor liefhebbers. Maar er gaan wel miljarden om in die markt en daar willen veel mensen van meesnoepen. Dus doen veel affiliates aan misleiding, zonder dat iemand ze terug fluit.

Meer dan 1 miljoen klanten?

Die fabeltjescultuur ontstaat doordat de verkoopdrift overheerst. Er is competitie onderling en iedereen wil koning van een berg zijn. Bij Bitvavo groeide het aantal nieuwe aanmeldingen zo snel dat iemand begin 2022 riep: we zijn het miljoen voorbij. Dat werd zelfs het onderwerp in een spotje op TV. Bitvavo is je rots in de branding van bitcoins, met nu al meer dan een miljoen klanten in Nederland. Dat bleek bij serieuze beschouwing niet vol te houden. Bitvavo heeft 1 miljoen unieke mailadressen in zijn bestand, niet 1 miljoen klanten die cryptocoins kopen en verkopen.

De Reclame Code Commissie kwam tot het volgende oordeel: Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is sprake van misleidende reclame en daardoor van oneerlijke reclame in de zin van artikel 7 NRC.

Commerciële Backlinks

Klik op deze link, open een account bij Bitvavo en ik krijg 15% commissie op alle handelskosten die jij betaalt. Mag ook deze link zijn die je naar Coinmerce leidt.

NASCHRIFT > Affiliates van FTX verwijderen nu snel hun aanbevelingen uit blogs en vlogs.

 

Bijtborstel?

Op Youtube komt een filmpje voorbij waarin reclame wordt gemaakt voor een futuristische tandenborstel. De SensePro, noem het een bite brush oftewel een bijtborstel. De commentaarstem vertelt dat dit een revolutionaire nieuwe methode voor mond-hygiëne is, een uitvinding van de Nederlandse tandarts Heerema. De derde generatie inmiddels. Allemaal klinkklare onzin, nonsens die we wel vaker horen bij dropship-producten. Plat bedrog!

SensePro maakt claims als: And the best part is that using the SensePro is like receiving a full cleaning from your dentist but in only just 30 seconds! Een tandheelkundige in Groningen onderzocht de poetskwaliteit en was niet onder de indruk. Allemaal nep. De video op de website van SensePro is een Youtube-video over de bijtborstels van SonicBrush, geleend van van Media Inc uit Portugal.

Op de bestelpagina’s is geen afzender te zien. Geen naam (hoewel de Algemene Voorwaarden als afzender EKOMM Society Ltd noemt, een bedrijf in Hongkong), geen KVK-nummer, geen adres. Wel een prijs. De aanbieder brengt € 79- in rekening voor één exemplaar. Dat is duur. Bij Alibaba betaal je een slordige 15 dollar voor dezelfde bijtborstel. Want al die u-vormige apparaten worden gemaakt door een bedrijf dat tandenblekers verkocht.

Made in China

Op Bol.com zijn vergelijkbare bijtborstels te koop voor prijzen vanaf € 34,95 bij leveranciers uit Purmerend, Oostzaan en Zwolle. Bij Amazon treffen we Chinese verkopers aan.

Arveso in Zwolle is een naam van Handelsonderneming J van Hoorn, ook actief met robotstofzuigers onder de naam Home Assist. De Lifestyle Store wordt gerund door Mike Cramer uit Oostzaan, een bodybuilder en personal coach die helemaal voor healthy choices is. Droomlach is een naam van Ecom Profits uit Purmerend. Ecom heeft ook een site over FutureBrush gemaakt, vol onwaarheden. Het bedrijf zou zelfs in Canada gevestigd zijn. Op Facebook meldt zich één klant die betaald heeft maar niets ontving: “Possible scam site!”

Deze firma heeft vele (voormalige) handelsnamen: Sieraadmaat, Improvement Media, QP Commerce en Road 2 Freedom van een Quinten Poon die zogenaamde trainings programs aanbiedt voor mensen die financieel onafhankelijk willen worden door online handel. Klinkt meer als twaalf ambachten, dertien ongelukken.

Droom gerust door QP!

NASCHRIFT: Het is wel kenmerkend voor deze generatie dropshippers. Veel schone schijn en klatergoud, maar eigenlijk vooral een puberale jacht op snel geld en roem in de peer group. Onderweg maken ze slachtoffers in de vorm van klanten die hun Chinese ramsh nooit ontvangen en sukkels die online trainingen kopen. Dik kans dat ze nu druk bezig zijn met bitcoins en non-fungibles.

 

 

Bellen is goedkoop, data zijn duur…

Voor mensen die meerdere telefoons gebruiken of een goedkoop alternatief zoeken voor schoolgaande kids of gepensioneerde ouders zijn sim-only abonnementen een betaalbare optie. Bij Simpel zijn sim-only abonnementen al beschikbaar vanaf een paar euro per maand. Zo is er een basisabonnement te vinden van €3,50 met een €1,50 eindeloos gratis bellen extensie, opgeteld goed voor vijf euro per maand. Een prima optie wanneer je vooral via wifi thuis, op school of kantoor het internet opzoekt, niet via het telefoonnet.

Bestel via deze link en krijg €10- korting!

Koopje.com

Op Youtube komt een advertentie voorbij voor de luchtpomp EVO PRO X. Oplaadbaar via USB, niet onhandig voor fietsers en voetballers. Tijdelijk te koop met 50% korting voor € 59,97 bij Koopje.com.

Wie is Koopje.com? Bij de algemene voorwaarden een lang verhaal met uiteindelijk een adres op het E-Commercepark C-12 in Willemstad, Curacao. Er staat een KvK-nummer bij (135406) maar Nederlandse nummers hebben acht getallen. Het telefoonnummer 05574100000 zou naar Apeldoorn kunnen verwijzen. De landscode van Curacao is namelijk +5999. De gebruiker van dat nummer in Apeldoorn weet echter van niets.

Uit de toelichting op het verzend- en retourbeleid is af te leiden dat het om een dropshipscam gaat: U bent verantwoordelijk voor het betalen van uw eigen verzendkosten voor het retourneren van uw artikel. Verzendkosten worden niet gerestitueerd. Als u uw geld terugkrijgt, wordt er €10 aan herbevoorrading kosten ingehouden voor het verwerken en inspecteren van de artikelen die je naar ons hebt teruggestuurd. Dat rijmt niet met de beloofde 100% tevredenheidsgarantie, want dat betekent: niet goed, geld terug. Kijk vooral ook op Trustpilot waar deze verkoper 40% zeer negatieve reacties scoort, terwijl de positieve reacties een geur van nep verspreiden. Bij Ervaringen zit Koopje.com op 98% negatieve reacties.

Even zoeken op Alibaba levert de Xiaomi Mijia inflator op, exact dezelfde pomp voor € 25,63. Maar dan moet-ie helemaal uit China komen. Je kan deze pomp ook in Nederland bestellen bij Amazon en dan kost-ie € 45-. Krijg je er een heel nette Nederlandse garantie bij! Misschien heb je wel een verloopnippel nodig, want de aansluiting is afgestemd op Franse ventielen. Met de pomp zelf is niks mis, met Koopje.com wel. Want die plakken er ook nog eens een nep-trademark aan vast.

Grossier voor callcenter-cowboys

Het consumentenprogramma Radar van AvroTros heeft aan een panel van circa 14.000 consumenten gevraagd of ze nog steeds gebeld worden met energie-aanbiedingen, en dan blijkt dat 61% inderdaad last heeft van ongevraagde aanbiedingen. De bellende bedrijven beroepen zich op de uitzonderingen in de nieuwe BelMeNietWet: een reeds bestaande relatie of de consument die akkoord gaat met benadering. Dat laatste wordt ruim opgevat, want er bestaan talloze loksites waar de consument permissie geeft om geïnformeerd te worden zonder dat duidelijk is dat het een generaal pardon voor energieverkopers betreft.

Wat Radar elke keer over het hoofd ziet, is dat er grote bemiddelaars zijn die een draaideur naar de energieleveranciers bieden. Dat zijn eigenlijk affiliateplatforms die telemarketingbureaus honderden euro’s betalen voor nieuwe klanten. Er bellen dus diverse callcenter-cowboys die stuk voor stuk verkopen voor deze platforms. Vorige keer was het Global Marketing Bridge die deze rol speelde, nu zou dat Ventas Energie van Jack Tromp en Lars van den Akker kunnen zijn, een platform waar tenminste twintig energieleveranciers gebruik van maken om hun diensten te verkopen aan callcenter-cowboys.

Vorige keer meende Radar dat rapper Boef betrokken was bij GMB, maar die was slechts ambassadeur voor het bedrijf van Ouail Naamar met wie hij samen het call-center United Sales Force opgezet had. De laatste zou dan weer als verkoopfront voor GMB gaan dienen, waarschijnlijk. Boef werd in deze zaak vertegenwoordigd door de advocaten Khalid Kasem en Royce de Vries van De Vries & Kasem.

Andere draaideuren zijn Contractportaal van de Isatis Group in Nijmegen met vergelijkingssite Minder.nl en NutSelect, onderdeel van Connecthing in Breda. Connecthing levert ook het verkoop-dashboard, SalesView Pro.

Bespaarteam?

Bijna vijfhonderd meldingen bij WieHeeftGebeld: niet bepaald iets om trots op te zijn. Vrijwel alle klagers zijn verontwaardigd over een telefoontje dat ze krijgen van het telemarketingbedrijf Orsiad uit Doetinchem. Dat betreft overwegend ongevraagde telefoontjes, in strijd met de nieuwe Telecommunicatiewet. De ACM houdt toezicht en de consument kan klagen bij Consuwijzer. Maar Orsiad belt koud door.

Orsiad gebruikt verschillende namen en websites:

Het bedrijf is geregistreerd in Arnhem met Sibel Gök als bestuurder. Mevrouw Gök zien we ook terug bij Siador, een Arnhems reclamebureau dat eind 2018 is opgericht door een Adem Orbay. Het tweetal kende elkaar al van Baroeth Multidiensten, een uitzendbureau dat zijn wortels in Maassluis heeft. Baroeth ging in 2017 failliet. Adem Orbay is een Arnhems ondernemer die op het forum van Tros Opgelicht geassocieerd wordt met talloze dubieuze zaken zoals het verzenden van spookfacturen voor MKB Registratie Services namens een Gids voor het MKB.

CallTeam & CallSure

CallSure billboardOrsiad bevat dezelfde lettergrepen als Siador. Sibel + Adam Orbay. Of het bureau zelf belt naar Nederlandse huishoudens, valt te betwijfelen. Orsiad vertegenwoordigt in Nederland namelijk het Turkse bedrijf CallTeam Cagri Merkezi uit Kayseri met vijftien vestigingen en 150 medewerkers.

CallTeam noemt zichzelf ook CallSure, de grootste en vertrouwlijkste callcenter in Turkije. Het bedrijf beweert dat een miljoen huishoudens toestemming hebben gegeven (opt-in) om gebeld te worden, vandaar dat menig telefoongesprek begint met de suggestie dat er al eerder contact is geweest.

Het bedrijf presenteert zichzelf als familiebedrijf, geleid door Osman Hakki Orbay met hulp van Mecit Orbay en Yigit Orbay. Dezelfde Osman Orbay stond eerder aan het hoofd van de Orbay Groep in Arnhem, die in 2016 door de KvK ontbonden is. Osman Orbay was bovendien samen met Halil Ibrahim Orbay betrokken bij het Nederlandse Bedrijven Data Register in Arnhem, een andere afzender van spookfacturen. Ook deze NBDR is door de KvK ontbonden. Zowel Osman als Halil en Adem Orbay waren bestuurder bij de eerder genoemde Gids voor het MKB BV, ook door de KvK opgeheven.

Het lijkt erop dat de Orbay’s hun kwalijke praktijken nu vanuit Turkije richten op de Nederlandse markt, waar de vergoedingen van de energiebedrijven voor het aanbrengen van een nieuwe klant zo hoog zijn, dat enige misleiding onweerstaanbaar is.