UA-118352680-1

BrandXXI

Amazing Taste

Misschien was Amazing Orient een betere merknaam geweest. Het domein waarin de onderneming Amazing Oriental met een mix van groothandel, detailhandel, catering en web-services actief is, kan wel een sterk merk gebruiken.

Wie een beetje rondreist door West-Europa weet dat Frankrijk, België, Engeland en Nederland elk hun eigen historische banden met Azië hebben. Frankrijk heeft zijn Indo-China, Engeland is meer verbonden met India en omringende landen, Nederland is gelinkt aan Indonesië.

De eerste winkel werd in 1986 geopend aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. Daar bij de Zeedijk zaten meer van die Oosterse stapelwinkeltjes die waarschijnlijk ook als groothandel andere toko’s van handelswaren voorzagen. Amazing Oriental onder leiding van ondernemer Martin Chan heeft nu 24 vestigingen en een webshop, met een DC in Duiven. Die winkels fungeren niet alleen als shop, maar er zijn ook versbereide gerechten te koop.

Foodcorners

Daarnaast beschikt Oriental over tien foodcorners.  Daar zien we al dat de branding nog wat met de losse pols gebeurt, want in Den Haag heet het afhaalrestaurant Amazing Taste. Ook geen slechte naam. Tegen de tijd dat de eerste foodtrucks de weg op gaan, moet er wel een keuze zijn gemaakt. Dan is de online bestel-app hopelijk ook professioneler opgezet, want de huidige besteldienst is een ramp.

Voor de liefhebbers is in de webhop bevroren peking eend te vinden, maar ook dimsum (dumplings) en bao pao (gestoomd broodjes met vulling). Die bestellingen kun je als klant zelf ophalen in de winkels van Amazing Oriental, want er zit vast een vestiging in de buurt. Voordeel van shoppen: je doet nieuwe ideeën op.

Haver-ijscoman

Oatly is een Zweedse onderneming die van haver zuivelvervangers maakt; melk, yoghurt, smeerkaas en nu ook softijs. Om de zichtbaarheid van dit nieuwe ijs te vergroten, zet Oatly een foodtruck en vliegende winkels in. Promotionele D2C!

De pop-up truck Oats on Tour rijdt naar uiteenlopende festivals in Scandinavië, de UK, Duitsland en Nederland. In Amsterdam is een scoop-shop gevestigd aan de Prinsengracht 16.

In de Verenigde Staten heeft Oatly ook al eens aangepaste foodtrucks ingezet om chocolat-fudge bars uit te delen, veganistische magnum-challengers. Daarvoor zijn 25 bestelwagens omgetoverd die binnen enkele dagen meer dan 16.500 samples uitdeelden. Oatly is sinds 2017 actief in de VS en werkt daar nauw samen met Starbucks. Veganistisch soft-ice wordt er sinds 2021 verkocht bij de frozen yoghurt shops van 16 Handles.

Sinds 2017 mogen producenten van zuivelvervangers zoals Oatly overigens geen begrippen als melk, yoghurt en kaas meer gebruiken van het Europese Hof. Dat zou verwarring kunnen veroorzaken. Het hof maakte een uitzondering voor pindakaas en cacaoboter.

Bichini

Kopers van zwemkleding kunnen nu ook in Europa terecht bij de Chinese webwinkel Cupshe. Een mooi voorbeeld dat aantoont dat meer Chinese ondernemers de sprong naar Noord-Amerika en Europa wagen. Maar ook dat ze bereid zijn om snel te leren en zich aan te passen aan lokale wensen.

Cupshe is opgericht in 2015 door de Chinese ondernemer Mike Zhao. Deze reseller verkoopt vooral zwemkleding voor vrouwen, overwegend via platforms zoals Amazon maar ook via de eigen webshop en app. Dat wordt D2C genoemd, maar eigenlijk is het gewoon een kledingplatform. De verhouding Amazon / D2C is ruwweg 30/70. Het merk doet in de VS veel aan collabs met celebrities en andere influencers. Opvallend is dat ook samenwerkingen gezocht worden op het gebied van grote maten en kleine cups.

Plus-sizes

De webshop is erg populair met plus-sizes. Klanten zijn enthousiast en delen dat door middel van reviews en aanbevelingen. Dat wordt door Cupshe uitgebreid gefaciliteerd. Het assortiment is recent uitgebreid met athleisure oftewel sportieve vrijetijdskleding. Voordeel is dat de verkoop zo minder seizoensgevoelig wordt. Omzet in 2022 was 175 miljoen dollar.

Blote Navels

De bedenker van de bikini was Louis Réard, een auto-ontwerper die na de Tweede Wereldoorlog van een nadeel (grondstofgebrek) een voordeel (blote navels) maakte. Tot zijn overlijden in 1984 runde Réard veertig jaar lang een bikinibedrijf in Parijs. Het merk is in 2017 uit de lappendoos gehaald door de Schotse zakenman Richard Emanuel die chique zwemkleding wilde verkopen onder het label Réard Paris, maar al binnen een jaar lag deze onderneming op z’n gat.

Voor de liefhebbers plaatsen we een Youtube-versie van de film Manina, Meisje zonder Sluiers (1952) met een hoofdrol voor een piepjonge Brigit Bardot als vuurtorenwachtersdochter in bikini.

 

Fragrance Marketing met Fabulosa

Bij Wibra en Action wordt sinds kort Fabulosa verkocht, een merk schoonmaakmiddelen afkomstig uit Engeland. Deze leverancier maakt ook personal care producten, zoals body lotion en foot wipes. Verontrustend is dat de fleurige en fruitige verpakkingen tot misverstanden kunnen leiden. Kijk maar naar de namen: Pink Lemonade, Black Cherry Merlot, Lemon Sherbet en Blueberry Sugar. Het lijken wel siroopdrankjes.

De markt van schoonmaakproducten wordt gedomineerd door enkele multinationals, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor nieuwkomers. Een interessant verhaal is dat van HG, ooit ontstaan in Zweden als zwembad-schoonmaakmiddel maar inmiddels een Nederlands bedrijf in de Flevopolder. Daar komen we later op terug.

Want eerst kijken we naar Fabulosa, een Brits bedrijf dat pas sinds 2019 bestaat maar al fenomenale groeicijfers openbaart. Volgens de oprichters Mike en James Sharpe (vader en zoon) omdat we sinds de lockdowns veel fanatieker zijn gaan poetsen. Ook de distributie via discounters en poundstores die grote partijen inkopen, draagt bij aan de groei. Maar James is ervan overtuigd dat het eigenlijk de fragrances zijn die de doorslag geven, de focus op innovatieve geurtjes.

James is trouwens ook betrokken bij Active Brands Concepts, dus die is altijd in te huren voor een advies of second opinion. Om de verwarring compleet te maken, hebben deze branding consultants een eigen webshop waar ze autoschoonmaakmiddelen verkopen. Ga er maar van uit dat het een proeftuin is, waar speels geëxperimenteerd wordt met concepts.

Cleaning Bubbles

Ik heb via Artific ChatGPT gevraagd om een journalistiek artikel te maken over de marketing van Fabulosa, en werd daardoor attent gemaakt op de inzet van influencers en social media. Het bedrijf verspreidt grappige memes via Facebook, Instagram en Tiktok, en organiseert prijsacties. Bovendien vraagt Fabulosa aandacht van cleaning influencers, een bubbel op zich.

Wat #feitenbreier ChatGPT helaas niet meeneemt, is de rol van distributie en prijsstelling in de marketing van Fabulosa. Ik veronderstel dat de kunstmatige intelligentie een platte definitie van marketing hanteert, en de P’s van Kottler niet kent. Voor een tweede versie heb ik daarom gevraagd ook naar Plaats en Prijs te kijken, maar daar raakt het algoritme in verstrikt. Het resultaat is een artikel vol gemeenplaatsen. De derde variant is helemaal de weg kwijt, want die maakt van Fabulosa een premium brand.

Terug naar de echte wereld. Fabulosa is in 2021 begonnen met export naar Europa (volgens de Britten een apart werelddeel waar ze geen onderdeel van uitmaken) en inmiddels is het bedrijf ook in Australië en het Midden-Oosten actief. In dat jaar nam de omzet met 78% toe tot bijna £35M. Cijfers over 2022 zijn nog niet bekend gemaakt, maar verondersteld mag worden dat de fabuleuze groei doorgezet is en ze nu rond de £50M of £60M zijn aangekomen.

Groei

Ik zou me er ook niet over verbazen als het bedrijf op deze manier kapot groeit of plots overgenomen blijkt door een multinational. Die zijn namelijk een maatje groter (zie lijstje met omzetten in 2022) en eraan gewend om challengers op te slokken.

  • PG > $80B
  • Unilever > $75B
  • Henkel $24B
  • Colgate-Palmolive $18B
  • Reckit Benckiser $18B
  • Kao $12B
  • SC Johnson & Son $11B

HG

HG staat voor Håkan Gip, een Zweedse zakenman die in de jaren zestig een handel had opgezet in schoonmaakmiddelen voor zwembaden. Gip verkocht zijn onderneming aan een bedrijf in Finland, die de productie naar eigen land verplaatste. De Nederlandse importeur Van Altena vond dat te ver weg, en kocht de rechten om lokaal te kunnen produceren. In de volgende decennia werd de focus verschoven richting gespecialiseerde schoonmaakmiddelen voor consumenten en kwam het bedrijf in Almere terecht. Daarna volgde internationale expansie.

Deze onderneming verdient eigenlijk een eigen artikel, want de positionering en branding van HG is zo’n beetje het tegenovergestelde van Fabulosa. HG zet relatief dure gespecialiseerde schoonmaakmiddelen neer bij winkelketens zoals Jumbo, AH en Blokker. De verpakking is kleurloos (wit en blauw, bijna een geneesmiddel) en de reclame is calvinistisch: Doet wat het belooft!

HG is te vinden op social media zoals Facebook en Instagram, en het merk experimenteert met low-budget influencer marketing. Net als Fabulosa groeit HG prima, al zal het tempo wat gestager zijn. Sinds 2017 heeft de Belgische investeringsmaatschappij Cobepa een meerderheidsaandeel in het bedrijf.

BOT-STORY 1

Wat is de marketingstrategie van Fabulosa?

Als je kijkt naar het succes van het bedrijf Fabulosa, is het geen verrassing dat veel mensen geïnteresseerd zijn in hun marketingstrategie. En terecht, want deze strategie heeft hen geholpen om hun merk in korte tijd enorm snel te laten groeien en een loyale fanbase te creëren.

De marketingstrategie van Fabulosa berust op drie belangrijke pijlers: merkidentiteit, sociale media en influencers.

Merkidentiteit

Een sterk en herkenbaar merk is essentieel voor elk bedrijf dat op zoek is naar groei. Fabulosa heeft een merkidentiteit ontwikkeld die zowel leuk als gedurfd is, wat zich vertaalt in de productlijn die ze aanbieden en hun marketingcampagnes.

Fabulosa-producten hebben opvallende verpakkingen met felle kleuren en unieke geuren zoals ananas en kokosnoot. Dit onderscheidt hen van andere schoonmaakproducten in de schappen en maakt ze gemakkelijk herkenbaar voor de consument.

Daarnaast maakt Fabulosa gebruik van humor in hun marketingcampagnes. Een voorbeeld hiervan is hun slogan “Clean Happy”. Dit benadrukt niet alleen hun focus op schoonmaken, maar geeft ook een positief gevoel bij het gebruik van hun producten.

Sociale media

Social media speelt een belangrijke rol in de marketingstrategie van Fabulosa. Ze maken gebruik van verschillende kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en TikTok om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken.

Op deze kanalen creëren ze content die aansluit bij hun merkidentiteit en gericht is op het inspireren en betrekken van hun volgers. Ze delen foto’s en video’s van hun producten, organiseren winacties en plaatsen grappige meme’s en quotes.

Deze aanpak heeft ertoe geleid dat Fabulosa een grote online aanhang heeft gekregen met duizenden likes en volgers op hun sociale mediakanalen.

Influencers

Tot slot maakt Fabulosa gebruik van influencers om hun producten te promoten. Ze werken samen met bloggers en social media-influencers die een grote aanhang hebben in de doelgroep van Fabulosa.

Deze influencers laten zien hoe ze de producten gebruiken in hun dagelijkse leven en delen hun ervaringen met hun volgers. Dit heeft geleid tot een enorme toename in de naamsbekendheid en omzet van Fabulosa.

Het is duidelijk dat de marketingstrategie van Fabulosa sinds haar oprichting heeft geholpen om dit bedrijf snel te doen groeien en succesvol te maken. Door zich te richten op merkidentiteit, sociale media en influencers, hebben ze een sterke band met hun doelgroep weten te creëren en een krachtig merk opgebouwd.

Dus als je op zoek bent naar manieren om je bedrijf te laten groeien en wilt leren van het succes van Fabulosa, is het zeker de moeite waard om de strategie van dit bedrijf nader te onderzoeken en mogelijk toe te passen op jouw eigen bedrijf. Want zoals Fabulosa laat zien, kan een slimme marketingstrategie het verschil maken tussen succes en falen.

BOT-STORY 2

Herschrijving van artikel: Fabulosa’s Marketingstrategie met Distributie en Prijs

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over Fabulosa, het bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve producten en marketingstrategieën. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hun marketingstrategie en hoe ze distributie en prijs inzetten om hun succes te vergroten.

Focus op Klanten Nodigde Uit tot Succes

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van Fabulosa is hun focus op klanten en hun behoeften. Binnen het bedrijf is er een duidelijke toewijding om aan de behoeften van klanten te voldoen en hen een uitstekende ervaring te bieden.

Deze klantgerichtheid heeft geleid tot hoogwaardige producten die eenvoudig en veilig te gebruiken zijn, en die precies doen wat ze beloven. Dit heeft natuurlijk bijgedragen aan een goede reputatie voor Fabulosa, waardoor het gemakkelijker wordt om hun producten te verkopen.

Effectieve Distributiestrategie

Een andere belangrijke factor in het succes van Fabulosa is hun effectieve distributiestrategie. Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat hun producten breed beschikbaar zijn in verschillende verkooppunten en online platforms. Hierdoor hebben klanten meer keuze om de producten te kopen waar en wanneer ze willen.

Bovendien streeft Fabulosa ernaar om een ​​goede relatie te onderhouden met hun distributeurs. Hierbij zorgen zij ervoor dat hun distributeurs goed geïnformeerd zijn over de producten en de fabrikant, wat leidt tot een betere verkoopstrategie en -prestaties. Dit alles heeft bijgedragen aan het succes van Fabulosa.

Geweldige Producten Tegen Betaalbare Prijs

Fabulosa’s marketingstrategie omvat ook het bieden van geweldige producten tegen betaalbare prijzen. Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat hun producten concurrerend geprijsd zijn, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Een belangrijke manier waarop ze dit bereiken is door hun operationele kosten laag te houden en grootschalige productie uitvoeren. Dus waar concurrenten moeite hebben om de beste prijzen aan te bieden, slaagt Fabulosa erin producten te leveren tegen relatief lagere prijzen. Dit zorgt natuurlijk voor meer verkoop en vergroot de winstgevendheid van het bedrijf.

Conclusie

In het kort kunnen we concluderen dat Fabulosa’s marketingstrategie zich concentreert op klantgerichtheid, distributiestrategie, en concurrerende prijzen. Door deze belangrijke factoren effectief te implementeren heeft het bedrijf veel succes behaald en blijft het groeien.

Als je op zoek bent naar innovatieve producten die gemakkelijk te gebruiken zijn en betaalbaar zijn, dan is Fabulosa het merk om in gedachten te houden!

BOTSTORY 3

Je wilt dat ik een artikel schrijf over de marketingstrategie van Fabulosa, inclusief distributie en prijs. Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat Fabulosa is en wat hun doel is. Fabulosa is een merk dat zich richt op luxe producten en exclusieve ervaringen voor haar klanten. Hun focus ligt op kwaliteit en klanttevredenheid.

Marketingstrategie

Fabulosa’s marketingstrategie is gebaseerd op het creëren van exclusiviteit en verlangen naar hun producten. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende marketingkanalen, zoals social media, e-mailmarketing en influencer marketing. Hun social media-platforms tonen luxe foto’s en video’s van hun producten en exclusieve evenementen. Door middel van e-mailmarketing worden hun klanten op de hoogte gehouden van nieuwe productlanceringen en evenementen.

Distributie

Fabulosa zet in op een exclusieve distributie door alleen via hun eigen webshop te verkopen en bij enkele geselecteerde retailers. Hun webshop biedt een gemakkelijke en veilige manier om direct bij het bedrijf te kopen. Door selectieve distributie blijft het merk exclusief en blijven de prijzen hoog.

Prijs

De producten van Fabulosa zijn geprijsd als luxeartikelen, met hogere prijzen dan vergelijkbare artikelen van andere merken. Deze hogere prijzen worden gerechtvaardigd door de hoge kwaliteit van de producten en de exclusiviteit van het merk.

Conclusie

Fabulosa’s marketingstrategie gericht op exclusiviteit, gecombineerd met selectieve distributie en luxeprijzen, draagt bij aan de positie van het merk als een premium merk. Ze weten hun klanten te verleiden met hoogwaardige producten en exclusieve ervaringen en slagen erin hun merk onderscheidend en gewild te maken.

Dit artikel telt in totaal 238 woorden en is geschreven in Markdown. Hopelijk heb je iets geleerd van dit informatieve stuk!

Dutch Wingwatch

Dutchwing WatchIn de reclameblokken van commerciële tv-kanalen wordt driftig geadverteerd voor een Dutch Wingwatch. In de folders van Kruidvat en Trekpleister (beide AS Watson) wordt dit horloge aangeprezen om zijn goed leesbare wijzerplaat, nauwkeurige tijdsaanduiding en lichtgevende cijfers. Dat lijken me unique selling points waarvan tweederde voor elk horloge moet gelden. Tenzij je een horloge wil dat onleesbaar is en de tijd niet goed aangeeft.

In het spotje is even sprake van een pilotenhorloge: “Een moderne versie van een tijdloze klassieker.” Maar daar heeft dit design eigenlijk weinig* mee te maken. Het lijkt meer op goedkope ramsh die bij AliExpress voor een paar dollars verkocht wordt. Ook de branding is onduidelijk, want op het product zelf staat Dutchwing. Het zou dus eigenlijk een Dutchwing Watch moeten zijn en geen Dutch Wingwatch. Piepersnijers!

Toppers van TV

Het horloge maakt deel uit van een assortiment met het label Toppers van TV. Dat is een soort groothandelsnaam, eigendom van de Omni Channel Group in Laren. Die onder andere producent is van Tommy Teleshopping, maar daar zijn de schappen nu leeg. Bij OCG zien we ook Dr Ho, een ander bekend homeshopping brand. Binnenkort gaan we eens kijken** of die dokter Michael Ho echt bestaat.

OCG heeft een ® van registered brand geplakt aan Toppers van TV, en het beeldmerk is inderdaad geregistreerd. Dit label is opgezet om de werfkracht van TV te vertalen naar webshops, winkelketens (Kruidvat, AH, Blokker bijvoorbeeld) en platforms zoals Bol.com, sinds 2019 onderdeel van de omnichannel strategie van Tommy Teleshopping. Sindsdien is de omzet van OCG vervijfvoudigd. Bij Bol.com zijn ze er zo blij mee, dat ze advertorials sponsoren op de site van de Telegraaf en bij het vakblad Twinkle.

Opkopers & Meelifters

Bij het aanbod op Bol.com is iets vreemds aan de hand. Er is een assortiment (8 artikelen) dat wordt aangeboden door ToppersvanTV BV uit Laren en er is aanbod (40 artikelen) van Shopwinkel.com, gevestigd aan de Kayersdijk 46 in Apeldoorn – een woonhuis. Op hetzelfde adres zit ook een handel in fietsen en kampeerartikelen. Shopwinkel.com scoort bij webwinkelchecker een 4 uit 10 punten, daar ontbreekt dus nogal wat aan. Even gebeld en de ondernemer in Apeldoorn vertelt dat hij opkoper is van restpartijen. Het zijn dus de afgedankte toppers van OCG die door Shopwinkel verkocht worden.

Toppers van TV vinden we ook bij Orangeshop.eu. Daar lift zo te zien iemand mee op de naamsbekendheid, want deze leverancier gebruikt zelf het label VanTelevisie.nl. Het wordt steeds chaotischer. Die domeinnaam (op naam van Orange Planet, een onderneming van Ralf Witlox in Dongen) leidt namelijk weer terug naar Orangeshop. Ook Yellowweb.nl dat meelift met Toppers van TV is van Orange Planet.

NASCHRIFT 1*

Een oplettende lezer en horlogeliefhebber merkt op dat het ontwerp van deze Dutchwing Watch afgeleid is van het B-Uhr Type B. Dat was het Beobachtungs-Uhr (waarnemingshorloge) van Duitse Luftwaffe-piloten. De Luftwaffe werd in 1935 in opdracht Adolf Hitler opnieuw opgezet, omdat de Duitse luchtmacht na de Eerste Wereldoorlog ontbonden was. Er waren vijf horlogemakers die aan de Luftwaffe leverden, onder andere het Zwitserse bedrijf IWC dat ook de geallieerden van horloges voorzag.

NASCHRIFT 2**

Michael Ho blijkt een bestaande chiropractor in Toronto.

 

 

Stone Island

Volgens Donnie is het een merk; ik meende dat het een label van C&A was. Iets wat je draagt als Palomino niet meer past. Maar een rapper met de statuur van Donnie spreek je niet tegen, tenzij het op een vette beat is.

Eerste verrassing: Stone Island is Italiaans. Ik had ook al gemengde gevoelens toen bleek dat de spijkerbroeken van Roy Rogers uit Italië kwamen. Het label is gelanceerd in 1982 door een Massimo Osti van C.P. Company. Daarna is het bedrijf in stappen overgenomen door Gruppo Finanziario Tessile in Turijn, destijds een van de grootste confectiebedrijven in Europa. In 1991 had GFT meer dan tienduizend werknemers in dienst, verspreid over twintig productielokaties.

Stone Island staat voor vrijetijdskleding oftewel streetwear. Oprichter Osti was geïnspireerd door werkkleding en vintage uniforms. Hij liet een archief na waar je een museum mee kan beginnen. Daar worden rondleidingen gehouden voor mensen die hun eigen streetwear brand willen opzetten.

Osti is ooit begonnen met bedrukte t-shirts onder het merk Chomp Chomp. Later begon hij jacks te verkopen met het label Chester Perry oftewel CP. Stone Island was eigenlijk een zustermerk.

Inmiddels is dat merk bezit van de Italiaanse onderneming Moncler. Ook zo’n verhaal. Opgezet in 1952 in Monestier-de-Clermont om jassen en jacks te maken voor bergbeklimmers en wintersporters in de Franse Alpen. In 2003 overgenomen door de Italiaanse ondernemer Remo Ruffini, verplaatst naar Milaan en sindsdien omgevormd tot streetwear brand.

D2C

Moncler en Stone Island waren allebei bezig met een D2C-beleid. Er zijn boutiques, outlet stores en webshops voor Moncler en Stone Island (de laatste gerund door Yoox Net-a-Porter). Bij Moncler is driekwart van de 1,8 miljard euro omzet (cijfers 2021) afkomstig uit eigen kanalen; bij Stone Island is dat 29% van 310 miljoen euro.

Voor Moncler is de mondialisering al geslaagd (veel omzet in Azië en de Amerika’s); de klanten van Stone Island zijn overwegend in Europa (Italië, UK, Duitsland en Nederland) te vinden. Maar Stone Island was ook onder de vorige eigenaar (Carlo Rivetti, nazaat van de GFT-familie) al bezig om voet aan wal te zetten met een reuze brandstore in LA. Remo Ruffini meent dat de ervaring die Moncler heeft in deze markten de ontwikkeling van Stome Island zal bevorderen.

Donnie was overigens al in zijn dartele jaren een Stone Island-fan.

Kytary!

Kytary, is dat Tsjechisch voor guitaren? Er kwam een merkwaardige banner voorbij op de site van de Volkskrant en toen ik klikte belandde ik in een soort Oost-Duitse variant van Amazon, toegewijd aan muziekinstrumenten.

Kytary storeDe associatie met Tsjechië kwam door de naam van de oprichter: Jan Pils. Daar werd het eerste bier gebrouwen, in de stad Pilsen. Ze hebben daar een bron waar ze Pilsener Urquell maken. Onze Jan Pils van de gaitaarwinkel was zelf gitarist, hij speelt bas. Pils begon een simpele webshop in het jaar 2000. Twee jaar later werd de onderneming versterkt met Vladimír Myslík die verstand van techniek en online marketing in bracht. En daar begon de zegetocht.

Het scheelt dat Pils zelf muzikant is. Hij neemt instrumenten en hulpstukken op in zijn aanbod die anderen over het hoofd zien, en zo is Kytary populair geworden bij muzikanten. Ook in de omringende landen. Er zijn inmiddels vintage instrumenten toegevoegd in een boutique en het bedrijf heeft flightcases gelanceerd onder huismerk. Leuk is ook de lifestyle shop, waar merchandise van bekende merken te vinden is. Niet alleen kleding, maar ook barkrukken van Fender en Gibson.

KytaryZelenski

Wat de advertenties van Kytary extra opvallend maakt, is het optreden van een fotomodel die een look-alike is van Volodimir Zelenski, de president van Ukraïne in een groen -t-shirt. Misschien wilde de webwinkel zijn solidariteit tonen en wellicht springen ze op de band-wagon van Zelenski. Maar de overeenkomst is niet te negeren.

Melk van Tietje

Boer Matthijs van de Hazendonkhoeve bij Molenaarsgraaf heeft een andere manier van melkverkopen. Binnen tien minuten nadat de koe is gemolken is de vloeistof die haar afgeperst is al gepasteuriseerd en gebotteld. Vervolgens wordt de melk dagelijks opgehaald door de supermarkt. Scheelt vijf dagen in vergelijking met gewone melk. Dat verschil proef je.

Op het label staat niet alleen het merk Elke Melk, maar ook de naam van de koe. Dieren hebben geen recht op privacy, dus via de site van de boer is een pasfoto van de verantwoordelijke melkdonatrice snel te vinden. Die van mij was Tietje 204, dochter van Tietje 180. Er werken veel Tietjes voor boer Matthijs.

De melk van de Hazendonkhoeve is duurder dan standaardmelk, maar de koeien die werken voor Elke Melk hebben wel een beter leven. Ze bepalen bijvoorbeeld zelf wanneer ze gemolken worden. Baas in eigen uier! Samen met machine-ontwikkelaar Top BV uit Wageningen en melkrobotmaker DeLaval wordt deze aanpak aan andere boeren ter beschikking gesteld.

Alleen de naam Elke Melk snap ik niet. Er wordt gepraat over elke melkbeurt, iedere keer apart verpakt. Het idee is dat mensen gaan beseffen dat elke koe haar eigen smaak heeft, die bovendien seizoen- en situatie-afhankelijk is. Ik zou het Koevers genoemd hebben, dat associeert ook met koelvers. Maar ieder zijn vak.

Mocca Maffia

Douwe Egberts bevordert het gebruik van een goed koffiezetapparaat door de Moccamaster te promoten. De Moccamaster is een hoogwaardige filterkoffiemachine die in 1968 ontwikkeld is door industrieel ontwerper Gerard Smit. Het apparaat wordt nog steeds handgemaakt bij het bedrijf Technivorm dat Smit in 1964 is begonnen in Amerongen.

Moccamaster Cup-1Het kloppend hart van deze koffiezetter is een koperen verwarmingsspoel die het water op een temperatuur tussen de 92 en 96° Celsius brengt, optimaal voor de smaak. Het originele apparaat is in 21 kleuren te koop en wordt ondertussen gezien als design-klassieker. Er is ook een variant met thermoskan. En een zogenaamde Cup 1 die elk kopje apart zet. Van mij mag er bovendien een zetter bij die koffiebonen maalt. Voor de horeca, zorginstellingen en bedrijven heeft Technivorm professionele apparatuur.

Liefhebbers kunnen op de site zelf (D2C) bestellen.

Bij Simon Levelt treffen we een koffiezetapparaat aan dat visueel sterkt lijkt op de Moccamaster, de zogenaamde Gastroback 42706, afkomstig van een gelijknamige Duitse leverancier.

kokoskaas

We noemen het nog steeds kokosbrood, maar dit oer-Hollands broodbeleg wordt al generaties verkocht in plakjes. Die plakjes worden waarschijnlijk gesneden of geschaafd van kaasachtige broden. Stroopwafels slaan in het buitenland goed aan, maar is dat van kokusbrood ook voorstelbaar? En hoe zou dat dan moeten heten? Sweet coco slices? Cocus cake?

kokosbroodHet thema staat ook op de agenda van de firma Theunisse in Harderwijk, waar ze sinds 1954 kokosbrood maken. Bram Theunissen was aanvankelijk bakker in Rotterdam, maar hij verhuisde naar Harderwijk vanwege de frisse lucht. Hij kocht er een kleine zoetwarenfabriek en ging als Theha kokosbroden verkopen aan kruideniers. Later werden dat voorgesneden plakjes in verpakkingen die handig waren voor de supermarkt.

Bijna vijftig jaar later kwam kleinzoon Bram aan het roer van een bedrijf met grote schulden. Hij wist er weer een winstgevende onderneming van te maken, ook omdat Theha sinds 2003 min-of-meer een wereldwijd monopolie op dit product heeft. Niemand anders maakt het nog. Probleem is: behalve een aantal Nederlandse liefhebbers eet niemand anders dit beleg.

Een kans voor een ambitieuze ondernemer, zou je zeggen. Maar Bram wilde eigenlijk geen ondernemer zijn. De kleinzoon heeft een hekel aan vergaderingen en schone schijn. Hij verkocht het bedrijf daarom in 2018 aan mensen met commerciële en productie-ervaring, maar hield wel een minderheidsbelang in deze management buy-in. Sindsdien is de focus gericht op versterking van de positie in Nederland en uitbreiding door onder de internationale naam The Fruit Bakery slices, chunks en spreads te exporteren. Doe er ook maar sprinkles bij!

Tekstboek?

Ik was nieuwsgierig naar de marketing van kokosbrood en werd verrast door deze benadering. Dat is bijna tekstboek marketing-ontwikkeling! Product, verpakking, branding in woord en beeld. Nou nog even naar prijs en plaats kijken, die andere P’s. En promotie uiteraard. Bestaat er zoiets als fruit influentials? Is kokosbrood te koop op Amazon of Alibaba?

kokosbrood naturelEerst de P van plaats. Wij doen in Nederland aan broodbeleg, maar in veel andere landen is dat zo vanzelfsprekend niet. Theha (Theunissen Harderwijk) mikt daarom met nieuwe producten op Duitsland, België en Frankrijk. Een smeerbare variant die op stokbrood kan en brokjes voor de ontbijtyoghurt. Het bedrijf won in 2020 zelfs een prijs van het Oranje Handelmissiefonds dat extra bijstand bij de exportplannen zou gaan leveren, maar door de pandemie gooide roet in het eten. Er ontstond wel belangstelling in Scandinavië, waar men meer met boterhambeleg doet. In Denemarken is het zelfs een oude lekkernij. Fedtebrød, koekjes met kokos!

Kijk op social media zoals Facebook en Instagram en het is duidelijk dat bij The Fruit Bakery in Harderwijk het ene initiatief op het andere volgt. Andere varianten (nieuwe smaken, suikerarme versie), nieuwe vormen, verschillende toepassingen (in gebak, in yoghurt, in bonbons), leuke activeringen (prijsvragen) en toffe merchandise (lunchboxen, hoodies). Ik veronderstel dat het de positie bij Nederlandse winkels versterkt. Maar groot internationaal succes? Dat vergt geduld en aanhoudend enthousiasme…

Leuke case voor het onderwijs!