UA-118352680-1

BrandXXI

NVIDIA inside?

Niet het gegeven dat Nvidia volgens de beurzen medio juni ’s werelds meeste waardevolle onderneming is, maakt dit nieuws opvallend. Maar vooral de spectaculair snelle groei van de aandelenprijs. In een half jaar is de marktkapitalisatie 2,5 keer zo hoog geworden.

Wie is Nvidia? Deze chip-fabrikant zet rekenkracht op silicon, net zoals AMD en Intel. De technologie van Nvidia maakt intensieve rekenprocessen mogelijk, wat gewild is voor kunstmatige intelligentie. Intel maakt vooral central processing units (CPU’s); Nvidia maakt graphic processing units (GPU’s).

De chips van Nvidia zijn te vinden op videokaarten in computers, mobieltjes en game consoles. Maar ook in zelfrijdende auto’s. Sinds 2020 is de omzet van Nvidia verzesvoudigd.

Nvidia is gevestigd in Santa Clara (Californië), maar het gebeurt wel vaker dat technologiebedrijven uit verre landen verhuizen naar de VS. Het bedrijf is echter in 1993 opgericht door Jensen Huang, een ingenieur met een Amerikaans-Taiwanse achtergrond die werkzaam was in Silicon Valley. Hij werkte samen met Curtis Priem en Chris Malachowsky die beiden niet tevreden waren met hun werkzaamheden bij Sun Microsystems. Het drietal deelde een toekomstvisie op het belang van video gaming en de behoefte aan grafische rekenkracht.

De naam van hun onderneming is een samentrekking van NV (next version) en invidia (jaloezie). De driehoek is een terugkerend thema in het bedrijf, want de driehoek is volgens Huang een bouwblok in computer-graphics. De driehoek is ook te zien in de architectuur van het nieuwe hoofdkantoor in Santa Clara.

Cloud Bursting

Begin 2022 nam Nvidia het Amsterdamse bedrijf Bright Computing over, een onderneming die technologie heeft ontwikkeld die intensieve rekenprocessen oftewel high-performance computing verdeelt over diverse servers. Dat kunnen ook servers in externe datacenters zijn, waardoor cloud bursting met behulp van virtuele servers mogelijk wordt.

Het bedrijf is ook een goede klant van ASML, dat de machines levert waarmee Nvidia zijn chips laat maken. ASML neemt op zijn beurt weer technologie van het Amerikaanse bedrijf af.

[kader]

Shield TV Pro

Nvidia maakt soms ook apparatuur, zoals game consoles, tables en media-players. De Nvidia Shield TV Pro geldt als een superieure media player.

MSN News >>> 365 dagen nepnieuws

Wie een app van Microsoft gebruikt of in het 365-universum verkeert, kan niet om MSN News heen. MSN News is Microsofts nieuwsplatform. Er zijn geen verslaggevers die nieuws vergaren, want MSN News doet aan curatie. De redactie brengt nieuws uit diverse bronnen bijeen om vooral veel gebruikers enkele minuten af te leiden. Zo monetariseert Microsoft het enorme bereik van al zijn apps 365 dagen per jaar, want het nieuwsaanbod gaat vergezeld van een lawine aan advertenties.

Nog niet zo lang geleden maakte MSN News nog een mozaïek van berichten uit betrouwbare bronnen zoals NRC en de Telegraaf, maar geleidelijk zijn deze grotendeels vervangen door marginale kanalen. Eén van die randgevallen is Wel.nl, op zichzelf ook weer een gecureerd kanaal dat overal nieuws en human interest vandaan haalt. Content carousels.

Wel.nl is een weerspiegeling van Welingelichte Kringen, een nieuwsplatform gevormd door drie ervaren media-professionals: Gerard Driehuis, Thomas van Rijn en Pieter Immerzaal.

Welingelicht?

Op 22 mei 2024 was op Wel.nl een artikel te lezen met als kopregel: Bijna alles wat je eet en drinkt wordt door 10 bedrijven gemaakt. De illustratie is een infographic met tien multinationals in Europa en Amerika die samen een enorm arsenaal aan bekende merken bezitten. Op de website van MSN News wordt gesuggereerd dat Wel.nl copyrights op deze illustratie heeft, maar dat lijkt me stug. Dit soort redacties heeft helemaal geen mensen in dienst die onderzoek doen. Dat wordt gewoon uit andere media gekopieerd, zonder bronvermelding.

In het artikel is wel een bron verwerkt, want er zit een link in verstopt naar BusinessAM in België. Daar is het verhaal op 18 mei 2024 geplaatst en op deze site wordt de echte bron genoemd: Oxfam North-America. Dan is het oorspronkelijk verhaal natuurlijk snel gevonden. Dat is geopenbaard in 2013, meer dan tien jaar geleden. Het is geschreven door Anna Kramer, tekstschrijver voor Oxfam North-America die destijds meewerkte aan de campagne Behind the Brands om de grote multinationals te wijzen op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. Deze bedrijven worden in het vak van merkenbouwers ook wel Parents behind the Brands genoemd, onzichtbare reuzen die aan de touwtjes trekken.

Zakenkrant vind het meer dan tien jaar na dato cynisch dat zulke infographics nu opduiken in de copy-paste content-fabriek van een groot IT-bedrijf. Notabene bijeen gesprokkeld door voormalige journalisten die zich ‘welingelicht’ noemen.

Annedam

Wat is Annedam? Annedam is het ongewenste kind van Dolle Mina en Amazon.com. Een webwinkel van Zaichenko Edtech Limited in Hongkong die Chinese ramsh verkoopt met kunstmatige promoprietpraat.

Annedam is ontstaan als ode aan alle vrouwen, geschapen door vrouwen zelf. Onze kernfilosofie is simpel: ware schoonheid vind je in de kunst van zelfexpressie en zelfliefde.

Wie schrijft zoiets? Is deze tekst bedacht in Hongkong en vervolgens vertaald door een artificial translator? Is het kunstmatige kopij? Of hebben ze een lokale influencer aan het werk gezet?

Er liggen negen producten in de winkel. Zeven vage kledingstukken, een wimperkrultang en Anne Goud Creme. Op de verpakking van deze antirimpelcreme staat FivFivGo. Maar aanleiding om deze webwinkel te bezoeken was een Instagram-reclame voor een bijzonder effectieve anitimuggenlamp. Het is de gebruikelijke nep: nep-aanbevelingen, nep-recensies en nep-informatie.De LightGuard lamp (voor een euro of zes te koop bij AliExpress) zou uitgevonden zijn door een bijklussende boer uit de Flevopolder. Let ook op de tropische stranden!

Er is een bedrijf Zaichenko in Oekraïne dat software bouwt.

 

Krijg de klere

Sifan Hassan is 100% straat in de kleren van Nike x Patta. We herkennen haar amper terug. Zo’n collab resulteert in een capsule collection. Nou nog alle lingo correct gebruiken. Corrigeer het anders maar in de comments.

Patta is van oorsprong een Nederlandse merk. Zakenkrant gaat van de weersomstuit ook een beetje patois praten. Patta is Surinaams voor schoen, dat komt af van pata pedo: canvas schoenen, nu te koop in Paramaribo. Deze klere-makers hebben zelfs een flagshipstore aan de Zeedijk in Amsterdam.

De rooties van Patta liggen bij Guillaume Schmidt en Edson Sabajo, vanouds mokumse hip-hoppers die al hun zakgeld aan sneakers besteedden. Uit die liefde ontstond een schoenenwinkel, waar al snel merchandise aan toegevoegd werd. De bekende bedrukte t-shirts, hoodies, caps en bodywarmers met patches. Ze bestaan al twintig jaar.

Europatta

Patta heeft een vergelijkbare voorgeschiedenis als Banlieue en Daily Paper. Samen zouden ze een Streetsmart Academy kunnen opzetten, waar kids from the hood een echt vak mogen leren: het bedenken, ontwerpen, inkopen en verkopen van Europees straatgoed!

Hoe komt een gelovig meisje als Sifan nou terecht bij zo’n zedenloos merk aan de Zeedijk? Dat zal via de Nike-connectie zijn. Nike gebruikt brand ambassadors om nieuwe projecten aan te jagen. Sifan is speels, brutaal en eigenzinnig*. Een loper met het hart op de juiste plek. Dat zijn best raakvlakken met Patta.

Patta Running Team

Een ander raakvlak is het Patta Running Team, in 2014 opgericht door Sabajo die vrienden en familie wilde motiveren om samen aan hardlopen te doen. Vorig jaar nam Edson een groep van twintig jonge hardlopers mee naar de Valencia Marathon. Zo loop je vanzelf in het oog bij de grotere merken. Patta heeft al meer collabs achter de rug.

  • Toegegeven: ik heb een fan-crush op Sifan. Ze verdient meer trouwe sponsors!

 

Amazing Taste

Misschien was Amazing Orient een betere merknaam geweest. Het domein waarin de onderneming Amazing Oriental met een mix van groothandel, detailhandel, catering en web-services actief is, kan wel een sterk merk gebruiken.

Wie een beetje rondreist door West-Europa weet dat Frankrijk, België, Engeland en Nederland elk hun eigen historische banden met Azië hebben. Frankrijk heeft zijn Indo-China, Engeland is meer verbonden met India en omringende landen, Nederland is gelinkt aan Indonesië.

De eerste winkel werd in 1986 geopend aan de Amsterdamse Nieuwmarkt. Daar bij de Zeedijk zaten meer van die Oosterse stapelwinkeltjes die waarschijnlijk ook als groothandel andere toko’s van handelswaren voorzagen. Amazing Oriental onder leiding van ondernemer Martin Chan heeft nu 24 vestigingen en een webshop, met een DC in Duiven. Die winkels fungeren niet alleen als shop, maar er zijn ook versbereide gerechten te koop.

Foodcorners

Daarnaast beschikt Oriental over tien foodcorners.  Daar zien we al dat de branding nog wat met de losse pols gebeurt, want in Den Haag heet het afhaalrestaurant Amazing Taste. Ook geen slechte naam. Tegen de tijd dat de eerste foodtrucks de weg op gaan, moet er wel een keuze zijn gemaakt. Dan is de online bestel-app hopelijk ook professioneler opgezet, want de huidige besteldienst is een ramp.

Voor de liefhebbers is in de webhop bevroren peking eend te vinden, maar ook dimsum (dumplings) en bao pao (gestoomd broodjes met vulling). Die bestellingen kun je als klant zelf ophalen in de winkels van Amazing Oriental, want er zit vast een vestiging in de buurt. Voordeel van shoppen: je doet nieuwe ideeën op.

Haver-ijscoman

Oatly is een Zweedse onderneming die van haver zuivelvervangers maakt; melk, yoghurt, smeerkaas en nu ook softijs. Om de zichtbaarheid van dit nieuwe ijs te vergroten, zet Oatly een foodtruck en vliegende winkels in. Promotionele D2C!

De pop-up truck Oats on Tour rijdt naar uiteenlopende festivals in Scandinavië, de UK, Duitsland en Nederland. In Amsterdam is een scoop-shop gevestigd aan de Prinsengracht 16.

In de Verenigde Staten heeft Oatly ook al eens aangepaste foodtrucks ingezet om chocolat-fudge bars uit te delen, veganistische magnum-challengers. Daarvoor zijn 25 bestelwagens omgetoverd die binnen enkele dagen meer dan 16.500 samples uitdeelden. Oatly is sinds 2017 actief in de VS en werkt daar nauw samen met Starbucks. Veganistisch soft-ice wordt er sinds 2021 verkocht bij de frozen yoghurt shops van 16 Handles.

Sinds 2017 mogen producenten van zuivelvervangers zoals Oatly overigens geen begrippen als melk, yoghurt en kaas meer gebruiken van het Europese Hof. Dat zou verwarring kunnen veroorzaken. Het hof maakte een uitzondering voor pindakaas en cacaoboter.

Bichini

Kopers van zwemkleding kunnen nu ook in Europa terecht bij de Chinese webwinkel Cupshe. Een mooi voorbeeld dat aantoont dat meer Chinese ondernemers de sprong naar Noord-Amerika en Europa wagen. Maar ook dat ze bereid zijn om snel te leren en zich aan te passen aan lokale wensen.

Cupshe is opgericht in 2015 door de Chinese ondernemer Mike Zhao. Deze reseller verkoopt vooral zwemkleding voor vrouwen, overwegend via platforms zoals Amazon maar ook via de eigen webshop en app. Dat wordt D2C genoemd, maar eigenlijk is het gewoon een kledingplatform. De verhouding Amazon / D2C is ruwweg 30/70. Het merk doet in de VS veel aan collabs met celebrities en andere influencers. Opvallend is dat ook samenwerkingen gezocht worden op het gebied van grote maten en kleine cups.

Plus-sizes

De webshop is erg populair met plus-sizes. Klanten zijn enthousiast en delen dat door middel van reviews en aanbevelingen. Dat wordt door Cupshe uitgebreid gefaciliteerd. Het assortiment is recent uitgebreid met athleisure oftewel sportieve vrijetijdskleding. Voordeel is dat de verkoop zo minder seizoensgevoelig wordt. Omzet in 2022 was 175 miljoen dollar.

Blote Navels

De bedenker van de bikini was Louis Réard, een auto-ontwerper die na de Tweede Wereldoorlog van een nadeel (grondstofgebrek) een voordeel (blote navels) maakte. Tot zijn overlijden in 1984 runde Réard veertig jaar lang een bikinibedrijf in Parijs. Het merk is in 2017 uit de lappendoos gehaald door de Schotse zakenman Richard Emanuel die chique zwemkleding wilde verkopen onder het label Réard Paris, maar al binnen een jaar lag deze onderneming op z’n gat.

Voor de liefhebbers plaatsen we een Youtube-versie van de film Manina, Meisje zonder Sluiers (1952) met een hoofdrol voor een piepjonge Brigit Bardot als vuurtorenwachtersdochter in bikini.

 

Fragrance Marketing met Fabulosa

Bij Wibra en Action wordt sinds kort Fabulosa verkocht, een merk schoonmaakmiddelen afkomstig uit Engeland. Deze leverancier maakt ook personal care producten, zoals body lotion en foot wipes. Verontrustend is dat de fleurige en fruitige verpakkingen tot misverstanden kunnen leiden. Kijk maar naar de namen: Pink Lemonade, Black Cherry Merlot, Lemon Sherbet en Blueberry Sugar. Het lijken wel siroopdrankjes.

De markt van schoonmaakproducten wordt gedomineerd door enkele multinationals, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor nieuwkomers. Een interessant verhaal is dat van HG, ooit ontstaan in Zweden als zwembad-schoonmaakmiddel maar inmiddels een Nederlands bedrijf in de Flevopolder. Daar komen we later op terug.

Want eerst kijken we naar Fabulosa, een Brits bedrijf dat pas sinds 2019 bestaat maar al fenomenale groeicijfers openbaart. Volgens de oprichters Mike en James Sharpe (vader en zoon) omdat we sinds de lockdowns veel fanatieker zijn gaan poetsen. Ook de distributie via discounters en poundstores die grote partijen inkopen, draagt bij aan de groei. Maar James is ervan overtuigd dat het eigenlijk de fragrances zijn die de doorslag geven, de focus op innovatieve geurtjes.

James is trouwens ook betrokken bij Active Brands Concepts, dus die is altijd in te huren voor een advies of second opinion. Om de verwarring compleet te maken, hebben deze branding consultants een eigen webshop waar ze autoschoonmaakmiddelen verkopen. Ga er maar van uit dat het een proeftuin is, waar speels geëxperimenteerd wordt met concepts.

Cleaning Bubbles

Ik heb via Artific ChatGPT gevraagd om een journalistiek artikel te maken over de marketing van Fabulosa, en werd daardoor attent gemaakt op de inzet van influencers en social media. Het bedrijf verspreidt grappige memes via Facebook, Instagram en Tiktok, en organiseert prijsacties. Bovendien vraagt Fabulosa aandacht van cleaning influencers, een bubbel op zich.

Wat #feitenbreier ChatGPT helaas niet meeneemt, is de rol van distributie en prijsstelling in de marketing van Fabulosa. Ik veronderstel dat de kunstmatige intelligentie een platte definitie van marketing hanteert, en de P’s van Kottler niet kent. Voor een tweede versie heb ik daarom gevraagd ook naar Plaats en Prijs te kijken, maar daar raakt het algoritme in verstrikt. Het resultaat is een artikel vol gemeenplaatsen. De derde variant is helemaal de weg kwijt, want die maakt van Fabulosa een premium brand.

Terug naar de echte wereld. Fabulosa is in 2021 begonnen met export naar Europa (volgens de Britten een apart werelddeel waar ze geen onderdeel van uitmaken) en inmiddels is het bedrijf ook in Australië en het Midden-Oosten actief. In dat jaar nam de omzet met 78% toe tot bijna £35M. Cijfers over 2022 zijn nog niet bekend gemaakt, maar verondersteld mag worden dat de fabuleuze groei doorgezet is en ze nu rond de £50M of £60M zijn aangekomen.

Groei

Ik zou me er ook niet over verbazen als het bedrijf op deze manier kapot groeit of plots overgenomen blijkt door een multinational. Die zijn namelijk een maatje groter (zie lijstje met omzetten in 2022) en eraan gewend om challengers op te slokken.

  • PG > $80B
  • Unilever > $75B
  • Henkel $24B
  • Colgate-Palmolive $18B
  • Reckit Benckiser $18B
  • Kao $12B
  • SC Johnson & Son $11B

HG

HG staat voor Håkan Gip, een Zweedse zakenman die in de jaren zestig een handel had opgezet in schoonmaakmiddelen voor zwembaden. Gip verkocht zijn onderneming aan een bedrijf in Finland, die de productie naar eigen land verplaatste. De Nederlandse importeur Van Altena vond dat te ver weg, en kocht de rechten om lokaal te kunnen produceren. In de volgende decennia werd de focus verschoven richting gespecialiseerde schoonmaakmiddelen voor consumenten en kwam het bedrijf in Almere terecht. Daarna volgde internationale expansie.

Deze onderneming verdient eigenlijk een eigen artikel, want de positionering en branding van HG is zo’n beetje het tegenovergestelde van Fabulosa. HG zet relatief dure gespecialiseerde schoonmaakmiddelen neer bij winkelketens zoals Jumbo, AH en Blokker. De verpakking is kleurloos (wit en blauw, bijna een geneesmiddel) en de reclame is calvinistisch: Doet wat het belooft!

HG is te vinden op social media zoals Facebook en Instagram, en het merk experimenteert met low-budget influencer marketing. Net als Fabulosa groeit HG prima, al zal het tempo wat gestager zijn. Sinds 2017 heeft de Belgische investeringsmaatschappij Cobepa een meerderheidsaandeel in het bedrijf.

BOT-STORY 1

Wat is de marketingstrategie van Fabulosa?

Als je kijkt naar het succes van het bedrijf Fabulosa, is het geen verrassing dat veel mensen geïnteresseerd zijn in hun marketingstrategie. En terecht, want deze strategie heeft hen geholpen om hun merk in korte tijd enorm snel te laten groeien en een loyale fanbase te creëren.

De marketingstrategie van Fabulosa berust op drie belangrijke pijlers: merkidentiteit, sociale media en influencers.

Merkidentiteit

Een sterk en herkenbaar merk is essentieel voor elk bedrijf dat op zoek is naar groei. Fabulosa heeft een merkidentiteit ontwikkeld die zowel leuk als gedurfd is, wat zich vertaalt in de productlijn die ze aanbieden en hun marketingcampagnes.

Fabulosa-producten hebben opvallende verpakkingen met felle kleuren en unieke geuren zoals ananas en kokosnoot. Dit onderscheidt hen van andere schoonmaakproducten in de schappen en maakt ze gemakkelijk herkenbaar voor de consument.

Daarnaast maakt Fabulosa gebruik van humor in hun marketingcampagnes. Een voorbeeld hiervan is hun slogan “Clean Happy”. Dit benadrukt niet alleen hun focus op schoonmaken, maar geeft ook een positief gevoel bij het gebruik van hun producten.

Sociale media

Social media speelt een belangrijke rol in de marketingstrategie van Fabulosa. Ze maken gebruik van verschillende kanalen zoals Facebook, Twitter, Instagram en TikTok om hun merk te promoten en hun doelgroep te bereiken.

Op deze kanalen creëren ze content die aansluit bij hun merkidentiteit en gericht is op het inspireren en betrekken van hun volgers. Ze delen foto’s en video’s van hun producten, organiseren winacties en plaatsen grappige meme’s en quotes.

Deze aanpak heeft ertoe geleid dat Fabulosa een grote online aanhang heeft gekregen met duizenden likes en volgers op hun sociale mediakanalen.

Influencers

Tot slot maakt Fabulosa gebruik van influencers om hun producten te promoten. Ze werken samen met bloggers en social media-influencers die een grote aanhang hebben in de doelgroep van Fabulosa.

Deze influencers laten zien hoe ze de producten gebruiken in hun dagelijkse leven en delen hun ervaringen met hun volgers. Dit heeft geleid tot een enorme toename in de naamsbekendheid en omzet van Fabulosa.

Het is duidelijk dat de marketingstrategie van Fabulosa sinds haar oprichting heeft geholpen om dit bedrijf snel te doen groeien en succesvol te maken. Door zich te richten op merkidentiteit, sociale media en influencers, hebben ze een sterke band met hun doelgroep weten te creëren en een krachtig merk opgebouwd.

Dus als je op zoek bent naar manieren om je bedrijf te laten groeien en wilt leren van het succes van Fabulosa, is het zeker de moeite waard om de strategie van dit bedrijf nader te onderzoeken en mogelijk toe te passen op jouw eigen bedrijf. Want zoals Fabulosa laat zien, kan een slimme marketingstrategie het verschil maken tussen succes en falen.

BOT-STORY 2

Herschrijving van artikel: Fabulosa’s Marketingstrategie met Distributie en Prijs

Je hebt waarschijnlijk al gehoord over Fabulosa, het bedrijf dat bekend staat om zijn innovatieve producten en marketingstrategieën. In dit artikel zullen we dieper ingaan op hun marketingstrategie en hoe ze distributie en prijs inzetten om hun succes te vergroten.

Focus op Klanten Nodigde Uit tot Succes

Een van de belangrijkste redenen voor het succes van Fabulosa is hun focus op klanten en hun behoeften. Binnen het bedrijf is er een duidelijke toewijding om aan de behoeften van klanten te voldoen en hen een uitstekende ervaring te bieden.

Deze klantgerichtheid heeft geleid tot hoogwaardige producten die eenvoudig en veilig te gebruiken zijn, en die precies doen wat ze beloven. Dit heeft natuurlijk bijgedragen aan een goede reputatie voor Fabulosa, waardoor het gemakkelijker wordt om hun producten te verkopen.

Effectieve Distributiestrategie

Een andere belangrijke factor in het succes van Fabulosa is hun effectieve distributiestrategie. Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat hun producten breed beschikbaar zijn in verschillende verkooppunten en online platforms. Hierdoor hebben klanten meer keuze om de producten te kopen waar en wanneer ze willen.

Bovendien streeft Fabulosa ernaar om een ​​goede relatie te onderhouden met hun distributeurs. Hierbij zorgen zij ervoor dat hun distributeurs goed geïnformeerd zijn over de producten en de fabrikant, wat leidt tot een betere verkoopstrategie en -prestaties. Dit alles heeft bijgedragen aan het succes van Fabulosa.

Geweldige Producten Tegen Betaalbare Prijs

Fabulosa’s marketingstrategie omvat ook het bieden van geweldige producten tegen betaalbare prijzen. Het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat hun producten concurrerend geprijsd zijn, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.

Een belangrijke manier waarop ze dit bereiken is door hun operationele kosten laag te houden en grootschalige productie uitvoeren. Dus waar concurrenten moeite hebben om de beste prijzen aan te bieden, slaagt Fabulosa erin producten te leveren tegen relatief lagere prijzen. Dit zorgt natuurlijk voor meer verkoop en vergroot de winstgevendheid van het bedrijf.

Conclusie

In het kort kunnen we concluderen dat Fabulosa’s marketingstrategie zich concentreert op klantgerichtheid, distributiestrategie, en concurrerende prijzen. Door deze belangrijke factoren effectief te implementeren heeft het bedrijf veel succes behaald en blijft het groeien.

Als je op zoek bent naar innovatieve producten die gemakkelijk te gebruiken zijn en betaalbaar zijn, dan is Fabulosa het merk om in gedachten te houden!

BOTSTORY 3

Je wilt dat ik een artikel schrijf over de marketingstrategie van Fabulosa, inclusief distributie en prijs. Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat Fabulosa is en wat hun doel is. Fabulosa is een merk dat zich richt op luxe producten en exclusieve ervaringen voor haar klanten. Hun focus ligt op kwaliteit en klanttevredenheid.

Marketingstrategie

Fabulosa’s marketingstrategie is gebaseerd op het creëren van exclusiviteit en verlangen naar hun producten. Het bedrijf maakt gebruik van verschillende marketingkanalen, zoals social media, e-mailmarketing en influencer marketing. Hun social media-platforms tonen luxe foto’s en video’s van hun producten en exclusieve evenementen. Door middel van e-mailmarketing worden hun klanten op de hoogte gehouden van nieuwe productlanceringen en evenementen.

Distributie

Fabulosa zet in op een exclusieve distributie door alleen via hun eigen webshop te verkopen en bij enkele geselecteerde retailers. Hun webshop biedt een gemakkelijke en veilige manier om direct bij het bedrijf te kopen. Door selectieve distributie blijft het merk exclusief en blijven de prijzen hoog.

Prijs

De producten van Fabulosa zijn geprijsd als luxeartikelen, met hogere prijzen dan vergelijkbare artikelen van andere merken. Deze hogere prijzen worden gerechtvaardigd door de hoge kwaliteit van de producten en de exclusiviteit van het merk.

Conclusie

Fabulosa’s marketingstrategie gericht op exclusiviteit, gecombineerd met selectieve distributie en luxeprijzen, draagt bij aan de positie van het merk als een premium merk. Ze weten hun klanten te verleiden met hoogwaardige producten en exclusieve ervaringen en slagen erin hun merk onderscheidend en gewild te maken.

Dit artikel telt in totaal 238 woorden en is geschreven in Markdown. Hopelijk heb je iets geleerd van dit informatieve stuk!

Dutch Wingwatch

Dutchwing WatchIn de reclameblokken van commerciële tv-kanalen wordt driftig geadverteerd voor een Dutch Wingwatch. In de folders van Kruidvat en Trekpleister (beide AS Watson) wordt dit horloge aangeprezen om zijn goed leesbare wijzerplaat, nauwkeurige tijdsaanduiding en lichtgevende cijfers. Dat lijken me unique selling points waarvan tweederde voor elk horloge moet gelden. Tenzij je een horloge wil dat onleesbaar is en de tijd niet goed aangeeft.

In het spotje is even sprake van een pilotenhorloge: “Een moderne versie van een tijdloze klassieker.” Maar daar heeft dit design eigenlijk weinig* mee te maken. Het lijkt meer op goedkope ramsh die bij AliExpress voor een paar dollars verkocht wordt. Ook de branding is onduidelijk, want op het product zelf staat Dutchwing. Het zou dus eigenlijk een Dutchwing Watch moeten zijn en geen Dutch Wingwatch. Piepersnijers!

Toppers van TV

Het horloge maakt deel uit van een assortiment met het label Toppers van TV. Dat is een soort groothandelsnaam, eigendom van de Omni Channel Group in Laren. Die onder andere producent is van Tommy Teleshopping, maar daar zijn de schappen nu leeg. Bij OCG zien we ook Dr Ho, een ander bekend homeshopping brand. Binnenkort gaan we eens kijken** of die dokter Michael Ho echt bestaat.

OCG heeft een ® van registered brand geplakt aan Toppers van TV, en het beeldmerk is inderdaad geregistreerd. Dit label is opgezet om de werfkracht van TV te vertalen naar webshops, winkelketens (Kruidvat, AH, Blokker bijvoorbeeld) en platforms zoals Bol.com, sinds 2019 onderdeel van de omnichannel strategie van Tommy Teleshopping. Sindsdien is de omzet van OCG vervijfvoudigd. Bij Bol.com zijn ze er zo blij mee, dat ze advertorials sponsoren op de site van de Telegraaf en bij het vakblad Twinkle.

Opkopers & Meelifters

Bij het aanbod op Bol.com is iets vreemds aan de hand. Er is een assortiment (8 artikelen) dat wordt aangeboden door ToppersvanTV BV uit Laren en er is aanbod (40 artikelen) van Shopwinkel.com, gevestigd aan de Kayersdijk 46 in Apeldoorn – een woonhuis. Op hetzelfde adres zit ook een handel in fietsen en kampeerartikelen. Shopwinkel.com scoort bij webwinkelchecker een 4 uit 10 punten, daar ontbreekt dus nogal wat aan. Even gebeld en de ondernemer in Apeldoorn vertelt dat hij opkoper is van restpartijen. Het zijn dus de afgedankte toppers van OCG die door Shopwinkel verkocht worden.

Toppers van TV vinden we ook bij Orangeshop.eu. Daar lift zo te zien iemand mee op de naamsbekendheid, want deze leverancier gebruikt zelf het label VanTelevisie.nl. Het wordt steeds chaotischer. Die domeinnaam (op naam van Orange Planet, een onderneming van Ralf Witlox in Dongen) leidt namelijk weer terug naar Orangeshop. Ook Yellowweb.nl dat meelift met Toppers van TV is van Orange Planet.

NASCHRIFT 1*

Een oplettende lezer en horlogeliefhebber merkt op dat het ontwerp van deze Dutchwing Watch afgeleid is van het B-Uhr Type B. Dat was het Beobachtungs-Uhr (waarnemingshorloge) van Duitse Luftwaffe-piloten. De Luftwaffe werd in 1935 in opdracht Adolf Hitler opnieuw opgezet, omdat de Duitse luchtmacht na de Eerste Wereldoorlog ontbonden was. Er waren vijf horlogemakers die aan de Luftwaffe leverden, onder andere het Zwitserse bedrijf IWC dat ook de geallieerden van horloges voorzag.

NASCHRIFT 2**

Michael Ho blijkt een bestaande chiropractor in Toronto.

 

 

Stone Island

Volgens Donnie is het een merk; ik meende dat het een label van C&A was. Iets wat je draagt als Palomino niet meer past. Maar een rapper met de statuur van Donnie spreek je niet tegen, tenzij het op een vette beat is.

Eerste verrassing: Stone Island is Italiaans. Ik had ook al gemengde gevoelens toen bleek dat de spijkerbroeken van Roy Rogers uit Italië kwamen. Het label is gelanceerd in 1982 door een Massimo Osti van C.P. Company. Daarna is het bedrijf in stappen overgenomen door Gruppo Finanziario Tessile in Turijn, destijds een van de grootste confectiebedrijven in Europa. In 1991 had GFT meer dan tienduizend werknemers in dienst, verspreid over twintig productielokaties.

Stone Island staat voor vrijetijdskleding oftewel streetwear. Oprichter Osti was geïnspireerd door werkkleding en vintage uniforms. Hij liet een archief na waar je een museum mee kan beginnen. Daar worden rondleidingen gehouden voor mensen die hun eigen streetwear brand willen opzetten.

Osti is ooit begonnen met bedrukte t-shirts onder het merk Chomp Chomp. Later begon hij jacks te verkopen met het label Chester Perry oftewel CP. Stone Island was eigenlijk een zustermerk.

Inmiddels is dat merk bezit van de Italiaanse onderneming Moncler. Ook zo’n verhaal. Opgezet in 1952 in Monestier-de-Clermont om jassen en jacks te maken voor bergbeklimmers en wintersporters in de Franse Alpen. In 2003 overgenomen door de Italiaanse ondernemer Remo Ruffini, verplaatst naar Milaan en sindsdien omgevormd tot streetwear brand.

D2C

Moncler en Stone Island waren allebei bezig met een D2C-beleid. Er zijn boutiques, outlet stores en webshops voor Moncler en Stone Island (de laatste gerund door Yoox Net-a-Porter). Bij Moncler is driekwart van de 1,8 miljard euro omzet (cijfers 2021) afkomstig uit eigen kanalen; bij Stone Island is dat 29% van 310 miljoen euro.

Voor Moncler is de mondialisering al geslaagd (veel omzet in Azië en de Amerika’s); de klanten van Stone Island zijn overwegend in Europa (Italië, UK, Duitsland en Nederland) te vinden. Maar Stone Island was ook onder de vorige eigenaar (Carlo Rivetti, nazaat van de GFT-familie) al bezig om voet aan wal te zetten met een reuze brandstore in LA. Remo Ruffini meent dat de ervaring die Moncler heeft in deze markten de ontwikkeling van Stome Island zal bevorderen.

Donnie was overigens al in zijn dartele jaren een Stone Island-fan.