UA-118352680-1

Krijg de klere

Sifan Hassan is 100% straat in de kleren van Nike x Patta. We herkennen haar amper terug. Zo’n collab resulteert in een capsule collection. Nou nog alle lingo correct gebruiken. Corrigeer het anders maar in de comments.

Patta is van oorsprong een Nederlandse merk. Zakenkrant gaat van de weersomstuit ook een beetje patois praten. Patta is Surinaams voor schoen, dat komt af van pata pedo: canvas schoenen, nu te koop in Paramaribo. Deze klere-makers hebben zelfs een flagshipstore aan de Zeedijk in Amsterdam.

De rooties van Patta liggen bij Guillaume Schmidt en Edson Sabajo, vanouds mokumse hip-hoppers die al hun zakgeld aan sneakers besteedden. Uit die liefde ontstond een schoenenwinkel, waar al snel merchandise aan toegevoegd werd. De bekende bedrukte t-shirts, hoodies, caps en bodywarmers met patches. Ze bestaan al twintig jaar.

Europatta

Patta heeft een vergelijkbare voorgeschiedenis als Banlieue en Daily Paper. Samen zouden ze een Streetsmart Academy kunnen opzetten, waar kids from the hood een echt vak mogen leren: het bedenken, ontwerpen, inkopen en verkopen van Europees straatgoed!

Hoe komt een gelovig meisje als Sifan nou terecht bij zo’n zedenloos merk aan de Zeedijk? Dat zal via de Nike-connectie zijn. Nike gebruikt brand ambassadors om nieuwe projecten aan te jagen. Sifan is speels, brutaal en eigenzinnig*. Een loper met het hart op de juiste plek. Dat zijn best raakvlakken met Patta.

Patta Running Team

Een ander raakvlak is het Patta Running Team, in 2014 opgericht door Sabajo die vrienden en familie wilde motiveren om samen aan hardlopen te doen. Vorig jaar nam Edson een groep van twintig jonge hardlopers mee naar de Valencia Marathon. Zo loop je vanzelf in het oog bij de grotere merken. Patta heeft al meer collabs achter de rug.

  • Toegegeven: ik heb een fan-crush op Sifan. Ze verdient meer trouwe sponsors!

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.