UA-118352680-1

Dutch Wingwatch

Dutchwing WatchIn de reclameblokken van commerciële tv-kanalen wordt driftig geadverteerd voor een Dutch Wingwatch. In de folders van Kruidvat en Trekpleister (beide AS Watson) wordt dit horloge aangeprezen om zijn goed leesbare wijzerplaat, nauwkeurige tijdsaanduiding en lichtgevende cijfers. Dat lijken me unique selling points waarvan tweederde voor elk horloge moet gelden. Tenzij je een horloge wil dat onleesbaar is en de tijd niet goed aangeeft.

In het spotje is even sprake van een pilotenhorloge: “Een moderne versie van een tijdloze klassieker.” Maar daar heeft dit design eigenlijk weinig* mee te maken. Het lijkt meer op goedkope ramsh die bij AliExpress voor een paar dollars verkocht wordt. Ook de branding is onduidelijk, want op het product zelf staat Dutchwing. Het zou dus eigenlijk een Dutchwing Watch moeten zijn en geen Dutch Wingwatch. Piepersnijers!

Toppers van TV

Het horloge maakt deel uit van een assortiment met het label Toppers van TV. Dat is een soort groothandelsnaam, eigendom van de Omni Channel Group in Laren. Die onder andere producent is van Tommy Teleshopping, maar daar zijn de schappen nu leeg. Bij OCG zien we ook Dr Ho, een ander bekend homeshopping brand. Binnenkort gaan we eens kijken** of die dokter Michael Ho echt bestaat.

OCG heeft een ® van registered brand geplakt aan Toppers van TV, en het beeldmerk is inderdaad geregistreerd. Dit label is opgezet om de werfkracht van TV te vertalen naar webshops, winkelketens (Kruidvat, AH, Blokker bijvoorbeeld) en platforms zoals Bol.com, sinds 2019 onderdeel van de omnichannel strategie van Tommy Teleshopping. Sindsdien is de omzet van OCG vervijfvoudigd. Bij Bol.com zijn ze er zo blij mee, dat ze advertorials sponsoren op de site van de Telegraaf en bij het vakblad Twinkle.

Opkopers & Meelifters

Bij het aanbod op Bol.com is iets vreemds aan de hand. Er is een assortiment (8 artikelen) dat wordt aangeboden door ToppersvanTV BV uit Laren en er is aanbod (40 artikelen) van Shopwinkel.com, gevestigd aan de Kayersdijk 46 in Apeldoorn – een woonhuis. Op hetzelfde adres zit ook een handel in fietsen en kampeerartikelen. Shopwinkel.com scoort bij webwinkelchecker een 4 uit 10 punten, daar ontbreekt dus nogal wat aan. Even gebeld en de ondernemer in Apeldoorn vertelt dat hij opkoper is van restpartijen. Het zijn dus de afgedankte toppers van OCG die door Shopwinkel verkocht worden.

Toppers van TV vinden we ook bij Orangeshop.eu. Daar lift zo te zien iemand mee op de naamsbekendheid, want deze leverancier gebruikt zelf het label VanTelevisie.nl. Het wordt steeds chaotischer. Die domeinnaam (op naam van Orange Planet, een onderneming van Ralf Witlox in Dongen) leidt namelijk weer terug naar Orangeshop. Ook Yellowweb.nl dat meelift met Toppers van TV is van Orange Planet.

NASCHRIFT 1*

Een oplettende lezer en horlogeliefhebber merkt op dat het ontwerp van deze Dutchwing Watch afgeleid is van het B-Uhr Type B. Dat was het Beobachtungs-Uhr (waarnemingshorloge) van Duitse Luftwaffe-piloten. De Luftwaffe werd in 1935 in opdracht Adolf Hitler opnieuw opgezet, omdat de Duitse luchtmacht na de Eerste Wereldoorlog ontbonden was. Er waren vijf horlogemakers die aan de Luftwaffe leverden, onder andere het Zwitserse bedrijf IWC dat ook de geallieerden van horloges voorzag.

NASCHRIFT 2**

Michael Ho blijkt een bestaande chiropractor in Toronto.

 

 

One thought on “Dutch Wingwatch

  1. Miveve says:

    Een goedkoop Chinees horloge is het zeker, maar het ontwerp is weldegelijk gebaseerd op Duitse WOII piloten horloges, namelijk het B-Uhr type B. Fabrikanten als Laco, Stowa en IWC maken nog zogenaamde ‘flieger’ horloges in deze stijl. Wat het verder met Nederland te maken heeft is anyone’s guess; ik vermoed een gevalletje Deutsch/Dutch verwarring (zoals ook het geval is bij de Pennsylvania Dutch).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.