UA-118352680-1

Dropshippers

CAAS & DAAS: Bedrog als Businessmodel

Een bekende dropshipper & businesscoach meldde onlangs in vlog vanuit zijn meest recent verworven Mercedes dat hij bezig is zijn kennis en ervaring te uitponden (monetariseren) in de vorm van coaching-as-a-service. In het geval van dropshipping zou dat dus DAAS worden.

Wat is DAAS? Je kan de hele workflow van een doorsnee dropshipper uittekenen. Dat begint bij de selectie van geschikte producten op marktplaatsen in lagelonenlanden zoals Alibaba. Dan moet hij aan beeld komen. Dat geheel uploadt hij naar zijn zoveelste website in een pasklare Shopify-template. Voor die website maakt hij reclame op Instagram, Facebook en andere kanalen. De financiële en logistieke afwikkeling wordt uitbesteed via online gekoppelde diensten. Dat alles nu toegankelijk gemaakt via een cockpit van zijn coach, een dropship-dashboard. Tegen betaling uiteraard. Hoewel het ook een vorm van klantenbinding is voor die coach. Customer lock-in!

Wat is CAAS? Dat is een vergelijkbare opzet voor call-centers. Deze variant bestaat al een paar jaar. De ontstaansgeschiedenis van CAAS verliep ongeveer zo. Een stel slimme verkopers met ervaring in de verkoop van energie begon een vergelijkingssite. Daar kwamen veel consumenten op af die een nieuwe leverancier zochten. Die leveranciers waren graag bereid de vergelijkingssite geld te betalen voor leads. Dat affiliate-model werd omgezet in een marktplaats voor callcenters. Aan dat platform werd CRM-software toegevoegd, toegang tot (gestolen) persoonsgegevens en alles wat een telemarketeer maar kon wensen. Dat platform werd vervolgens gebruikt door ondernemers in Flevoland, Limburg, de Antillen en Turkije die de Nederlandse wetten en regels rond telemarketing compleet negeerden. Caaskoppen wereldwijd.

Crimineel Netwerk?

Op zich is er met SAAS, CAAS of DAAS niks mis. Behalve als misleiding en bedrog onderdeel worden van het businessmodel. Dan ben je als leverancier en coach voor je het weet onderdeel van een crimineel netwerk. Misschien fungeer je wel de capo di tutti capi en heb je boeven als ambassadeur. Het verkooptraject van verleiding, misleiding en bedrog naar oplichting is namelijk een glibberig paadje. Hebben je resellers een vindbaar KvK-nummer of verhullen zij zich? Dragen ze BTW en inkomstenbelasting af? Nemen ze verantwoordelijkheid voor klachten en retouren?

Voor de FIOD/ECD zijn de CAAS & DAAS-leveranciers een mooi startpunt om een einde te maken aan talloze scams.

Varisimo & Zevara

Hoeveel dropshipshops door LT E-Commerce (KvK 75331683) zijn opgezet, zal wel altijd een geheim blijven. Een klein jaar geleden wilde Lorenzo Tanda uit Limburg drie stores online hebben die elk een ton per maand omzet moesten draaien. Daarna zou de keuze worden: meer stores in verschillende landen of een brand bouwen.

De webshop Zevara.nl van Tanda scoort maximaal negatief met 154 reviews in één jaar tijd, maar deze webwinkel is inmiddels verwijderd. Weinig blije klanten, niet iets om trots op zijn! Daar is Varisimo.nl voor in de plaats gekomen. Staat wel een adres op waar klanten met klachten zich kunnen melden. Lorenzo doet net alsof de kleding die hij uit China laat verschepen zelf ontworpen is. Zelf gecreëerd: een leugen. Grappig, er staan zelfs vacatures op de site.

Tanda reageert met het commentaar dat er fouten zijn gemaakt met de klantenservice bij Zevara, maar dat ze die netjes oplossen en dat de lessen meegenomen worden bij Varisimo. “De artikelen blijven uit Azie komen net zoals onze favoriete merken Nike, Stanley, Apple etc.”

Hij heeft zijn visie gedeeld met zijn leermeester en succescoach George Karpetjan van Dropship Mastery. “Voor het opbouwen van een brand is een constante cashflow uit een stuk of drie dropshipstores wel noodzakelijk. Jaah man.”

In de dropshipscamscene is Lorenzo een koele held. Zijn loopbaan is een klassiek voorbeeld: van fabrieksarbeider via de telefonische verkoop van energiecontracten naar dropshipping. Tanda heeft het ook als DJ geprobeerd. In de event-scene. Was geen succes.

Karpetjan is maar wat trots op zijn pupil: “Bro, een six-figure succesnummer! Wat ging er toen door je rond?” Hoe hij bij dat getal komt is een mysterie.Het echte succesnummer van Tanda was een hondenjasje. In een maand leverde dat bijna 70.000 euro aan bestellingen op. De Limburger hield er 14.000 euro winst aan over, oftewel 14K. Veertien douzo: is dat Limburgs?

Exit?

De coach wil ook weten of Tanda al naar vastgoed kijkt, als hij eenmaal een geslaagde exit heeft gemaakt. “Daar is het nu nog te vroeg voor. Misschien als ik een succesvolle brand heb opgebouwd en tonnen per maand binnenhark, dan wel.”

Karpetjan heeft wel een waarschuwing. “Het is ook eenzaam, ondernemen. Niemand met wie je over bepaald topics kan praten. Niemand die soms vraagt: hoe gaat het nou echt met je”

NASCHRIFT > Voor alle wannabe-dropshippers, verdiep je in de regels. Dropshippen is niet verboden, maar volg wel de Nederlandse regels (zie ook ACM) en lees de aanwijzingen van Thuiswinkel en de Consumentenbond (en ook deze) eens! En speel geen verstoppertje.

 

Van der Beek Mode – Haarlem?

Zakenkrant laat zich niet foppen. Op Instagram komt een leuke aanbieding voorbij: een winterjas van Van der Beek Mode uit Haarlem. De Chinese dropshipgeur walmt er van af. In de webshop kijken we meteen naar de Algemene Voorwaarden. Geen KvK-nummer, verzending vanuit en retour naar China. Dat is een dropshipscammer. Bij Alibaba zijn dezelfde kleren veel goedkoper.

De domeinnaam is op 19 september 2024 geregistreerd door een Niek Bouma, maar die geeft een hotmail-adres op. Dat kan iedereen zijn.

De Haarlem

Een dag later volgt op Instagram een aanbieding van De Haarlem. Een complete nepwinkel met dropshipkleding. Deze heeft wel een KvK-nummer (92176143), een adres en een naam: Headcure aan het Verdunplein 17 in Eindhoven. Ook dit is een dropshipscam, want retourzendingen moeten naar ‘ons magazijn’ in het buitenland gestuurd worden. Ze zuigen het uit hun duim.

Deze domeinnaam is in december 2023 geregistreerd door een Nigel van Bergen die beweert dat De Haarlem ooit begonnen is in 1998 als echte winkel. Weer een leugen. De oprichter heet Ties Maas en hij verstopt zich.

Grappig: De Haarlem gebruikt nu op Instagram dezelfde feed als Venomz Amsterdam. Zijn die shops onderling verbonden?  Misschien is het wel een klasje van een succes-coach: hoe word ik slapend rijk? We komen hetzelfde aanbod aan jassen tegen bij Nicolas Amsterdam, ingeschreven op naam van een Jayden Maljaars.

Casa Amsterdam + Darello Amsterdam

Nog een Amsterdamse modezaak op Instagram. Casa Amsterdam van Daan van den Eijnde. Geen adres, geen KvK-nummer, wel al de eerste negatieve Trustpilot reviews. Vast een provinciaal.

Darello Amsterdam staat op naam van een Nick IJseldijk uit Zevenaar, Deze webwinkel zou zijn opgezet in Spanje in 2009. De loze praat is eindeloos. Nick heeft eerder al de verdwenen dropshipshop Alles4baby gerund.

Linore Nederland

De webshop Linore Nederland staat op naam van EclipMarket, maar het mailadres wijst naar Ecomreus (KvK 94695822) in Vlaardingen, een eenmanszaak van Tim van Lieshout. Actief sinds augustus 2024.

Cocana + Bayuna

Een nieuwe dropshipshop van twee oudgedienden: Dion Nijssen en Rowie Driessen, eigenaars van Lunaive LLP. De reviews van hun andere shop Bayuna zijn allesbehalve lovend. Het tweetal zou zich nu in Dubai gevestigd hebben

Van Meulen Mode Utrecht + Vermeer Mode

Dat hele dropship-gebeuren zit nu in zijn nadagen, want al deze wanhopige wannabee miljonairs kopiëren elkaars trucjes snel dan ze bedacht kunnen worden. Zakenkrant maak geen nieuwe berichten meer over copycats, want we krijgen buikpijn van deze business. Nieuwkomer Van Meulen Mode Utrecht geeft bijvoorbeeld alleen zijn KvK-nummer op verzoek. Kijk nou eens op dezelfde pagina bij Vermeer Mode: exact dezelfde truc in dezelfde opmaak. Idem bij Sportzaak-Utrecht. Dat noemen we moderne flessentrekkers.

Het zijn vaak jonge ondernemers die hun ouders willen ‘ontzorgen’ door een huis en een auto voor ze te kopen. Niet zelden zijn het tweede generatie migranten, opgegroeid in armoede. Ze beseffen blijkbaar niet dat ze andermans ouders, broers en zussen oplichten. De domeinnaam Van Meulen Mode staat op naam van Stellar Goods, een postorderbedrijf (KvK 90304772) van een Omed Fazly in Almere. Het bedrijf heeft een eigen webshop (niet in gebruik) en een Facebookpagina.

Omed geeft zelf commentaar in de podcast Ecomlegend van Faruk Ilhan. Deze Ilhan woont nu in Dubai en ziet elke dag een legende in de spiegel. Dan heb je een kwetsbaar ego. Destijds maakte Fazly ongeveer 40.000 euro omzet per maand. Faruk en zijn broer Fatih Ilkan presenteren Fazly als een whitehat dropshipper die zich aan de regels houdt. Niet waar. Fazly verstopt zich.

NASCHRIFT > Voor alle wannabe-dropshippers, verdiep je in de regels. Dropshippen is niet verboden, maar volg wel de Nederlandse regels (zie ook ACM) en lees de aanwijzingen van Thuiswinkel en de Consumentenbond (en ook deze) eens! En speel geen verstoppertje.

 

Venomz Amsterdam

Er komen sneller dropshipshops bij dan Zakenkrant kan signaleren. Vandaag een aanbieding op Instagram: een winterjas van €350- voor €89,98 bij Venomz Amsterdam. Pas op: want deze Chinese ramsj is doorgaans veel te klein.

Op de homepage stond aanvankelijk triest nieuws: na 15 jaar sluiten we helaas. Dat is een bekende babbeltruc. De laatste uitverkoop. De domeinnaam Venomz is twee maanden geleden in juli 2024 geregistreerd op naam van een E&O Group (KvK 89270495) in Almere. Op de website zagen we aanvankelijk geen KvK-nummer, maar dat is later toegevoegd. Algemene Voorwaarden zij nog steeds niet te vinden.

E&O Group

E&O Group is een vennootschap onder firma. De vennoten zijn twee broers Elias en Omid M. uit Almere. Het tweetal schrikt dat ze zo snel te traceren zijn, maar Omid bezweert aan de telefoon dat hun producten van goede kwaliteit zijn en dat bij duizenden orders vast wel eens een ontevreden klant opduikt. Ze zijn bereid om klachten snel te behandelen en de Nederlandse regels voor webverkoop te respecteren. “Wij niet zoals de rest. Onze klantenservice is juist 1 van onze belangrijkste speerpunten. Daar waar menig dropshipper of online ondernemer maling neemt aan feedback of kritiek, zijn wij daar anders in.”

De webshop werd aanvankelijk offline gehaald, maar staat een dag later toch weer open. Deze keer zonder het nieuws dat ze na vijftien jaar gaan sluiten. Die webshop heeft nu wel een retouradres. Maar de ondernemers blijven praten over ‘ons magazijn’

NASCHRIFT > Voor alle wannabe-dropshippers, verdiep je in de regels. Dropshippen is niet verboden, maar volg wel de Nederlandse regels (zie ook ACM) en lees de aanwijzingen van Thuiswinkel en de Consumentenbond (en ook deze) eens! En speel geen verstoppertje.

Tekst is een keer of vier aangepast op verzoek van de ondernemers.

 

Sorandi en Zarandi-Amsterdam

Dropshipshops kun je soms op afstand ruiken. Op Instagram wordt een Halloween-masker aangeboden door een webshop met de naam Sorandi. Deze shop blijkt Algemene Voorwaarden te hebben met een KvK-nummer dat niet bekend is in het handelsregister: 75166691. Dat zien we wel vaker bij ondernemers die onzichtbaar willen blijven. Dat zijn vaak ook ondernemers die boze klanten ontwijken.

Maar er zijn meer wegen die naar deze ondernemer leiden. Hetzelfde KvK-nummer wordt namelijk ook gebruikt door Zarandi-Amsterdam en Cleaniwipes.com. De laatste twee noemen een adres in Vlissingen. Datzelfde adres wordt door weer andere shops gebruikt, dus de stamboom kent uiteenlopende lijnen.

Bij Zarandi-Amsterdam is een portret van ‘de oprichter’ geplaatst: Amir Zarandi. “Zarandi is geboren uit mijn verlangen om meer dan kleding te creëren – een beweging van zelfexpressie en grensverleggend leiderschap. Hier komt stijl samen met vrijheid.” Op de blog Famme voor jonge ouders in Nederland heet dezelfde man volgens blogger Valérij de Voijs ineens Nick, wiens vriendin loog over haar zwangerschap. En bij Kadera dat zich in Zwolle inzet tegen huiselijk geweld zien we dezelfde man zijn ervaring delen als cliënt begeleid wonen mannen. Dan hoop je toch dat zijn vriendin en haar kind nog gezond zijn. Het is zo te zien een stockfoto. Allemaal nep dus.

Veel dropshipshops zijn opgezet door jonge ondernemers die snel rijk willen worden. Daar zijn zelfs aparte trainingen voor, dat is weer een apart businessmodel. Maar de laatste tijd zien we vergelijkbare winkels opduiken die zijn opgezet door Chinese netwerken met deelnemers in China en Europa. Een bedrijfsnaam die terugkeert is Inspire Growth Limited, een onderneming die ook in Hongkong actief is. Kan natuurlijk gewoon een overeenkomende naam zijn.

Hopelijk beseft de ondernemer dat een ‘valse hoedanigheid’ een kenmerk van oplichting is.

De domeinnaam Sorandi.nl is in 2021 geregistreerd door Be Launched in Baarle-Nassau, dat ook als administratief contact-adres fungeert. Toch een Nederlandse link.

[wordt nader uitgewerkt]

 

 

Gelukszon

Op Instagram komt een feed voorbij van harstikke leuke enge Halloween-maskers. De verkoper is een webwinkel met de naam Gelukszon, netjes op een nl-domein. De prijs is €32,99 maar het riekt sterk naar een dropshipper.

Bij de algemene voorwaarden is geen KvK-nummer te zien. Dat is een verplichting voor webwinkels, dus Gelukszon is niet bonafide. Het vestigingsadres is Beaufort Gardens 1 in Londen, tevens het adres van de Chong & Associates (ook wel Ka Chong Chong). Het mailadres van Gelukszon leidt naar de firma Suzhou Liying Network Technology Co in Jiangsu. Hetzelfde mailadres wordt gebruikt door de Engelstalige webshops whimsyard.com (scam detector 17/100) en Tidesale.com (scam detector 16.1/100).

Bij Temu zijn vergelijkbare latex maskers te koop voor prijzen tussen €4- en €25. Een aanrader zijn de diverse Trump-maskers, al lijkt een deel daarvan meer op Rod Steward en onze eigen koning Willem-Alexander.

Elysanne

Elysanne is de webshop van Sanne Roosendaal. Sanne is de droomvriendin van een Adel Ranica, de Brabantse Bosniaboy die deze dropshipshop heeft opgezet en de domeinnaam geregistreerd. Zijn Sanne is een stockfoto. Alle spullen komen uit China en de ondernemer neemt geen verantwoordelijkheid. De enige manier om deze trieste vertoning te stoppen is niet meer online shoppen (bij onbekende shops).

NASCHRIFT > Voor alle wannabe-dropshippers, verdiep je in de regels. Dropshippen is niet verbonden, maar volg wel de Nederlandse regels (zie ook ACM) en lees de aanwijzingen van de Consumentenbond (en ook deze) eens!

Annedam

Wat is Annedam? Annedam is het ongewenste kind van Dolle Mina en Amazon.com. Een webwinkel van Zaichenko Edtech Limited in Hongkong die Chinese ramsh verkoopt met kunstmatige promoprietpraat.

Annedam is ontstaan als ode aan alle vrouwen, geschapen door vrouwen zelf. Onze kernfilosofie is simpel: ware schoonheid vind je in de kunst van zelfexpressie en zelfliefde.

Wie schrijft zoiets? Is deze tekst bedacht in Hongkong en vervolgens vertaald door een artificial translator? Is het kunstmatige kopij? Of hebben ze een lokale influencer aan het werk gezet?

Er liggen negen producten in de winkel. Zeven vage kledingstukken, een wimperkrultang en Anne Goud Creme. Op de verpakking van deze antirimpelcreme staat FivFivGo. Maar aanleiding om deze webwinkel te bezoeken was een Instagram-reclame voor een bijzonder effectieve anitimuggenlamp. Het is de gebruikelijke nep: nep-aanbevelingen, nep-recensies en nep-informatie. De LightGuard lamp (voor een euro of zes te koop bij AliExpress) zou uitgevonden zijn door een bijklussende boer uit de Flevopolder. Let ook op de tropische stranden!

Er is een bedrijf Zaichenko in Oekraïne dat software bouwt.

 

Feromonenparfum

Op Instagram wordt Lure Her aangeboden, een zogenaamd feromonenparfum die mannen kunnen gebruiken om hun aantrekkelijkheid te verhogen. Aanbieder is de firma Vrielex, volgens een toelichting op de eigen webshop in 1998 begonnen door vader Kevin en inmiddels voortgezet door zoon Arjan.

Dat is waarschijnlijk grotendeels klatergoud en dropshipnep. De producten van Vrielex zijn voor een fractie van de prijs te koop op AliExpress. De parfum Lure Her is daar te vinden voor slechts €2,75 met wat bezorgkosten. We zien er niet alleen dit viriele mannenluchtje van Vrielex, maar ook het damesparfum Dubai Hareem Al Sultan. Let wel goed op de hoeveelheid, want er zijn ook lege miniflacons te koop.

Op de website van Vrielex wordt een KvK-nummer (90353102) genoemd, dat we aanvankelijk abusievelijk aan een Amsterdamse apotheek koppelden. Het blijkt een nummer van de firma Vincom in Vries, opgezet door Martijn Vrieling. Op hetzelfde adres is ook de firma Vriel (90353218) actief. Deze heeft een webshop en daar komen we een onvolledig KvK-nummer tegen. Vriel en Vincom zijn in 2023 opgericht, daarvoor was de firma Vriebo (86332317) actief op dit adres, importeur van de wandpanelen Softwalls. Vrielex is als handelsnaam nog nergens bekend.

Hareem Al Sultan

De naam Hareem Al Sultan is afgeleid van een populaire Turkse televisieserie over Kanuni Sultan Suleiman, de langst regerende leider van het Ottomaanse rijk. Deze serie is geproduceerd door de Istanbul Entertainment Group (IEG) die ook een heel assortiment merchandise liet ontwikkelen. Uiteraard inspireerde dat vele namakers en meelifters. IEG bestaat niet meer, maar de merchandise is zijn eigen leven gaan leiden en wordt vanuit China de hele wereld op gestuurd.

De parfum die door Fragrantica wordt toegeschreven aan Khadlaj Perfumes uit Oman (Verenigde Arabische Republieken UAR) is te koop bij Sultan’s Perfume voor $50-, bij Walmart voor $125-, bij Marabika voor $27-, op eBay voor $11-, bij Amazon voor €20- en een slordige €4- op AliExpress. Mogelijk is Khadlaj slechts een reseller, want we zien hetzelfde product ook aangeboden worden in dropshipdoosjes van de groothandel Eelhoe. De onnavolgbare spelonken van Alibaba.

We adviseren elke marketingdocent een flesje aan te schaffen om als voorbeeld te gebruiken. Je ziet hoe een verkeerde marketingmix zeker bij een luxe-product tot gevolg heeft dat alle marge  in no-time verdampt.

NASCHRIFT > In een anonieme mail reageert Vrielex dat vrijwel alles te koop is bij AliBaba, maar dat deze Nederlandse handelaar zorgt voor snelle levering en correct afwikkeling.

Masculo

Twee maanden later zien we op Instagram een vergelijkbare reclame voorbijkomen voor Masculo, een ander feromonenparfum met een hoog gehalte Chinees dropshiplucht. De website van Masculo staat vol fake reviews en er is een nep-verwijzing naar het programma Spuiten & Slikken, met een oude foto. Op de verpakking van het product is de naam Mastulo nergens te zien; er prijkt Love & Desire op de fles.

Deze aanbieding is van Justin E-Commerce (KvK 75096323) uit Tynaarlo bij Assen. Dezelfde onderneming heeft eerder de website Pavessi.nl beheerd, die bekend is bij de Politie omdat er in 2020 klachten over zijn doorgegeven. Op Trustpilot is te lezen wat teleurgestelde klanten ervan vinden. In Zweden verkoopt Justin E-Commerce feromonenparfums onder de naam Lockelse en Lure Her.

Tynaarlo ligt vlak bij Vries. Misschien kennen deze handelaren elkaar van school, als het niet één en dezelfde persoon is. Feromoon-de-Cologne is typisch iets voor schooljongens.

 

Wonderwifi van Finebay

De naam lijkt een letterspel met eBay. Finebay.nl. Het is een webwarenhuis met kleding, sieraden, gadgets, elektronica. Allemaal dropshipperij. Pas op: bij AliExpress betaal je veel minder!

Het was de draagbare wifi-pod van €39,99 die mijn aandacht trok. Finebay adverteert ermee op Instagram – het zusje van Facebook. Volgens de verkoper zijn snelheden tot 150 mbps mogelijk en vergt de wifi-verbinding geen aparte aansluiting, geen simkaart of abonnement. Dat is onmogelijk, tenzij er een chip in zit die uit zichzelf gratis verbinding legt met een 4G/5G netwerk zoals op het apparaat gesuggereerd wordt.

Stek in and speel, lezen we in de webshop. Dat lijkt een griezelig slechte vertaling van plug & play. De verkoper heeft geen idee waar hij het over heeft. Mijn indruk is dat het een wifi-hub betreft, die door middel van een draadverbinding met bijvoorbeeld een laptop of een smartphone een reeds bestaande verbinding toegankelijk maakt met een wifi-signaal dat door andere apparaten opgepikt kan worden. Kopers kunnen er dus niet mee op pad en overal verbinding vinden, dat zou wonderwifi zijn.

Op AliExpress kost exact hetzelfde apparaat €10,89 en dan is de verzending nog eens gratis. Daar wordt het aangeprezen als signaalversterker. Het kan een autonome wifi-zender worden, maar dan dient er wel een 4G-simkaart ingestopt te worden. En is een abonnement (of pay-as-you-go) vereist. Het aanbod van Finebay is dus bedrog. Meta (Facebook/Instagram) zou deze adverteerder direct van zijn platform moeten verbannen.

Aimark London

Finebay is een activiteit van Aimark Ltd in Londen, inschrijfnummer 10853964. Het adres staat als afbeelding op de site, zodat de zoekbots het niet registreren. Aimark London is een dropshipper die onder wisselende namen steeds nieuwe ramsh uit het Verre Oosten aanbiedt. Onder het label Firststreethat hebben ze bijvoorbeeld hoeden verkocht, aanleiding voor negen klachten op Trustpilot.

Aimark Ltd (10853964)
Chase Business Centre
39-41 Chase Side
London (UK) N14 5BP