UA-118352680-1

Ziggo Zakelijk

Ook gebeld door iemand die de voordelen van Ziggo Zakelijk wilde uitleggen? Dan is de kans groot dat het een telemarketingbedrijf was dat hoopt een flinke commissie op te strijken. Want Ziggo betaalt prima voor elke nieuwe ondernemer die aangesloten wordt.

Het is een terugkerend thema in Zakenkrant, call-centers die abonnementen verkopen voor energie- en telecomdiensten. Noem het maar abonnee-handel. Die is ontstaan doordat de aanbieders (de grote energie- en telecomverkopers) een premie betalen aan bemiddelaars die nieuwe klanten binnenbrengen. Dat zijn onder andere de bekende vergelijkingssites, maar ook de Consumentenbond die de dienstverleners naast elkaar zet.

Vanuit deze vergelijkingssites zijn zakelijke marktplaatsen opgezet waar iedere kleine zelfstandige geld kan verdienen door abonneewerving mee te nemen in zijn bedrijfsopzet voor een callcenter. De ene nieuwe abonneewerver houdt zich netjes aan de spelregels, de andere heeft lak aan wet- en regelgeving. Er zitten dus oplichters tussen die de branche een slechte naam geven.

Quick Net Solutions (QNS)

Een nieuwkomer in deze handel is Quick Net Solutions, een telemarketingbedrijf (KvK 83536361) in Amsterdam. Over deze handelaar in aansluitingen wordt gemopperd op fora en reviewsites, waar het bedrijf een agressieve verkoper van zakelijke Ziggo-aansluitingen wordt genoemd. Kijk zelf op Wie Heeft Gebeld, Telefoonboek, Klachtenkompas, TrustPilot (62% negatief) et cetera.

QNS doet sinds het najaar van 2021 aan cold calling, hoewel het er ook op lijkt dat Ziggo data doorgeeft van mensen die zich op de website oriënteren op zakelijke diensten. Ziggo zou daarmee een inbreuk maken op de AVG, terwijl QNS zelf in strijd handelt met de Telecomwet door zonder toestemming zelfstandigen te bellen. Een andere handelsnaam van QNS is The Sales Academy met een hoofdvestiging in Hoorn.

Beide partijen voeren een keurmerk als Officieel Partner van Ziggo. Op het ondernemersforum Higherlevel wordt kleine zelfstandigen die zich bekocht voelen door deze verkopers aangeraden een klacht in te dienen bij de ACM en wellicht ook de verantwoordelijke topbaas bij Ziggo te wijzen op deze dubieuze dienstverlening.

Confident Sales & Marketing (CSM)

QNS en The Sales Academy komen uit dezelfde stal als Confident Sales & Marketing (KvK 74899198) dat enkele jaren geleden in Purmerend gevestigd was. Dit bedrijf is eind 2022 failliet gegaan, met een flinke belastingschuld, een onbetaalde rekening van de zakelijke financier Bridgefund en waarschijnlijk ook enkele boze (zelfstandige) werknemers als crediteuren. Hoewel de curator nog volop bezig is, blijven de betrokken ondernemers gewoon onder dezelfde naam actief.

In al die bedrijven zien we Yasin Tipiler (YT Beheer < KvK 83185054) en Soufian Douiri (SD Beheer < KvK 72023252). Beide partijen zijn ook betrokken bij The Love Co, later FreezCap genaamd, samen met Zakaria Douiri (Douiri Beheer < KvK 84309776).

De voorganger van de verschillende callcenters waar ze nu nu betrokken zijn, was Team Simpel in Hoorn. Opgezet in 2017 om energiecontracten te verkopen. Dit telemarketingbedrijf had ook callcenters in Zaandam en Den Haag. Of plaatste mensen door, want dit soort callcenters zijn nauw verweven.

Quality Sales Solutions (QSS)

Soufian Douiri (SD Beheer) komen we vervolgens ook nog eens tegen bij het callcenter Quality Sale Solutions (KvK 71363033) dat vermeldingen verkoopt in diverse stadsgidsen. QSS was tot enkele jaren geleden ook actief in de verkoop van energiediensten onder fantasienamen zoals Energie voor Ondernemers, Regionale Energiebeheer Nederland, Samenwerkingsverband voor Consumenten en Collectief voor Nederlandse Ondernemers – zie de reacties van verontruste consumenten op Tros RadarKlachtenkompasWieHeeftGebeld en Nationale Telefoongids.

Andere aandeelhouders in QSS naast SD Beheer zijn (MJ Company Holding < KvK 71362118) in Almere en Adjmal Ibrahimi (Adje’s Beheer < KvK 72023015) in Hoorn. MJ was ook betrokken bij Excellence Contact Centers (KvK 74448609) in Almere. Dat bedrijf is later voortgezet als Excellent Partners (KvK 75594153) met Hoorn als thuisbasis.

Online Platform Services (OPS)

Ibrahimi op zijn beurt is tevens actief met Online Platform Services (KvK 78346630) dat zowel als groothandel in abonneediensten actief is, maar ook zelf callcenters aanstuurt. Daar zien we kenmerkende piramide-structuur terug die in telemarketing vaker voorkomt. OPS verkoopt energiediensten en is actief voor Ziggo Zakelijk. De onderneming is in 2020 opgericht en was enkele jaren werkzaam onder de naam Gamechangers. Ibrahimi stond samen met Daniel Gras van Gras Sales aan de basis van OPS en Financial Advising Services (FAS < KvK 77394976) en later kwam ook Koen de Graaf er bij.

OPS doet bovendien voor de Vriendenloterij aan straatverkoop en beweert daar al twintig jaar ervaring mee te hebben. Maar dat is waarschijnlijk de opgetelde ervaring van de oprichters, want die zijn tamelijk jong. OPS en FAS zijn onlangs genomineerd als VodafoneZiggo Volume Seller of the Year en dus mag Ibrahimi met de leiding van Ziggo mee naar een businessbox om Ajax te zien spelen.

Tussen alle kennissen en zakenvrienden die op Linkedin hun instemming betuigen, treffen we Osman Orbay aan. Hij is directeur van de callcenters CallSure en CallTeam die vanuit Turkije energiecontracten verkopen onder namen als Bespaarteam, Tariefadvies en Ecovergelijker, en (zoals eerder beschreven) was baas van de Orbay Groep in Arnhem die in 2016 door de KvK ontbonden is.

ACM

Het verdienmodel van callcenters die energiecontracten aan zelfstandigen verkochten, werd begin 2019 gedwarsboomd toen de Autoriteit Consument & Markt stelde dat ZZPers die thuis werken dezelfde rechten hebben als consumenten. Het aantal klachten daalde van driehonderd per maand naar vijftig. Dezelfde ACM mag nu duidelijk maken dat voor telecomdiensten een vergelijkbare redenering opgaat.

Halverwege mei 2023 waarschuwde de ACM opnieuw voor callcenters die energiecontracten verkopen. Dat gebeurt vaak op agressieve en misleidende manier.

[wordt nog aangevuld]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.