UA-118352680-1

Bespaarteam?

Bijna vijfhonderd meldingen bij WieHeeftGebeld: niet bepaald iets om trots op te zijn. Vrijwel alle klagers zijn verontwaardigd over een telefoontje dat ze krijgen van het telemarketingbedrijf Orsiad uit Doetinchem. Dat betreft overwegend ongevraagde telefoontjes, in strijd met de nieuwe Telecommunicatiewet. De ACM houdt toezicht en de consument kan klagen bij Consuwijzer. Maar Orsiad belt koud door.

Orsiad gebruikt verschillende namen en websites:

Het bedrijf is geregistreerd in Arnhem met Sibel Gök als bestuurder. Mevrouw Gök zien we ook terug bij Siador, een Arnhems reclamebureau dat eind 2018 is opgericht door een Adem Orbay. Het tweetal kende elkaar al van Baroeth Multidiensten, een uitzendbureau dat zijn wortels in Maassluis heeft. Baroeth ging in 2017 failliet. Adem Orbay is een Arnhems ondernemer die op het forum van Tros Opgelicht geassocieerd wordt met talloze dubieuze zaken zoals het verzenden van spookfacturen voor MKB Registratie Services namens een Gids voor het MKB.

CallTeam & CallSure

CallSure billboardOrsiad bevat dezelfde lettergrepen als Siador. Sibel + Adam Orbay. Of het bureau zelf belt naar Nederlandse huishoudens, valt te betwijfelen. Orsiad vertegenwoordigt in Nederland namelijk het Turkse bedrijf CallTeam Cagri Merkezi uit Kayseri met vijftien vestigingen en 150 medewerkers.

CallTeam noemt zichzelf ook CallSure, de grootste en vertrouwlijkste callcenter in Turkije. Het bedrijf beweert dat een miljoen huishoudens toestemming hebben gegeven (opt-in) om gebeld te worden, vandaar dat menig telefoongesprek begint met de suggestie dat er al eerder contact is geweest.

Het bedrijf presenteert zichzelf als familiebedrijf, geleid door Osman Hakki Orbay met hulp van Mecit Orbay en Yigit Orbay. Dezelfde Osman Orbay stond eerder aan het hoofd van de Orbay Groep in Arnhem, die in 2016 door de KvK ontbonden is. Osman Orbay was bovendien samen met Halil Ibrahim Orbay betrokken bij het Nederlandse Bedrijven Data Register in Arnhem, een andere afzender van spookfacturen. Ook deze NBDR is door de KvK ontbonden. Zowel Osman als Halil en Adem Orbay waren bestuurder bij de eerder genoemde Gids voor het MKB BV, ook door de KvK opgeheven.

Het lijkt erop dat de Orbay’s hun kwalijke praktijken nu vanuit Turkije richten op de Nederlandse markt, waar de vergoedingen van de energiebedrijven voor het aanbrengen van een nieuwe klant zo hoog zijn, dat enige misleiding onweerstaanbaar is.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.