UA-118352680-1

Brückenhäuser

De verkoper die dit werk aanbiedt op een online veiling beschrijft het als een Frans tafereel. Huizen die op een brug gebouwd zijn komen op verschillende plekken in Europa voor, dus dat moet vrij snel te checken zijn. Iedereen kent de Ponte Vecchio in Florence. En inderdaad: die luie donders gokken maar wat. Google leidt de belangstellende speurder direct naar de Brückenhäuser van Bad Kreuznach in Duitsland. Op de Alte Nahebrücke!

Nou had ik uiteraard geen tijd aan verspild aan dit tafereel als het niet een wondermooie aquarel was. Kijk ernaar en zie talloze details. Mensen op de brug, een visser met fuiken, een paard en wagen, de oever achter de brug, het schaduwspel op de huizen, de weerspiegeling in het water…

Overduidelijk geschilderd door een meester. En dat brengt ons naar de signatuur. Volgens de verkoper een T. Adem. Sorry, maar ik lees iets anders. TA dp M. We weten al dat het tafereel Duits is, dus dan is het bruggetje naar diplom niet zo’n grote. Zelfs anno 2021 zijn ze nog steeds dol op hun titels, die gewichtige Duitsers. Neem maar aan dat dp M zoiets betekent als diplom malermeister. Geen ordinaire kunstschilder, maar een geschoolde meester. Zou dat de waarde destijds beïnvloed hebben?

Liverpool Street

Er staat een jaartal bij. Ik neem aan dat met ’99 de negentiende eeuw bedoeld wordt en niet de twintigste. Al zou het ook een werk ‘in de geest van’ kunnen zijn, dat recentelijk is gemaakt. De lokale kunstenaar Peter Trautmann veilde een paar jaar geleden veertien schilderijen van deze brughuizen, gemaakt in de stijl van Picasso, Dali, Matisse, Mondriaan en Van Gogh. De opbrengst ging naar een goed doel.

Op de achterkant zit een sticker waaruit blijkt dat dit schilderij eens door de London North-Eastern Railway (LNER) vervoerd is van het station Liverpool Street naar de plaats Bishop’s Stortford. Het drukwerk doet vermoeden dat dit transport in de jaren dertig plaats vond. Een tip voor vervalsers: die stickers kan je nu gewoon op Ebay kopen voor een eurootje of vijf. Maar dat zou wel erg veel werk zijn om met zo’n schilderij een paar honderd euro te verdienen.

Moritz?

Kunnen we achterhalen wie TA is? De eerste gedachte gaat naar een lokale meistermaler. Maar er bestaat een oude ansichtkaart met precies dit tafereel. Dus het is best denkbaar dat een willekeurige kunstschilder in zijn atelier een tafereel van een prent heeft overgeschilderd. Dan was het wel een Duitser, want anders klopt de diplom-theorie niet.

Er is nog een aanwijzing op het schilderij te vinden. Op het centrale huis is een bord met tekst te zien. Vergelijkbare borden zijn op diverse foto’s van deze brug te vinden, maar op het schilderij valt daar de volgende tekst te lezen > los:Moritz. Het lijkt wel een puzzel, want die schrijfwijze heeft niets Duits. Kan het zijn dat de schilder naar zichzelf verwijst in potjeslatijn: Ich bin Moritz? Er is geen schilder van die naam bekend die vergelijkbaar werk gemaakt heeft.

We zoeken gewoon door, maar ik zet dit verhaaltje alvast online. De veiling loopt nog en het hoogste bod is 3 euro. De verkoper heeft een minimumprijs ingesteld, waarschijnlijk ergens rond de 250 euro. Het werk is dat vast waard, maar ik bied niet mee. Misschien dat ik iemand in Kreuznach op het aanbod ga wijzen. Komen de Brückenhäuser weer thuis.

[Naschrift] Op een tweede veiling werd 95 euro geboden. Het is niet duidelijk of het schilderij voor die prijs verkocht is.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.