UA-118352680-1

Een wereld te winnen

In de vakgebieden van media en cultuur kennen we het begrip production value. In de bioscoop zie je als kijker de lampen op de set niet, maar als een scene goed uitgelicht is maakt dat een groot verschil voor de eindindruk. Een theaterproductie, een artikel in een tijdschrift, maar ook een maaltijd in een restaurant en de aanbouw van een huis is beter als de afwerking met liefde gedaan is.

In de zendtijd voor politie partijen zag ik onlangs een tekenfilm van de Partij voor de Dieren, een herhaling van de film die gemaakt is voor de verkiezingen van 2021. Niet een spotje van dertig seconden, maar een animatiefilm van bijna vijf minuten. Met een opvallend handschrift. De kleuren zijn ietwat ziekelijk. Het is een internationale productie, want de omgeving waarin het verhaal zich voltrekt is Engelstalig. Het commentaar is Nederlands, natuurlijk. De stem van Georgina Verbaan. Haar conclusie is: Er is een wereld te winnen. Een slagzin die de PvdD wel vaker gebruikt.

Deze inmiddels prijswinnende film is gemaakt door Steve Cutts voor de Nicolaas G. Pierson Foundation, het wetenschappelijk instituut van de PvdD. Het is spijtig (en ook wel een beetje zuinig) dat de maker geen aparte vermelding krijgt. Production value pur sang! Cutts is een Britse illustrator & animator die werkt vanuit Londen. Zijn stijl is geïnspireerd op cartoons uit de jaren twintig en dertig, maar het doomsday design is toch wel erg Cutts kenmerkende signatuur. Mensen zijn vaak zombies met lege oogkassen.

Voor de liefhebbers twee toegiften: The Turning Point uit 2020 en Happiness uit 2018.

[NASCHRIFT] Voor de Gemeenteraadsverkiezingen heeft de PvdD ook een spotje gemaakt bij Radio Kootwijk en het contrast kon niet groter zijn. Wat een fantasieloos armetierig verhaal. De tekst is een aaneenschakeling van gemeenplaatsen en het beeld is een flauwe afspiegeling van de gesproken tekst. Esther Ouwehand spreekt niet één zin goed uit. Wie maakt deze keuzes bij de PvdD? “Soms maakt het moedeloos.”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.