UA-118352680-1

Marketing100

Vandaag kwam op Linkedin iemand voorbij die trots was op zijn Marketing100 nominatie. Nog nooit van gehoord, en het betreft notabene de honderd meest invloedrijke mensen in marketing. Is dat een serieuze verkiezing of de zoveelste Vanity Award?

Wat is een Vanity Award? Dat is een verkiezing die georganiseerd wordt door een Vanity Publisher. Het businessmodel van een ijdelheidsverkoper komt er op neer dat hij mensen zo gek krijgt om te betalen voor iets dat ze zelf gemaakt hebben. Een bekend voorbeeld is het Wereldtijdschrift. Een ander voorbeeld zijn klassefoto’s die aan ouders en grootouders verkocht worden.

Er zijn wel meer varianten. Superbrands en later Coolbrands was ook zo’n parade van bedrijven die betaalden voor een erkenning. Kregen ze een glanzend koffietafelboek in ruil voor een fikse bijdrage.

Monetariseren100

De Marketing100 wordt georganiseerd door Marketingreport. Ze hebben een stuk of tien vergelijkbare rankings opgezet, dat is al een veeg teken. De prijzen worden uitgereikt op het M100 Event > 7 december in de Kromhouthal te Amsterdam. Genomineerden zijn genoemd door de abonnees op de nieuwsbrieven van de uitgever, en winnaars worden met hulp van het onderzoeksbureau MediaTest aangewezen. Kaarten voor het event zijn alleen te koop door genomineerden, zo’n zevenhonder in totaal. Een prachtig verdienmodel en een tekstboekvoorbeeld van Vanity Publishing.

  • Marketing100
  • Media100
  • Reclamebureau100
  • Influencer100
  • Mediabureau50
  • Nieuwsmedia50
  • Podcast50
  • Producenten50
  • Radio50
  • Tijdschriften50

M100Mede-eigenaar Bas Vlugt is dan ook de vleesgeworden netwerker. De oprichter van het Nederlands MediaNetwerk had er enige jaren voor nodig om uit te vinden op welke manier al die contacten te monetariseren zijn. Met een website en nieuwsbrieven valt niet zoveel te verdienen. Dat is aan Marketingreport ook wel te zien, want dat is een liefdeloos gemaakt webzine met uitgerekte foto’s.

Het was waarschijnlijk mede-eigenaar Peter Wybenga die geld zag in de verkoop van stoelen of tafels bij award events. De ijdele daalders zijn hen gegund, want zo lang mensen willen betalen om een veer in eigen gat te steken, moet je ze vooral niet tegen houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.