UA-118352680-1

Mary Stuart?

Mary Queen of Scots was een tragisch heerser over Schotland in de zestiende eeuw. Haar vader (King James V) overleed in 1542 op het slagveld toen ze zes dagen oud was. Ze kreeg daarna een katholieke opvoeding in Frankrijk, waar ze veilig geacht werd voor mensen die het op haar leven gemunt hadden. Daar werd ze uitgehuwd aan de kroonprins, maar die overleed een jaar nadat hij koning was geworden aan een oorontsteking.

In 1561 keerde Mary terug naar Schotland, maar ook daar wachtte haar een opeenvolging van drama’s. Haar nieuwe echtgenoot Henry Stuart (zelf ook een troonpretendent) kwam om bij een bomaanslag. Enkele maanden later huwde Mary Stuart de man die werd beschuldigd van die aanslag (maar niet veroordeeld was), wat vervolgens tot een opstand tegen het stel leidde van protestante edelmannen.

Ze werd in Schotland gevangen gezet, maar wist in 1567 te ontsnappen naar Engeland. Daar zat Elizabeth I op de troon, een andere achterkleindochter van Henry VII. De Engelse koningin nam Mary echter niet in bescherming, maar sloot haar katholieke nicht op in opeenvolgende kastelen om haar uiteindelijk te laten onthoofden in 1587.

Portretten

Dat onthoofden mag ook figuurlijk gelezen worden, want na haar dood werden veel portretten van Mary Stuart prompt verwijderd uit Schotland en Engeland. Een aantal is overgeschilderd en anderen zijn weggesmokkeld naar Europa. De afbeeldingen die we nu kennen, zijn onder andere gemaakt in opdracht van haar zoon James VI, twintig jaar na haar overlijden.

Op een online veiling wordt een 16e eeuws portret aangeboden van een jonge nobelman. Kijk goed, dan is er een vrouw zichtbaar met een beetje snorhaar. Ook te zien is dat delen zijn overgeschilderd. Er is een hoofddeksel weggewerkt en ook de kraag klopt niet helemaal. Maar het gezicht is dat van een jonge vrouw met een trotse blik in haar ogen.

Kan het de jonge Mary, Queen of Scots zijn?

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.