UA-118352680-1

Dom Gedoe

Een Nederlandse verzamelaar/handelaar biedt een schilderij aan dat omschreven wordt als een afbeelding uit Parijs, gemaakt door een niet geïdentificeerde schilder van de Hollandse School.

De stijl doet eigenlijk niet aan een Hollandse School denken. De kleuren zijn ietwat sprookjesachtig en de opzet is bijna illustratief, met een impressionistische streek. De afbeelding lijkt bestemd voor een ansichtkaart of als illustratie in een boek. Er is echter wel een signatuur te zien en met enige moeite is daar de naam Heinrichs in te lezen.

Dat leidt snel naar de Duitse kunstschilder Heinz Heinrichs (1886-1957) uit Aken. Als er sprake is van een school, dan is het die van Düsseldorf. Heinrichs kreeg echter ook les van meesters in Berlijn en Parijs. Hij reisde vervolgens naar Italië, de Alpen en de Lage Landen. Berlijn is de stad waar hij zijn oude dag doorbracht.

Heinz Heinrichs zelfportret

De werken van Heinrichs zijn doorgaans in het bezit van particulieren, maar het Suermondt-Ludwig Museum in Aken heeft een kleine collectie van veertien schilderijen. Daar is tevens een fonds gevestigd dat zijn nagedachtenis eert. Vaak een constructie die nazaten gebruiken om nagelaten werken bijeen te brengen en te vrijwaren van successierechten. Het fonds doet ook aankopen.

Berliner Dom

De prijsontwikkeling van Heinrichs werk op veilingen suggereert dat particulieren bereid zijn een mooi bedrag te betalen voor een schilderij dat hen aanspreekt, maar een serieuze belegging is dat niet. Ze kopen een portret, een landschap of een stadsgezicht.

Berliner Dom 1945

Vraag is nu: welke stad zien we op het te veilen schilderij? Google Photosearch verwijst meteen naar de Berliner Dom. Leg de afbeelding naast foto’s en er zijn details die verschillen, maar er zijn ook overeenkomsten. Nou is die domkerk in 1945 ernstig beschadigd bij bombardementen. Het duurde van 1975 tot 1992 voordat het bouwwerk hersteld was. Heinrichs heeft dus waarschijnlijk de vooroorlogse kerk geschilderd, mogelijk vanuit zijn herinnering. Dat zou verklaren waarom de torens en daklijsten niet allemaal herkenbaar zijn op foto’s.

Vorige dom?

Het is ook mogelijk dat de kunstschilder een voorgaande domkerk heeft vastgelegd. In 1893 is de oude kerk afgebroken en vervangen door een nieuwe praalkerk die in 1905 geopend werd. Daarna zijn nog tot 1935 belangrijke veranderingen uitgevoerd, met name in de vorm van aanbouwsels.

Berliner Dom 1895

Dat het de Berliner Dom is, heeft ook gevolgen voor de waarde. Het schilderij is 110×75 dus dat is geen klein pronkstuk aan de wand. Een liefhebber betaalt al snel een paar honderd en wellicht zelfs een paar duizend euro.

Op de online veiling zweefde de prijs lang op een niveau van vijftig euro, maar uiteindelijk werd de tweehonderd euro bereikt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.