UA-118352680-1

Oil on canvas

Het is een categorie met eigen liefhebbers: vintage racecar paintings. Een grote naam in dit genre is Frederick Gordon Crosby. Crosby was een specialist in wat later de exploded view genoemd zou worden. Het perspectief is zeer dichtbij, explodeert als-het-ware op het doek. Zijn naam staat doorgaans voluit als signatuur onder tekeningen, aquarellen en een enkele olieverf. Maar nu duiken er ook schilderijen op met kortweg Crosby als waarmerk. Wie heeft die gemaakt?

Ze zijn te vinden bij de veilingen van Catawiki en Proantic, verbeeldingsrijke autoschilderijen van ene Crosby. Volgens de verkopers is dat Frederick Gordon Crosby, maar heeft deze illustrator van auto’s voor tijdschriften als Autocar en de fabrikanten wel zoveel schilderijen in olieverf gemaakt?

Voor persoonlijk genoegen maakte Crosby inderdaad olieverfschilderijen over andere thema’s: stillevens en landschappen. Vooral zijn illustraties van de eerste generatie racewagens spreken tot de verbeelding. Die zijn zeer verzamelbaar. Maar ze zijn ook veel gekopieerd en nagemaakt. Deze illustraties zijn doorgaans uitgevoerd in potlood of krijt, technieken die langs de weg meteen tot resultaat leidden. Dus die olieverf-schilderijen van Crosby zijn een tikkeltje verdacht.

Zoek de verschillen…

CrosbyCrosby?Crosby?Crosby?CrosbyCrosby

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.