UA-118352680-1

Zipper Boots

De ritssluiting is uitgevonden door Elias Howe in 1851. Hij deed niet zoveel met zijn vondst, want Howe had het te druk met een andere project: de naaimachine. Het duurde tot na WWI voordat een verbeterde versie echt toepassing vond. BF Goodrich Company bracht laarzen met rits op de markt. Zippers!

zippsDe laarzen van Goodrich heetten aanvankelijk Mystik Boots, maar in de volksmond werden het al snel zipper boots, naar het geluid dat de rits maakte. Zip up! Goodrich had reeds varianten gemaakt voor het leger en de luchtmacht, waar de rits bij regen en koude ten goede kwam aan de kleedsnelheid. Maar vervolgens werd de sluiting toegepast op modieuze dameslaarsjes.

Pas daarna kwam de ritssluiting ook tevoorschijn in jassen, truien en uiteindelijk ook broeksluitingen.

In 1934 liep het octrooi op de verbeterde versie af en begon een kleine Japanse onderneming met productie: Yoshida Kōgyō Kabushikigaisha. Inmiddels is YKK goed voor de helft van alle ritssluitingen wereldwijd. YKK heeft een fabriek in Sneek en een showroom in Shoreditch, een modieuze wijk in Londen. Door jonge ontwerpers en gevestigde kunstenaars te steunen, draagt YKK bij aan de reputatie van de rits en nieuwe toepassingen. Een voorbeeld is de YKK Prifa, een voorbedrukte rits. Het is oppassen geblazen, want de vermaledijde knoop zint op wraak.

Het woord rits is trouwens nog mooier dan zipp. Wie heeft rits ooit bedacht?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.