UA-118352680-1

Babbelmelk

Een paar jaar geleden zag je ineens allerlei puberende geeks actief worden met proteïneshakes. Overgewaaid uit het bodybuilding-wereldje waarschijnlijk. Maar ook een manier om snel rijk te worden. Er zat destijds in Engeland een bedrijf dat resellers zocht voor zijn whitelabel-shakes. Daar zijn heel wat pubers ingestonken. De garages van hun ouders staan nog vol voorraden onder huismerk.

YFoodNu zie ik ineens tv-reclame voor YFood. Vijf drinkmaaltijden in een doos voor €9,99 ter kennismaking. Dat is twee euro per flesje van een halve liter, niet eens zo duur. Het product zou een bedenksel zijn van YFood Labs in München, een startup uit 2017 die ook repen en poeders verkoopt. Jongstleden april heeft deze firma een kapitaalinjectie van 15M euro gekregen van Felix Capital. Het zuivelbedrijf Fonterra uit Nieuw-Zeeland is ook investeerder.

De basisgrondstof van deze drinks is halfvolle melk. In de smaak Smooth Vanilla zit geen vanille; Alpine Chocolat bevat geen chocolade. Maar er zit wel 5% suiker in. Melkunie verkoopt vergelijkbare proteïneshakes in flesjes van 250 gram, en daar zit 7% suiker in.

In de geschiedschrijving van YFood staan een Ben en Noël centraal. Die mannen hebben geen achternaam op hun eigen website. Maar op de site EU-Startups blijken ze Ben Kremer en Noël Bollmann te heten, beiden afkomstig uit de financiële wereld (inderdaad investment bankers). Ze zouden het recept hebben laten ontwikkelen door een Duitse hoogleraar en de productie is vervolgens uitbesteed aan een leidende fabrikant van verrijkte drankjes in Oostenrijk. Een voorbeeld van zo’n fabrikant is de Dairy Food Group in België die precies dezelfde smaken in precies dezelfde flesjes produceert.

Klinkt als babbelmelk!

#babbelweb

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.